Nyhed
Læsetid: 2 min.

Vesten nedruster, mens resten af verden opruster

Verdens samlede militærudgifter falder, men alle andre regioner end Vesten opruster. USA’s magt svækkes, og der er tegn på begyndende regionale våbenkapløb i Stillehavet, konkluderer forskere bag ny rapport
Udland
14. april 2014

Mens Vesten med USA i spidsen bruger færre penge på militær, går resten af verden i den stik modsatte retning. Det viser en ny rapport fra Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

»Efterhånden som udviklingslandene bliver rigere, stiger deres militære udgifter også. Men det er langt fra hele forklaringen. Vi ser også tegn på begyndende regionale våbenkapløb, eksempelvis i det sydlige stillehav,« siger Sam Perlo-Freeman, der er programdirektør ved SIPRI og en af forskerne bag rapporten.

Ifølge rapporten faldt verdens samlede militære udgifter med 1,9 procent i 2013. Især den militære supermagt USA trækker ned med et fald på 7,8 procent, blandt andet fordi landet har trukket sig ud af Irak, og fordi indsatsen i Afghanistan er under afvikling.

Men tager man USA ud af ligningen, er udviklingen, at der globalt er en stigning på 1,8 procent. Siden 2004 er verdens samlede militære udgifter ifølge SIPRI steget med 26 procent i faste priser.

Militær konkurrence i Asien

Lande som Kina, Rusland og Saudi-Arabien er højdespringere. Siden 2004 har de alle tre mere end fordoblet deres militære udgifter.

Udviklingen betyder, at Vesten med USA i spidsen får stadig sværere ved at agere verdens politimand, forklarer Sam Perlo-Freeman.

»Vi taler ikke om en fundamental ændring i det globale magtforhold, men mulighederne for indflydelse ændrer sig, så USA får sværere ved at få sin vilje. Særligt i det sydlige stillehav skal USA tænke sig om en ekstra gang, før man blander sig, hvis der skulle opstå en eller anden krise – for eksempel mellem Kina og Taiwan,« siger forskeren.

– Peger udviklingen mod en farligere eller en mere fredelig verden?

»Den generelle tendens for konflikter og dødsfald som følge af konflikter rundt om i verden har været nedadgående i et godt stykke tid. Som europæer ville jeg ikke ligge vågen om natten. Og i regioner som Mellemøsten og Afrika vil stigningen i militære udgifter ikke blive set som en øget trussel. Men i det sydlige stillehav ser vi en grad af militær konkurrence mellem Kina, Japan, Vietnam og andre som følge af territoriale disputter. Så der er en vis risiko for våbenkapløb i den del af verden,« siger Sam Perlo-Freeman.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Troels Ken Pedersen

En lille detalje: Det SYDLIGE Stillehav? Hverken Kina, Taiwan eller Japan ligger i det sydlige Stillehav. Med mindre der er kold krig og våbenkapløb mellem Tonga og New Zealand, er det vist det nordlige, der menes.