Baggrund
Læsetid: 4 min.

Rapport: 2014 bliver den politiske volds år i Sverige

I weekenden blev demonstranter stukket ned i Malmø, og politiet mistænker højreekstremister for at stå bag. En ny rapport forudser, at den politiske vold i Sverige vil boome netop i år
1.000 personer demonstrerede søndag på Möllevångstorget i Malmø, efter at seks personer natten til søndag var blevet kvæstet i et voldeligt sammenstød med svenske nynazister i området nær Folkets Park i Malmø. Fire af ofrene blev ramt af knivstik, heriblandt den 25-årige dansker Charlotte Johannsen og svenskeren Showan Shattak. Sidstnævnte er en fremtrædende tilhænger af fodboldklubben Malmö FF samt initiativtager til en gruppe af fodboldfans mod homofobi

1.000 personer demonstrerede søndag på Möllevångstorget i Malmø, efter at seks personer natten til søndag var blevet kvæstet i et voldeligt sammenstød med svenske nynazister i området nær Folkets Park i Malmø. Fire af ofrene blev ramt af knivstik, heriblandt den 25-årige dansker Charlotte Johannsen og svenskeren Showan Shattak. Sidstnævnte er en fremtrædende tilhænger af fodboldklubben Malmö FF samt initiativtager til en gruppe af fodboldfans mod homofobi

Stig-Åke Jönsson

Udland
12. marts 2014

Sverige kan i år forvente en kraftig stigning i politisk motiveret vold. Det er vurderingen i en rapport om voldelige ekstremistmiljøer, som det svenske Justitsministerium har fået udført.

Efterretningstjenesten Säpo’s registreringer viser, at der som regel sker »en kraftig stigning« i antallet af politisk motiverede forbrydelser i valgår, og ifølge rapporten har efterretningstjenesterne i Danmark og Norge lignende erfaringer.

Da der i år skal være valg til Riksdagen, byråd og landstinget foruden Europa-Parlamentet, må en stigning forventes netop i år, lyder det.

Debatten om politisk motiveret vold er på ny blusset op i Sverige, efter at seks deltagere i en 8. marts-demonstration i Malmø natten til søndag indlagt på hospitalet.

En af dem er ifølge Ekstra Bladet danskeren Charlotte Johannsen, der tidligere har infiltreret det aarhusianske nazimiljø og hooligan-gruppen White Pride.

En historie, som hun har fortalt om i bogen Forklædt som nazist. Hun blev ifølge eget udsagn stukket med en kniv i armhulen, men har det efter omstændigheder »okay«.

To af ofrene er stadig indlagt, den ene med alvorlige skader i kraniet og den anden med en punkteret lunge.

De seks personer kom angiveligt omkring midnat i slåskamp med eller blev angrebet af flere personer, der ifølge øjenvidner stak med knive.

Svensk politi har anholdt fire mistænkte i sagen. To af de anholdte har tilknytning til det højreorienterede Svenskarnas parti, der af svenske medier bliver omtalt som nazistisk.

Desuden er én af de anholdte ifølge avisen Sydsvenskan tidligere dømt for våben- og narkotikabesiddelse.

Efterforskningen pågår stadig, motivet kendes ikke, og én af de mistænkte har offentligt nægtet sig skyldig.

Men svenske meningsdannere tolker episoden som udtryk for politisk motiveret vold begået af højreekstremister.

»Knivstikkeriet i Malmö viser, at agtpågivenheden over for white power-miljøet må skærpes. Der er tegn på, at nazisterne er på fremmarch,« skriver den store morgenavis Svenska Dagbladet i en leder.

Daniel Poohl, der er chefredaktør og leder hos Expo – en forening, der skriver om og kortlægger højrefløjen i Sverige - bakker om konklusionen fra det svenske justitsministerium.

»Når der er valgkamp, øges aktiviteterne naturligt,« siger han.

Justitsministeriet har trukket på Expos viden i rapporten, men foreningen har samtidig været kritisk over for visse dele af rapportens præmisser.

Men netop valgenes effekt mener Daniel Poohl er korrekt.

»Det, der skete i Malmø, er det, der foregår, når højreorienterede grupperinger er til stede lokalt. Vi har set den slags slåskampe og optøjer i årtier, og det er beklageligvis en del af gruppernes politiske liv. Det, jeg frygter, er, at når vi ser flere og flere af deres almindelige aktiviteter, så følger der også mere vold med.«

Ifølge en rapport, som efterretningstjenesten Säpo udarbejdede i 2009, var 1.409 personer i løbet af en periode på ti år blevet mistænkt eller dømt for politisk motiverede forbrydelser.

Omkring halvdelen kan tilskrives personer i det højreekstremistiske miljø, mens den anden halvdel kan henføres til personer fra det autonome miljø.

I forhold til befolkningens størrelse er ekstremistmiljøerne i Sverige ifølge Säpo af samme størrelse som dem i Danmark og Tyskland.

»I Sverige er volden mellem miljøerne dog grovere. Det svenske white power-miljø har også en tydeligere intention om at bevæbne sig med skydevåben og sprængstoffer,« fremgår det af udredningen.

Ifølge Justitsministeriets nye rapport er truslen både fra højre- og venstreekstreme dog i dag på samme niveau som i 2009. Og selv om den politiske vold forventes at boome i år, vil den formentlig allerede i 2015 være tilbage på et normalt niveau, lyder det i rapporten.

Expo, der som nævnt har været kritisk over for rapporten, udgiver selv hvert år en rapport, der kortlægger højrefløjens lovlige aktiviteter i form af demonstrationer, møder og uddelinger af løbesedler. Her registrerer Expo organisationer lige fra Svenskarnas parti til ubetydelige tomandsgrupper på højrefløjen.

Endnu er rapporten for sidste år ikke udkommet, men tallene for 2013 viser en »dramatisk« stigning i aktiviteter, der vel at mærke primært er lovlige, siger Daniel Poohl.

Han peger på, at partiet Sverigedemokraterna – der kan sammenlignes med DF og i 2010 fik 20 mandater i Riksdagen – har givet mere yderliggående grupper bedre politiske betingelser.

»Sverigedemokraternas tilstedeværelse i det svenske parlament gør det muligt for mere radikale alternativer at italesætte deres politik på en ny måde. Det skaber et retorisk rum, og det er særligt tydeligt med Svenskarnas parti, som eksempelvis har en artikel på deres hjemmeside, hvor der er argumenter for, at mange skal stemme på dem frem for på Sverigedemokraterne.«

Andre højrefløjspartiers succes i Europa er også en faktor.

»Mange af de svenske grupper vil en revolution. Men hvis du drømmer om det, er det let at blive deprimeret, for vi er ret langt væk fra deres drømmesamfund. Når de ser Golden Dawns succes i Grækenland og Svoboda-partiet i Ukraine, så får det dem til at tro, at det, de vil opnå, er muligt,« siger Daniel Poohl.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Når de ser Golden Dawns succes i Grækenland..."

Ja, den er jo noget begrænset den succes - halvdelen af parlamentsmedlemmerne er sigtet for at være medlemmer af en kriminel organisation, 7 af dem er varetægtsfængslet og 2 på fri fod mod kaution, mens politiets efterforskning graver mere og mere bevismateriale frem fra computere der er beslaglagt hos de sigtede. De ledende kadrer risikerer yderligere en sigtelse for høj-forræderi.
De står godt nok som Grækenlands 3. største parti - men kun med 6,9% af stemmerne. Det absolut største parti er Syriza, Grækenlands svar på Enhedslisten, der fører meningsmålingerne, foran det regerende Nea Demokratia, der er konservativt, mens PASOK der svarer til det danske Socialdemokraterne helt fortjent er landet på 3,8%

Når man betænker at de sidst de havde regeringsmagten fik 42 % af stemmerne, er det noget af et brat fald, og måske noget regeringen Thorning-Schmidt burde tænke dybere over.

Karsten Aaen, Jakob Silberbrandt, Troels Ingvartsen, Jacob Jensen, Lise Lotte Rahbek, morten Hansen, Rune Petersen, Kim Kristensen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Niels Mosbak
"...og Svoboda-partiet i Ukraine..."

Her sidder de nu med i kupregeringen bakket op af USA, Nato og EU. Det giver vel appetit på mere.

Karsten Aaen, Per Torbensen, Anders Graae, erik mørk thomsen, Niels Mosbak, Jacob Jensen, morten Hansen, christel gruner-olesen, Niels-Holger Nielsen, Rune Petersen, Torben Nielsen, Claus Oreskov, Filo Butcher og Torben Selch anbefalede denne kommentar

@Rannveig Marie Jørgensdotter Spliid
Måske skulle nuancere optrinnet lidt:
http://www.expressen.se/kvallsposten/polisens-uppgifter-sa-startade-kniv...
"Enligt vittnen på platsen ska en grupp på 15-30 demonstranter ha jagat och attackerat nazisterna, som då svarade med att gå till attack med knivar."
Altså: Inter-nationalsocialiser overfalder nationalsocialister og kommer galt af sted.

Shit happens.

Minder en hel del om Københavns bandekonflikt.

Jep, en alliance med djævlen er aldrig uden omkostninger.
Ej heller en alliance mellem en liberalistisk hovedorganisation og en nationalsocialistisk forening om at indføre demokrati...

I 2014 kan daggryene ikke kun i Sverige, men formentlig også i Baltikum forventes at blive mere gyldne end vi kan ønske for.

Man kunne næsten få den mistanke at der findes kræfter i EU der ønsker at destabilisere Østeuropa, måske ikke kun østEuropa...

Overfaldet beskrives meget forskelligt i medierne, hvor slagsmål er en af mulighederne. Danske medier fortæller i overskrifter om nazister, der gik på jagt efter røde.

Den omvendte historie handler om et par forbipasserende højreorienterede, der blev spottet under Tag Natten Tilbage-demonstrationen, jagtet af venstreorienterede og så "forsvarede" sig med knive. Svenskarnas Parti mener alle burde have ondt af knivstikkerne, og "ser allvarligt på att samhället inte har viljan eller kapaciteten att stoppa vänstervåldet".

Fra en af de venstreorienterede grupper er parolen næsten lige så dum: "Antifascism är alltid självförsvar". Mon ikke virkeligheden ender med at lande et sted mellem de modstridende oplysninger og fraktioner, som dog fuldt lader til at kunne enes om, at aktiv vold er et brugbart politisk værktøj.

Jens Thaarup Nyberg, Jesper Hansen og Christian Harder anbefalede denne kommentar

Sveriges bedste musikband, Kent, har netop i dag udgivet et fremragende nummer - et knivskarpt angreb på tiden vi (og de) lever i. Nummeret hedder "La Belle Epoque". En periode med fremgang og tro på fremtiden. Siden kam første verdenskrig!

Omkvædet er genialt.

Text
"Jag är handen som håller flaggan
Jag är ficktjuven på centralen
Jag är bomben på terminalerna
i väskan som lämnats kvar
Jag är de första kalla regnen
Jag är frosten där inget växer
Jag är halvåret av mörker
i landet som gud glömde
Jag är tårgas i handväskan
Jag är med i Ravekomissionen
Den främlingsfientliga politiken
Jag är självmordsstatistiken
Jag är glesbygden Rohypnolen
Jag är svartsjukan alkoholen
Jag är dom snabba sms-lånen
Jag är drevet på skolgården
Alla för alla och en för en
Alla för alla och en för en
Alla för alla och en för en
Så börjar vi om igen
Jag är dimman i minneslunden
vinden på bron över sundet
Jag är den misstänksamma grannen
jävla finnar, norrmän, danskar
Jag är kniven i innerfickan
Jag är alla vapen vi exporterat
Jag är soldaterna vid byarna
Jag är minorna
Jag röstar inte längre i valet
Jag är Melodifestivalen
Jag är dom som går in i väggen
Jag är dom som går igenom rutan
Jag bor i den största staden
Jag skänker pengar till Rädda barnen
Och min dator är full av bilder
som aldrig borde ha tagits
Alla för alla och en för en
Alla för alla och en för en
Alla för alla och en för en
Så börjar vi om igen
Jag är handen som gungar vaggan
Jag är staten & kapitalet
Jag är säkerhetsmanualen
Anonyma kommentarer
Jag är mobbningen på nätet
Jag är Big Macen du äter
Jag är moskéer och katedraler
Jag är Bibeln och Koranen
Alla för alla och en för en
Alla för alla och en för en
Alla för alla och en för en
Så börjar vi om igen"

Jesper Hansen

Hvad får folk til at blive nazister? Flagene på billedet siger vist det hele. Flagets betydning hos de gade-marcherende som symbol på det stærke gruppetilhørsforhold. Den grafiske renhed i flagets logo, som et symbol på, at der aldrig må levnes plads til nuancer. Flagenes kraftfulde farver, som jo er præcis den samme fascinative sort/rød/hvide farvesammensætning, som man kender fra det berygtede nazityske hagekorsflag fra 40'erne.
Nå...er det antinazisternes flag? Javel. Jamen, så må i sørme undskylde!

René Pedersen, ellen nielsen, Troels Ingvartsen og Egon Maltzon anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

Jesper Hansen

Er de eneste, som så ikke er udsat for smittefare så de farveblinde?

Jesper Hansen

Det må vist stå hen i det uvisse, Niels. :-)
Jeg var blot i humør til lidt ironi. Man må gerne tage det som udtryk for, at jeg ikke synes, at Antifa's tysk-importerede flag er særlig kønt.

Jesper Hansen

Undskyld. Niels-Holger, selvfølgelig. Jeg glemte bindestregen.

Helene Nørgaard Knudsen

? - 2014: Voldens æra? "Mein Kampf" kan skrives på en side: "(S)hitler tabte. The end."

"... Svoboda-partiet i Ukraine ..."

Dette parti udtrykte EU-parlamentet iøvrigt sin bekymring ved i december 2012:

- Is concerned about the rising nationalistic sentiment in Ukraine, expressed in support for the Svoboda Party, which, as a result, is one of the two new parties to enter the Verkhovna Rada; recalls that racist, anti-Semitic and xenophobic views go against the EU's fundamental values and principles and therefore appeals to pro-democratic parties in the Verkhovna Rada not to associate with, endorse or form coalitions with this party;

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P7-T...

René Pedersen

...."en kraftig stigning i politisk motiveret vold" - det må siges at være en artikel med slagside, når der ikke med et ord nævnes det venstreekstreme, voldsparate og halv fascistske svenske AFA

Der var så en fredelig demonstration efterfølgende med 10.000 deltagere d.17/3, iflg. politiet. Den største i Sydsverige i årevis. Kun Politiken og Modkraft havde kræfter til at bringe den historie - eller der noget jeg har overset?

Der var så en fredelig demonstration efterfølgende med 10.000 deltagere d.17/3, iflg. politiet. Den største i Sydsverige i årevis. Kun Politiken og Modkraft havde kræfter til at bringe den historie - eller der noget jeg har overset?