Læsetid: 4 min.

USA’s droner bomber mobiltelefoner

De spor, mobiltelefoner efterlader, og som NSA indsamler globalt, bruges til at lokalisere og dræbe terrormistænkte – uden man er sikker på, hvem der holder telefonen i hånden. Det fører til drab på uskyldige, siger tidligere droneoperatør
På et pressemøde i Washington i oktober viste niårige Nabila Rehman en tegning af den amerikanske drone, som dræbte hendes bedstemor i en pakistansk landsby. En tidligere droneoperatør fortæller nu, at angreb finder sted på baggrund af metadata og med risiko for civile drab som følge

På et pressemøde i Washington i oktober viste niårige Nabila Rehman en tegning af den amerikanske drone, som dræbte hendes bedstemor i en pakistansk landsby. En tidligere droneoperatør fortæller nu, at angreb finder sted på baggrund af metadata og med risiko for civile drab som følge

Jason Reed

Udland
11. februar 2014

Det amerikanske militær støtter sig i for høj grad til NSA’s overvågning af mobiltelefoner, når ubemandede kampfly angriber og dræber terrormistænkte. Sådan lyder advarslen fra en tidligere droneoperatør.

»Det er, som om vi sigter efter en mobiltelefon. Det er ikke mennesker, vi går efter, men deres telefoner, i håbet om at den person, der befinder sig i den anden ende af missilet, er the bad guy,« siger den anonyme militærkilde til det nylancerede webmagasin The Intercept, der specialiserer sig i NSA-afsløringer, og som blandt andet de to journalister Glenn Greenwald og Laura Poitras står bag. Droneoperatøren har tidligere arbejdet i den såkaldte JSOC-enhed, der har til opgave at identificere, tilfangetage eller dræbe højt profilerede terrormistænkte. Sammen med den anonyme kildes oplysninger om brugen af metadata bringer The Intercept nye uddrag fra dokumenter lækket af Snowden om NSA’s sofistikerede indsamlingsprogrammer.

Udover at indsamle oplysninger om mobilkommunikation fra mobilmaster og teleudbydere har efterretningstjenesten også udstyr om bord på droner, der kredser over områder i blandt andet Yemen og indsamler data om mobiltelefoner og trådløse internetforbindelser.

Men i takt med at metoderne til indsamling af metadata er blevet mere avancerede, så er tilliden til de elektroniske efterretninger ifølge kilden blevet for stor. Han mener, at den nye teknologi, der gør det muligt at indsamle og analysere enorme mængder data stort set i realtid, har bidraget til at uskadeliggøre terrorister.

Men den stigende brug af SIGINT (signalefterretninger, red.) fremfor menneskelige indsamlinger (HUMINT) går i kombination med brugen af ubemandede fly ud over uskyldige.

»Når bomben rammer eller et natligt angreb sættes ind, så ved vi, at den pågældende telefon er der,« fortæller kilden til The Intercept.

»Men vi ved ikke, hvem der har den i hånden. Der forudsættes selvfølgelig, at telefonen tilhører en person, der er forbryderisk og betragtes som en ’ulovlig kombattant’. Men det er her, det begynder at blive rigtig grumset,« siger han.

Ifølge Lars Erslev Andersen, der er seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier, stiller de nye oplysninger spørgsmålstegn ved, hvor målrettet droneangrebene kan udføres: »Det er dybt problematisk. En af måderne, som droneprogrammets ’målrettede drab’ er blevet solgt på, er, at de præcist rammer terroristerne. Men de her oplysninger viser, at man i meget mindre grad kan være sikker på det, fordi man er så afhængig af elektroniske data fra telefoner, som jo ikke nødvendigvis er i dén terrorists besiddelse, man vil ramme,« siger han.

’Vi sporer dem, I nakker dem’

Den anonyme kilde anslår over for The Intercept, at 90 procent af droneangrebene foretages på baggrund af SIGINT og sporing af mobiltelefoner. En NSA-enhed, der beskæftiger sig med geo-lokalisering, skulle ifølge Washington Post have sloganet »We Track ‘Em, You Whack ‘Em« (»Vi sporer dem, I nakker dem«, red.). »Droneprogrammet er klart tiltrækkende for USA, fordi man både kan indsamle informationerne og udføre angrebet, uden at man skal ud i marken. Det gør det relativt effektivt,« siger Lars Erslev Andersen.

Ifølge Jens Ringsmose, der er lektor på Center for War Studies på Syddansk Universitet, har det været svært for amerikanerne at opdyrke menneskelige kilder i de relevante områder.

»Det er farligt at opbygge efterretningsnetværk, og det er særligt vanskeligt både i Pakistan, Yemen og Somalia. Amerikanerne har haft store problemer med at få troværdige efterretninger fra menneskelige kilder i de lande. Det kan være en af grundene til, at man har prioriteret signalefterretninger så højt,« siger han.

Bytter mobiltelefoner

Ifølge droneoperatøren skal der mindst to uafhængige efterretningskilder til, før et droneangreb sættes i gang. Men i Somalia og Yemen, hvor amerikanerne har dårligt fodfæste, kan de kilder stamme alene fra NSA eller partnerlandes elektroniske efterretninger. I militærtermer kaldes processen, der fører til, at et mål dræbes, F3; en forkortelse for »Find, Fix, Finish«. Det kan ifølge kilden, der indrømmer, at hans specialenhed ville være hjælpeløse uden NSA, betyde, at operationen gennemføres uden menneskelig mellemkomst.

»Der er nærmest ingen HUMINT-operationer i Yemen,« fortæller den tidligere JSOC-dronefører, »og derfor beror samtlige angreb på signal-efterretninger og satellitbilleder som bekræftelse.« Signalerne er målets mobiltelefon (’Find’), satellitbillederne er ’Fix’, mens ’Finish’ er selve angrebet med dronen. De gammeldags menneskelige spioner risikerer med andre ord at være helt ude af billedet.

Det er svært at finde pålidelige opgørelser over, hvor mange uskyldige der dræbes af droner. Men ifølge britiske The Bureau of Investigative Journalism er mindst 273 civile blevet dræbt i Pakistan, Yemen og Somalia som følge af de målrettede droneangreb. Den anonyme kilde fortæller selv, at han flere gange personligt har deltaget i angreb, der har krævet uskyldige ofre. En af grundene kan være, at terrorister og oprørere har opdaget, at NSA og CIA bruger de spor, deres mobiltelefoner udsender.

»Under møder kunne de f.eks. finde på at tage alle deres SIM-kort ud, lægge dem i en pose, blande dem og så give alle et andet SIM-kort, når de forlod mødet,« fortæller den tidligere droneoperatør til The Intercept. »Det er sådan, de forvirrer os«.

NSA har afvist at udtale sig til The Intercept, ligesom Obama-administrationen har afvist at kommentere, da den ikke vil bidrage til historier, der indeholder »operationelle detaljer, som vi ikke mener burde offentliggøres,« siger National Security Councils talskvinde Caitlin Hayden. Hun vil hverken be- eller afkræfte oplysningerne om, at droneangreb bliver sat ind uden menneskelige efterretninger, men understreger, at »vores vurderinger er ikke baseret på ét enkelt stykke information. Vi indsamler og vurderer oplysninger fra forskellige kilder og metoder, før vi drager konklusioner«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Den eneste måde man kan gengælde et dronedrab på, er ved at dræbe droneføreren. En tilsyneladende civilist i et amerikansk indkøbscenter.

Hvad blev der af al snakken om terror kontra "lovlig" krigsførsel - om at bære uniform åbent og alt det pis ?

Et er at indse, at det er svært at vinde kampen om "hearts and minds". Men USA gør situationen umulig for sine potentielle sympatisører rundt om i verden ved selv at udøve den mest ynkelige form for terror, som tænkes kan.

uffe hellum, Jens Overgaard Bjerre, Tom Paamand, June Beltoft, peter fonnesbech, Laust Persson, Steen Thaulow Olsen, Peter Poulsen, Benjamin Bach, Eva eldrup, Rune Petersen, Poul Eriksen, Romed Bucher, Ditte Jensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Bødlerne i denne verden er nogle ynkelige vildfarne eksistenser. Feje langdistancemordere.

USA burde gå i krig under åben himmel - de er simpelthen for hæslige til at de kan se på deres eget spejlbillede..

Steen Thaulow Olsen, erling jensen, Carsten Mortensen og Aleksander Laursen anbefalede denne kommentar

At bytte telefon og simkort er nok lige så almindeligt som at bytte tandbørste. Så helt galt er det nok ikke.

Det vi kan lære her at vi skal lade være med at købe mobiltelefoner fra Afghanistan, Yemen, Sudan, Irak,... selv når de er skidebillige. Måske især når de er billige!

Helt ærligt, manden der er ansvarlig for dette svineri har fået Nobels fredspris! Kan man ikke kræve den tilbage? Han burde synke i jorden af skam.
Hvor er krigsforbryder domstolen? Jeg ved godt at USA ikke anerkender dennes jurisdiktion, men alene for signalvirkningens skyld burde de rejse sigtelse mod Obama. Og så ville det også sætte en stopper for hans rejseaktiviteter - han ville jo risikere at blive anholdt i et land der anerkender Den Haags jurisdiktion.

Keld Sandkvist, Jacob Jensen, Steen Thaulow Olsen, Toke Andersen, erling jensen, Tilde Klindt, Hugo Pieterse, Carsten Mortensen, Jan Pedersen, Rune Petersen og Eva eldrup anbefalede denne kommentar

Gorm,
mener du dermed, at det kun er droneføreren, der er ond? En person, der henrettes, myrdes jo ikke kun af bødlen, men også af dommeren og anklageren.

Alan Strandbygaard

Mit råd: Lad være med at købe en brugt mobiltelefon.

Var det noget med god gammeldags vægtelefon igen?

EK:
Gorm,
mener du dermed, at det kun er droneføreren, der er ond? En person, der henrettes, myrdes jo ikke kun af bødlen, men også af dommeren og anklageren.

GP: Under Nurnberg-processen blev der skabt præcedens for at undskyldningen:

"Jeg handlede efter ordre"

ikke gælder.

uffe hellum, Steen Thaulow Olsen, erling jensen, Tilde Klindt, Carsten Mortensen, Rune Petersen og Romed Bucher anbefalede denne kommentar
Dan Johannesson

Hvor er det dog utroligt grimt, hvad NSA overvågningen også bruges til. Det koster mange uskyldige LIV hvert år, og er et helt åbenlyst brud på menneskerettighederne. Man DRÆBER ganske enkelt "mulige" "afvigere". Ingen retssag, ingen juridisk proces, ingen bevisførelse. Blot brutal nedslagtning af mennesker, man MISTÆNKER på baggrund af metadata fra mobiltelefoner og internet adfærd. Vi er NØDT Til at få gjort op med den her overvågningskultur, konsekvenserne er svinske, og inhumane, og burde være langt langt under ethvert civiliseret retssamfunds værdighed.

USA, vores "nære allierede" begår STATSTERROR, og vores vatpikkede folkevalgte, fordømmer intet, forholder sig ikke, kommenterer ikke engang. I stedet dækker de med deres kliniske tavshed, over denne nation, som åbenlyst er gået alt alt for vidt, og rutinemæssigt udfører forbrydelser mod menneskeheden.

Hvis Kina gjorde det samme, eller Rusland, ville vore politikere stå på tagene og råbe "forbrydere", men når USA udøver statsterror, er der kun tavshed, og dermed stiltiende samtykke. Hvad fanden er det for noget det her venner?

Føj!

Jens Overgaard Bjerre, Levi Jahnsen, Mona Jensen, Torben Selch, Jacob Jensen, June Beltoft, Laust Persson, peter fonnesbech, Preben Bollerup, Steen Thaulow Olsen, Peter Poulsen, Toke Andersen, erling jensen, Lars Lund, Steffen Nielsen, Hugo Pieterse, Carsten Mortensen, Rune Petersen, Jens Thaarup Nyberg, lars abildgaard, Jan Pedersen, Niels Mosbak, Romed Bucher og Ditte Jensen anbefalede denne kommentar

@ Gorm Petersen

De neokonservative nazionister er totalt ligeglade med Nürnbergprincippet.

Det drejer sig som at ensrette og statsliggøre droneførerne og dermed statsliggøre forbrydelsen. På denne måde er intet den enkeltes ansvar. Langdistancemord bliver rutine...

Personalet i dronecentralen i Nevada er formentlig iført ulastelig amerikansk militærpåklædning, hvilket gør deres tryk på knappen til et legitimt krigstiltag i Kampen mod Terror; sidder de i shorts og T-shirts med kondisko på er der derimod tale om kriminelle handlinger.

Selvfølgelig lyver meta-data, der er ingen garanti for, at det pågældende device, rent faktisk er i hænderne på ejeren, som det fremgår i artiklen(TI).

Terrorristerne tager ikke noget som helst hensyn til hvem de slår ihjel, skulle man dele mobil telefon med en terrorrist så er man næppe helt uskyldig.

"»Det er farligt at opbygge efterretningsnetværk, og det er særligt vanskeligt både i Pakistan, Yemen og Somalia. Amerikanerne har haft store problemer med at få troværdige efterretninger fra menneskelige kilder i de lande. Det kan være en af grundene til, at man har prioriteret signalefterretninger så højt,« siger han."

Måske er det også lettere og mindre komplekst at navigere drabstrafikken efter digital information; det hele bliver ligesom en matematisk opgave som bare skal løses. Dermed reduceres risikoen for at nogen bliver følelsesmæssigt berørt også ... for hvis noget står vejen for disse forretninger, så er det almindelig, menneskelig empati og omtanke. Alvorlige trusler mod 'krigen mod terror'.

Steen Thaulow Olsen og Dan Johannesson anbefalede denne kommentar

En dag er der en dronefører som ser lyset og sender den ind af Obamas soveværelsevindue.

Torben Selch, Steen Thaulow Olsen, Toke Andersen og erling jensen anbefalede denne kommentar
Lars-Bo Abdullah Jensen

Bjarne Hansen:

Hvad ved du reelt om hvad en såkaldet terrorist er?
Vi får jo så ringe oplysninger om hvem de er, hvad der gjorde at de blev påklæbet betegnelsen terrorist, ulovlig kombatant eller hvad de nu vælger at kalde dem, for med påtaget god samvittighed beslutte at det er ok at trykke på aftrækkeren.

Vi har såkaldte terrorister i Syrien, folk der, efter deres egen opfattelse kæmper for den gode sag, imod Assad, for at fjerne en diktator fra magten, for at sætte det syriske folk fri, unge motiverede drenge og mænd, der vil være med til at gøre en forskel. Langt hen af vejen er deres motivation nøjagtig den samme som de unge mænd og kvinder der kæmper iført national udrustning og som er helte.

Terroristen kan også som jeg oplevede det i Irak, være familiefaderen der lige har set han døttre, sønner og kone blive slagtet af en kamphelikopter, trods deres eneste forbrydelse var at sove på et hustag, og derfor blive registreret på natsynet i helikoptern.

Terroristen kan være den kvindelige selvmordsbomber, der efter at have mistet familie og forsørger, sikre sine børn en uddannelse og et bedre liv, en betaling hun får fra de slemme drenge for at ofre sig selv.

Terroristen kan også være den gamle mand, der ikke flyttede sig hurtig nok for en PSD konvoj, og derfor blev skudt, han afskrives som terrorist, for ellers var det jo en civil.

Bliv selv ved, der er så utrolige mange der bliver betegnet terrorist, enten fordi deres handlinger misforstås, eller fordi deres handlinger "omdøbes" så man kan slippe for at tælle dem på civil tabs listen.

Vedr. bytte af telefon, afhængigt af hvorvidt de bytter telefon, almindelig handel, opgraderinger, med den gamle telefon i bytte osv. Bruges EMIE nummeret, så kan telefonen havne i hvilke som helst hænder. Bruges SIM kortet så beskrives der jo i artiklen hvordan disse kan blive byttet.
Intressant med hensyn til mobiltelefoner som pegeredskab til at finde terorister, så er det jo kendt at de store i organisationen hverken benytter mobil telefon eller internet, netop fordi de ved at det elektroniske fodaftryk eftersøges konstant.

Tilde Klindt, Laust Persson, Steen Thaulow Olsen, Janus Agerbo, Peter Poulsen, Toke Andersen og Dan Johannesson anbefalede denne kommentar
Helene Nørgaard Knudsen

Der er måske en rigtig god grund til at de droner der anvendes ikke er i stand til at levere data som lyd eller billede der kan udpege en reel terrorist. Tænk på hvor mange gange sådan en drone så skal flyve ud før den finder et mål. Og hvor mange gange den må flyve hjem uden at have affyret noget som helst. Når droner bruges som de gør har det intet at gøre med at nedkæmpe fjenden men snarere for at skabe frygt blandt civile. Man kan sige at en drone er en fjernstyret selvmordsbomber.

Steen Thaulow Olsen, Peter Poulsen og Toke Andersen anbefalede denne kommentar
Dan Johannesson

Bjarn Hansen, du overser hertil at der ikke er nogen som helst juridisk proces! Blot nogle agenter og en præsident, (der netop i et sekulært samfund SKAL være adskilt fra den dømmende magt) der 'vurderer' noget. Kan du da ikke se at USA og det samtykkende vesten på den måde direkte promoverer lovløshed? Ud fra vestens logik kan vi alle simpelthenk bare dræbe hinanden, hvis vi syntes vi har nogle 'beviser' på dette eller hint. Alt sammen helt uden en eneste retshandling. Det er sindsygdom i aktiv udfoldelse, og opskriften på ragnarock.

Laust Persson, Lars-Bo Abdullah Jensen og Steen Thaulow Olsen anbefalede denne kommentar

Vi render alle rundt med en målskive i lommen.

Steen Thaulow Olsen

Gad vide hvad medlemmerne af Nobel-komiteen sidder og tænker i disse dage? Er de mon stadig glade for den fredspris, de- i forventning- om fredsinitiativer gav til Obama- eller føler de sig, som alle andre, ført bag lyset af en præsident, der viste sig at være en endnu større krigspræsident end unge Bush? Guantanamo eksisterer stadig- seks år efter Obama blev valgt på bla lukning af denne lejr forsvarer Obama lejren stadig hans inaktivitet med at han "ikke kan" lukke stedet. Virkelig?? Med en præsident, der har mere travlt med at beskæftige sig med at tale om at tiltage sig mere magt og køre flere beslutninger gennem ved executive action, så virker det ikke troværdigt at han så ikke ville kunne være i stand til at skrive under på et stykke papir, der lukker Guantanamo.. men med en mand på præsidentposten, der havde Goldman Sachs som største bidragsyder under valgkampen i 2008, kan man så forvente at der bliver nogensomhelst ændringer eller initiativer til noget, der vil forandre status quo og opbygningen af "sikkerhedsstaten", som Edward Snowden kalder den? Jeg tvivler- for at sige det mildt..

Jens Overgaard Bjerre, Viktor Knudsen og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar

"The Nobel Peace Prize deserves to go to Edward Snowden."
http://act.watchdog.net/petitions/4244?n=56304303.Q7t3dx

Jens Mose Pedersen

Tænk hvis der fløj droner rundt i USA eller Danmark og henrettede kriminelle eller tilfældige mennesker.
Ville det ændre på vores opfattelse?

Torben Selch, Lars-Bo Abdullah Jensen og Steen Thaulow Olsen anbefalede denne kommentar
peter fonnesbech

USA er et stort paradoks.
Landet bruger milliarder af dollors til terror bekæmpelse, overvågning
og på at vedligeholde og udbygge verdens største militære apparat,
samtidig med at landet synes langsomt at gå i opløsning indefra på
grund af stor fattigdom, og store indenrigsproblemer.
Alle kapitalismens kræftsymtomer i en fremskredent stadie om man vil.

Hvor længe denne tingenes tilstand kan vare ved er st åbent spørgsmål.

Mit håb er at de amerikanske skatteborgere efterhånden siger nej til at betale denne regning.

Steen Thaulow Olsen

Tak til Ervin Lazar for linket til Edward Snowden-nomineringen. Et super initiativ- der burde findes et lignende i Danmark.. Snowden har om nogen gjort et arbejde for at afsløre og udstille hvor langt "sikkerhedssamfundet" er gået. hvis ikke det får folk til at handle så er der åbenbart intet, der kan..

Lars Kristensen

Vi skal have lavet en global folkedomstol, for den politisk nedsatte domstol virker jo aldeles ikke.
Folkedomstole anerkendes ikke, fordi de ikke er politisk styret, men hvorfor ikke få gennemført et sandt og frit menneskevælde globalt, frem for et politisk eller religiøst magtvælde.

Jeg ved ikke om det er blevet annonceret andet steds i information - men her er ihvertfald link til
Snowdon, Glenn Greenwald og alle de andres - ny hjemmeside omkring Snowdons "lækkerier":

https://firstlook.org/theintercept/

Som man nok kan se er den under udvikling.

Jeg troede aldrig det skulle komme over min mund - men mere end nogensinde har vi brug for et stærkt Rusland og Kina - for at begynde at holde det neurotisk og paranoide USA i skak. Der foregår intet fra EU's side for reelt at konfrontere USA med dette. Det forekommer mig mildest talt utroligt at se Frankrig og Tyskland - lægge sig så fladt ned.

Viktor Knudsen

Et, blandt mange paradokser som jeg ser ved at have tildelt Obama Nobels Fredspris, er at man implicit har givet manden carte blanche til at fortsaette GWBs linje, bare med andre midler. Og hvem kunne forestille sig at man skulle kunne traekke en fredsdue for retten, og kraeve ham doemt for forbrydelser mod menneskeheden?