Nyhed
Læsetid: 3 min.

Børn knokler i dødsminer for at udvinde makeup-ingrediens

Ifølge en ny rapport er der formentlig børnearbejde bag kosmetikprodukter, som forhandles i danske butikker. Indiske børn ned til fem år arbejder i livsfarlige miner med at udvinde mineralet mika, der er en ingrediens i make-up
L’Oreals slogan er ’fordi du fortjener det’. I Indien arbejder små børn for få kroner om dagen i livsfarlige miner med at udvinde mineraler, som sandsynligvis ender i kosmetikgigantens produkter

L’Oreals slogan er ’fordi du fortjener det’. I Indien arbejder små børn for få kroner om dagen i livsfarlige miner med at udvinde mineraler, som sandsynligvis ender i kosmetikgigantens produkter

Nanna Kreutzmann

Udland
21. marts 2014

Der er med »stor sandsynlighed« mineraler udvundet ved børnearbejde i kosmetikgiganten L’Oreals make-up-produkter, som blandt andet forhandles i danske butikker. Det konkluderer en ny rapport, som er udarbejdet af det undersøgende non-profit-medie DanWatch med finansiering fra Danida.

En række af L’Oreals produkter, der markedsføres under navne som Lancôme, Helena Rubinstein og Yves Saint Laurent, indeholder nemlig mineralet mika, der er velegnet som ingrediens i eyeliner, øjenskygge, mascara, læbestift, fugtighedslotion og neglelak, fordi det skinner.

DanWatch har været på feltstudie i Indiens nordøstlige Jharkhand-provins. Ifølge den lokale delstatsregering er man her Indiens førende mika-producent, selv om landets officielle statistikker viser, at der kun findes én lovlig mika-mine i området.

I virkeligheden er der dog langt flere miner. De er bare ikke registreret. Og her finder der i stor stil børnearbejde sted. DanWatch har således observeret børn ned til fem år, der »hakker klippeblokkene løs med hammer og mejsel i ulovlige miner med faldefærdige tunneller, mens deres mindre søskende sorterer mika-flagerne«.

Ifølge rapporten er arbejdet dødsensfarligt, for »i værste fald risikerer børnene at blive begravet levende, hvis de faldefærdige minehuller kollapser«.

Den indiske børnerettighedsorganisation BBA anslår, at omkring 5.000 børn arbejder i Jharkands mika-miner, selv om det ifølge indisk lov er forbudt for børn under 14 år.

Børnene tjener typisk 11-17 kroner om dagen. Til sammenligning er mindstelønnen i de lovlige mika-miner 20 kroner om dagen.

Børnene er oftest kasteløse, der er i bunden af Indiens sociale hierarki.

Mangel på kontrol

Produktet af børnenes arbejde sælges via lokale mellemhandlere til eksportører. Blandt de største opkøbere i området er et kinesisk firma, som efter eget udsagn leverer mika til L’Oreal samt flere andre vestlige make-up-producenter.

DanWatch har interviewet direktørerne for tre eksportører, der alle leverer til det kinesiske firma, og de fortæller samstemmende, at virksomheden ikke stiller krav om, at mikaen ikke må være udvundet ved børnearbejde. De tre eksportører får ifølge rapporten deres mika fra de ulovlige miner, hvor børnearbejde er udbredt. Og da de ifølge rapporten ikke kontrollerer for børnearbejde konkluderer DanWatch, at »der er stor sandsynlighed for, at der er børnearbejde bag mikaen i L’Oreals makeup«.

L’Oreal, der er verdens største kosmetikvirksomhed med en omsætning på 22,5 milliarder euro i 2012, har ellers i sin egen politik om social ansvarlighed forpligtet sig på at bekæmpe børnearbejde.

Mindsker brugen

Information har skriftligt stillet en række spørgsmål til L’Oreal på baggrund af rapporten, herunder hvordan det kan være, at firmaets kinesiske underleverandør tilsyneladende ikke stiller krav om fravær af børnearbejde.

I en mail til Information svarer L’Oreal’s danske pressemedarbejder Sonja Christensen:

»L’Oréal er medunderskriver af FN’s Global Compact og er derfor pr. definition imod børnearbejde. Virksomheden er stærkt engageret i menneskerettigheder som en del af vores bæredygtighedsstrategi, og vi får løbende foretaget uafhængige audits af vores leverandører for at sikre, at de overholder vores generelle forretningsregler.«

Hvordan det hænger sammen med L’Oreals brug af den kinesiske leverandør kommer hun ikke ind på. Men hun forklarer, at kosmetikgiganten er opmærksom på risikoen for børnearbejde i forbindelse med mika-udvindingen.

»L’Oréal blev for første gang opmærksom på, at der kunne være børnearbejde involveret i produktion af mika i Indien i 2009, og siden har virksomheden arbejdet tæt sammen med sine leverandører for at sikre sin forsyning af mika mod en risiko for dette. Virksomheden har også nedbragt sin forsyning af mika fra Indien betydeligt til fordel for kilder fra andre dele af verden (nemlig USA),« skriver Sonja Christensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Langt ude.

Ps. Hvorfor bruger kvinder make-up?

Dana Hansen, olivier goulin, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Michael Kongstad Nielsen, lars abildgaard og Andreas Andersen anbefalede denne kommentar
Andreas Andersen

Farver er et meget spændende og tema grande. Et godt spørgsmål.

Indien har en demokratisk valgt regering, og landet bruger en masse penge på oprustning o m a.
Indien har ingen undskyldning for ikke at bekæmpe børnearbejde inden for egne grænser.
Man burde snarere boykotte indiske varer indtil Indien effektivt sætter ind mod børnearbejde.

Kapitalistisk hykleri.

@ Lise Lotte Rahbek :
Nogle siger at kvinder bruger makeup, parfume og deodorant fordi de er grimme og lugter ..
Særligt reklame-branchen synes at spille på kvinders selvværds-følelse .

Lise Lotte Rahbek

Lars Olsen
Hvis du har tid at se den video, Rannveig lagde ind så, så stilles spørgsmålet også der, med store bogstaver.
Hvorfor bruger kvinder make-up?
Det er da en underlig ting.. at lægge en maske for at gøre sig mere tiltrækkende??
Nå men det er vist også mest på det filosofiske plan, det er interessant, for sefølig er det noget med at frem-trylle tegn på seksuel opstemthed med farvelægning og kunstige feromoner.

Katrine Visby

Det er da godt at der kommer fokus på det.
Jeg tror dog ikke det kommer til at gå synderligt meget ud over salget af L´oreals produkter.
Men når man nu ved det, burde vesten sætte hårde sanktioner ind overfor Indien.
Jeg synes faktisk at dette er langt mere alvorligt, end det, der foregår i Ukraine for tiden.
Man ved godt at der foregår børnearbejde i Indien. Og når en virksomhed bliver opdaget i at bruge underbetalt børnearbejde, prøver de at agere som om de vil gøre noget ved det for at opretholde det gode image.
Men den vestlige verden tager ikke dette problem alvorligt nok - hvorfor mon?

Majbritt Nielsen, Steen Thaulow Olsen, randi christiansen, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Hanne Ribens og Lone Christensen anbefalede denne kommentar
Lone Christensen

Tak til Danwatch for at undersøge og informerer om problemet!

Majbritt Nielsen, Pia Qu, Steen Thaulow Olsen, Hanne Ribens, lars abildgaard og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Maskerade er lige så gammelt et fænomen som mennesket selv, så det slipper vi nok ikke for. Det farlige børnearbejde slipper vi (eller børnene som det jo drejer sig om) først for når menneskene, og i dette tilfælde kvinderne, ikke finder sig i det mere. Der er så bare lige i det at kvinder til alle tider vil ofre rigtig meget for at gøre sig tiltrækkende, nogle gange også deres eget helbred. Så det ser desværre ikke lovende ud for de kasteløse minearbejdere i det fjerne. Kosmetikfabrikanterne burde selvfølgelig reservere en del af deres overskud til at hjælpe disse børn, men det kræver nok til en begyndelse en overskrift der ikke indeholder ordet: formentlig.

Rasmus Kongshøj, Hanne Ribens, randi christiansen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

I dyreverdenen er mennesket den eneste art, hvor hunnerne er farverige, mens hannerne er grå eller sorte (og hvide). Lige modsat ænderne, hvor hunnerne er grå, mens hannerne stråler i farver.

Lise Lotte Rahbek

MKN
Nejnej, mænd bruger også farver og former. Biler, både, slips, tatoveringer.. :)

Michael Kongstad Nielsen

Nåh ja.
Går man tilbage i tiden havde mænd faktisk også pyntesyge i perioder. De gik med gamacher og silkestrømper og pludderbukser og parykker, og narrehattene var i alle regnbuens farver.

Peter Ole Kvint

mika. hvad hedder det på dansk? eller engelsk?
https://en.wikipedia.org/wiki/Mika

Jens Harder Vingaard Larsen

@peter o. K.: prøv mica på engelsk. Der er aabenbart ikke en artikel paa dansk hos wikipedia.

Lars Bo Jensen

Så må danske børn også til at arbejde fra 5 års alderen. Vi kan jo ikke kæmpe mod globalisering og produktiviteten skal forbedres. Det bliver ikke så rart for børnene, men det er jo nødvendigt.

Eller er børnearbejde det eneste sted hvor nødvendighedens politik ikke gælder, i konkurrencens hellige navn.

Rasmus Kongshøj, Steen Thaulow Olsen, Lars Olsen, Søren Kristensen, Lone Christensen, randi christiansen, Carsten Mortensen, Katrine Visby og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Lars Bo jensen
Din kommentar er knivskarp.
Ja, hvis vi skal konkurrere med Indien, er vi naturligvis nødt til at benytte samme redskaber.

Næste års dagsorden i konkurrencestaten: Børnearbejde.

Rasmus Kongshøj, Majbritt Nielsen, Steen Thaulow Olsen og Peter Ole Kvint anbefalede denne kommentar
Torben Arendal

Et andet form for social dumping.

Mineralet hedder mica på engelsk, eller glimmer på dansk. Ikke mika.

Majbritt Nielsen

Michael Kongstad Nielsen
21. marts, 2014 - 20:04
Bare rolig, mænd kan også være med på det plan. Hvor mange mænd tror du bruger hårfarve? Jeg ved ikke om mika bruges der også. Men det er et ret skrapt produkt, kemisk set.

Josephine Lehaff

Selv uden mænd farver hår, kan alle være med. Mika bruges nemlig også i bilmaling, mikrobølgeovne, og computerdele.

randi christiansen

I konkurrencestatens sodoma og gomorra fortærer de sminkede zombier egne børn i en masquerade macabre. Hekla ulmer og johannes åbenbaringen spøger i bevidsthedens udkant. Uhyggeligt? Det er fanneme også meningen - det er aldrig for sent at angre.