Nyhed
Læsetid: 4 min.

Topjurister forbereder syrisk krigsforbryderopgør

De ansvarlige for krigsforbrydelserne i Syrien vil blive stillet til regnskab, når borgerkrigen en dag er forbi. Det vurderer flere danske folkeretseksperter
Beboere i Aleppo, hvor regimet i den senere tid har benyttet sig af en særlig form for tøndebomber, der rulles ud af helikoptere over beboelseskvarterer og sprænger i luften, før de rammer jorden, hvor tøndernes indhold af jernstumper kræver mange menneskeliv.

Hosam Katan

Udland
11. marts 2014

Konstante bombardementer af boligområder, skoler, hos-pitaler, massetortur og drab på politiske fanger, brug af kemiske våben, hjemmelavede klyngebomber, nedskydning af ubevæbnede demonstranter. Og senest indespærring og udsultning af et sted mellem en kvart og en halv million syrere. Listen over forbrydelser mod den syriske civilbefolkning bliver længere dag for dag. Senest har Amnesty bekræftet, at mindst 129 civile er døde af sult i det belejrede Yarmouk-kvarter i Damaskus.

Trods omfanget af overgreb, er alle bestræbelser på at få de ansvarlige stillet for retten hidtil strandet. I FN’s Sikkerhedsråd blokerer Rusland og Kina for, at sagerne kan indbringes for den Internationale Krigsforbryderdomstol ICC i Haag, Og da Syrien ikke selv er medlem, kan ICC ikke selv tage sagerne op.

LÆS: ’Syriens krigsforbrydere slipper ikke for straf’

Det dødvande har tre tidligere chefanklagere ved krigsforbrydertribunalerne for Sierra Leone og eks-Jugoslavien besluttet sig for at gøre noget ved. I al hemmelighed er de tre topjurister gået i gang med at forberede et krigsforbryderopgør, som de ikke er i tvivl om vil finde sted, når de syriske våben en dag tier.

»Der er større chance for, at retfærdigheden sker fyldest, hvis vi har en plan, den dag myrderierne stopper,« siger David Crane, tidligere chefanklager ved Særdomstolen for Sierra Leone, nu professor i international strafferet ved Syracuse University.

Med sig har han bl.a. Geoffrey Nice, tidligere chefanklager ved den Internationale Krigsforbryderdomstol for Eksjugoslaven samt juraprofessor Desmond de Silva, der var chefanklager ved Sierra Leone domstolen under retssagen mod Liberias tidligere præsident og krigsherre, Charles Taylor.

Flere veje til Rom

David Crane og hans prominente kolleger har ikke opgivet at rejse en krigsforbrydersag i Haag, men det ser sort ud i øjeblikket, mener han. »Derfor har vi forberedt tre andre muligheder, som bl.a. har den fordel, at nogle af dem kan gennemføres uden om FNs Sikkerhedsråd,« siger han.

Det første alternativ er at oprette et særligt krigsforbrydertribunal i Syrien med et dommerpanel bestående af både syriske og internationale jurister. Det andet alternativ er et rent syrisk tribunal, som kan hente trække på en række internationale eksperter.

Det tredje alternativ er et regionalt krigsforbrydertribunal, som gennemføres i et af Syriens nabolande, som det tidligere er sket i Rwandas tilfælde.

Ifølge Crane kan det være en stor fordel, hvis retsopgøret foregår på et lands eget territorium:

»Det har bl.a. vist sig at være mere effektivt og bedre for ofrene,« siger han

Ud over en 30 siders manual for et krigsforbrydertribunal har professor Crane og hans hold også samlet bunker af bevismateriale, der rækker helt tilbage til krigens start i marts 2011.

»Listen over rædsler fylder allerede adskillige ringbind, og den vokser dagligt,« som han siger.

Til beviserne hører bl.a. 55.000 fotos af torterede og myrdede fanger, som for nylig blev fremlagt af en afhoppet regimefotograf.

David Crane understreger imidlertid, at holdet samler bevismateriale mod alle, der har krigsforbrydelser på samvittigheden.

»I begyndelsen blev langt de fleste begået af det syriske regime, men nu kan flere af oprørsgrupperne bestemt også være med,« siger han.

De tre tidligere chefanklagere har allerede udarbejdet de første udkast til anklageskrifter, bl.a. mod præsident Bashar al-Assad, 10 af hans nærmeste medarbejdere samt en række oprørskommandanter og udenlandske krigere. Hvad anklagerne lyder på, vil Crane dog endnu ikke afsløre.

Herhjemme roser Frederik Harhoff, professor i folkeret ved Syddansk Universitet, initiativet.

»Den fastlåste situation taget i betragtning, synes jeg, det er rigtigt at etablere en ad hoc domstol for Syrien,« siger Harhoff, der er tidligere dommer ved Det Internationale Krigsforbrydertribunal for eks-Jugoslavien og jurist ved Rwanda-tribunalet.

Han mener ikke, der er nogen vej udenom et syrisk krigsforbryderopgør, alene på grund af forbrydelsernes omfang.

»Der er ingen tvivl om, at der foregår meget alvorlige krigsforbrydelser i Syrien,« siger han. »De seneste tyve-tredive år er den internationale tolerance over for krigsforbrydelser dalet støt. Jeg har derfor meget svært ved at se, hvordan man kan undgå at stille de ansvarlige for retten,« siger han.

Samme vurdering kommer fra ekspert i international strafferet Fergus Kerrigan fra Institut for Menneskerettigheder: »Tendensen til at acceptere stadig mindre er klar nok. Det er en stenet vej i øjeblikket, men jeg tror også, det ender med et retsopgør før eller senere,« siger han.

Hønen eller ægget

Begge danske eksperter mener, at et restopgør i øjeblikket har lange udsigter, både fordi Assad lige nu ser ud til at overleve, men også fordi ingen ved, hvilken global rolle et fremadstormende Rusland kommer til at spille.

Et stort spørgsmål er også i hvilken rækkefølge, tingene skal ske. Er det f.eks. sandsynligt, at borgerkrigens parter vil acceptere en fredsaftale, der betyder, at de selv risikerer at ende på anklagebænken – måske endda med risiko for dødsstraf, hvis et retsopgør kommer til at foregå på syrisk territorium?

»Det bør helt klart være en del af enhver fredsaftale, at parterne accepterer retsforfølgelse af de ansvarlige ved ICC eller en ad hoc domstol,« siger Frederik Harhoff.

Om det kan lade sig gøre i praksis afhænger imidlertid af parternes styrkeforhold.

»Hvis Assad bliver siddende, bliver det væsentligt sværere, men hvis han ikke længere er der eller går af som led i en fredsaftale, kan det måske lade sig gøre at kombinere de to ting,« siger Harhoff.

Fergus Kerrigan fra IMR ser også helst, at tingene hænger sammen.

»Det burde ikke i sig selv forhindre en fredsaftale. I Jugoslavien var det internationale krigsforbrydertribunal f.eks. i fuld gang, da fredsaftalen blev underskrevet, så der er eksempler på, at det kan lade sig gøre,« siger han.

David Crane mener dog, at en fredsaftale må komme først.

»Så længe Assad vinder, sker der intet på retsfronten, men hvis magten skifter, er det oplagt først at slutte fred – og så sørge for retfærdighed bagefter,« siger han.

»Men det afhænger alt sammen af, om der er tilstrækkelig politisk vilje internationalt til at sikre retfærdighed. Det er dér, den virkelige udfordring ligger,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tag også statslederne med af de lande der har forsynet flere af oprørsgrupperne med penge, våben og ideologi.

Eva eldrup, Niels Mosbak, Amir Sabzian, Niels Duus Nielsen, Bjarne Hansen, Henrik Darlie, Niels-Holger Nielsen, Bjarne Nielsen, Bill Atkins, Jette M. Abildgaard og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Bjarne Nielsen

Det bliver aldrig noget retsopgør, men et politisk motiveret opgør med den ene side i en konflikt.

Det er retfærdighedsgudinden, der får tæv.

En stat angribes af bøller, religiøse galninge og krigere betalt af andre lande, som halshugger og bortfører og torterer alle, de er uenige med.
Staten forsvarer sig.

Nu angribes staten så også af en gruppe enøjede dommere, som næppe kan gå så målrettet efter kun at straffe den ene part i konflikten uden at have et politisk motiv.

Bjarne Hansen

Ja husk nu endelig at straffe dem der holder det hele igang...Saudi, Qatar, Iran, USAEngland, Frankrig, Rusland (der er sikkert flere...) og selvfølgelig alle de udlændinge der er strømmet dertil for at kunne slagte løs, glem endelig ikk alle "danskere" der har deltaget også !!

Det lyder rimeligt, men måske skulle man gøre mere for at afslutte krigen først?

Per Dørup Jensen

De ansvarlige for krigsforbrydelserne i Syrien skal stilles til regnskab, når "borgerkrigen" er forbi..
Højrefløjen i USA anført af Mc Cain - Biden, Haque Hollande og deres allierede i Mellemøsten, som har bevæbnet terroristerne i Syrien, vil altså blive stillet til regnskab. Godt!
Og Venstre afviser kategorisk, at danskere med mellemøstlig baggrund, der tager til Syrien for at deltage i "borgerkrigen," må komme tilbage! Godt!
Så fik vi endelig aflivet den gentagne vestlige skrøne om, at den langt overvejende del af "oppositionen" består af "moderate sekulære" fredelige reformkræfter, der kæmper for demokrati - modsat en marginaliseret ekstremistisk fløj, bestående af al Queda militser og andre islamistiske terrorgrupper.
For hvis det forholdt sig sådan, som vi jo hele tiden får at vide, kunne Venstres retsordfører Karsten Lauridsen jo forholdsvis roligt sende 90 unge demokrati-forkæmpere til Syrien - og lade dem vende tilbage til Danmark!
USA, Nato og den sagnomspundne Frederik Harhoff vil endvidere oprette en krigsforbryderdomstol i Syrien - efter jugoslavisk forbillede i 1993.
På linje med Milosevic- styret, skal Assad-regeringen altså ensidigt anklages for krigsforbrydelser, for at bombe den civilbefolkning, (der langt overvejende støtter Assad, ellers var styret jo faldet for længst under presset af de (hundred)tusinder af terrorist-strømme USA og co. kontinuerligt sender ind i Syrien!)
Det kan altså ikke falde Harhoff og co ind, at de feje terrorister naturligvis skjuler sig blandt civilbefolkningen - på skoler, hospitaler, i bygningskomplekser o.s.v. Mere travlt har de jo heller ikke med at blive martyrer!
Harhoff: Assad-styret gør selvfølgelig hvad det kan for at undgå at ramme dets støtter i civilbefolkningen, men skulle Assad da undlade at forfølge disse morder-bander? Hvilken regering ville gøre det?
Harhoff og de andre topjurister må et eller andet sted have et juridisk-moralsk problem med sig selv.
Er de da ikke bevidste om, at de bliver brugt politisk af USA og Nato-landene til juridisk at retfærdiggøre deres stedfortræderkrig mod Assad-styret?
Og hvordan kan de selektivt bringe internationale retsnormer i spil, når de samtidigt og bevidst
ignorerer grundlæggende USA- og FN retsnormer, der klart forbyder stater at støtte terrorister - og hvor FN påbyder regeringer retten til at bekæmpe væbnede oprørere?

Michael Sølvvig

Det er hykleri, det her. Det er skammeligt igen at fjerne fokus fra de værre forbrydelser, der har foregået og foregår i nabostaten Israel.
Det er deprimerende at jødiske kredse har fået så meget magt, at Israel og dets krigsforbrydere næsten kører frihjul.

Niels-Holger Nielsen

Juridiske spilfægterier i en verden hvor magt er ret.

ellen nielsen

Tag også statslederne med af de lande der har forsynet flere af oprørsgrupperne med penge, våben og ideologi.

og de vestlige lande, som bl.a. DK, der tilsyneladende helt lovligt og samvittighedsløst - uden om FN - forsyner oprørsgrupper med 'hellige krigere', så Assad kan fortsætte med at ha/få ret i,
at oprørsgrupperne bl.a. består af banditter og terrorister fra vesten!

georg christensen

At der endelig er nogle, som endelig går igang med "bevisførelsen" for en fremtidig "proses", er virkelig ønskværdigt og påkrævet, Det burde også forlængst være sket hvad angår "Afghanistan og Iraq" krigene. Når vesten på bedste amerikansk vis bare trumler frem, er der ikke noget, at sige til, at russerne rejser sig. Alligevel forstår jeg ikke Putins holdning i Syrien krisen, det tror jeg heller ikke russerfolket gør.

Til EUROPÆERNE kan der kun siges, se ikke bare på, men vis jer som et samlet "folk", som let kan indeholde både russere tyrkere og arabere, og lad os i fællesskab få skabt et samlet "EURABISK" rige,

Et "rige", hvor "sikkerhed" og forståelse for hinanden danner grundlaget, sammen med "frihandel" på en måde, som ikke begrændses af forskellighedens barrierer, men som virkelig kan opleves.