Læsetid: 2 min.

EU er klar med sanktioner mod Putins inderkreds

EU føjer 12 nye navne til sanktionsliste og igangsætter forberedelser til økonomiske sanktioner mod Rusland
Udland
21. marts 2014

EU's stats- og regeringschefer er på EU-topmødets første dag blevet enige om nye sanktioner mod Rusland.

»12 nye personer rammes af indrejseforbud og indefrysning af midler,« siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til pressen efter et møde med stats- og regeringscheferne.

JOURNAL: Nervekrig i Ukraine

Derudover har EU-cheferne bedt EU-Kommissionen om at gå i gang med at forberede økonomiske sanktioner.

Det indebærer ifølge Thorning økonomiske og finansielle restriktioner over for Krim og alle, der forsøger at sætte sig på magten og på aktiverne på den ukrainske halvø.

»Vi har tidligere meldt klart ud, at EU vil gribe til sanktioner, hvis Rusland fortsatte i den forkerte retning. I aften er vi gået videre og har indført nye sanktioner,« siger hun.

21 russere og Krim-borgere er allerede sat på sanktionslisten af EU's udenrigsministre mandag. Nu er der 33 personer på listen.

Thorning siger, at de har besluttet at ramme personer tættere på Ruslands præsident, Vladimir Putin, men vil ikke afsløre nogen navne.

»Tre af dem er meget højt rangerende,« siger EU-præsident Herman Van Rompuy efter mødet, som sluttede ved midnatstid torsdag.

Ruslands annektering af Krim skal også have konsekvenser for landets internationale samarbejde.

»Det ser vi allerede i næste uges G7-møde, hvor Rusland er blevet udelukket fra at deltage. Og så aflyser vi topmødet mellem EU og Rusland i juni,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Derudover vil de enkelte EU-lande indtil videre ikke holde normale bilaterale topmøder med Rusland, siger Van Rompuy. Den formulering holder muligheden åben for, at landene kan holde særtopmøder med Putin om den aktuelle krise.

Han vil ikke sige, hvad der skal til for at udløse den såkaldte fase tre af sanktioner, som er mere omfattende økonomiske sanktioner:

»Vi vil vurdere enhver handling og enhver hændelse for at se, om den udløser fase tre. Vi er i gang med at forberede og overveje alle muligheder.«

På spørgsmålet om, hvorvidt overvejelserne også rummer muligheden af en europæisk våbenembargo mod Rusland, svarer Van Rompuy:

»Vi dækker alle økonomiske områder.«

Ifølge EU-præsidenten vil ethvert yderligere skridt fra russisk side for at destabilisere situationen i Ukraine få vidtrækkende konsekvenser. Målet er at genskabe Ukraines suverænitet og i den forbindelse få en forhandlingsløsning, tilføjer han.

Både Van Rompuy og Thorning understreger vigtigheden af øjne og ører på jorden i Ukraine.

»Vi opfordrer til en øjeblikkelig aftale om en OSCE observatørmission i Ukraine, og vi beder EU's udenrigschef om at forberede arbejdet for at fremme arbejdet for en OSCE-mission,« siger Van Rompuy.

Kan det ikke lade sig gøre, vil EU sende egne observatører til Ukraine, siger Thorning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Katrine Visby

Jeg tror ikke disse sanktioner fører noget godt med sig.
De vil ramme EU og USA som en boomerang.

BRIKS-landene har et godt handelssamarbejde. Så Rusland klarer sig nok alligevel.
Dollaren er ved at kollapse. Det bliver ikke nævnt i main-stream medierne. Ikke desto mindre er der en heftig debat om det på de alternative medier fra adskellige amerikanske økonomer.

Lad os forestille os at Bornholm ville løsrive sig, og ville ud af EU. Så kommer Rusland og blander sig, og vil støtte Bornholm i deres løsrivelse. Hvad ville Danmark gøre i sådan en situation?
Eller hvad hvis Jylland ikke ville være dansk mere, men hellere ville være tysk. De er alligevel ikke med i hvad der sker i København.
Hvordan ville danskerne reagere hvis andre lande kom ind og blandede sig der?

Gorm Petersen

Måske skal man sammenligne med Norges løsrivelse fra Danmark Sprogforskellen mellem ukrainsk og russisk skulle svare til sprogforskellen på dansk og svensk.

Umiddelbart kan det synes indlysende, at hvis en region har et klart befolkningsflertal, der ønsker løsrivelse, burde dette som udgangspunkt være muligt. Som det f.ex. skete med Serbien kontra Albanien (Kosovo-krigen).

Der hvor det kan blive smertefuld er, hvis hele landet har betalt til noget dyr infrastruktur eller andre fællesfaciliteter - og så de mennesker, der tilfældigvis bor på den geografiske lokation, så bare stikker af med værdierne. Hvis f.ex. København, som i rigt omfang er blevet sponsoreret af hele Danmark (universiteter o.lign) pludselig erklærede sig selvstændigt og "stak af" med de fælles værdier hele Danmark havde betalt til...

Så var det pludselig ikke OK længere.

Gorm, du kan bruge Veneto og Catalonien som eksempler.

USA har nu presset VISA og Mastercard til at lukke for transaktioner mod en russisk bank Rossiya.
Resultatet vil jo selvfølgelig blive - at den forsatte dialog mellem BRIK landende - om eget internet, og internet-bank transaktioner, vil blive speedet op.

Karsten Aaen, Rune Petersen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

USA møder modstand i Sydamerika, møder modstand i Fjernøsten, Mellemøsten og Afrika - flere og flere millioner har fået øjnene op. Derfor ønsker USA - i mine øjne - en dybere konfrontation mellem venner/fjender.

Karsten Aaen, Rune Petersen, Per Torbensen og Claus Oreskov anbefalede denne kommentar
Claus Oreskov

Ja Torben Selch løbet er for længst kørt for USA. Derfor er det også besynderligt at DK gør sig uvenner med den halve verden for at føje USA – det er ikke her fremtidens muligheder er!

Karsten Aaen, Eva eldrup, Rune Petersen, Katrine Visby og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Ahmed Mannouti

Støtter Vlads venner at Tjetjenien også løsriver sig eller støtter Vlads venner kun russisk nationalisme?

Per Torbensen

Hykleriet når nye højder,EU med Helle Thorning har indgået aftaler med Kievs Kup regering-smukt,samtidig med at de fordømmer et frit valg på Krim.

Karsten Aaen, Eva eldrup, Claus Oreskov, Jan Weis og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Torben Selch

"USA har nu presset VISA og Mastercard til at lukke for transaktioner mod en russisk bank Rossiya."

Relativt betydningsløst - Asia Times Online har en analyse af situationen...
http://www.atimes.com/atimes/Central_Asia/CEN-01-210314.html

Claus Oreskov

"Ja Torben Selch løbet er for længst kørt for USA. Derfor er det også besynderligt at DK gør sig uvenner med den halve verden for at føje USA – det er ikke her fremtidens muligheder er!"
Det har i "røde" sagt i snart hundrede år, men fremtiden har sgu aldrig tilhørt de "røde", de kommer altid i vanskeligheder, når de har brugt alle de andres penge.

randi christiansen

Nu har danmarks skiftende regeringer jo valgt usa som sengekanmerat = økonomisk binding > senest illustreret ved gs dong opkøb - med tydelige spor til danske skatteborgeres bail out af danske banks fallerede forvaltning - og nu senest de yderst tvivlsomt rennommerede amerikanske samarbejdspartnere i forb m nets o.a. opkøb.

Karsten Aaen, Eva eldrup og Claus Oreskov anbefalede denne kommentar

Fredsskabende foranstaltning

Herregud – Rasputin har vel bare sørget for – at OTAN-kontorbestyreren og hans våbenfæller – lige om lidt ville kunne sætte sig på Krimflådebaserne – lige midt i Ruslands bløde underliv – endnu genial ekspansionsplan fra skrivebordsgeneralerne i Pentagon – så nu anlægger den kreative rusticusdreng fra det midtjyske sure miner til slet spil – skruer op for underholdningen og kalder hele affæren for den værste krise siden Slaget ved Svold – fred være med det – og det vel ikke så ringe endda …

Tilbage er EU-kommisæren på den danske spasmedisterpost – hvad dælen har Stiletta gang i – er der slet ikke nogen, der kan sende konen i behandling for en faretruende, uheldssvanger og vildt overdrevet postmoderne form for selvhypnose – upassende omgang med taberne – undskyld - med de egentlig skyldige …

Gosh - ikke lige om lidt vil kunne ...

Claus Oreskov

Kære medborgere – I kan være 100% sikker på at USA's våbenlobby arbejder på højtryk i disse dage. Og det kommer til at koste os alle dyrt. Her i Danmark - hvor man ikke har penge nok til at give folk dagpenge og hvor kraft patienter står i kø på hospitalerne – har politikerne tænkt sig at spendere 1 ½ milliard til en begyndelse på oprustning. Hertil kommer så de mange arbejdspladser og fortjenester, som forsvinder på grund af vores boykot af Rusland. Situationen er kendt fra den kolde krig, men i dag har vi ingen fredsbevægelse, til at trække de krigsgale politikere i en anden retning!

randi christiansen, Karsten Aaen, Per Torbensen og Eva eldrup anbefalede denne kommentar

Ja. Jørgen Boye!
Andres penge, som de har stjålet fra de direkte producenter.

Oscar Ibrahim

Hvornår ser vi egentlig sanktioner mod USA, George Bush, Tony Blair, Danmark og Dick Cheney og mange af de andre vestlige aktører, for Irak krigen, Afghanistan, Guantanamo, Totur mod fangere, Finans Krisen (Lehman Brothers, Dereguleringen,), afslørninger som Edward Snowden og Bradley Manning er kommet med og mange mange andre sager.

Når alt kommer til alt, så er det Putin og Rusland har lavet de seneste 30 - 40 år, peanuts i forhold til Vestens synder. Plyndre et land som Irak, og så efterlade det i en dårligere tilstand end landet var i inden interventionen og så kalde Ruslands handlinger for illegitime!? HAHAH. Husk at feje for egen dør, inden...

Per Torbensen, Rune Petersen, Karsten Aaen og Eva eldrup anbefalede denne kommentar

Hvorfor sanktionerer USA og EU egentlig Rusland?
Er juristen Obama, Kerry, Haque, Hollande, Thorning-Smidt, Holger K. og alle de andre - i modsætning til Rusland, de fleste FN-stater- og logisk retstænkende mennesker - da ikke klar over, at grundlaget for Krim-borgernes krav om løsrivelse fra Ukraine, er, at de - som mange andre ukrainere i øvrigt - ikke ønsker at være underlagt en regering, der ikke kun har taget magten på ulovlig vis, men som tilmed, mildt sagt, er halv-fascistisk. Er Obama og co da ikkke klar over, at Ukraine´s "fungerende" regering er totalt illegitim? At den kom til magten ved et voldeligt, demokratisk og forfatningsmæssigt ulovligt kup, som kun kan defineres som helt igennem fascistisk?
Dét er Obama og company helt sikkert klar!
Fokus skal fastholdes herpå.
Og kræfter, der tager demokrati og retsstatslige principper alvorligt, må tvinge de folkevalgte herhjemme til at forklare, hvorfor de støtter et statskup, endda af sådan en karakter!
Og subsidiært må de forklare, hvorfor de - i strid med Folkeretten af 1966 - benægter et folkeflertals derpå udtrykkelige ønske om selvstændighed.
Sanktionerne mod Rusland har hverken et demokratisk eller retsligt grundlag!

Per Torbensen, Rune Petersen, Karsten Aaen og Eva eldrup anbefalede denne kommentar

Ville vi i vesten acceptere et statskup alene fra hovedstadens borgere i vesten selv, - altså forestil dig at Københavns eller Berlins borgere alene via protester imod HTS eller AM fik denne til at gå af, og derefter udråbe en ny statsleder, valgt ud fra parlamentet - for resten af landets borgere?

Den slags udemokratiske magtovertagelser ville ingen hverken dansk eller tysk politikere acceptere, - for slet ikke at sige amerikanerne!
- Den slags politiske hovedstadskup ville omgående blive bekæmpet med alle magtmidler fra politikerne og statens side, og udråbt som fjendtligt et statskup mod demokratiet.

Vestens dobbeltstandard i Ukraine er vist meget klar og tydelig.

Spillet EU, NATO og Amerika spiller et koldkrigsspil baseret på det falske flags præmisser overfor omverdenen og skråler op om frihedsrettigheder og demokrati samtidig med de grundlæggende ønsker hele Rusland nedlagt for evig tid grundet fortidens synder.

Spillet er ultrahøge politik - "ALT OG KUN ALT TÆLLER" uanset hvilke omskrivninger der skal benyttes om undertrykkelse erstattet af hovedstads protestanters landkup i Ukraine, hvor der end ikke er afholdt et demokratisk valgt for hele befolkningen om hvilken regering de vil have.
- Det er en selvbestaltet bypolitisk protestgruppe der har taget magten i landet over resten af landets befolkning!

- Det kalder vesten demokratisk!

Ahmed Mannouti

Per Dørup Jensen:

Støtter du Tjetjeniens ret til uafhængighed?

Der afholdes præsidentvalg 25.maj 2014. Ifølge aktuelle love skulle der være parlamentsvalg i 2017, idet parlamentsmedlemmer vælges hvert 5. år i december. Kun præsidenten kan udskrive det derudover (artikel 77 https://en.wikisource.org/wiki/Constitution_of_Ukraine,_2004). Måske ændrer kommende EU aftaler valglovene.
Byer som bl.a. Lviv, Vinnytsia og Ivano-Frankivsk har også været meget fremme mht krav om politiske reformer hurtigt.

For dem, der interesserer sig for sammensætningen af den nye regering:

Der er almindelig enighed om, at Timoshenkos Fædrelandsparti (FL), (20% ved valget i 2012), som ikke kan betegnes som højreekstremt, fik præsidentposten og flest ministerposter (nogle skriver 10). Tyahnyboks Svoboda/Frihed (SV) (ca.8%) ca. 5 ministerposter, Højre Sektor 1 (HS), folk udenfor partier (UP) ca. 5.
En kilde siger, at UNA-UNSO (UN), en højregruppering, fik en af UP-erne.

Klitschko´s UDAR, Kommunistpartiert (begge omkring 7-8 % ved valget), og Regionernes Parti (ca. 30%) stod udenfor regering. Klitschko har udtalt, at der var for stor uenighed politisk, men at han støtter opgøret med Janukovitch. De fleste kilder siger, at Klitschko selv trak sig fra forhandlingerne.

Derudover var der i 2012 ca. 25% af stemmerne, der gik til andre kandidater i parlamentet.

Midlertidig præsident: FL: Turchynov
FL: Prime Minister of Ukraine – Arsenii Yatseniuk
FL: The First Vice Prime Minister of Ukraine - Vitaliy Yarema
UP: Vice Prime Minister, Minister of Regional Development, Construction, Housing and Communal Services of Ukraine - Volodymyr Hroisman/Groysman
SV: Vice Prime Minister of Ukraine - Oleksandr Sych
FL: Minister of Internal Affairs of Ukraine - Arsen Avakov
UP eller UN: (?) Minister of Youth and Sports of Ukraine - Dmytro Bulatov
FL: Minister of Infrastructure of Ukraine - Maksym Burbak
FL: Minister of Social Policy of Ukraine - Lyudmyla Denisova
SV: Minister of Education and Science of Ukraine - Serhiy Kvit
SV: Minister of Ecology and Natural Resources of Ukraine - Andriy Mokhnyk
UP (?):Minister of Health of Ukraine - Oleh Musiy
UP (?): Minister of Culture of Ukraine - Yevhen Nyschuk
FL: Minister of Justice of Ukraine - Pavlo Petrenko
UP: Minister of Energy and Coal Industry of Ukraine - Yuriy Prodan
FL: Minister of the Cabinet of Ministers of Ukraine - Yevhen Semerak
SV: Minister of Agrarian Policy and Food of Ukraine - Ihor Shvaika
UP: Minister of Economic Development and Trade of Ukraine - Pavlo Sheremeta
UP: Minister of Finance of Ukraine - Oleksandr Shlapak
SV: Acting Minister of Defense of Ukraine - Ihor Tenyukh
UP: Acting Minister of Foreign Affairs of Ukraine - Andriy Deschytsya

SV derudover: statsanklager Makhnitsky
FL derudover: fungerende præsident Turchynov
HS derudover: sikkerhedschef Yarosh (?)
UP eller UN derudover (?): korruptionsanklager Cernovil

Kilder:
http://www.kmu.gov.ua/control/en/publish/officialcategory?cat_id=247077618
http://www.rferl.org/content/ukraine-whos-who-cabinet/25279592.html
http://peoplesworld.org/ukrainian-ultra-rightists-given-major-cabinet-po...
http://www.theguardian.com/world/2014/mar/04/who-governing-ukraine-olexa...
https://www.kyivpost.com/opinion/op-ed/katya-gorchinskaya-the-not-so-rev...
https://en.wikipedia.org/wiki/Category:All-Ukrainian_Union_%22Fatherland...
http://www.breitbart.com/Big-Peace/2014/02/24/Ukraine-Appoints-New-Posts...

Vedr. Krim:
1) befolkningen på Krim er ikke så russisk homogen; kun ca. 65% anslås at være russere, og det "kvalificerer" ikke nødvendigvis dem til at ville integreres i det russiske system, versus Ukraine eller EU. Der er også ukrainere, Krim-tatarer m.fl. https://en.wikipedia.org/wiki/Crimea
2) man kan ikke gennemføre en retfærdig, velorienteret folkeafstemning på ca. 10 dage om noget så definitivt, uden nogen form for debat. Afstemningen blev hele tiden fremrykket, oprindeligt sagde man 25. maj, samme dag som det kommende valg i Ukraine. Den ene part favoriseredes og understøttedes af en diffus våbenmagt, der heller ikke gav sig eller sin "politik" til kende, og udøvede desuden chikane, mod journalister, OSCE observatører, etc.
3) initiativet til denne folkeafstemning kom primært udefra (Rusland, i form af våbenmagt), ikke lokalt fra Krim, og selve beslutningen var efter meget at dømme parlamentarisk ugyldig (norske "Aftenposten" mener fx at have afdækket, at kun 36 af 100 parlamentsmedlemmer var til stede i et parlament, der i øvrigt var besat af tropper og afskåret fra omverdenen) https://en.wikipedia.org/wiki/Supreme_Council_of_Crimea
4) det er omdiskuteret, om afstemningen overhovedet gav den mulighed at forblive i Ukraine, eller kun at Krim skulle blive selvstændigt eller tilhøre Rusland.
5) Selve valghandlingen var der også problemer med. Der manglede valglister, således at folk stemte med pas, eller hvis de tilforordnede gav dem lov ved håndsoprækning. Forinden var der meldinger om raids mod folks hjem, hvor pas blev inspiceret og revet i stykker. Nogle har udregnet, at ja-procenten var 123 ifølge tal, der blev oplyst.
6) Afstemningen var ulovlig ifølge international lov, og Ukraines forfatning.

' Tre af dem er meget højt rangerende,« siger EU-præsident Herman Van Rompuy '
I mener vel 'den demokratisk valgte EU-præsident Herman Van ...'
- Nå nej ..
Mon ikke EU's næste Udenkrigsminister er Lady Kinnock ?

Per Torbensen, Thorsten Lind, randi christiansen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Vestligt hykleri af værste skuffe - vesten som selv med patetisk nidkærhed forsvarer egne selvbestaltede interessesfærer. Vanviddets og dødens dance macabre rykker stadig nærmere -
politikernes tomme åsyn vidner om fantaster fremfor fornuft.

Thorsten Lind

At EU skyder sig selv i foden i en handelskrig, som vi er dømt til at tabe,
ændrer ikke på, at EU står med `Aben´ i det stormagtspolitiske spil om Ukraine. :-)
Mvh Th

Ruben Michelsen

EU bør være meget varsomme med at indføre sanktioner mod Rusland, og man bør holde sig helt væk fra Putin og hans venners private milliardformuer. Det vil være som at stikke hånden ned i en kamphunds madskål.

Kunne de så ikke nøjes med at sanktionere russisk salat ...

randi christiansen, Thorsten Lind og Ruben Michelsen anbefalede denne kommentar
Thorsten Lind

He he @Jan Weiss....og skide være med vodka, vi har jo vores Gammel Dansk!
....eh?

Nej, vi har ej Thorsten Lind - den har de norske hjemmebrændere netop overtaget ...

http://www.business.dk/detailhandel/nordmaendene-render-med-gammel-dansk...

Thorsten Lind

Godt @Jan Weis, du fangede pointen! :-)

... eh?

Thorsten Lind

Ja, vi har solgt det hele, undtagen grisebasserne, som vi fremadrettet
vil få serveret i fantasifulde tilberedninger, morgen, middag og aften. Velbekomme! :-)
Mvh Th

Man ser igen og igen hvordan vestens hykleri og krigsgalskab skal videreformidles til folket, i form af
mediernes tæppebombning med diverse overskrifter og artikler omhandlende den ene part (Rusland) som den
ondeste onde og USA som den uskyldigt forurettede.....
Banaliteten og gentagelsen driver ned ad siderne - gad vide hvor længe dette cirkus skal vare...
Ånd og kultur er en by i Rusland, næh pengene er centrum.

Thorsten Lind

1984

Medierne skal nok passe på med at servere retter med en blanding af russisk salat og tatarmadder ...

Thorsten Lind

Jeg ber´ til, at medierne ikke kaster sig over
de sidste modstandslommer af politisk ukorrekt sort dansk humor.
Pas på du ikke ender i gabestokken @Jan Weis :-)
Mvh Th

Så vil man da i det mindste være i et fornuftigt selskab - men tror du ligefrem dette bliver bortskaffet ...

Thorsten Lind

Nej!
Der findes teknikker såsom ironi, sarkasme, "uskyldig servil efterplapren, med et satanisk glimt i øjet",
strategisk "dumhed" og mange flere, jeg ikke vil nævne her, da listen bliver for lang.
Kunsten "at tage pis på", burde ha´ sin egen fløj på Nationalmuseet. :-)
Mvh Th

Thorsten Lind

Jeg har læst i Morfascisten Jyllandspesten af i dag,
at sanktionerne "kun" kan komme til at koste 2000 arbejdspladser.
Hvis bissen skrues yderligere på af Helle & Co. ender Danmark i dyb recession.
Mvh Th