Læsetid: 6 min.

Deleøkonomien handler ikke (kun) om penge

I Paris samledes forleden 1.000 entusiaster til konference om ny økonomi, der bringer ejere og lejere, producenter og forbrugere tættere på hinanden til gavn for både økonomi og økologi
Ejere og lejere og producenter og forbrugere må bringes tættere på hinanden. Det er tanken bag deleøkonomien, som var på dagsordenen ved en stor konference i Paris.

Peter Hesseldahl

14. maj 2014

Kunne man forestille sig en økonomi, hvor virksomheder trives ved at engagere deres kunder i sammen at skabe løsninger, der er bedre og mere effektive? En form for business, hvor mange flere bidrager med viden og erfaring – og som kræver et mindre materielt forbrug og giver flere sociale oplevelser?

Det var i hvert fald den vision, der for nylig havde fået omkring 1.000 deltagere fra det meste af verden til at samles i Paris til tre dages intens OuiShare Fest. En blanding af hipstere, forretningsfolk, computernørder og knastørre akademikere i et bombardement af taler, workshops og networking – alt sammen med fokus på The Sharing Economy.

Som navnet antyder, handler The Sharing Economy om at dele. I stedet for at vi alle sammen skal anskaffe os hver vores bil, plæneklipper, våddragt osv., er tanken, at vi via internettet kan gøre det nemmere at matche hinandens uudnyttede ressourcer med behovene. Princippet er fuldstændigt som Den Blå Avis, men de seneste års udvikling af sociale netværk, søgefunktioner, smartphones osv. har åbnet for langt mere specialiserede tjenester.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Britta Hansen
 • Estermarie Mandelquist
 • Ejvind Larsen
 • Henrik Christensen
 • Lars Knudsen
 • Helge Rasmussen
 • randi christiansen
 • Morten Balling
 • Niels-Simon Larsen
 • Lise Lotte Rahbek
Britta Hansen, Estermarie Mandelquist, Ejvind Larsen, Henrik Christensen, Lars Knudsen, Helge Rasmussen, randi christiansen, Morten Balling, Niels-Simon Larsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Selve skiftet fra me til we er det store - det er nemlig tydeligt, at det, der virkelig betyder noget for dem, der ejer eller bestemmer over produktionen, er det at bestemme. De er ikke interesserede i, at andre blander sig i deres beslutninger, men heldigvis er der altså noget nyt på vej, hvor produktionen også skal engagere og derfor være nyttig for nogen.

Henrik Christensen, Janus Agerbo og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Befriende at ordet "vækst" ikke indgik i artiklen. Uden at jeg kan komme med egentlige rationelle argumenter, må grænsen gå ved MineUnderhylereDineUnderhylere.dk. Ellers er det en spændende tankegang.

Flemming Scheel Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Her skal jeg nok undlade, Morten, at bidrage med links til nogle temmelig slibrige sider. :-)
Men fantastisk er det - og en god erindring om, at politikken til alle tider bestemmes af de dele af befolkningen, der handler på deres fornemmelser og overvejelser i skøn samklang.

randi christiansen

Hvor er det skønt, at finansfascismen langsomt men sikkert og i stigende grad udfordres og erstattes af intelligent samarbejde istedet for hjerne-og hjertedød privatprofitering og indbyrdes konkurrence. Der er håb.

Estermarie Mandelquist, Søs Dalgaard Jensen, Flemming Scheel Andersen og Henrik Christensen anbefalede denne kommentar
Janus Agerbo

@Morten En god afgrænsning for deleøkonomien eller mesh economy, som det også benævnes, er: Kostbare ting, der bruges sjældent. Da underbukser, hverken er kostbare eller bruges sjællendt, er de et dårligt objekt at dele. Biler, både, powertools etc. derimod kan falde i den ene eller begge kategorier.

Henrik Christensen, Lise Lotte Rahbek og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Janus Agerbo

@Morten En god afgrænsning for deleøkonomien eller mesh economy, som det også benævnes, er: Kostbare ting, der bruges sjældent. Da underbukser, hverken er kostbare eller bruges sjællendt, er de et dårligt objekt at dele. Biler, både, powertools etc. derimod kan falde i den ene eller begge kategorier.

Morten Pedersen

Jeps, det spirer og gror, og her i Danmark har et nyt parti set dagens lys. ALTERNATIVET, et parti hvor fremtidens økonomi og vækst-forståelse netop har en fremtrædende position i partiprogrammets udkast. Det eneste medie, der ikke har bragt den historie er Information. Andre medier har placeret partiet på venstrefløjen, så det undrer at netop Information tier hvor andre taler.

Henrik Christensen og randi christiansen anbefalede denne kommentar

Kan man finde en løsning, hvor alle parter, der har superinteresse i at projektet lykkes, går sammen og danner et fælles selskab, dvs. leverandører, kunder, personale og evt. andre, og i fællesskab også skyder den nødvendige kapital ind i selskabet, da har man fundet den optimale løsning.

Løsningen bliver endnu mere optimal, hvis en række selskaber med denne organisationsform, fletter deres interesser og kapital ind i hinanden. Dette sikrer også overlevelse og investeringer, for nyetablere selskaber, der ikke giver overskud i de første år.

Men nøgternt set, er det egentlig ikke nytænkning. For det ligner egentlig den tidlige kooperation, hvor alle dem der havde interesse i projektet, gik sammen. Og kapitalen måtte man også selv skaffe, for banker og pengeudlånere ville absolut ikke kendes ved den form for "socialisme".

morten Hansen, Søs Dalgaard Jensen, randi christiansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Men kooperationen i sin senere udgave er ikke noget kønt syn - for eksempel må det undre alle Coops ejere, at lige netop deres varekøb skal være dyrere i deres egen butik end i konkurrenternes! Det er, som om Coop mere tager deres leverandørers parti end deres kunde-ejere, forklar mig det, hvem der kan.

Stephan Paul Schneeberger

det er på en side meget godt at selv virksomheder kan se det gode i at dele og spare recurser- men det negative er at det stadigvæk handler om at de at dele er profitabel og derfor handler om at udbytte lønmodtager og forbrugerne.

Steffen Gliese

Hvad handler det om som borger i et demokratisk samfundet? Det er blevet et udtryk blandt unge skuespillere, at de "stiller sig til rådighed". Kan det siges bedre?

Poul Hansen

Jeg er en stor fan af delebiler - synes dog ikke konceptet er særligt veludviklet i DK - i modsætning til de nye delecykler i KBH. Jeg så for øvrigt også delecykler, da jeg og min kone var i Paris i april.