Baggrund
Læsetid: 6 min.

Nu starter EU’s roadshow for frihandel i USA

Med EU-penge og gyldne løfter om job skal tysk tænketank nedkæmpe ’potentielle modstands-lommer’ mod TTIP under rundrejse i USA
Den kemiske industri i Texas står ifølge en undersøgelser foretaget for EU-Kommissionen til at vinde helt præcis 4,9 mia. dollar på en ny frihandelsaftale mellem EU og USA. Det er et tal, der tidligere er blevet sået tvivl om, men tal som dette og andre, der alle er positive, skal bruges i en pr-kampagne til fordel for den nye aftale i maj og senere på året, som skal omvende skeptikere, der kan skabe grobund for amerikansk skepsis mod aftalen.

Den kemiske industri i Texas står ifølge en undersøgelser foretaget for EU-Kommissionen til at vinde helt præcis 4,9 mia. dollar på en ny frihandelsaftale mellem EU og USA. Det er et tal, der tidligere er blevet sået tvivl om, men tal som dette og andre, der alle er positive, skal bruges i en pr-kampagne til fordel for den nye aftale i maj og senere på året, som skal omvende skeptikere, der kan skabe grobund for amerikansk skepsis mod aftalen.

Udland
12. april 2014

Som led i sin informationsstrategi for den transatlantiske frihandelsaftale, TTIP, har EU bevilget godt en million kroner til et såkaldt TTIP Roadshow, der skal forebygge, at amerikanske skeptikere af aftalen kommer for godt i gang med at etablere ’modstandslommer’, der kan bringe aftalens realisering i fare.

Det fremgår af aktindsigt i en projektgodkendelse givet af EU’s faste repræsentation i USA til den tyske tænketank Bertelsmann Foundation, der indleder sit roadshow i næste måned.

Bertelsmann, som tidligere har produceret en række rapporter om store fordele for økonomi og beskæftigelse ved en amerikansk-europæisk frihandelsaftale, skal i maj og igen til september og december samt to gange næste år på turne til en række byer i USA for at sprede budskabet om TTIP’s fordele.

Bertelsmann taler således i sin godkendte ansøgning om »de talløse fordele til begge sider af Atlanten«, som vil følge med aftalen via ophævelse af toldbarrierer og tilpasning af regler, standarder og love mellem USA og EU.

»Hvis den kommer på plads, vurderes den at levere næsten 119 milliarder euro om året i økonomiske gevinster til EU og 141 milliarder euro til USA. Dertil vil en skelsættende aftale, der harmoniserer regler og standarder, skabe et fundament for det bredere globale økonomiske system,« hedder det i ansøgningen.

Aftaleforhandlingerne og tanken om et transatlantisk indre marked er imidlertid kontroversiel, og derfor er der ifølge Bertelsmann brug for »konsensus-skabelse via en solid diskussion og debat i ikke-tradi- tionelle centre for politisk indflydelse.«

»Mens TTIP’s fortalere er aktive i Washington D.C. og Bruxelles, er det sandsynligt, at potentielle TTIP-skeptikere lettere mobiliseres i ikke-traditionelle politiske centre. Disse skeptikere kan ægge en dybtliggende modstand, som, hvis den ikke tages i opløbet, vil etablere regionale eller sektormæssige modstandslommer, som ofte rykker i centrum ved forhandlingers afslutning,« advarer tænketanken.

Man henviser til den modstand, der viste sig mod den nordamerikanske frihandelsaftale NAFTA i 1993, og som i 2012 direkte fik væltet den multilaterale ACTA-handelsaftale om intellektuelle ejendomsrettigheder.

»Denne asymmetri i engagementet kan bringe TTIP i fare, hvis den ikke håndteres på passende vis,« påpeges det.

Pas på følelserne

Og passende er altså de roadshow, som Bertelsmann Foundation beskriver i sin ansøgning og nu har fået EU-penge til. De skal rette sig mod et antal amerikanske byer langt fra magtens centrum i Washington med den begrundelse, at »der ofte mangler adgang til objektive data om frihandelsaftalers konsekvenser for lokalsamfund.«

»Som en konsekvens kan lokale debatter ligge under for følelser frem for at forholde sig til dokumenterede analyser af de potentielle lokale virkninger og afvejninger,« påpeger tænketanken.

»Fem TTIP roadshow i USA vil udgøre hjertet i kampagnen. Bertelsmann Foundation vil i samarbejde med EU-medlemslandenes netværk af konsulater organisere en opsøgende og bevidsthedsskabende kampagne i tre regionale økonomiske centre i 2014 og i andre to i 2015.«

De primære målgrupper for turneen er lokale erhvervs- og forbrugerorganisationer, miljøgrupper og fagforeninger – dels fordi de er lokale meningsdannere, dels fordi de tidligere har vist sig at være imod frihandelsaftaler som NAFTA.

»Det er afgørende at inddrage deres synspunkter og dæmpe deres bekymringer omkring TTIP’s hensigt og virkning,« understreges det.

På hver lokalitet vil TTIP roadshowet bestå af tre elementer: Et TTIP-møde på rådhuset, en serie oplæg ved morgenmads- og mødearrangementer samt lokale mediekontakter.

»Hvert sted vil Bertelsmann Foun-dation give et oplæg skræddersyet til delstaten og regionen« med informationer om de lokale gevinster ved TTIP, hentet fra en rapport Bertelsmann for nylig har lavet sammen med den britiske ambassade i USA og tænketanken Atlantic Council.

Job og penge

Denne rapport, TTIP and the 50 states: Jobs and growth from coast to coast, tager udgangspunkt i omstridte beregninger fra det britiske Centre for Economic Policy Research (CEPR), bestilt af EU-Kommissionen, men er blevet kritiseret for at basere sig på idealiserede modelforestillinger om økonomien under TTIP.

CEPR-rapporten konkluderede bl.a., at en amerikansk gennemsnitshusstand vil tjene 865 dollar årligt på frihandelsaftalen, og i Bertelsmanns bearbejdning af den til brug i roadshowet vil TTIP give næsten 750.000 nye job i USA. Det udmøntes med stor præcision på de enkelte delstater: I Texas opstår f.eks. 67.780 nye arbejdspladser, i Californien 75.340, i staten New York 50.520, i Florida 47.540 etc.

Endnu mere detaljeret er forudsigelsen af de økonomiske gevinster. I Alabama vil eksporten af motorkøretøjer således vokse med 13,5 milliarder dollar som resultat af TTIP, mens der i delstatens finansielle sektor vil blive skabt 218 nye job. I Alaska vil eksporten af transportudstyr vokse med seks millioner dollar og mineindustrien få tilført 39 arbejdspladser. Og så fremdeles, delstat for delstat, i alfabetisk rækkefølge. Ikke ét sted tabes der så meget som én dollar eller én arbejdsplads som følge af frihandelsaftalen og den skærpede konkurrence.

Bertelsmann betoner vigtigheden af at samarbejde med de lokale medier dér, hvor roadshowet når frem.

»Projektet skaber samarbejde med lokale printmedier i form af skræddersyede kommentarer, der forklarer og undersøger TTIP’s virkning på de lokale økonomier,« oplyses det.

Med det første planlagte roadshow i Dallas, Texas, som konkret eksempel forklares, hvordan Bertelsmanns rejsehold på besøgets første dag vil »mødes med redaktionelle ledelser for at bistå med at få placeret en kommentar i en ledende regional avis såsom Dallas Morning News, Fort Worth Star-Telegram eller Denton Record Chronicle.«

»Disse møder og kommentarer vil sætte fokus på resultaterne for Texas i TTIP-rapporterne.«

Disse resultater er ifølge rapportens modelberegninger en konkret gevinst til f.eks. Texas’ kemiindustri på 4,9 mia. dollar via øget eksport til EU, 2,2 mia. ekstra til bilindustrien, 1,4 mia. til den elektriske maskinindustri m.m. samt 10.599 nye arbejdspladser i servicesektoren, 1.559 i finanssektoren, 380 i Texas’ mineindustri etc.

Det understreges i projektbeskrivelsen, at der løbende under forløbet gennem 2014 og 2015 skal foretages evalueringer for hele tiden at optimere kampagnens form og effektivitet.

»Bertelsmann Foundation vil basere sin projektevaluering på deltagelsen og pressedækningen ved arrangementerne. Paneldeltagere ved rådhusmøder vil uformelt blive bedt om at give feedback for at forbedre kvaliteten og nytteværdien af diskussionerne. Dette vil blive inddraget ved planlægningen af fremtidige TTIP roadshows,« oplyses det.

PR-strategien

Bevillingen til Bertelsmann fra EU’s Washington-kontor kan ses i lyset af det fortrolige oplæg til en TTIP-kommunikationsstrategi, som EU-Kommissionen i november 2013 forelagde EU-landenes regeringer, og som blev afsløret i bl.a. Information

»Stærk politisk kommunikation vil være afgørende for at opnå succes for TTIP, både når det handler om at nå EU’s mål i forhandlingerne og om at sikre, at aftalen i sidste ende bliver godkendt,« hed det i oplægget.

»Målet er i denne tidlige fase af forhandlingerne at definere debattens betingelser ved at kommunikere positivt om, hvad TTIP handler om (f.eks. økonomiske gevinster og globalt lederskab i handelsanliggender), frem for at blive trukket reaktivt ind i en defensiv kommunikation om, hvad TTIP ikke handler om (f.eks. ikke om databeskyttelse, ikke om at sænke EU’s lovgivningsstandard osv.).«

Kommunikation om TTIP skal »være både proaktiv og hurtig til at reagere, omfatte overvågning af den offentlige debat, produktion af målrettet kommunikationsmateriale og spredning af dette materiale gennem alle kanaler, inklusive online og sociale medier«, hed det i oplægget, der også betonede behovet for at »have hånd i hanke med (»keep a handle on«, red.) mainstreammediernes fortælling om forhandlingerne.«

Bevillingen fra EU’s Washington-delegation til Bertelsmann udgør ét af i alt 18 tilsagn om støtte til forskellige institutioner, organisationer og tænketanke, der har indleveret projektansøgninger med henblik på at fremme den transatlantiske forskning og debat i 2014-15. Af disse 18 handler tre-fire om TTIP.

»Bertelsmann Foundation er taknemmelig for delegationens støtte«, hedder det på tænketankes hjemmeside i en omtale af bevillingen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lad os håbe denne mand får ret .. før dette vanvid slår igennem..
http://www.bt.dk/udland/oekonom-advarer-historisk-aktiekrak-forude
Jeg er iøvrigt enig med Schweizeren, tror også det sker i år.

Karsten Aaen, Niels Duus Nielsen, John Fredsted og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Dan Johannesson

NØJAGTIG samme skåltaler som blev holdt da vi skulle ind i det indre marked, det som aldrig skulle blive en union. Nøjagtig samme skåltaler som da vi gik ind i unionen, som aldrig skulle have en præsident eller aldrig ville røre ved vores forbehold. Nøjagtig samme IDIOTISKE filosofi om at vi "er nødt til at være med for at bevare indflydelse" - hvilket er det mest vanvittige argument, da SUVERÆNITETSAFGIVELSE, jo betyder det som der står: Afgivelse af selv-styre.

Så NEJ man FÅR ikke indflydelse, for ind i hulen, man AFGIVER al sin indflydelse, en bid af gangen, over alt der nogensinde betød noget. Over rettigheder, det har taget årtier, andre gange århundreder, at bygge op. Over kulturelle særpræg, over smukke demokratiske og sociale bedrifter, unikke for netop den nation.

Det man, i tilfældet TTIP, og EU for den sags skyld 'får tilgengæld', og maksimalt SYMBOLSK kan påvirke er: KONSTANT ØGET CENTRALISERING af MAGT og gradvis opbyggelse af et TOTALITÆRT samfund, som vores nu er blevet til, med VAGTER på kontanthjælpskontorerne, en presse som ikke vil dække historien, når en danske borger brænder sig selv ihjel, af frustration over samfundets ødelæggelse af hans liv, og en pose fedtegreve politikere, der ikke længere har nogen egentlig anden politisk funktion, end som simple EU fillial-forvaltere, at pumpe kapitalens primitive vækst diktater, ind en stadigt mere desillusioneret vælger / slave korps.

Undskyld mig men FUCK TTIP, og den forbandede globale union, som er lovens sande ærinde.
Og til de neoliberale hecklere herinde, jeg gider simpelthen ikke høre på at "jeg overdriver", ikke ser fordelene osv. For den type snak er 100% copy paste af de slørende, afsporende, og tvilssættende LØGNE i fik os ind i EU helvedet med. I har medvirket til at bygge dette forbandede fængsel, og nedbryde en tidligere demokratisk velfærdstat, med jeres primitive grådighedslogik, der efterhånden har skudt hele den vestlige verden i sænk. Stå ved dette forræderi, vær tavse, og lad så alle der stadig har en rest af hjerte og begavelse i deres væsen, arbejde utrætteligt for at forhindre denne, sidste etape, af opbyggelsen af det totalitære globale fængsel, eliten selv, igen og igen, benævner The New World Order.

Karsten Aaen, Torben K L Jensen, Janus Agerbo, Michal Bagger, Martin Nygaard, Ditte Jensen, Michael Madsen, Jacob Jensen, Niels Mosbak, Mette Hansen, Niels Duus Nielsen, Rasmus Kongshøj, Jette M. Abildgaard, John Fredsted, Henrik Klausen, Tue Romanow, Troels Brøgger, Bjarne Andersen, Rune Petersen, Henrik Darlie, Torben Nielsen og Filo Butcher anbefalede denne kommentar

ikke ligefrem mit sprogbrug og ordvalg, men ellers er jeg 100% enig med Dan Johanneson.

Torben K L Jensen, Marina Kasimova, Bjarne Andersen og Henrik Darlie anbefalede denne kommentar
Henrik Klausen

Man skulle tro, at EU som neutral myndighed ikke måtte støtte politisk propaganda, men det betragtes vel som ok, hvis det drejer sig om propaganda for et EU-initiativ...godt at vide, hvad ens skattepenge går til. :/

Karsten Aaen, Rune Petersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

jo mere præcise spådommene er om fremtidig rigdom, desto mere er der grund til at tvivle, og det gælder både motiver og påståede gevinster. Man føler sig hensat til barndommens omrejsende spåkoner. Økonomer indrømmer at disciplinen jo ikke er en eksakt videnskab, hvordan h... skulle man så kunne komme frem til så stor nøjagtighed, har man aflyttet nogen, eller hvad?

Helene Nørgaard Knudsen

Den her er helt til grin "dokumenterede analyser af de potentielle lokale virkninger og afvejninger". Det kan være at du personligt får en lille økonomisk gevinst ud af det men jeg vil ikke garantere det… Eller vi bliver snydt! Burde en så vigtig aftale ikke ud til afstemning i befolkningen? Vi har da stadig demokrati, altså folkestyre her i landet, ikke?

Helene Nørgaard Knudsen

… vigtig og indgribende...

Helene Nørgaard Knudsen

Så vidt jeg forstår investor-beskyttelses delen så går den blandt andet ud på at virksomheder har ret til økonomisk kompensation hvis en regering indfører en lov der "skader" virksomhedens investering eller indtjening. Hvis Danmark for eksempel indfører særdeles skrappe rygeregler - inklusiv total forbud mod tobak - har tobaks-virksomhederne (takker for jeres produkter, er tilfreds ryger :-) krav på kompensation. Dette afgøres af en ikke demokratisk domstol bestående af repræsentanter for industrien. Men harmonisering af reglerne er en god ide bare det ikke fører til flere regler :-)

Vi har da stadig demokrati, altså folkestyre her i landet, ikke?
Gad jeg kunne dele din urokkelige optimisme, Helene N.K.

"Always look at the bright side of life...."

Karsten Aaen, Nic Pedersen, Rune Petersen, Niels Mosbak, Niels Duus Nielsen, Jette M. Abildgaard og Dan Johannesson anbefalede denne kommentar
Martin Nygaard

TTIP, Totalitært Transatlantisk Idiot Projekt

Hvem laver den største samhandelsaftale i historien med et usympatisk krigsliderligt miljøsvinene plutokrati på vej mod bankerot??? DET GØR EU (også kendt som USA II)

Post-scenariet er kartoffelmadder 7 dage om ugen og adios til menneskerettigheder!

IN YOUR FACE

Karsten Aaen, Dan Johannesson og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Martin Nygaard

PS. Der er hverken hjemmerørt mayo, meyers rugbrød eller purløg på den kartoffelmad! Der er jord på! For grundvandet er solgt til USA sammen med vores menneskerettigheder!

Det bliver et nej tak herfra

Niels Duus Nielsen

Tak til Torben Selch for linket. Jeg kunne godt lide den opponerende økonoms forsøg på tilbagevisning af kritikken:

"Markedet er nervøst lige nu, og det skyldes, at regnskab-sæsonen er begyndt..."

Markeder kan også være bange.

John Rohde Jensen

En af de mere festlige konsekvenser af denne frihandelsaftale er at den vil umuliggøre de bestræbelser imod NSA aflytning som EU pt. arbejder på.
http://www.popularresistance.org/us-eu-circumvention-of-nsa-spying-would...

@ John Rohde Jensen skrev: "En af de mere festlige konsekvenser af denne frihandelsaftale er at den vil umuliggøre de bestræbelser imod NSA aflytning som EU pt. arbejder på."

Hvorfor er det lige at det ikke overrasker mig at EU spiller dobbeltspil, igen. I denne nye EU tidsalder (de der styrer USA, styrer EU) hvor intet er, hvad det foregiver at være. Det er et dygtigt cirkus og akrobaterne kender hinanden godt. Når forestillingen er forbi, er det de europæiske befolkninger der sidder tilbage som taberne.
Aflytning af befolkninger er kun noget totalitære styreformer har behov for. Så afviklingen af demokratiet sker med en effektivitet som et omstruktureringsprogram.

Og måske er det ikke noget moralsk, men snarere noget strukturelt som er funderet i mediernes funktionsøkonomi; så jeg spørger derfor: hvor mange skal sætte ild til sig selv? Hvor mange skal dø på elitens alter før medierne siger nej tak til at være en del af det neoliberale projekt, og begynder at fortælle historierne (om f.eks. USA's Fema-camps som kunne være er et forvarsel om hvad der venter de europæiske befolkninger.)
Det, det drejer sig om, er, hvad der bliver fremhævet og hvad man ser bort fra.

Karsten Aaen, Janus Agerbo, Dan Johannesson og Michael Madsen anbefalede denne kommentar

"Modstandslommer" - en bedre beskrivelse i et ord af, hvordan især EU-politikerne selv opfatter den krig, de fører mod demokrati og lokalbefolkninger, findes næppe.

Niels Mosbak, Bill Atkins, Grethe Preisler, Dan Johannesson, Carsten Mortensen, Rune Petersen og Kristian Løwenstein anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Når dette freak show rejser rundt og udtaler sig om "dokumenterede analyser," er det så et tegn på, de ikke har fået FN's klimarapport?

Det er nok nærmere tale om et EU i opløsning, med tilhørende hjernelam EU politik, som sædvanlige.

Kristian Løwenstein

To kommentarer...

1) "... skal rette sig mod et antal amerikanske byer langt fra magtens centrum i Washington med den begrundelse, at »der ofte mangler adgang til objektive data om frihandelsaftalers konsekvenser for lokalsamfund.«

Det er efterhånden grundigt videnskabeligt bevidst at jo LÆNGERE du netop kommer fra magtens centrum jo NEMMERE adgang har du som regel til såkaldt "objektiv" (kan ikke bruges her, men pyt) DATA, og den kritiske tænkning der gerne skulle følge med, ellers er data jo som regel ubrugelig, dvs. adgang til vital information og viden om de konsekvenser det kan have for samfundet og helt almindelige mennesker af kød og blod, når man kun serverer kirsebær til de store.

Det er ret simpelt, men grundlæggende skyldes det at disse steder netop ikke kun modtager data som færdig indpakket "dokumenteret analyse" direkte fra lobbyinteresserne og deres hære af PR medarbejdere, der i den forbindelse sjældent formår at tænke ud af "tanken", dvs. kritisk om data og egen metode, men sjovt nok altid definerer sig selv som et sted, hvor koncentreret tankevirksomhed finder sted. Jeg ved godt de får store penge for at gøre det modsatte, men stadigvæk.

"Bertelsmann Foundation er taknemmelig for delegationens støtte", kan være deres måde at sige tak fordi i valgte at købe/handle en præfabrikeret "videnskabelig" undersøgelse tilpasset jeres snævre dagsorden hos os.

I øvrigt er det ofte (mis)brugte udtryk "det lokale" også det globale på alle punkter. Lokal/global m.v. er en doven, uærlig og i bund og grund forvirrende dikotomi, som journalister og politikere alt for ofte forfalder til.

Tænk på jernbanen, selvom du rejser over en stor distance, så bliver det aldrig "globalt", idet det er bygget op omkring stationer, spor, signaler, billetkontrollører osv. der alle er lokaliseret i (lokale) steder.

"Globale" netværk bliver dermed også bare samlinger af lokale steder, der er forbundet på en eller anden måde. Netværk er derudover altid fulde af huller så at bruge ordet "global" er en retorisk strategi, ikke en beskrivelse af virkeligheden: http://pdnetworks.wordpress.com/2013/06/14/the-global-is-local-at-all-po...

Konklusion: hører du din [lokale] politiker/erhvervsmand snakke om nødvendigheden af en "global frihandelsaftale for at sikre lokale arbejdspladser", så ved du at du befinder der i nærheden af hvad Saint George Carlin ville have kaldt for "bullshit, big-time, major league bullshit",

hvortil man kan tilføje at "frihandel" i denne kontekst er tæt på at vippe religion af pinden som "the all-time champion of false promises and exaggerated claims": https://www.youtube.com/watch?v=tjVLJKR6g7U og https://www.youtube.com/watch?v=AtK_YsVInw8

2) »Som en konsekvens kan lokale debatter ligge under for følelser frem for at forholde sig til dokumenterede analyser af de potentielle lokale virkninger og afvejninger,« påpeger tænketanken..."

Udover igen den falske dikotomi mellem en "lokal" uoplyst debat og en implicit oplyst "global" debat, så er der klassikeren "følelser" versus "dokumenterede analyser".

Ding DONG dynamo fis fristes man til at sige, men der er også en dybere pointe. "Følelser" må være det "nye normale", bare for at bruge endnu en eufemisme, blandt den voksende skare af PR specialister for stadig større særinteresser, og politikernes mange særlige medarbejdere, der nogle gange blander sig lidt for meget i forvaltningsarbejdet.

Når man som politiker oplever folkelig, dvs. bredt funderet modstand mod et projekt, der involverer store kapitalinteresser, så skynder man sig i dag at dømme alle deres argumenter ude, som noget der blot er underlagt irrationelle følelser,

og helt modsatrettede ens egne kolde overblik, og rationelle analyser af "virkninger og afvejninger", som man bruger når man i øvrigt blot "gør sin pligt" og "står på mål for samfundet/landet" og "tager det tungtvejende ansvar på sig" osv. osv.

Konklusion: Goldman Sachs, frihandelsaftaler mfl. må i den forbindelse betegnes som effektive løsninger baseret på benhård kapitalisme: http://www.bloombergview.com/articles/2013-02-20/why-should-taxpayers-gi...

ellers moraliserer man jo bare/kommer med normative udtalelser om pengestrømme, som den nuværende vækst- og erhvervsminister ville sige. Han var tidligere kendt som Henrik "danmarkshistoriens største tyveri" Larsen: http://www.dr.dk/DR1/dr1-dokumentaren/sikke-en-fest/Nyheder/201211261013...

mvh

Karsten Aaen, Niels Duus Nielsen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

EU skal overbevise det amerikanske folk om TTIP's velsignelser. Skal EU ikke lige overbevise europæerne først? At amerikanerne måske er skeptiske skyldes jo nok deres erfaringer med NAFTA og deres egne forløjede politkere:

I 1993, da den nordamerikanske frihandelsaftale NAFTA skulle sælges til offentligheden, forudsagde pro-NAFTA-lobbyen, at aftalen inden 1995 ville have skabt 200.000 eksportrelaterede job i USA på grund af øget eksport til Mexico. Der er siden fremkommet meget forskellige vurderinger af aftalens beskæftigelsesmæssige virkninger, men både i 2004 og 2013 konkluderede Congressional Research Service, at NAFTA havde haft ingen eller ringe indflydelse på den samlede beskæftigelse. Carnegie Endowment, der dog også noterede, at sammenlagt 525.000 arbejdere var blevet registreret af det amerikanske arbejdsministerium, fordi de havde mistet deres job på grund af NAFTA.

Jobtal er lige så flygtige som morgnernes rimfrost i april...

Helene Nørgaard Knudsen, Karsten Aaen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar