Nyhed
Læsetid: 3 min.

Berlusconi og kokainen

Hele sin karriere har Berlusconi været omgivet af personer involveret i narkokriminalitet. Selv om den tidligere italienske regeringsleder ikke er valgbar, vil han opstilles til EU-parlamentsvalget
Udland
25. marts 2014

Indtil forrige uge var den 31-årige Federica Gagliardi blot en af de mange unge kvinder, der er blevet sat i forbindelse med Italiens tidligere ministerpræsident, den 77-årige Silvio Berlusconi. I sommeren 2010 deltog Gagliardi som Berlusconis personlige assistent ved G8-mødet i den amerikanske by Huntsville og ved G20-mødet i Toronto samt ledsagede den daværende regeringsleder på officielle besøg i Panama og Brasilien. Billeder fra turen udløste rygter om, at hun var hans nye kæreste. På grund af sit lyse hår og hvide tøj gav den italienske presse den dengang ukendte kvinde et øgenavn, ’Den Hvide Dame’, som nu har vist sig at være profetisk. Forrige torsdag blev Gagliardi nemlig stoppet i Roms Fiumicino-lufthavn med 24 kilo kokain i håndbagagen på vej hjem fra Venezuela.

»Narkotikasmuglere bruger ofte statslige fly,« skriver forfatteren Roberto Saviano på Twitter og spørger: »Tjente Berlusconis flyvninger til det formål?«

Aldrig tidligere er en så stor mængde kokain blev beslaglagt i en italiensk lufthavn. Stoffet repræsenterer en værdi på mellem 50 og 60 mio. kr. Det er derfor næppe første gang, at Gagliardi har fungeret som narkokurer, mener politiet. Ved afgangen fra Caracas i Venezuela har hun givetvis fået hjælp til at smugle stoffet om bord på flyet. Og ved ankomsten til Rom regnede hun muligvis også med assistance til at slippe ubemærket gennem tolden. Operationen indgår i en større efterforskning af de napolitanske mafiaklaners import af kokain, udtaler anklagemyndigheden.

Tvunget til samarbejde

Gagliardi hævder, at hun havde ledsaget en italiensk forretningsmand på en rejse til Venezuela, hvor han mødtes med regeringsrepræsentanter. Efter eget udsagn havde hun fået besked på at tage nogle dokumenter med tilbage til Italien og var uvidende om bagagens indhold. Men Gagliardi risikerer mindst 10 år fængsel for at være taget på fersk gerning med så stor en mængde kokain. For at opnå strafnedsættelse er hun nødt til at samarbejde med myndighederne: »Ifølge dommerne var hun den internationale narkosmuglings ’rene’ ansigt,« skriver den napolitanske journalist Arnaldo Capezzuto, »et system, som forsyner det øverste samfundslag: politikere, forretningsfolk, industriherrer, jetsettet og underholdningsbranchen med nære forbindelser til klanerne«.

På Twitter-kontoen @f_gagliardi kan man se, hvad Gagliardi har fundet egnet til offentliggørelse. Hun har ført en mondæn tilværelse med fester på Ibiza og i Cannes, men har ikke rapporteret fra sine ture til Sydamerika. I juni 2013 tweetede hun et link i anledning af FN-agenturet UNODC’s årlige arrangement for bekæmpelse af stofmisbrug og narkotikasmugling. Ifølge en undersøgelse, som Italiens nationale forskningsråd offentliggjorde mandag, er 0,8 procent af eleverne på alle italienske ungdomsuddannelser, 18.500 personer, afhængige af hårde stoffer.

»Mit bekendtskab med Berlusconi har ødelagt mit liv,« har Gagliardi angiveligt sagt under et forhør.

Valgbar eller ej

Det er ikke første gang, Berlusconis navn dukker op i forbindelse med efterforskning af narkokriminalitet. I 1970’erne ansatte han en sicilianer, Vittorio Mangano, som ’staldkarl’ på sin ejendom uden for Milano. Men Mangano var medlem af den sicilianske mafia og døde i 2000 i fængslet under afsoningen af en dom for mord og narkokriminalitet.

I 1995 blev Berlusconis gartner anholdt for besiddelse af omkring 80 gram kokain. Desuden var en af deltagerne ved de famøse fester hos Berlusconi, som har kostet ham en dom for udnyttelse af en mindreårig marokkansk prostitueret, kæreste med en dominikaner, som i 2010 blev anholdt for besiddelse af 18 kilo kokain.

Efter en dom for skattebedrageri er Berlusconi blevet ekskluderet fra det italienske parlament. Den 10. april bliver det afgjort, om han skal afsone sin straf med samfundstjeneste eller i husarrest. Berlusconis talsmand meddelte forleden, at den tidligere regeringsleder af tre omgange bliver sit partis spidskandidat ved EU-parlamentsvalget i maj, men ved et pressemøde har EU’s retskommissær, Viviane Reding fra Luxembourg, sagt, at han ikke er opstillingsberettiget.

Udelukkelsen af Berlusconi betegnes af hans partifæller som »præventiv valgsvindel«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her