Det løser ikke problemet med skattespekulation endegyldigt, men ændringer i to direktiver, der i denne uge blev samlet flertal for i Europa-Parlamentet og blandt EU’s økonomi- og finansministre, er vigtige skridt i kampen mod skattesnyd i Europa. Det vurderer to skatteeksperter over for Information.
»Det er skridt i den rigtige retning for at dæmme op for spekulanterne,« siger Torben Bagge, der er skatteadvokat og partner i advokatfirmaet Tommy V. Christiansen.
Han bakkes op af Lars Koch fra udviklingsorganisationen IBIS, der har været en af de mest ihærdige kritikere af skattely. Han kalder det »et stort fremskridt«.
I løbet af tirsdag vedtog Europa-Parlamentet først ændringer til hvidvaskningsdirektivet, der betyder mere gennemsigtighed om ejerforhold i selskaber, ligesom det indeholder et forbud mod anonyme betalingskort.
Og senere tirsdag nåede EU’s økonomi- og finansministre til enighed om en ændring i rentebeskatningsdirektivet, der betyder, at EU-lande automatisk udveksler oplysninger om afkast, som personer fra et EU-land får på en konto i et andet EU-land.
Selv om ændringerne til direktiverne stadig mangler den sidste godkendelse af stats- og regeringscheferne, så er tirsdagens enighed alligevel et gennembrud.
»Det er et kæmpe fremskridt, at Østrig og Luxembourg endelig har opgivet deres modstand mod automatisk udveksling af skatteinformation,« siger Lars Koch med henvisning til, at de to lande i mange år har blokeret for ændringerne i rentebeskatningsdirektivet.
Torben Bagge lægger stor vægt, at landene nu automatisk skal udveksle skatteoplysninger, der vil give også de danske skattemyndigheder bedre mulighed for at fange skattespekulanter.
Begejstret regering
Selv om det er vigtige skridt, tror ingen af de to eksperter dog, at initiativerne helt vil dæmme op for spekulationen.
»Det er et stadigt spil. Når politikerne laver nogle skaktræk, så rykker den grå del af markedet også. Og det her kommer jo ikke bag på nogen,« siger Torben Bagge.
For der har længe været forhandlet om både ændringerne til hvidvaskningsdirektivet og rentebeskatningsdirektivet.
Under det danske EU-formandskab i 2012 arbejdede den danske regering også for enighed om ændringerne til rentebeskatningsdirektivet, der samlet har været undervejs i godt seks år.
I den danske regering har ændringerne til de to direktiver også vakt begejstring.
Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) sagde efter enigheden blandt EUs økonomi- og finansministre tirsdag, at det er »kæmpestort, at det bliver vedtaget«.
»Så bliver der åbenhed om, hvad folk har gemt væk af penge rundt omkring. Så kan vi beskatte dem. Det er meget bedre end at finde på nye skatter.«
Og til Berlingske sagde skatteminister Morten Østergaard (R) om Europa-Parlamentets vedtagelse af ændringerne til hvidvaskningsdirektivet:
»Ethvert initiativ, der gør det sværere at hvidvaske penge fra skattely, hvor penge er skjult ulovligt, er et skridt i den rigtige retning.«
Pengene flytter ud af EU
Ændringerne til rentebeskatningsdirektivet indbefatter kun oplysninger om personers gevinst på udenlandske bankkonti.
To vigtige skridt for at begrænse spekulationen yderligere er at udvide det til også at gælde selskaber, ligesom udvekslingen af oplysninger også bør gælde, hvor meget der står på de enkelte konti, mener Torben Bagge.
Han vurderer dog, at de ændringer vil komme lettere: »At man har fået hul på problemstillingen, tror jeg, vil gøre det nemmere at tage de næste skridt.«
Lars Koch mener, at de nye regler først bliver rigtig effektive, hvis de kommer til at gælde hele verden.
»Det, der sker med de sorte penge, er, at de i stigende grad flytter ud af EU. For eksempel ud af de schweiziske banker,« siger han.
»Derfor er det vigtigt – også set fra et dansk perspektiv – at man får internationaliseret kampen mod skattely. For det gælder om også at lukke hullerne i Hong Kong, Singapore og Cayman Island, hvor pengene i øjeblikket søger hen.«
Samme vurdering kommer fra Torben Bagge.
»Pengene flyder fra Europa nu. Jeg tror, at langt de fleste har set skriften på væggen. Europa er ikke noget godt sted at være, hvis du vil være et effektivt skattely,« siger Torben Bagge.
Han vurderer, at de nye regler særligt vil gøre det besværligt, for det han kalder småspekulantere med et par millioner skjult i et europæisk skattely, hvor det vil være for besværligt at flytte penge uden for EU. Mens de, der flytter rundt på trecifrede millionbeløb eller en milliard blot vil flytte pengene ud af Europa.
»Man må til stadighed forsøge at gøre det sværere,« siger han.