Nyhed
Læsetid: 3 min.

'Ingen modsætning mellem erhvervsfremstød og fokus på menneskerettigheder'

At forholdet mellem Danmark og Kina er godt, understreger Kina ved at udleje to pandaer. Men den danske regering taler ’selvfølgelig’ stadig om menneskerettigheder med Kina, siger udenrigsminister Martin Lidegaard
Udenrigsminister  Martin Lidegaard og har blandt andet mødtes med Statsråd YangJiechi på sin rejse i Kina. 

Udenrigsminister  Martin Lidegaard og har blandt andet mødtes med Statsråd YangJiechi på sin rejse i Kina. 

Udland
25. april 2014

Forholdet mellem Danmark og Kina har »aldrig været bedre eller stærkere«. Det udtrykte Martin Lidegaard (R) i går i Beijing. Og det mest markante bevis på den påstand, siger udenrigsministeren, er, at Kina nu vil udleje to pandaer til Danmark.

»Det er vel nok det stærkeste symbol på det gode venskab mellem Danmark og Kina,« siger ministeren, der i går ankom sammen med dronning Margrethe, tre andre ministre og en erhvervsdelegation på 115 danske virksomheder. Statsbesøget er det største danske handelsfremstød i Kina nogensinde.

Beijing udlejer (oftest for en mio. dollar om året) normalt pandaer til lande, som Kina har et specielt godt forhold til. Og ofte lande, som ikke ytrer sig alt for kritisk om Kina, eksempelvis om menneskerettighedssituationen i landet.

Hovedfokus for den store danske politiske delegation i Kina er at bane vejen for økonomiske muligheder for danske virksomheder på det kinesiske marked. Kina har ofte vist sig villig til politisk og økonomisk at straffe de lande, som Beijing har skærmydsler med på menneskerettighedsområdet. FN, flere udenlandske regeringer, menneskerettighedsgrupper og kinesiske aktivister har præsenteret dokumentation for, at det kinesiske styre fortsat slår hårdt ned på politisk modstand, censurerer medier og internet, torterer fanger, forfølger aktivister og undertrykker minoriteter.

På pressemøde for kinesiske og danske journalister i går aftes er landets menneskerettighedssituation dog ikke blandt det, som udenrigsministeren fremhæver som Kinas største udfordringer. Derimod udpeger Lidegaard andre områder, hvor Kina har »lang vej igen«, nemlig »velfærd, miljøbeskyttelse, ældrepleje, fødevaresikkerhed, effektiv brug af ressourcer« – alle områder, hvor danske virksomheder står klar til at sælge løsninger.

Adspurgt af Information, om der overhovedet er plads til at kritisere menneskerettighedssituationen midt i det store handelsfremstød, svarer Lidegaard om mødet med sin kinesiske modpart, at »vi er selvfølgelig kommet ind på menneskerettigheder, Tibet, retsstat og den slags«.

»Vi har set, synes jeg, bemærkelsesværdige fremskridt i Kina inden for mange områder de seneste årtier, men der er bestemt også lang vej endnu.«

’Den mørkeste tid i Kina’

Udenrigsministeren siger, at han ikke mener, det skader danske erhvervs-interesser i Kina at påpege menneskerettighedsproblemer: »Vi ser ingen modsætning på det område. Vi ser vores meget stærke samarbejde inden for det økonomiske og juridiske område som en forudsætning for, at vi også kan arbejde sammen om menneskerettighedsreformer.«

Det er dronning Margrethe, der fører an i det store statsbesøg. I går blev hun modtaget af Kinas præsident, Xi Jinping, foran Folkets Store Hal, den kinesiske parlamentsbygning, med militærparade, kanonsalver og hornmusik.

Dronning Margrethe udtrykte, at »meget er sket« siden hun sidst var i Kina i 1979. Beijing er blevet »enorm og imponerende, med et trafikmylder«.

Men det er ikke kun trafiksituation, der har udviklet sig de seneste 35 år. Det har menneskerettighedssituationen også. I dag har kineserne langt større individuel frihed. De ytrer sig friere. Og regeringen er mere lydhør over for befolkningen.

Men selvom det er gået frem på en lang række områder, så melder menneskerettighedsorganisationer, at undertrykkelsen af dele af befolkningen er øget markant siden Xi Jinping kom til magten forrige år. Borgerrettighedsaktivister og advokater er blevet fængslet i stort antal, flere af dem er blevet torteret. Censur af medier og internet er også blevet strammet.

»Dette er nok den mørkeste tid i Kina siden tiden efter protesterne på Den Himmelske Freds Plads i 1989,« siger Bao Tong, det mest højtstående medlem af kommunistpartiet, som blev fængslet for at støtte protesterne i 1989, der endte med at blive blodigt undertrykt af styret.

»På mange områder går det tilbage lige nu.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Situationen er vel, at Regeringen (med et solidt flertal i Folketinget og blandt vælgerne bag sig ) i relationen til Kina på realpolitisk vis undlader at kritisere krænkelser af menneskerettigheder, som (hvis de skete i andre lande) ville få os op i "det røde felt" med bombastiske fordømmelser.

Og så siger man , at almindelige vælgere ikke er kyniske og ikke har "forstand" på udenrigspolitiske nødvendigheder ??????

I øvrigt enig i Regeringens pragmatiske linje , men.....?

Martin Madsen

Beijing udlejer (oftest for en mio. dollar om året) normalt pandaer til lande, som Kina har et specielt godt forhold til!
Og vi tager 2?
Det var derfor de hårde sociale reformer var nødvendige?

Peter Ole Kvint, Michael Reves, Karsten Aaen, Søren Johannesen, lars abildgaard og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Torben Kjeldsen

Jamen jeg vil gerne komme med par 'nødvendige' fordømmelser.
1. Vi burde meget tydeligt fortælle dem at de bør overholde menneskerettigheder.
2. Vi burde med samme indføre importforbud for varer der ikke er lavet under samme miljømæssige forhold som danske.
3. Vi burde med samme forlange at danske virksomheder i Kina selvfølgelig overholdt vores egne krav til løn, arbejdsmiljø/sundhed og miljø.
Jeg tror ikke at læserne er spor kyniske, de er blot udsat for dårligt politisk lederskab og manglende reel massiv oplysning. Hele EU burde i virkeligheden stille disse krav.

Karsten Aaen, Joen Elmbak og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Holger Madsen

Radikal budding på besøg i Kina. :-)

Martin Andersen, Michael Reves, Rasmus Kongshøj, Rune Petersen, lars abildgaard, Jan Weis og Kristian Kolby anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

Ma må håbe, at både Udenrigsministeren og alle relevante dertil hørende "yes-minister" p..t udsendte høveder i Beijing og omegn i det mindste har bl.a. nedenstående dossier'er - linket til nedenfor - med i mappen. (Men skal man normalt-pessimistisk ikke gætte på, at dette, uanset hvad, nok er reduceret til "dagsordenspunkt nr. 25" på en meget lang liste,,,,, og hvor ordene "handel & gensidige interesser" sikkert står langt højere op på dagsordenen...?!

En nu siden mange år afdød F-L.- Smith direktør udtalte - i det mindste helt ærligt - for mange år tilbage: "Hvad betyder 6 døde kinesere mod 6000 danske arbejdspladser"...?
(Tja, det kommer jo nok an på, hvor man selv befinder sig i forhold til ovennævnte udsagn).

Der var engang noget, der hed "international solidaritet". Eksisterer den endnu - også mht. til alle fængslede tremme-ruskende politiske fanger i dagens Kina ?

LINKS:
1) Human Rights in PEOPLE'S REPUBLIC OF CHINA
https://www.amnesty.org/en/region/china
2)
http://www.hrw.org/asia/china

Karsten Aaen, Joen Elmbak, Rasmus Kongshøj og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Ole Brockdorff

Ingen kan overbevise pragmatiske og politiske bevidste danskere om, at udenrigsminister Bo Lidegaard taler ”menneskerettigheder, Tibet og den slags” med Kina under statsbesøget med dronning Margrethe, for regeringen og dansk erhvervsliv er parate til om nødvendigt, at kysse fødderne på lederne af verdens største totalitære kommunistiske et-parti regime med 1,3 milliarder indbyggere, der har levet med politisk enhed under tvang siden formand Maos revolution i 1949.

Måske vil de også pudse deres sko.

I dette store land findes der – som tidligere sagt af politikeren Bao Tong gennem Martin Gøttske til dagbladet Information – kun to slags mennesker. Nemlig dem som er privilegeret af Kinas Kommunistiske Parti … og så alle de andre. Her findes begrebet demokrati ikke. Ej heller kender man til personlige frihedsrettigheder som hemmelige frie valg, demonstrationsfrihed, forsamlingsfrihed, religionsfrihed, ligestilling og ytringsfrihed. Man er vant til politisk enhed under tvang – med politiet og militæret til at undertrykke folket i hverdagen.

Undskyld, men stanken af hykleri og dobbeltmoral fra officiel dansk side er nærmest uudholdelig, især når en radikal udenrigsminister Martin Lidegaard i ramme alvor kan sige, ”at forholdet mellem Kina og Danmark aldrig har været bedre og stærkere”, og så skal vi alle sammen så bare være dybt imponeret over dèt faktum.

Men det værste er faktisk den lammende fornemmelse i kroppen og sindet, at det kinesiske regimes ledere sidder netop lige nu, og klasker sig på lårene af grin over statslederne af en lille klat jord i det nordlige Europa ved navn Danmark, og hvor de bag kulisserne siger til hinanden: - Fuck, Danmark ... fuck demokratiet … vi kinesiske kommunister styrer hele kloden økonomisk.

Og det har regimets ledere jo desværre ganske ret i.

Michael Reves, Karsten Aaen, Janus Agerbo, Rasmus Kongshøj og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar

Når man allerede lever af at hore sig ud til USA, Sydkorea og hvem, der ellers kan bruge en til PR-formål, hvorfor så nægte Kina et dyt i pandaen?

Janus Agerbo, Rasmus Kongshøj, Jan Weis, Søren Johannesen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

"Minister: Ingen modsætning mellem erhvervsfremstød og fokus på menneskerettigheder"

Nu kommer det vel an på, hvad man mener med menneskerettigheder, hvilke menneskerettigheder, de kinesiske får vi nok ikke meget indflydelse på, men Danmarks erhvervsfremstød, går også ud over danskernes menneskerettigheder.

Faktisk er fattigdom, billig arbejdskraft og overforbrug blandt de rige, en forudsætning for kapitalistisk vækst, Kina har indset problemet og overvejer at tillade, befolkningen får et barn mere, to børn i alt, eller en overforbruger mere, om man vil.

Vedvarende grøn energi burde være, på alles læber, også det danske erhvervslivs, Danmark går en grum fremtid i møde, med alt den ansvarsfralæggelse, EU patentdomstol til udemokratiske EU og tilskyndelser til forøget klimaforandringer, med vækst på sort energi i Kina, der er ingen visioner for en god fremtid i Danmark, der er fattigdom som i Sydeuropa og klimakatastrofer, som Bodil fra efteråret og hendes storesøster, der investeres i af regeringen.

Martin Andersen, randi christiansen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Søren Johannesen

Ok, sidste mand/kvinde lukker og slukker!
Der er intet håb tilbage, løbet er kørt, idiotien og egoismen har taget over!
Jeg er træet af uintelligente løgne og dumheder!
Eneste overlevende bliver to Pandaer, men sikke en historie de vil kunne fortælle!
"Hør en gang, menneskene sad helt lydige og stille helt indtil pistolens munding blev placeret på deres tining, og de kiggede undrende op og sagde smilende, når det er bare dig og Bang, så var det slut! Og de sagde Vi var dumme, vi er her sgu da endnu, ikke! Dumme dumme mennesker,"
Og sådan gik det at menneskeheden valgte at forlade denne planet!
"It was just a ride!"

randi christiansen

Mon ikke det er en god ide at indgå samarbejde med kina om bæredygtige løsninger - de må efterhånden være meget motiverede - de drukner jo i forurening

Michael Reves og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar

Penge frem før menneskerettigheder! Det er de Radikale's politik i en nøddeskal.

Martin Andersen, Rasmus Kongshøj og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Tjaa.. de kommer til at koste lidt på rejsekontoen for DK, med statsministeren i Syd Korea og Dronningen og Udenrigsministeren i Kina - Nu når man lige har smadret et eksport eventyr i 2 cifret milliard klassen med russerne.
I øvrigt spændende med Obama i Japan og DK i Kina - gud ved hvornår Lidengaar får kontra-ordre fra US Marshall Fundation på at bukke baglæns ud af Kina - og råbe i sit båthorn at de skal holde sig fra de japanske små-øer der i tide og utide popper op fra de mange vulkan udbrud i området.

Martin Andersen, Michael Reves, Karsten Aaen, Rune Petersen, Jan Weis og randi christiansen anbefalede denne kommentar

Efterfølgende forklarede Udenrigsminister Martin Lidegaard, hvilke bagvedliggende tanker og forestillinger som ligger bagved den danske udenrigspolitik:
http://www.youtube.com/watch?v=ETxmCCsMoD0&feature=kp

randi christiansen

Torben selch - hvilket to cifret eksporteventyr til rusland ? Må være undsluppet min opmærksomhed ( jeg tåler næsten ikke at høre om det )

Så ser der til gengæld ud til at være en vis modsætning mellem afsender Hans Excellence Polyp og de to beskedmodtagere – den mistænksomme tilhører kan ikke tro sine egne ører – lige så lidt som den forbløffede oversætter – når de bliver oplyst om - at der noget der hedder menneskerettigheder – men at det ikke betyder så meget at det gør noget …

Vibeke Rasmussen

Under 'Seneste kommentarer' på forsiden er ovenstående rubrik anført som:

& #039; Ingen modsætning mellem erhvervsfremstød og fokus på menneskerettigheder & #039;

Det er ikke helt meningen … vel? ;-)

Vibeke Rasmussen

I takt med at Martin Lidegaard er steget i graderne, er hans egen selvforståelse – som jo ellers i udgangspunktet ikke var ubetydeligt – øget tilsvarende, til nu ulidelige højder. Kropssproget i ovenstående foto kunne således godt aflæses, som om det er ham, der har den kinesiske Statsråd i audiens.

Men det kan selvfølgelig også godt tænkes, at min instinktive modvilje mod De Selvgode Radikale, slører mit blik?

Martin Andersen, Karsten Aaen, Søren Johannesen, Rasmus Kongshøj og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Vibeke Rasmussen

&039Du har ret, vil jeg mene ; ) #039

randi christiansen

Vibeke - nemlig rigtig godt billede - jeg tænkte også på, om det mon illustrerede en høflig kulturkløft - kineserne ser noget forbeholdne ud over for denne store dansker ( barbar ?) - asiaterne har jo virkelig anderledes omgangsformer, især japanerne er vist temmelig målløse
over vores tvangfrie adfærd.

Rasmus Kongshøj

Ingen modsætning mellem erhvervsfremstød og menneskerettigheder. Ingen modsætning mellem økonomisk vækst og en løsning af klimakrisen. Ingen modsætning mellem velfærd og skattelettelser. Ingen modsætning mellem besparelser og kvalitet. Ingen modsætning mellem chokolade og slankekur. Fortsæt selv...

Suk... er jeg den eneste, der er træt af at blive talt til, som om jeg er idiot?

Lars Bo Jensen, Carsten Mortensen, Martin Andersen, Karsten Aaen, Torben Kjeldsen, randi christiansen, Jan Weis og Søren Johannesen anbefalede denne kommentar
Søren Johannesen

Kineserne kan da sagtens se hvad Vi er for nogle!
Vi er præcis lige som dem, vore løgne er bare anderledes!
Vi ynder at smyge os i indbildskhedens arrogance!
Det ser så flot ud på TV!
Men når kameraerne er slukkede og folk gået hjem,
Så er virkeligheden præcis som den altid har været!
Ganske forfærdelig! ...... intet forfærdiger os længere!
Det var det Sidste og det Først Skridt!
Nu er Ringen sluttet er vi klar til den stor Finale?

Michael Kongstad Nielsen

Det er da udmærket, at vi handler med Kina. Det kan jeg ikke se noget galt i.

Vibeke Rasmussen

randi, ja og uden at kende nærmere til kinesisk takt og tone, kunne jeg forestille mig at det, som tilfældet er i Japan, også i Kina bliver betragtet som uhøfligt at sidde, som Martin Lidegaard gør, med det ene ben over det andet.

Michael Kongstad Nielsen

Kunne forestille mig, at kineserne anerkender andre folks måde at være på, gæstens måde, mens de selv holder deres egen takt og tone højt. Man kan jo godt begge dele. I øvrigt kender alle kinesere H. C. Andersen, det hjælper måske, foruden de kender Kongfuzie.
http://www.kina-portal.dk/filosofi-religion/filosofi/kongfuzianisme.php

peter fonnesbech

Verden største økonomi er også lig med verden største miljø katastrofe, og spørgsmålet på lidt længere sigt er om de vil have råde til at betale den regning.

randi christiansen:
En oversigtsartikel fra BBC om Ruslands handel: http://www.bbc.com/news/world-europe-26436291
På diagrammet fra Eurostat (næstnederst) finder man allernederst Danmark, som det land i EU, der eksporterer mest til Rusland. Her står tallet 891 mill. Euro. Tankevækkende. Godt du stillede spørgsmålet, så jeg fik ledt efter svaret, for dé tal var ikke nogen, jeg kendte, normalt handler alt jo om USA, EU, Japan og Kina, men altså ikke denne gang og i øvrigt vil meget øjensynligt i stigende grad handle om Rusland ... forholdet med Vesten nedfrosset, masser af gas og olie, i SCO med Kina, snart ny gasaftale med Kina til 3.000 mia., USA sur og nervøs for dets handel, og så strækker Rusland sig over 11 tidszoner (med noget af verdens bedste agerjord, chernozem, ligesom i Canada), så landet ér svært at komme udenom.
PS: For Vesten betyder den globale opvarmning mindre agerjord, for Rusland kan den meget vel på uhyggelig vis udvide det dyrkbare areal nordpå ganske enormt. For en gangs skyld kan det blive en fordel (dog blandet med de sædvanlige katastrofer sydligere, tørke, brande, etc.) for Rusland, at landet ligger så nordligt. Når markerne bliver stegt omkring Middelhavet, kan Sibirien blive verdens kornkammer ... men er der nok købere til den tid, og har de nogen penge?
Artiklen er fra 4/3 2014.

Peter Ole Kvint

"Men den danske regering taler ’selvfølgelig’ stadig om menneskerettigheder med Kina"
Den Danske regering tænker kun på penge. Hvis der ikke er nogen som har betalt dem for at tale om menneskerettigheder så er det ikke noget, som Kineserne husker fra besøget.