Nyhed
Læsetid: 3 min.

Nervekrig på Krim

Russiske væbnede styrkers indtagelse af strategiske punkter fremkalder både glæde og frygt på Krim-halvøen
Soldater uden mærker, men som menes at være russiske tropper, har omringet militærbasen ved byen Perevalne på Krim. I løbet af søndag har russiske styrker på lignende vis overtaget kontrollen flere steder på halvøen.

Alexey Furman

Udland
3. marts 2014

»Nja, det jo bare dem deroppe, der ikke kan enes«, siger 38-årige Valerij og peger småfuld op efter magthaverne. Han svarer undvigende på spørgsmål, f.eks. om hvad han mener om Ruslands eller Ukraines ledere. Her i nattoget til Krim virker han ikke synderligt begejstret over som soldat på kontrakt at være blevet kaldt ned og stå vagt om en ukrainsk radarinstallation på vestsiden af Krim.

LÆS: Konflikten optrappes på Krim

I hovedbyen Simferopol vejer det russiske flag over selvstyreregeringsbygningen mens nogle få hundrede demonstranter samler sig på pladsen foran parlamentet. Iført skjolde og Skt. Georg-vimpler forsvarer de Krim mod en usynlig trussel:

»Det er imod bandera’erne,« siger en forbipasserende som noget naturligt. Stefan Bandera var en af lederne af den ukrainske undergrundshær, der rykkede ind i Ukraine sammen med de tyske hære i 1941. Den kæmpede siden mod såvel de nazistiske hære som mod sovjethæren og blev betragtet som kollaboratører. Mange af de fædrelandskærlige demokratiaktivister på Maidan-pladsen i Kijev hylder Bandera som en partisanleder, mens mange på Krim vender sig mod Kijevs nye regering, der betegnes som ’banderisk’.

Forlægning omringet

På vejen til den sydlige havneby Jalta har den 36. brigade i det ukrainske kystforsvar sin base ved byen Perevalne. Det ukrainske flag vejrer stadig fra muren, men stedet er helt og aldeles omringet af en ca. 500 mand stor styrke af russiske marineinfanterister i fuld kampuniform, bevæbnet med maskingeværer og støttet af dusinvis tunge militærlastbiler og pansrede køretøjer – de fleste uden nummerplader.

Russerne accepterer efter forhandling med chefen for militærbasen, Sergej Storosjenko, ikke at ville skyde men blot belejre ukrainerne. Soldaterne har unge øjne bag elefanthuerne men giver et disciplineret indtryk. De ignorerer fuldstændigt det massive medieopbud og mæler ikke et ord, når vestlige fjernsynshold stiller dem spørgsmål helt tæt på. Dette står i skarp modsætning til eks-præsident Viktor Janukovitjs sikkerhedsstyrker, der i løbet af den tre måneder lange krise i Kijev skød på demonstranter, journalister og samaritter i flæng. Kun en enkelt gang beder en soldat hoben af tilskuere og mediefolk om at træde et skridt tilbage – med tydelig Moskva-accent i sit russiske.

En ung mor fra boligblokken i baggrunden går tur med klapvognen og resten af sin familie. Hun bryder sig ikke om, at soldaterne ikke har mærker på tøjet og således ikke giver sig til kende som russiske. Ellers er hun kun glad for, at de værner mod ’bandera’erne’ nordfra: »De har begået statskup! Den Højre Sektor går med skydevåben i gaderne – nu også i Odessa, ikke så langt herfra! De vil os det kun ondt, de hader os. Hvorfor skulle de dræbe unge politisoldater på Maidan? Hvorfor kunne de ikke vente et år på næste præsidentvalg?!« råber Tanja og hendes familie i munden på hinanden: »I skriver alt for ensidigt om det hele i den vestlige presse! I er bare betalt af USA, vi kender jer og jeres ’demokrati’,« forsætter de aggressivt i ring.

Anton, født i 1993, er uenig. Han læser til journalist inde i Simferopol og betegner situationen som en helt uacceptabel invasion af fremmede tropper. Hans far Vitalij er mere moderat og mener godt Krim kan afholde en folkeafstemning om udvidet autonomi med russisk besættelse: »Enhver form for folkelig tilkendegivelse er legitim,« siger han.

Mens tilhængerne og modstanderne af de russiske tropper flere gange er ved at komme op at slås, står en gruppe krimtatarer (turkotatarisk folk, der er efterkommere af mongoler, der i 1200-tallet erobrede Krim, red.) over en gammel Lada og ryster på hovedet. Tatarerne frygter, at den ukrainske hærdeling vil blive løbet over ende i nat, når pressefolkene er taget hjem: »Det er ren fascisme fra Putins side,« siger den 59-årige Rustem.

Oppe i Kijev har den ukrainske ortodokse kirke, der hører under patriarken i Moskva overraskende kontaktet både patriark Kirill og Putin selv og bedt Rusland om at trække sig tilbage og lade være med at blande sig i Ukraines anliggender.

Flere indflydelsesrige oligarker, der ellers har lukreret på korruption og magtmisbrug, optræder nu som nationalt sindede kapitalister og erklærer, at de vil forsvare Ukraine og landets grænser mod russisk intervention.

LÆS: Tidligere sovjetstater holdes i kort snor

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nye tider, nye oligarker til magten.
Interim-styret i Kijev har nu udpeget to nye guvernører i det østlige Ukraine. Begge oligarker, dollar-milliardærer:

http://rt.com/news/ukraine-oligarch-rule-governors-512/

Torben Selch, Per Torbensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Nye tider, nye oligarker.
Interim-styret i Kijev har nu udpeget to nye guvernører i det østlige Ukraine - begge oligarker og dollarmilliardærer:

http://rt.com/news/ukraine-oligarch-rule-governors-512/

Alan Strandbygaard

Du får det til at lyde som om styret i Kiev ikke er legitimt, Steen Sohn. Hvad har givet dig den idé?

Alan Strandbygaard. Hvad har dog givet dig den idé?
Jeg konstaterer blot, at interim-styret har udnævnt to nye guvernører i det østlige Ukraine. Disse er begge rimeligt velhavende oligarker og vel repræsentanter for et fænomen, som en del deltagere på Maidan-pladsen troede, de gjorde op med.

Torben Selch, Per Torbensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Alan Strandbygaard spørger :
03. marts, 2014 - 10:28

'Du får det til at lyde som om styret i Kiev ikke er legitimt, Steen Sohn. Hvad har givet dig den idé?'

Det forhold at der ikke har været afholdt valg hvor det nuværende styre blev valgt ?
Eller en bevæbnet pøbel er måske 'demokratisk' nok ??

Alan Strandbygaard:
Du får det til at lyde som om styret i Kiev ikke er legitimt, Steen Sohn. Hvad har givet dig den idé?
At styret er legitimt er naturligvis hentet i vesten, men har de altid ret på forhånd?
Lyt til en gammel diplomat:
Moscow has not only acknowledged that Yanukovich is in Russia but has underscored in unmistakeable terms that Moscow continues to recognize him as the legitimate head of state. It is an open snub to Washington and the beginning of an anomalous (and dangerous) situation where both the US and Russia would deal with and act with two different interlocutors representing the sovereign state of Ukraine and draw legitimacy for their actions under international law.

@Steen Sohn

For alt det Putin's propagandakanal rt.com skriver er jo rigtigt?

@Pia Madsen

Det kan jeg ikke forestille mig.

Niels-Holger Nielsen, Torben Selch, Per Torbensen, Holger Madsen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

@Pia Madsen:
"Are they handing out fiefs? I’m sick of it. Is that what the people died for at the Maidan?”
ctr.
“It’s OK. The oligarchs have been controlling the regions anyway. I think they will provide order, because only they have the authority, unlike some middle-rank appointees.”
Ok?

Holger Madsen

@ Pia Madsen

Er alt det de danske medier og blå politikere siger og skriver om nervekrigen på Krim rigtigt.?

@Holger Madsen

Det er jeg 100% på at det ikke er. Men selv i dansk presse kan man finde nuancer, mens rt.com er sit gamle velkendte putin talerør og intet andet.

Har du nogensinde læst noget putin-kritisk på rt?

Lars Peter Rasmussen

Russland, Syren, Iran, Nordkorea og Kina sidder og gnider sig i hænderne over vestens totale impotens. Rusland får det som de vil have det. Og snart vil Syren genoptage gasningen af de sidste rester af oppositionen, Iran og Nordkorea vil genstarte/accelerere deres atomprogrammer og Kina vil annektere de øer de nu syntes tilhøre dem. USA er en papirtiger og EU er en flok pladderhumanister, som desuden er i lommen på Gazprom.

Velkommen til det 21. århundrede.

Gorm Petersen

Hvis konsensus-pressen pålægger sig selv de højeste standarder for "tilstræbt objektivitet", er vælgerkorpset godt hjulpet. Ganske som når en enevolds-konge i sin tid frivilligt pålagde sig selv at regere efter de højeste moralske standarder.

Men hvis enevoldskongen pludselig kom på andre tanker, var der ligesom ikke noget, folket kunne stille op.

Sådan er det også i dag, når konsensus-pressen kommer på andre tanker - hvilket ofte sker i forbindelse med f.ex. - men ikke udelukkende - internationale konflikter.

Der ses også belejlige afledninger i fredstid. F.ex. fik alle travlt med at forarges over Robert og Carina på et tidspunkt, hvor det havde været naturligt at forarges over, hvad skatteyderne egentlig fik til gengæld for Bankpakken.

Det repræsentative demokrati fungerede længe takket være parti-pressen, som sikrede, at folk altid havde adgang til (mindst) 2 meget forskellige udlægninger af den samme virkelighed.

På samme måde som det fortsat anses for vigtigt, at begge parter i en retssag har lige adgang til egne advokater, som loyalt fremlægger parternes ofte stærkt divergerende synspunkter for dommeren.

Per Torbensen

RT.com virker som en okay kanal,der tales engelsk ovenikøbet med engelsk accent,kan man forlange det bedre.
Stop Hykleriet-alle medier er luder for deres herrer -som forbruger må vi bare bruge den sunde fornuft,hvor den så ellers kommer fra,helt sikkert fra egne personlige erfaringer igennem et gennem levet liv der hvor man nu står i livet.
Alle nyheder er subjektive-objektivt når æblet falder fra stammen taler vi om Newton lov.

Gorm Petersen

Den nyeste retorik fra Rusland tyder på, at man stort set kun er interesseret i Krim. At det øvrige Øst-ukraine betyder mindre.

@Gorm

Det er også mit indtryk. Strategisk er Krim den vigtigste del af Ukraine og kan russerne forsvare deres baser der og installere en russisk lyd-regering lokalt er målet nok nået.

Hvori består det svære?

Den i artiklen citerede unge mor Tanja fra boligblokken HAR jo fattet det:

»De har begået statskup! Den Højre Sektor går med skydevåben i gaderne – nu også i Odessa, ikke så langt herfra! De vil os det kun ondt, de hader os. Hvorfor skulle de dræbe unge politisoldater på Maidan? Hvorfor kunne de ikke vente et år på næste præsidentvalg?!« råber Tanja og hendes familie i munden på hinanden: »I skriver alt for ensidigt om det hele i den vestlige presse!"

Har I gået for længe i skole eller set for meget DR, siden I er blevet fattesvage?

Jeg lige hørt på tysk tv, at en raket(atom) placeret i det østlige Ukraine vil kunne nå Moskva på under 1 minut. Med Svoboda i den nye regering ville jeg også tage kampen op. Jeg husker Cubakrisen i 1962, hvor vi var på randen af en atomkrig, fordi Sovjetunionen ville stille raketter op der ville kunne nå USA på 15 minutter

@Nic

Jeg vil ikke gå ind i en debat om din skolegang.

Jeg er lige så uenig med dig (eller jer) der forsvarer eller undskylder den russiske intervention, som jeg var med de der forsvarede USA's invasion af Irak.

Der er en u-overstigelig afgrund af uenighed mellem os og vi skriver os tydeligvis ikke nærmere hinanden. Tværtimod. Så lad os droppe bolden der.

Per Torbensen

Nic
I skole kan man aldrig gå for meget i,men at se for mange træer uden at se skoven ,er for langt ude i
skoven ))))).

Per,

"I skole kan man aldrig gå for meget i"

Det kommer nu en hel del an på, hvad der "prædikes" i skole og lærebøger! ;-)