Nyhed
Læsetid: 3 min.

Uvildige observatører eller vestlige spioner?

De militære observatører, som er blevet kidnappet af ukrainske separatister, arbejder formelt for OSCE, men ifølge flere eksperter er der en langt og stolt tradition for, at internationale inspektører også leverer informationer til deres egne efter-retningstjenester. Men er det spionage, når alle ved, at det foregår?
To af de tilbageholdne OSCE-observatører føres ind til en pressekonference. Gidslerne – et af dem dansk – er endnu ikke løsladt.

Alexander Ermochenko

Udland
29. april 2014

Situationen i Donetsk-området er fortsat anspændt, og mange offentlige bygninger er stadig besat af regeringsmodstandere«. »I Sloviansk er vejspærringerne i byens udkant tyndere bemandet end de foregående dage.« »Der er ikke observeret militær aktivitet i grænseområdet ved Luhansk. Grænsekontrollen til Rusland ser ud til at fungere rutinemæs- sigt.«

Meldingerne optræder på OSCEs hjemmeside og er nogle af de sidste, som den danske officer John Christensen og hans kolleger fra det tysk-ledede militære observatørhold nåede at sende til OSCE’s hovedkvarter i Kijev, inden de fredag blev taget til fange af pro-russiske separatiststyrker i oprørsbyen Slaviansk og beskyldt for at være NATO-spioner.

»Det er efterretningsofficerer fra NATO-landene Danmark, Tyskland, Polen, Tjekkiet og vist også Bulgarien«, erklærede byens selvudnævnte borgmester, Vjatjeslav Ponomarjov, der kunne fortælle, at hans styrker bl.a. havde beslaglagt forskellige typer ammunition samt et kort over oprørernes vejspærringer, der ifølge den lokale oprørsleder er et klart bevis på, at de syv inspektører, deres tyske tolk og fem ukrainske ledsagere »har udført efterretningsvirksomhed under dække af at være en OSCE-mission.«

Mulig dobbeltrolle

Det er langtfra første gang, at OSCE-inspektører bliver beskyldt for at være spioner for Vesten, fortæller den tidligere efterretningsofficer og Ruslandsekspert Flemmings Splidsboel, der ikke er overrasket over, at beskyldningen kommer op igen.

»Rusland har generelt et anstrengt forhold til OSCE og har i mange år hævdet, at de vestlige lande bruger OSCE til at stikke næsen i forhold, der ikke kommer dem ved,« siger han.

Men spørgsmålet er, om der er noget om snakken? Det mener lektor Peter Viggo Jacobsen fra Forsvarsakademiet, at der er.

»Der er en lang og stolt tradition for, at internationale inspektører samtidig med, at de løser deres opgave for organisationer som FN, EU eller OSCE, også indhenter informationer til deres egne myndigheder, herunder deres egne efterretningstjenester,« siger han.

Formelt skal OSCE-inspektørerne aflevere en samlet rapport til organisationens hovedkvarter, som så sendes til alle 57 medlemslande med det formål at øge landenes viden om de militære forhold og derigennem bidrage til at dæmpe eventuelle konflikter.

»Men derudover er det meget sandsynligt, at de enkelte inspektører også bliver bedt om at briefe deres nationale efterretningstjenester om, hvad de har observeret,« siger Flemmings Splidsboel.

Både han og Peter Viggo Jacobsen understreger, at de ikke har noget kendskab til, hvorvidt det inspektørhold, som nu sidder fanget i Sloviansk, har fået pålagt at indhente oplysninger på vegne af deres nationale eller allierede tjenester.

Alle ved, det foregår

Alligevel mener ingen af de to eksperter, at man kan beskylde OSCE for at bedrive spionage i traditionel forstand.

»Det er tale om en åbent anerkendt og sanktioneret form for ’spionage’, som alle de involverede parter ved, foregår,« siger Peter Viggo Jacobsen. »Der er med andre ord ikke noget hemmeligt ved det, og derfor er det ikke spionage i traditionel forstand.«

Han understreger desuden, at den opgave, som det tysk-ledede inspektionshold er i Ukraine for at gennemføre, var godkendt både internationalt og af konfliktens parter: Ukraine og Rusland.

Både og han Flemming Splidsboel understreger, at OSCE-inspektørerne rejser fuldstændigt åbenlyst rundt, ofte i biler med OSCE-logo på, de optræder i uniform og ledsages af ukrainske officerer rundt i landet.

»Der er ingen, der kan være i tvivl om, at de er der, og hvad de laver der,« siger han.

Den formelle opgave for John Christensen og de andre officerer, som stadig er tilbageholdt hos borgmesteren i Sloviansk, var at overvåge overholdelsen af den fredsaftale, som blev indgået i Geneve i forrige uge mellem Ukraine, Rusland og en række vestlige lande samt at rapportere om den militære situation i Østukraine, herunder omfanget og karakteren af de oprørsstyrker, som separatisterne råder over.

De to eksperter mener nok, at de lokale separatister betragter inspektørerne med en vis skepsis, fordi de kommer fra lande, der har været meget kritiske over for de russisk-sindede separatister. Men deres tilstedeværelse har også været bekvem, understreger Peter Viggo Jacobsen.

»Så længe der sidder en gruppe internationale gidsler på rådhuset i Slaviansk, bliver den besatte bygning i hvert fald ikke stormet af det ukrainske militær,« siger han.

Det har hverken været muligt at få en kommentar til OSCE-inspektørernes mulige dobbeltrolle fra den ansvarlige for de danske OSCE- inspektører, oberstløjtnant Jens Mortensen, eller fra OSCE’s talsmand i Wien.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Jespersen

Inspektørerne kommer med kort som er markeret med steder, hvor der findes vejspærringer etc. - ifølge www.rt.com

Det er åbenbart at det er her man skal observere - ikke andre steder, hvor f. eks. de illegale ukrainske kupamgeres soldater begår forbrydelser mod befolkningen.

Tak til Charlotte Aagaard for at demonstrere, at der faktisk stadig findes rigtige journalister i dette land!

Martin Andersen, Ljudmila Trojanova, Eva eldrup, Rune Petersen, Niels Engelsted og Lars Bo Jensen anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig har OSCE inspektørerne kort over vejspærringerne, det vil da være meget nyttigt at vide hvor der kan være problemer og hvor konfliktzonerne, Rusland har selv accepteret deres tilstedeværelse.

De tilbageholdte personer er altså ikke med i den store OSCE-mission. Som OSCE selv twittede forleden:
Comms with military observers in Donetsk region lost. Team not OSCE monitors but sent by States under Vienna Doc on military transparency (https://twitter.com/OSCE/status/459747578297716736).

De militære observatører er på en mission for den tyske forbundshær og er i Ukraine efter aftale mellem de to regeringer.
Man kan så diskutere visdommen i at sende de militære iagttagere til Østukraine i den aktuelle situation.

Martin Andersen, Bo Carlsen, Marina Kasimova, Holger Madsen, Niels Mosbak, Tom Paamand, Niels Jespersen, Rune Petersen, erik mørk thomsen, Niels Engelsted, Torben Selch, Jan Weis og Nic Pedersen anbefalede denne kommentar

Ja, men nu ER separatisterne i bl.a Donetsk jo altså netop ikke Rusland!
(i hvert fald ikke endnu)

Niels Jespersen

Hvis man ikke observerer og noterer, hvordan kan man så efterfølgende udarbejde en rapport
De "illegale kupamgeres" soldater, tager i det mindste ikke OSCE observatører til fange.

Tysk TV - hvem ellers - kunne for flere dage siden meddele - at projektet er startet af den tyske udenrigsmedister - big shot F.-W. Steinmeier - ren snapsidé - men Tyskland har jo også pålagt sig selv at ville spille en større rolle i verdens brændpunkter - goddag og velkommen til virkeligheden - vi må ikke håbe, at den danske excellence Polyp får tilsvarende 'gode' idéer - men vi bør nok være på vagt ...

OSCE misionen har ikke været sammenkoblet med den tysk støttede militær mision, og Ukraine har som stat den fulde ret til at håndhæve deres territorie uden at selvbestaltede oprørsgrupper med tydelig støtte fra Rusland skal kunne lave enklaver.

http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE6670691/fakta-osce-ryk...
bl.a.
* Efter terrorangrebene på USA 11. september 2001 omlagde OSCE strategien til at imødegå sikkerhedstruslerne i det 21. århundrede.
Længere er den vel ikke ...

Mads Kjærgård

"og Ukraine har som stat den fulde ret til at håndhæve deres territorie uden at selvbestaltede oprørsgrupper med tydelig støtte fra Rusland skal kunne lave enklaver."

Ja men det der undrer en, er at det ikke gjaldt den gamle regering, så skulle den også have haft ret til at håndhæve lov og orden modselvbestaltede oprørsgrupper støttet af Vesten! Nu lader det til, at enhver utilfredshed i landet og den kan der jo komme mere af, når det går op for den almindelige Ukrainer hvad EU genopretningsplaner går ud på, skal bortforklares med at det er russernes skyld. Hvis folk køber den, så har Obama fundet det gyldne æg. Efter min mening kan oprørsgrupperne ligeså godt været kontrolleret af CIA, man kan ikke stole på amerikanere, jeg synes at historien har vist, at de er i stand til hvad som helst bare det tjener deres formål, i dette tilfælde ville det så være at få lov til at destabilisere Putins styre og dermed Rusland. Ukraine kan meget vel blot være en lille brik i et meget større spil.

Martin Andersen, Bo Carlsen, Nic Pedersen, Niels Mosbak, Ture Nilsson, Niels Jespersen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
erik mørk thomsen

Tyskland tie altid, nå staten Israel begår overgreb mod menneskeheden, p.g.a. historiske grunde.
De overgreb, tyskerne begik østpå, f.eks i Ukraine og Rusland, var mindst lige så slemme, , 5-6 gange så mange blev i hvert fald dræbt.
Så at tyskerne af alle, føre sig frem, i Ukraine, vækker nok ikke lige stor begejstring hos alle dem, der miste familiemedlemmer mellem 1941 til 1945, undtagen de fasetiske grupper, som var der dengang, som nu!
Derfor byrde tyskerne havde hold sig langt væk, og specielt ikke samarbejde med de samme grupper, som i 1941 til 45

Martin Andersen, Marina Kasimova, Eva eldrup, Rune Petersen og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar

erik mørkt thomsen: Nu har Tyskland jo ikke de sidste 70 år antydet noget der minder om en Generalplan Ost, modsat Rusland som stadig virker som om de ønsker at betvinge sig Østukraine.
Jeg tror derimod ikke at ukrainerne har glemt Holodomor og de sovjetiske tvangsforflytninger af hele folkeslag der blandt andet resulterede i at russere blev majoriteten på Krim. Man kan sige sig selv at når ukrainerne i starten af 1941 modtog Nazisterne med åbne arme, så må det sovjetiske styre virkeligt have gjort sig upopulære...

Fantastisk "logik", Jan Mogensen!
Generalplan Ost kan man godt glemme. Det er jo så længe siden. Mens Holodomor for endnu længere siden i et USSR, som ikke har eksisteret i over 20 år, er helt relevant i den aktuelle situation.
(man bliver nogle gange så "stolt" over sine oplyste og begavede landsmænd her i det mest fuldkomne af alle lande)

Marina Kasimova, Martin Andersen, Niels Mosbak, Rune Petersen og Ture Nilsson anbefalede denne kommentar

Nic Pedersen
Det undrer mig, hvordan de venstreorienterede i Danmark, altid har taget parti for undertrykkere og diktatur el. semidiktaturer.
Før sovjet og murens fald, kunne man undskylde de venstreorienterede med, at de troede på "arbejdernes paradis", og var naive, men idag fortsætter de venstreorienterede med at støtte de samme magter, måske udfra devisen: mine fjenders(USA) fjender, er mine venner.

Jørn Boye,

hvorfor henvender du din undren over "de venstreorienterede i Danmark" til mig?

Men OK, det er jo helt karakteristisk for de russofobe, at de sjældent aner, hvad de taler om, men overvejende aflirer ubefattede/forudfattede forestillinger!
(Ganske som du selv har påpeget overfor nogle debattører, som har luftet tilsvarende om italienske forhold.)

Marina Kasimova, Martin Andersen, Rune Petersen og Eva eldrup anbefalede denne kommentar
Lennart Kampmann

De tilfangetagne officerer er bønder i et stort skakspil. Der er større magter, der ønsker at opnå taktiske fordele i dette spil, og det kan også vise sig nyttigt at have noget at handle med.

Det må forventes at de har skulle formidle deres observationer til "nogen", så det kan vel ikke overraske at de tilsyneladende har haft øjnene åbne.

En aftale mellem de officielle parter er ikke meget værd hos en lokal selvbestaltet myndighed, der er presset og har ryggen mod muren. Det har vi set før på Balkan.

Med venlig hilsen
Lennart

"Der er en lang og stolt tradition for, at internationale inspektører samtidig med, at de løser deres opgave for organisationer som FN, EU eller OSCE, også indhenter informationer til deres egne myndigheder, herunder deres egne efterretningstjenester"

Hvis personel agerer således som det er beskrevet her, udsætter de jo FN-folk, der jo netop skal agere upartisk, for stor personlig risiko. Det fremgår jo netop af kontrakterne der indgås med FN, at der er tale om et upartisk forhold til de involverede parter - og det søger FN så også at sikre ved baggrundscheck af ansøgere - men åbenbart har militært personale ganske svært ved at glemme Gud, Konge og fædreland og i hvis interesse de er udsendt.

Marina Kasimova, Martin Andersen, Niels Jespersen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Niels,

er du særlig overrasket over det beskrevne?
(det kan jeg vanskeligt tro med din baggrund)

Jørn,
hvis du har fulgt med i historien (altså ikke den, som borgerlige partier skrev efter 1990), ville du vide, at rigtige danske venstreorienterede muligvis var mere kritiske over for Østblokken end den borgerlige fløj. Ja, ok. Der var nogen fra Danmarks Konservative Parti, der mente, at det var "arbejdernes paradis", men det var trods langt fra at være et flertal.

Nu ser det ud til at de tilbageholdte vestlige militærobservatører (der konsekvent og fejlagtigt kaldes OSCE-observatører) kan forvente frigivelse. Det mener Putin, der har diskuteret sagen med tidligere forbundskansler Gerhard Schröder:

http://www.neues-deutschland.de/artikel/931549.militaerbeobachter-koenne...

Lennart Kampmann

Scenen er sat. Frelseren Putin kommer og ordner det hele. Oh hvilken salighed..... (ironi slut)

Skakspil, intet andet.

Med venlig hilsen
Lennart

Nic Pedersen: Ingen grund til at skrive nedladende om andre debattører, specielt ikke når du åbenlyst ikke kan tage en historisk kontekst med.
Tyskland grænser ikke mere op til Ukraine og udgør ingen trussel hverken militært eller politisk, Rusland derimod opfører sig stadig som om at USSR aldrig blev opløst og mener at det har fuld ret til at skulle bestemme dets nabostaters politik., hvis Ruslan opførte sig som Tyskland gør nu så ville dette had aldrig opstå.

Stalins tvangsforflytninger af folkeslag blandt sovietstaterne er netop kimen til nutidens problemer, de baltiske lande har også et stort russisk mindretal

Nic

Jeg fandt det nødvendigt at præcisere, hvad det konkret betyder for "støvlerne på jorden" - i stedet for denne "Hø hø, det er noget alle gør" som Peter Viggo Jensen, der har forsvaret som arbejdsplads promoverer.

Jamen det ser da ud til Putin er den som skal komme og redde det hele - måske der er nogen der har hvisket Merkel, Kerry, Obama (fatter nok ingenting) i øret, at det med at flette fingre med NAZISTERNE - ikke er særligt anbefalelsesværdigt, set i forhold til de nye uvorne medier - som ikke som de andre lægger sig fladt ned.

Niels,

ja, "støvlerne på jorden" sidder jo meget konkret i skidtet i Donetsk nu.
Men jeg læser nu ikke lige Peter Viggo Jensens udtalelser som "hø, hø".
Snarere faktisk som en hæderlig mand, der tør sige sandheden med næppe helt lille risiko for sin karriere.
(Vi kunne godt bruge flere af den slags. Og ikke kun i Forsvaret!)
Den anden af Charlotte Aagaards udmærkede kilder, Flemming Splidsboel, kan jo nok som forhenværende tage det mere afslappet, når ilde hørte sandheder slippes løs.

Torben Selch,

i forhold til medierne finder jeg et ret interessant, at selv "velafrettede" telegrambureauer nu kommer med f.eks dette:

"Ukraines midlertidig præsident, Oleksandr Turtjynov, raser over, at politiet ikke reagerer og kalder det "forræderi"."

Man ser næsten en vis scene fra filmen "der Untergang" for sig.

http://www.information.dk/comment/859884#comment-859884

Hov, jeg linkede vist til en kommentar, men selve telegrammet er jo ovenover.

Martin Andersen

Hvad lavede højt placerede militære observatører fra Tyskland, Danmark, Sverige, Tjekkiet, Polen i Slavyansk?

Indsatsen var ønsket af en ikke folkevalgt interim-regering i Ukraine.

Hvorfor var gruppen på et såkaldt neutralt diplomatisk observations-besøg sammen med højtstående ukrainske militærfolk i Slavyansk - Slavyansk, som angiveligt er mål for interim-regerings anti-terror aktion?

Det må virke utrygt og forudindtaget på borgere i Slavyansk - som af ikke-folkevalgt interim-regring i Kiev beskyldes for separatisme og terror - for ønsker om folkeafstemning om føderalisering af regioner i Ukraine med øget selvstyre for regioner:

https://www.youtube.com/watch?v=IyeQ-PURH_0

http://www.strategic-culture.org/news/2014/04/24/letter-to-european-frie...

http://www.globalresearch.ca/ukrainian-national-resistance-against-the-n...