Læsetid: 9 min.

I Athen er demokrati blot en silhouet

Mange unge grækere har for længst mistet troen på det repræsentative demokrati. Den skepsis og afmagt i forhold politikere og politi, som krisen kun har forstærket, står malet på alle mure i Athens studenterkvarter, Exarchia
Politisk street art på et forfaldent hus i Athens studenterkvarter, Exarchia.

Politisk street art på et forfaldent hus i Athens studenterkvarter, Exarchia.

Jakob Dall

3. maj 2014

For Mapet og mange andre i hans generation begyndte tilværelsen og Grækenland for alvor at ændre sig en aften i december 2008:

»Jeg havde aldrig før deltaget i en demonstration,« fortæller den 35-årige tandlæge, som i sin fritid ulovligt dekorerer husmurene i Athen. Derfor er han nødt til at udtale sig under sit kunstnernavn, da Information møder ham og hans venner i studenterkvarteret Exarchia.

Få meter længere henne ad gaden døde Alexandros Grigoropoulos den aften for seks år siden, da en betjent affyrede sin tjenestepistol mod den 15-årige gymnasieelev under de tilbagevendende protester i kvarteret.

For mange blev det begyndelsen på en undtagelsestilstand, som eurokrisen har gjort mere eller mindre permanent:

»Det var en lørdag aften, hvor jeg bare sad derhjemme og hørte musik,« erindrer Mapet.

»Men så ringede en af mine venner og fortalte, at politiet havde skudt en dreng. Jeg gik på gaden iført en skjorte, som jeg havde bundet rundt om hovedet, da jeg mange timer senere kom hjem igen. Siden da har jeg deltaget i et utal af protester.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu