Baggrund
Læsetid: 6 min.

Velkommen til Putins patriotiske lege

Vinter-OL i Sotji er et gigantisk prestigeprojekt, designet til at fremme Putins drøm om at genrejse den russiske nation – i russernes øjne og i verdens. Projektet vil virke efter hensigten, vurderer eksperter, men spørgsmålet er, hvor længe Putin kan holde anklager om korruption, magtmisbrug og storhedsvanvid fra livet, når transmissionen er slut
Vladimir Putin har haft et ganske usædvanligt engagement i skabelsen af Sotji – der er hans eget foretrukne feriested – som OL-by. Men problemerne omkring skabelsen af OL-byen er også historien om Putins egne problemer som statsleder

Vladimir Putin har haft et ganske usædvanligt engagement i skabelsen af Sotji – der er hans eget foretrukne feriested – som OL-by. Men problemerne omkring skabelsen af OL-byen er også historien om Putins egne problemer som statsleder

Pascal Le Segretain

Udland
7. februar 2014

En funklende sort asfaltvej slynger sig sammen med et splinternyt højhastighedstog gennem bjergene højt over badebyen Sotjis palmestrande. Her kommer tusindvis af OL-deltagere og hundredtusinder af tilskuere i de kommende sytten dage til at rejse frem og tilbage mellem seks nybyggede skøjtearenaer ved Sortehavskysten og fem ligeså nye skianlæg i Krasnaya Polyana bjergene.

Den 45-km lange vejstrækning uden for Sotji er blevet et symbol på, hvor absurd og bekostelig beslutningen om at afholde de 22. olympiske vinterleje i Ruslands varmeste badeby er. Foreløbig har vejen kostet de russiske skatteydere ikke mindre end 44 milliarder kroner, hvilket ifølge den russiske version af magasinet Esquire svarer til at belægge strækningen med et 1,1 cm tykt lag af den bedste russiske kaviar, 21,9 cm foie gras, 6,0 cm marinerede trøfler eller 9 cm Louis Vuitton-håndtasker, klippet i småstykker og lagt oven på hinanden.

Det er dog intet mod den samlede regning for vinterlegene, der officielt åbnes i eftermiddag. Når den olympiske ild bæres ind på stadion, har det kostet ikke mindre end 280 milliarder kroner at nå så langt. Det svarer til 13,3 Storebæltsbroer. Og det er blot de foreløbige udgifter.

Sotji for enhver pris

For den russiske præsident Vladimir Putin har ingen pris imidlertid været for høj, og ingen udfordring været uovervindelig. Afholdelsen af OL i Sotji er hans hidtil største og dyreste prestigeprojekt, omhyggeligt designet til at genrejse den stolte, russiske nation oven på det ydmygende kaos, der opstod i kølvandet på Murens fald.

»Sotji-legenes betydning for den russiske præsident kan ikke undervurderes,« understreger Lilia Shevtsova fra den ansete tænketank Carnegie i Moskva.

Det har været hans drøm i mere end femten år at åbne de olympiske lege på russisk jord og et mål, han har forfulgt med alle midler, fortæller hun.

»De fleste statsledere kunne godt tænke sig at få OL til landet, men for Putins vedkommende har det været en absurd besættelse. Det har været hans yndlingsprojekt fra starten, og han har brugt al sin energi og magt på at få det gennemført.«

For Putin har valget af Sotji som værtsby været en nærmest vanvittig udfordring. Da Den Olympiske Komite i 2007 lod sig overtale til at placere vinterlegene 2014 i den lille badeby var det stik imod al fornuft. Byen havde kun meget simple skifaciliteter, ingen brugbar infrastruktur, ingen skøjtebaner, alt for få hoteller og ingen generel kapacitet til at huse de hundredtusindvis af deltagere, tilskuere, pressefolk og ansatte, som er en uomgængelig del af ethvert OL. Alt fra veje til elværker måtte opføres fra grunden – og det i en natur, der er alt andet en gæstfri. Store dele af området består af sumpe, der var henlagt som naturreservat og resten af ufremkommelige bjergkløfter.

Men intet kunne stoppe den magtfulde præsidents prestigeprojekt. Ifølge den kritiske dokumentarudsendelse Putins Lege, blev alle midler taget i anvendelse for at gennemføre mere end 200 byggeprojekter på rekordtid. En særlov gjorde det muligt for den russiske stat at konfiskere al jord og ejendom, som skulle bruges til projektet, alle Ruslands største entreprenører fik besked på at deltage og byggeriet blev sat i gang, selv om flere af højhusene og skisports-anlæggene blev opført på sumpet eller usikker grund. Hele egnen blev svinet til med lossepladser og Sotjis drikkevand forurenet.

»Alt står færdigt til tiden,« lovede Putin den Olympiske Komite i 2007. Og det løfte agtede han at holde, uanset omkostningerne.

Et politisk instrument

Putins plan var at sole sig, ikke mindst i international beundring og respekt, under de kommende lege, men den drøm er der foreløbig slået skår i, efter præsident Obama, Storbritanniens premierminister Cameron, Frankrigs præsident Hollande og Tysklands præsident Gauck har meldt afbud. Ingen af dem ønsker tilsyneladende at kaste glans over den russiske leder, der er blevet kraftigt kritiseret for at undertrykke såvel politisk modstanderes som homoseksuelle og flere af Ruslands etniske mindretal.

Løsladelsen af 30 fængslede Greenpeace-aktivister, rigmanden Mikhail Khodorkovskij samt to aktivister fra Pussy Riot har ikke været tilstrækkeligt til at få de vestlige ledere til at genoverveje deres deltagelse.

»Det er et nederlag for ham, at vestens vigtigste ledere ikke kommer, men Sotji skal nok virke alligevel,« mener Lilia Shevtsova.

»I autoritære regimer som Rusland og Kina er sportsbegivenheder som OL stærke politisk instrumenter, og det er de, fordi de mindsker befolkningens utilfredshed. Russerne er stolte af at være værter for OL, og den statslige kontrol med medierne er så stærk, at de russiske tv-stationer nok skal sørge for at vise det glansbillede af Sotji-legene, som Putin ønsker,« siger hun.

Også internationalt vil Sotji styrke Putins image som en moderne og magtfuld statsmand, som det internationale samfund er nødt til at age alvorligt, mener eksperterne.

»Hans budskab fra Sotji er, at Rusland er tilbage på verdensarenaen, og det skal nok blive forstået,« siger den tyske journalist og forfatter Boris Reitschuster, der har dækket Rusland for tyske medier, siden Putin kom til magten for 14 år siden.

Putins projekt

Men hvad er det præcis for et projekt, Putin bruger Sotji-legene til at fremme? De to eksperter er ikke i tvivl om, hvad Putins vision for Rusland er. Han ønsker at skrue tiden tilbage til Sovjetunionens storhedstid – bare uden kommunismen.

»Putins vision om et stærkt statsstyret samfund, hvor den enkelte underordner sig statens vilje, ligesom i Sovjettiden,« siger Boris Reitschuster.

»Det kan godt være, at han vil acceptere et flerpartisystem, men det vil kun være af navn. Reelt vil al magt være samlet på præsidentens hænder.«

Lilia Shevtsova er enig.

»Putins vision er en slags ’Sovjetunionen light’,« siger hun og forklarer, at det omfatter et samfund, hvor patriotismen og hensynet til nationen overskygger alt, og hvor præsidenten og Kreml har uindskrænket magt.

Boris Reitschuster mener, at man må se på Vladimir Putins op- vækst for at forså hans samfundssyn.

»Putins far var kok for Josef Stalin, og han har selv en mangeårig fortid som officer i efterretningstjenesten KGB. I hans optik er Rusland en stormagt, hvor det enkelte menneske betyder meget lidt i forhold til nationens interesser. Putin er den slags leder, der er klar til at forbyde import at kræftmedicin til syge russiske børn, fordi det skader landets omdømme,« siger han.

»Det er i den sammenhæng, man skal forstå hans besættelse af at gennemføre OL i Sotji. Han vil vise russerne og verden, at han er omnipotent.«

Risiko for bagslag

Alene den rute, som den olympiske ild har fulgt rundt i Rusland, før den senere i dag markerer den officielle åbning af OL i Sotji, giver et fingerpeg om det præsidentielle ambitionsniveau. På den mere end 65.000 km lange tur har OL-faklen været både på Nordpolen, på toppen af Europas højeste bjerg Elbrus, på bunden af Baikal-søen og en tur på Den Internationale Rumstation om bord i en Soyuz-rumraket.

Alligevel er de to Rusland-eksperter sikre på, at Sotji-eventyret vil ende med at give bagslag på længere sigt. Først og fremmest på grund af de ekstremt store udgifter til legene. Beskyldninger om enorm korruption har allerede floreret længe i Rusland, hvor adskillige af de entreprenører, der har stået for byggeriet i Sotji, er berygtet for at stikke store summer i egne lommer, ifølge dokumentaren Putins Lege har korruptionen i Sotji-projektet været enorm.

Indtil videre har Putin dog formået at forhindre alle forsøg på at undersøge anklagerne nærmere.

»Det er let for en præsident, der kontrollerer både medierne og retssystemet, at forhindre alle undersøgelser, men når Sotji om et år eller to står tilbage som en tom spøgelsesby, kan alle se, at der er noget rivende galt, og så vil Sotji blive et problem, som føjer sig til alle de andre problemer, som gør, at Putin er styrtdykket i meningsmålingerne,« siger hun.

Ifølge de seneste meningsmålinger støtter omkring 47 procent af russerne Putin mod 77 procent for fem år siden. Den reelle støtte er dog langt mindre, mener de to eksperter. 15-19 procent lyder Carnegies bud. Resten af russerne venter bare på, at der skal dukke et reelt alternativ op.

Uanset hvordan Sotji-eventyret ender, er de to Ruslands-kendere sikre på, at det ikke bliver det sidste megaprojekt, Putin kaster sig over. Tværtimod.

»Diktatorer har en klar tendens til at kaste sig over netop den slags storstilede prestigeprojekter,« siger Lilia Shevtsova og spår, at Nordpolen bliver næste stop for Putins prestigejagt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Kongstad Nielsen

Ja, legene vil blive tilbedt som alle de tidligere. Og de fysiske præstationer beundret og belønnet. De materielle omgivelser , stadions og infrastruktur, samt hele afviklingen af arrangementet alt inklusive vil blive nydt og beundret som ved alle tidligere lege. Og helt ærligt, hvad betyder 13 storebæltsbroer i det selskab?

Det slemme er, at Sovjet- undskyld Ruslands-haderne i Vestens medier og politiske centre ærgrer sig gul og blå over Ruslands forventede succes med dette Vinter-OL. Og derfor varmer de op med alskens hentydninger til korruption, terrorbekymringer, magtmisbrug og - ja, når vi ikke kan finde på andet, så "storhedsvanvid".

Som i Vancouver, Salt Lake City, Torino ...

ellen nielsen, Alexander Carolinus, Nic Pedersen, Poul Eriksen, Niels Mosbak, Romed Bucher, Stig Bøg, Holger Madsen og Torben Selch anbefalede denne kommentar

Rusland fortjener også en genrejsning af sin stolte historie efter en menneskealder under socialistisk og kommunistisk slaveri..

Vestlig kapitalister tilgiver ikke lige med det samme, at rovet fra det store tyveri af de enorme folkeejede værdier fra det tidligere Sovjetunionen, langt overvejende endte i Russiske oligarkers lommer - en fejl de vestlige kapitalister iøvrigt har draget lære af.

Per Torbensen, Rune Petersen, Eva eldrup, Niels Duus Nielsen, Hans Larsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Tænk, at hadet til bøsser og lesbiske er så enormt i det tidligere kommunistiske paradis! Er det mon en del af den kommunistiske arv?

@ Bill Atkins,

Kan du uddybe din kommentar så vi andre også forstår den som noget faktuelt og objektivt i debatten..? Som jeg husker det var det ny Rusland nærmest bankerot (på mage måder) og var nød til at sælge ud af aktiverne.. men enig i at det langt fra altid var et kønt syn.. Men jeg må da konkludere at det altid er langt mindre smertefuld at komme ud af en kommunistisk diktatur end at blive tvunget ind i en...

"Og derfor varmer de op med alskens hentydninger til korruption, terrorbekymringer, magtmisbrug og - ja, når vi ikke kan finde på andet, så "storhedsvanvid". "

Jamen Michael,
det er måske noget, "Vesten" finder på, det der med terrortrusler mod de olympiske vinterlege? Så alle de sikkerhedsfolk i OL-byen og "væskeforbud" i forbindelse med indflyvninger til Rusland osv. osv., det er bare noget, vestlige medier - især Ritzau selvfølgelig ;-) - finder på? Faktisk har der aldrig været terrorbegivenheder i Rusland i nyere tid - det er også noget Ritzau finder på........ ;-)

"socialistisk og kommunistisk slaveri"

Chris,
nu har der jo aldrig været socialisme eller kommunisme i Rusland/USSR. Fordi et parti kalder sig kommunistisk, er det jo ikke ensbetydende med, at det har indført systemet.

Rasmus Kongshøj, Erik Jensen , Steffen Gliese, Henrik L Nielsen, Carsten Søndergaard og Morten Lind anbefalede denne kommentar

Religiøs Diktaturstat.

@ Erik Karlsen,

Det har du måske ret i ... fordi kommunistiske drømme ikke er gennemførbare i et demokratisk samfund.. jeg kan i hvert fald ikke komme i tanke om et eneste..

Chris,
kommunistiske drømme i deres yderste konsekvens (yde efter evne, nyde efter behov osv.) kan KUN gennemføres i et gennemført demokratisk samfund. Ellers bliver det til tvang, og så vil man ikke med hjertet kunne yde efter evne og nyde efter behov.

Rasmus Kongshøj, June Beltoft, Steffen Gliese, Niels Duus Nielsen, Carsten Søndergaard og Morten Lind anbefalede denne kommentar

@ Erik... Enig og det er det der gør det til en utopi.. desværre..

Chris, ikke fordi jeg ikke vil, men tidligere debatter og selv din korte herværende kommentar vidner om så uendelig stor uvidenhed at du selv må læse stoffet op.

Det er almindelig kendt bland politisk interesserede, at Sovjet var langt fra en fallit, blot nægtede Verdensbanken/IMF at give et dollarlån uden så de kunne klare internationale forpligtigelser. Den situation benyttede Jeltsin til et kup mod Gorbatjov og det betød Sovjetunionens undergang.
---
Men jeg kan anbefale:

Naomi Klein Chokdoktrinen Katastrofekapitalismens opkomst:
KAPITEL 11
ET UNGT DEMOKRATI PÅ BÅLET: RUSLAND VÆLGER "PINOCHET-MULIGHEDEN"

KAPITEL 12
DET KAPITALISTISKE ID: RUSLAND OG BOOR-MARKEDETS NYE ÆRA

---
UDDRAG:

Chokterapiens omkostninger som følge af Friedmans Chicago økonomers rådgivning:

Når bortses fra hungersnødskatastrofe, pest eller krig, har så mange aldrig mistet så meget på så kort tid. I 1998 var mere end 80 procent af de russiske landbrug gået fallit, og rundt regnet halvfjerds tusinde statsfabrikker var lukket, hvilket skabte en epidemi af arbejdsløshed. I 1989, inden chokterapien, levede 2 millioner mennesker i den russiske føderation i fattigdom, hvilket vil sige for under 4 USD om dagen. Da chokterapeuterne havde uddelt deres "bitre medicin" i midthalvfemserne, levede 74 millioner russere under fattigdomsgrænsen, ifølgeVerdensbanken. Det betyder, at Ruslands "økonomiske reformer" kan tage æren for forarmelsen af 72 millioner mennesker på blot otte år. I 1996 levede 25 procent af russerne - næsten 37 millioner mennesker - i en fattigdom beskrevet som "desperat".

Chokterapiprogrammet indeholdt en frihandelspolitik og første fase af en maskingeværagtig privatisering af landets rundt regnet 225.000 statsejede virksomheder, hvoraf 60% af arbejdspladserne blev nedlagt og de ansatte kastet ud i arbejdsløshed.

Selvom millioner af russere er blevet trukket ud af fattigdommen i de senere år, stort set takket være stærkt stigende olie- og gaspriser, så forbliver Ruslands underklasse af ekstremt fattige permanent - med alle de sygdomme, der er forbundet med en sådan kasseret status. Selvom livet var miserabelt under kommunismen, med overfyldte, kolde lejligheder, så havde russerne dog tag over hovedet; i 2006 indrømmede regeringen, at der fandtes 715.000 hjemløse børn i Rusland, mens UNICEF har sat tallet så højt som 3,5 millioner børn.

Kalle Nielsen, Rasmus Kongshøj, Karsten Aaen, Poul Eriksen, johnny lang jensen, Niels Mosbak, Romed Bucher, Rune Petersen, Erik Jensen , Eva eldrup, Niels Duus Nielsen, Carsten Søndergaard, Rune Lund, Morten Lind, Hans Larsen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Det er fuldstændig sindsygt...

280.000.000.000 kr. for et par ski løjper og en curlingbane ha ha ha. Putin har igen vist han er en mand med gennemslagskraft og går 100% til den.

Det er jo næsten rumkapløbet i 60'erne om igen.

- Men ok, anlægget skal jo også bruges hver dag i en hel uge og det retfærdiggør naturligvis det hele.

OL er hermed officielt blevet et vanvittigt projekt, som ikke længere kan retfærdiggøres. Sports ånden har med Sotji forladt OL.

Lone Christensen, Karsten Aaen, June Beltoft og Hans Jørgen Vodsgaard anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Karlsen - sandsynligheden for, at der sker et større terrorangreb i London, New York eller Riyadh, er større, end at det sker i Sotji. Som man så det under OL-sommerlegene i Beijing 2008, da Georgien benyttede verden uopmærksomhed til at indlede terrorbombardementer af den lille selvstyrende provins Sydossetien.

@ Bill Atkins,

Jeg springer personlige synspunkter om din eller min intellektuelle forståelse over...

Den sovjetiske kommunisme kostede millioner mennesker livet... kostede millioner af menneskers troen på og initiativet til et bedre liv..

Dagens Rusland er ikke noget glansbillede... men godt på vej til noget langt bedre end fortidens kommunistiske diktatur.. og hvor mange eksempler er der ikke på det...?

OL anlægget og tilbehør i Sotji, som ligger i det varmeste område i Rusland er ikke bygget til OL, men som ferieparadis for den Russiske økonomiske elite.

- Som en ikke helt tilfældig side gevindst har selv samme elite fået deres tegnebøger fyldt op til briste punktet.

Rasmus Kongshøj, Karsten Aaen, Per Torbensen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Drone Obama behøver da ikke,at have fine fornemmelser med de drab han er ansvarlig for samt hensynsløs aflytning af andre statsledere.

@ Kjeld Hansen,

Er det noget du ved eller kun postulerer...? Du ville stå til mindst et Pulitzer pris hvis du kan dokumentere det....

Chris det var ikke for din skyld jeg bragte uddraget og din ovenstående kommentar bevidner for mig at det var rigtigt set. Fakta 2 mio fattige før sammenbruddet øges til 74 millioner arbejdsløse og fattige. I 2006 er der stadig 3,5 mio. hjemløse børn...

...og kommunismen var i følge dig værre. Interessant - men skræmmende - på den måde at se ind i en kapitalistisk indoktrineret hjerne... Jeg kommer i hu Madelin Albright: 500.000 døde irakiske børn - ja det var prisen værd.

...hvor f... kommer jeres umenneskelighed fra.

Kalle Nielsen, Rasmus Kongshøj, Karsten Aaen, Poul Eriksen, Romed Bucher, Per Torbensen, Rune Petersen, Eva eldrup, Niels Duus Nielsen, Carsten Søndergaard, Tilde Klindt, Morten Lind og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

@ Bill,

Slag på tasken kostede Stalin sådan cirka 27 millioner mennesker livet...
http://www.information.dk/79082

Og derfor skal atter millioner af mennesker dø denne gang på grund af kapitalismen. Og Stalin døde i 1954. Hitler døde i 1945 skulle hans massemord kunne undskylde massedrab på tyskere 50 år efter?

Chris du er helt ude i hegnet...jeg er rystet.

Kalle Nielsen, Rasmus Kongshøj, Karsten Aaen, Poul Eriksen, Steffen Gliese, Per Torbensen, Rune Petersen, Eva eldrup, Niels Duus Nielsen og Carsten Søndergaard anbefalede denne kommentar

Chris din kilde siger i øvrigt, at der i alt under sovjettiden har været 62 millioner omkomne politiske ofre for sovjetstyret.

---er det dig eller Aleksandr Jakovlev der er utroværdig.

@ Bill... Hvor mange russere er der der dør fra frigørelsen fra fra kommunismen... Bare sådan cirka..? Hitlers (utilgivelige ) massemord blegner i lyset at kommunismens terror...

Chris nu tror jeg ikke du kan klare flere informationer i et stykke tid. Kom nu igang med at læse og derefter præve at tænke selv:

---
"Hvad har vort fædreland og dets folk faet ud af de sidste femten kriminelle år?" spurgte Vladimir Gusev, en akademiker fra Moskva, ved en demonstration for demokrati i 2006. "Årene med kriminel kapitalisme har dræbt ti procent af vores befolkning." Ruslands befolkning er ganske rigtigt dramatisk faldende - landet mister rundt regnet 700.000 mennesker om året. Mellem 1992, det første rigtige chokterapi-år, og 2006 er Ruslands befolkning dalet med 6,6 millioner mennesker." For tre årtier siden skrev Andre Gunder Frank, den frafaldne Chicago-økonom, et brev til Milton Friedman og anklagede ham for "økonomisk folkedrab". Mange russere beskriver i dag deres medborgeres langsomme forsvinden i lignende termer.
(Naomi Klein)

Rasmus Kongshøj, Karsten Aaen, Poul Eriksen, Romed Bucher, Per Torbensen, Rune Petersen, Eva eldrup, Rune Lund og Carsten Søndergaard anbefalede denne kommentar

Så vidt jeg husker historiens gang (jeg var ikke så gammel), så var Gorbatjov i fuld gang med omsiggribende reformer af 'beton-kommunismen'- det betød bla at kunstnere i slutfirserne kunne lave eminente samfundskritiske film, indspille rock musik osv. Det var en ny bølge fra østen der endte med at vælte berlinmuren i bar begejstring- og så så man sit snit, strammede den finansielle løkke, rykkede finansielle hitmen i position, rev tæppet væk under styret og indsatte en sockuppet- manøvren er velkendt og er blevet gentaget flere gange både før og siden i forskellige variationer.

Der er gået 25 år, og hvor lyksaliggørende har manøvren været for ytringsfriheden? Korruptionen? Undertrykkelsen? Fattigdommen? Altså helt ærligt, hvis status skal gøres op, så kan man ikke ved sine fulde fem hævde at 'chockdoktrinen' eller indførslen af markedsøkonomien har været lyksaliggørende for andet end dem der er gode til at rage til sig af penge og magt. Og det er ovenstående artikkel vel et udemærket eksempel på.

Kalle Nielsen, Rasmus Kongshøj, Karsten Aaen, Poul Eriksen, Eva eldrup, Steffen Gliese, Søren List, Erik Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Chris,

Hvor mange døde tror du kapitalismen, og kolonialsmen har på samvittigheden, prøv at gætte?

Rasmus Kongshøj, Karsten Aaen, Steffen Gliese, Per Torbensen, Rune Petersen og Eva eldrup anbefalede denne kommentar

Rusland er ikke andet end et diktatur med KGB/FSB på toppen.

http://www.theguardian.com/world/2013/oct/06/fsb-putins-modern-day-kgb

Og de overlever udelukkende ved at udsuge det russiske folk bla ved at sidde på alle indtægterne fra Gazprom.

Hvilket gør os i Europa sårbare over for en efterretningstjeneste / diktatur som gentagne gange har demonstreret at de ingen problemer har med at afpresse lande vha. energiforsyningerne.

Henrik Danstrup

Hvis man en kort stund skulle komme tilbage til emnet :o), så kan man vel konstatere, at OL er præget af korruption og bl a et uhyrligt anlægsbudget, hvorfor antallet af kandidater til dette (Sommer OL er det klart største i den henseende også) vil blive færre, så det er nok brug for Rusland i det regnestykke.

Det ændrer bare ikke synderligt ved, at der er noget dragende for milliarder af mennesker, at de bedste atleter samles og konkurrere - helt konkret er eksempelvis ishochey turnering i Sotchi jo et sammenrend af de ypperste stjerner, så det bliver en sand fornøjelse.
Denne fascination tror jeg ikke, at hverken Putins homofobi, IOCs korruption eller andet usmageligt kan ændre på - vi er vilde med det, når det ruller henover skærmen !

PS Jeg er helt på det rene med, at den store majoritet i herværende debatforum sikkert afskyr tv-sport, men nu snakker vi om de rigtige mennesker ude i det virkelige liv ved kakkelbordene ;o) (ironi kan forekomme)

Prøv at læse om Gazprom som har været direkte styret af Putin/FSB, Rosneft som har Igor Sechin som øverste (som igennem 20 år har været Putins sekretariats chef både i Scr petersborg og som præsident) og NOVATEK som er ejet af Putins personlige ven Gennady Timchenko.

Der er ikke den store forskel på diktaturet i Rusland og i Saudi Arabien.

Men hvor denne forkærlig for undertrykkende diktaturer er opstået hos mange der skriver her på denne blog er mig en gåde . Måske som et direkte levn fra Stalins, Lenins og Khrushchev hvor befolkningsgrupper deporteredes, konkurrenter forsvandt og show retssager om forbrydelser mod staten og efterfølgende henrettelser var en normal situation.

Prestigeprojekt, Propagandaprojekt, Korruptionsprojekt?

Jeg kan ikke se hvordan Sotij i det henseende skulle skille sig ud fra hidtidige OL!

Udover at det er Putin der står i centrum denne gang. Og hvis der er nogen som kapitalisterne hader, så er det Putin. Putin er folkets mand og er en af de få politikere i verden der IKKE har lagt sig i støvet for finanskapitalens mørke fyrster. Han bliver ved med at kaste grus i gearkassen

Naturligvis skal han bekæmpes med alle midler og OL er en oplagt mulighed for hans fjender, lige så oplagt som den er for Putin. Der er krig mellem Putin og finansimperialismen og som i alle krige er sandheden det første offer.

Nu er det ikke fordi jeg er enig i Putins behandling af homoseksuelle og Pussy Riot, og forholdene i de russiske fængsler m.m.

Men ærligt talt, er der ikke lige så meget korruption, magtmisbrug og storhedsvanvid i den vestlige verden? Der foregår lige så mange rådne ting her i vesten.

Bare fordi han ikke er med i Bilderberg-klubben og Illuminati, så skal han mobbes, af vesten, som hader ham for det kæmpe store land, med det store potentiale.
Den vestlige probaganda er så åbenlys.

Torben Selch, Eva eldrup og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Her det lidt svært med denne homodiskussion, Jeg synes ærlig talt at det er ulækkert at se på at to mænd slikker hinanden i ansigtet - to kvinder også for den sags skyld.
For min skyld må folk bolle hinanden i r.... lige så meget de har lyst til - jeg har bare ikke lyst til at se på det eller høre om det.
Jeg har det med seksualitet som med religion - det er ikke noget der høre til i det offentlige rum.
Men OK jeg er selvfølgelig også bare en sur gammel mand :-)

Lisbeth Clausen

Filo: Er der noget som Putin og hans styre er , er det da ultrakapitalister, bare tillagt en diktatorisk dimension.

Russerne elsker stærke ledere og respekterer kun brutale stærke ledere,det viser deres historie langt tid før Ivan den grusomme,Gorba var undtagelsen men ham bryder russerne sig heller ikke om.

Ja selvfølgelig er det vanvittigt at bruge omkring 280 milliarder kroner på et vinter Ol,men tænk så lige på hvor mange tusinde milliarder kroner eller dollars vestlige regeringer har brugt på at redde banker,finanshuse og andre spekulanter som burde været krakket ifølge deres egen ideologi sammenlignet her er russerne da langt under begrebet fluevægt.

Håber blot at vi trods alt kan blive fri for den evindelige vestlige propaganda maskine under vinterlegene og i fulde drag kan nyde den sportslige idræt som nu skal udfolde sig i de næste 17 dage,det vil undertegnet nemlig gerne.

Katrine Visby, ellen nielsen og Torben Selch anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Ingen lande bør være så store, at toppen ikke kender bunden personligt. Opsplit disse vældige stater - ingen kan vel heller påstå, at Tyskland er lykkeligere som samlet nation end som enkeltstater i forbund.
Det samme gælder i yderste potens Rusland, Kina og USA. Det er som med de store banker, at man ikke kan træffe fornuftige beslutninger på så generelt et plan - så lad FN opsplitte verden efter antallet af folkeslag, så alle får et sted, de kan kalde deres hjem.

Erik Karlsen ... "amerikanerne trætte af løgnagtige meder".
Hvis en politiker i USA stiller op med et program, der lover beskatning af de rigeste til gavn for de fattigste. Lige rettigheder for alle i uddannelsesforløbet. Rettigheder for the working poor så de har chance for at opnå en løn til at leve af.

Hvor store chancer har han så for at blive valgt? ...Nej vel.

...men ikke desto mindre blev New York's nye borgmester Bill de Blasio valgt med over 70% af stemmerne. Så der er noget der ulmer - også i USA.

Rasmus Kongshøj, Karsten Aaen, Eva eldrup, Anders Kristensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Det er virkelig en af livets store gåder hvorfor den gamle garde af betonkommunister, både her på siden og andre steder, automatisk slutter ring om Putin og hans ultrakapitalistiske og teokratiske autoritære projekt.

Thomas Rasmussen

Det er lidt betænkeligt, at artiklens eneste reelle kilde til de økonomiske problemer ved skabelsen er legene er 'Putins lege'. Vist er det en god dokumentarfilm, men den kan ikke stå alene som bevis på, at det hele er korrupt. For så er det jo kun bekræftelse ad fordomme. Det må Informeren (og en række af indlæggene) kunne gøre bedre.

En af de helt store politiske journalister den tysk/franske Peter Scholl-Tour gav for 10-15 år siden udtryk for, at en 175-200 familier stort set styrede de vestlige medier. I søndags undrede hetzen mod Putin ham. Er det Vestens bekymring for menneskerettigheder og demokrati? Næppe, da både EU og USA godkendte det skandaløse valg i Honduras (deres kandidat vandt). I dag kunne man så læse i en tysk avis: ”Ohrfeige für Merkel: USA lehnen Klitschko für die Ukraine ab”. I en lækket telefonsamtale mellem den amerikanske ambassadør i Ukraine Geoffrey Pyatt og Assistant Secretary of State for Europe Victoria Nuland afviser de Klitschko som stedfortrædende ministerpræsident. Hele spillet om Ukraine er altså en styrkeprøve mellem Putin og Vesten (uden de store hensyn til demokrati og menneskerettigheder). Hele hetzen omkring Putin og Sotji skal ses i det perspektiv.
Hvad har Putin så gjort? 2013 var et super år for Rusland, man kom tilbage som stormagt (f.eks. Syrien og modstod presset vdr. Snowden). Et vellykket Sotji vil kun løft Rusland endnu mere. Desuden kigger han mod Kina. Der er planlagt 5 møder mellem Xi og Putin, som også indeholder planer om fælles aktiviteter for mindet om 70 årsdagen for sejren i den antifascistiske krig også mod Japan. Grunde nok til, at Vesten hader ham.
Hvad har Putin gjort for Rusland? Da han overtog magten, var det russiske BNP faldet med næsten 50 % godt hjulpet af amerikanske økonomer( fint beskrevet af Bill Atkins). BNP per person var 3-4000$, nu er det 17000$. Valutareserverne var 8,5$ milliarder, nu er de over 500$ milliarder. Ruslands grænser var ikke sikre end ikke staten. Sotji skal vise, at selv Kaukasus er der styr på. Grunde nok til at vil give ham en lærestreg.

Per Torbensen, Nic Pedersen, Karsten Aaen, Romed Bucher, johnny lang jensen og Eva eldrup anbefalede denne kommentar
Lisbeth Clausen

Hvordan kan sande venstreorienterede støtte støtte op om et ultrakapitalistisk konservativt styre som Putins? - han er jo en light version af Pinochet.

Rasmus Kongshøj, Lone Christensen, Karsten Aaen og Thomas Bindesbøll anbefalede denne kommentar

Lisbeth Clausen
Hvordan kan sande venstreorienterede støtte støtte op om et ultrakapitalistisk konservativt styre som Putins? - han er jo en light version af Pinochet.

Kan du ikke lige uddybe det?

Lisbeth Clausen

Stig:

1. Han er ultranationalist

2, Han er bøsse hader:
In 2012 and 2013, Putin and the United Russia party backed stricter legislation against the LGBT community, in Saint Petersburg, Archangelsk and Novosibirsk; a law against "homosexual propaganda" (which prohibits such symbols as the rainbow flag as well as published works containing homosexual content) was adopted by State Duma in June 2013.[96][97][98][99][100]

3. Han har stærke forbindelser til den ortodokse kirke.

4. han fængsler sine politske modstandere.

5. Han fører en politk der gør landet til et af verdens mest ulige fordelte på værdier, forskellen mellem rig og fattig er enorm .
http://rt.com/business/russia-world-household-wealth-944/

Hvad er der tilbage at kunne lide ved Ruslands styre medmindre man er tilhænger af autokratiske styreformer?

Rasmus Kongshøj, Lone Christensen, Karsten Aaen, Sune Olsen og Thomas Bindesbøll anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

En hel del "die-hard" efterlyser mere dokumentation af omfanget af Putins omgang og støtte til egne (partitro) oligarker og hele den øvrige kaste af stinkende rige superkapitalister, der repræsenterer inderkredsen omkirng hele sotji-projektet.

Et forslag er at følge det normalt og ikke just "reaktionære" fremragende svenske dokumentarprogram "Uppdrag Grasnkning". De har i hele 2 lange TV-dokumentarer, med egnu russisk-talende og undersøgende journalsiter doklumenteret utroligt mange ting, så måske et par stykker med fordel kunne blive lidt mere oplyste ved at kigge med her:

http://www.svt.se/ug/ryske-os-chefen-tackar-utpekad-knarkhandlare

Henrik Danstrup

"Jeg kan ikke se hvordan Sotij i det henseende skulle skille sig ud fra hidtidige OL!"

Ved at det har kostet de samme som alle foregående lege tilsammen, og en stor del af pengene er forsvundet i korruption, bestikkelse, smørelse og grådige personer som er venner med indflydelsesrige politikere, hvorfor enhver kritik er mødt med knipler, fængsel eller forfølgelse.

Michael Kongstad Nielsen

Efter min mening har stort set alle olympiader, sommer såvel som vinter, de sidste mange år været spild af penge, overdrevne investeringen i anlæg, der snart efter står tomme og spøgelsesagtige hen. Sotji udgør ingen forskel heri. Og korruption og nepotisme findes i alle legene, det har Sotji heller ikke eneret på. Det nye er, at det er Rusland, der er vært, det er næsten ikke til at klare for alle dem, der ikke har lagt den kolde krig bag sig.

Katrine Visby, ellen nielsen, Rasmus Kongshøj og Romed Bucher anbefalede denne kommentar

Hvis man vil vide hvad Putin har gjort for Rusland kan man jo, ligesom Stig Bøg har gjort, sætte sig lidt ind i fakta og tal.

Han er ikke en demokrat, men Rusland har været udplyndret og prisgivet fordi landet har blottet sig selv for den vestlige "demokratis" aka "det frie marked" hærgen. Når man pålægger et diktatur demokratiske strukturer og spilleregler, bliver landet totalt forsvarsløs overfor sørøverkapitalismen fordi der ikke findes nogen der magter spillet og kan beskytte landet mod udplyndring. Det har vi set adskillige gange i den senere tid. Ikke mindst i Irak.
Det var "demokraten" Jeltzin der har gjort plyndringen af Rusland mulig, men han fejres i Vesten som Ruslands store, demokratiske befrier, mens Putin som er den der har sat en stopper for udplyndringen og har bragt landet på kurs mod stabilitet og økonomisk konsolidering bliver til Sorte Per.

Faktisk tror jeg at Putin er en af de mindst korrupte toppolitikere der overhovedet findes. Manden synes at være immun for kapitalismens fristelser. Han virker som et meget beskedent menneske som er ligeglad med luksus, pomp og pragt, han taler fabriksarbejderens sprog og klæder sig som en fabriksarbejder, selv ved højofficielle lejligheder. Kan nogen påstå at have set Putin optræde i Armani outfit?
At han ikke kan købes for penge og luksus, må gøre kapitalismens lejesvende rasende.

Nils Bøjden @Ved at det har kostet de samme som alle foregående lege tilsammen, og en stor del af pengene er forsvundet i korruption, bestikkelse, smørelse og grådige personer som er venner med indflydelsesrige politikere...

Det samme blev sagt om OL i London, og for alle de andre også . Jeg har selv oplevet vinter OL en gang på meget nær hold, med indblik i organisation og tilrettelæggelse og den korruption der foregår på alle tænkelige plan. OL er mere eller mindre et tag-selv bord for korrupte politikere, funktionærer og forretningsfolk, ligesom alle andre store events også. Sådan har det formentligt altid været, fra Antikken til Sotji. Absolut intet nyt.
Der er med sikkerhed tusindevis af folk med snablen i pengegryden men jeg kan ikke se hvordan man kan lægge det Putin til last.

Men selvfølgelig er OL en chance for at dyrke anti-Putin propaganda, som hans modspillere ikke kan lade passere.

Bøjden, finten ved at quote er at imødegå misforståelser, ikke at fabrikere dem.

Putin er den slags leder, der er klar til at forbyde import at kræftmedicin til syge russiske børn, fordi det skader landets omdømme,

er vel i samme kategori som TV-indslaget om de irakiske soldater der kylede spædbørn ud af vinduet i Kuweits hospitaler. Det blev senere afsløret som et propaganda kup fabrikeret af CIA som havde betalt arabisk udseende skuespillere til at spille chokerede kuweitske sygeplejersker som var øjenvidner til uhyrlighederne.

Lone Christensen

Jeg så dokumentarudsendelsen 'Putin's lege' og har lige set starten af åbningsceremonien af OL, og må indrømme, at jeg sad med dårlig smag i munden. Mine tanker blev forstyrret af min viden om den enorm store mængde penge, som er blevet brugt, og manglen på menneskerettigheder i Rusland. Tanker, som slet ikke var tilstede, da jeg så OL fra Vancouver.

Min viden om Rusland og stor politik er for begrænset til, at jeg vil gå ind i en diskussion om hvem der er mest korrupt og hvilke ledere, der har gjort hvad. Ganske kort kan jeg sige, at jeg er sikker på, at Putin er en kompetent mand, og at der foregår mange lyssky ting i flere vestlige lande og internationale banker m.m.

Fokus er flyttet fra sporten til PR for værtslandene og deres præstige projekter.

Sider