Læsetid: 5 min.

Lækket EU-papir: Frihandelsaftale skal åbne for mere fossil import fra USA

Miljøorganisationer raser over udspil fra EU-Kommissionen om, hvordan eksport af fossil energi over Atlanten skal fremmes via frihandelsaftalen med USA. Det betyder større fossilt forbrug i EU, mere fracking i USA og øget CO2-udledning, mener kritikerne. Ikke et papir, jeg har godkendt eller kan stå inde for, siger klimakommissær Connie Hedegaard
USA øger i disse år markant sin produktion af olie og gas i kraft af den såkaldte ’fracking’-teknik, der har gjort det lønsomt for olieselskaberne at udnytte reserverne af svært tilgængelig skiferolie og -gas. Metoden er stærkt kontroversiel, fordi den indebærer et stort forbrug af vand, kemikalier og energi samt øget CO2-udledning og risiko for grundvandsforurening

USA øger i disse år markant sin produktion af olie og gas i kraft af den såkaldte ’fracking’-teknik, der har gjort det lønsomt for olieselskaberne at udnytte reserverne af svært tilgængelig skiferolie og -gas. Metoden er stærkt kontroversiel, fordi den indebærer et stort forbrug af vand, kemikalier og energi samt øget CO2-udledning og risiko for grundvandsforurening

David Mcnew

Udland
22. maj 2014

I denne uge gennemfører EU-Kommissionen og den amerikanske regering i Arlington, Virginia, endnu en forhandlingsrunde på vejen mod en mulig transatlantisk frihandelsaftale, TTIP. For at imødekomme kritikken om lukkethed og hemmelige forhandlinger har Kommissionen op til mødet offentliggjort sin forhandlingsposition på fem delområder: Kemikalier, kosmetik, tekstiler, motorkøretøjer samt medicinske produkter.

Derimod har Kommissionen intet offentliggjort om EU-holdningen på det vigtige område, der handler om energi og råstoffer. Det har til gengæld en ukendt inside-kilde, som til Huffington Post har lækket Kommissionens fortrolige ’ikke-papir’ om emnet, dateret 20. september 2013.

»Dette handelsudspil viser mere af det samme: Mere af de beskidte fossile brændsler, hvor vi burde omstille til ren energi, mere klimaforstyrrende CO2-forurening og flere risici for lokalsamfund på begge sider af Atlanten,« siger en oprørt Ilana Solomon, leder af handelsprogrammet hos USA’s største miljøorganisation, Sierra Club.

»Dette forslag er et yderligere vidnesbyrd om, hvorfor handelsforhandlerne holder detaljerne om denne aftale så tæt til kroppen,« supplerer Peter Fuchs, leder af den tyske miljøorganisation PowerShift, der ser øget europæisk import af fossil energi fra USA som formålet med denne del af TTIP.

EU’s klimakommissær Connie Hedegaard siger til Information, at det lækkede papir er nyt for hende.

»Det er ikke behandlet i den samlede Kommission. Og det kan se ud til at stride mod en helt central og i Kommissionen højtideligt vedtagede forudsætning for en frihandelsaftale med USA: At den ikke på nogen måde må undergrave EU’s miljøstandarder,« understreger klimakommissæren.

Det fortrolige EU-notat, der er på ni sider og har kommissionens generaldirektorat for handel, DG Trade, som pennefører, er oversendt til USA sidst i september. Notatet, der er udformet som udkast til TTIP-aftalens energiafsnit, »rummer specifikke elementer, der styrker den fri handel med råstoffer og energi, primært ved at afskaffe handels- og investeringsrestriktioner på varer og tjenesteydelser og ved at skabe mere gennemsigtige markedsrammer, der kan fremme investeringer i råstof- og energisektoren«.

Det lækkede notat understreger behovet for en »vedvarende og gradvis liberalisering« på området.

Fracking

USA øger i disse år markant sin produktion af olie og gas i kraft af den såkaldte ’fracking’-teknik, der har gjort det lønsomt for olieselskaberne at udnytte reserverne af svært tilgængelig skiferolie og -gas. Metoden er stærkt kontroversiel, fordi den indebærer et stort forbrug af vand, kemikalier og energi samt øget CO2-udledning og risiko for grundvandsforurening. Takket være »fracking er USA i dag nummer ét producent af olie og gas«, sagde i januar Jack Gerard, formand for olieselskabernes brancheorganisation, American Petroleum Institute.

Derfor presser både olieselskaber og kongresmedlemmer nu på for at få åbnet for den olieeksport, der for at værne om amerikansk forsyningssikkerhed har været stort set forbudt siden oliekrisen i 1973-1974. Tilsvarende vil man have ændret på de restriktioner på amerikansk gaseksport, der bl.a. siger, at gas ikke må eksporteres til lande, som USA ikke allerede har en frihandelsaftale med, med mindre det amerikanske energiministerium gennem en offentlig analyse er i stand til at godtgøre, at det er i samfundets interesse.

USA må »finde ud af, hvordan man kan blive verdens energi-supermagt«‚ sagde Jack Gerard i januar og betonede, at »vi må anskue dette fra en frihandelssynsvinkel og ikke begrænse dette lands mulighed for vækst«.

EU’s forslag

EU-Kommissionens udspil til amerikanerne lægger sig op ad denne tænkning. Man skriver om indholdet af en kommende TTIP-aftale, at »eksport af energivarer til den anden part skal automatisk anses for at leve op til enhver betingelse og kontrol, der er forudsat i parternes respektive lovgivning om udstedelse af eksportlicenser«.

Det betyder i praksis, siger Sierra Club og PowerShift i en fælles analyse af EU-forslaget, at betingelserne for olie- og gaseksport fra USA til EU automatisk vil være opfyldt, hvis en TTIP-aftale med dette indhold vedtages.

Aftalen vil derfor »øge den fossile energieksport fra USA til EU og dermed efterforskningen efter fossil energi i USA, øge EU’s afhængighed af fossil energiimport, begrænse regeringernes mulighed for at styre energipolitikken samt bremse udviklingen af lokale programmer for vedvarende energi«.

»Forslaget vil med andre ord true bestræbelserne på at tackle den globale klimakrise på et tidspunkt, hvor beslutsom handling er mere påkrævet end nogensinde,« skriver ngo’erne.

Hedegaard siger fra

Mere miljøbelastende fracking i USA og mere klimabelastende CO2-udledning i Europa er altså i vente med TTIP-aftalen, mener Sierra Club og PowerShift. Og det i en situation, hvor to tredjedele af de fossile energireserver ifølge FN’s klimapanel, IPCC, bør forblive urørt i undergrunden for at begrænse den globale opvarmning.

Connie Hedegaard siger, at det er en ufravigelig del af EU-Kommissionens position og forhandlingsmandat, at en TTIP-aftale med USA ikke på nogen måde må indebære et tilbageslag for EU’s miljø- og klimapolitik: »Derfor kan man ikke tænke sig en handelsaftale, der underminerer EU’s miljøstandarder. Det er en ’rød linje’ der ikke må overskrides. Det vil jeg stå fast på, og det vil andre af mine kolleger givetvis også.«

»Så hvis dette papir f.eks. betyder, at man ikke kan have en særlig EU-regulering om skifergas, brændselskvalitet og lignende, så er det ikke på linje med det, vi har vedtaget. Og så kan man ikke lave en frihandelsaftale med USA med det indhold,« siger Connie Hedegaard.

Når det gælder muligheden for at føre en national energipolitik, der satser på vedvarende energi, siger det fortrolige forhandlingsudspil fra DG Trade, at »parterne skal ikke fastholde eller indføre tiltag, der forudsætter krav om lokalt indhold eller andre modkrav, som rammer den anden parts produkter, serviceleverandører, investorer eller investeringer«.

Tilsvarende må man »ikke stille krav om, at der skal etableres partnerskaber med lokale virksomheder, med mindre sådanne partnerskaber kan vurderes som teknisk nødvendige«.

Også dette finder Sierra Club og PowerShift stærkt urimeligt.

»Regeringers mulighed for at vedtage regler om lokalt indhold, der stiller lokale producenter og leverandører gunstigt, er afgørende for ambitionen om at gøre energiproduktionen mere lokal, fremme den grønne energi og skabe grønne job,« hedder det i ngo’ernes kritiske analyse.

Alt i alt finder miljøorganisationerne, at et energikapitel med dette indhold i TTIP-aftalen vil binde EU og USA til en fortsat satsning på fossil energi. Allerede inden TTIP-aftalen er EU kommet i en situation, hvor USA’s stærke satsning på skiferolie- og -gas har ført til et overskud af amerikansk kul, der derfor eksporteres til faldende priser til bl.a. Europa, hvor kulforbruget følgelig er steget hvert år siden 2009.

En nylig analyse fra Bank of Americas Merrill Lynch forudser, at den internationale kulpris vil falde yderligere i år og dermed gøre det endnu mere fordelagtigt for bl.a. europæiske energiselskaber at vende tilbage til kul som brændsel frem for naturgas eller investeringer i vedvarende energi.

Svar fra Connie Hedegaard: TTIP Må ikke udvande EU's miljøregulering

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Engelsted

TTIP er en slagtebænk, hvortil vi skal føres som får med bind for øjnene af hemmelige eliter fra hemmelige baglokaler. Det tjener måske Connie Hedegaard til ære, at de ikke har inddraget hende, men det bør ikke gøre vores sortsyn mindre. Gør i det mindste modstand på søndag, om ikke andet så for princippets skyld.

Michael Madsen, Max Manus, Torben Arendal, Laurids Hedaa, Henrik Christensen, Dennis Hauge, Niels-Simon Larsen, Britta Hansen, Jens Falkesgaard, Claus Oreskov, morten Hansen, Dennis Berg, Benjamin Lau Jensen, Jacob Jensen, John Fredsted, Heinrich R. Jørgensen, Janus Agerbo, June Beltoft, Bent Gregersen, Helge Rasmussen, Henrik Darlie, Dan Johannesson, randi christiansen, Peter Jensen, Jan Weis, Per Torbensen, Grethe Preisler, Torben Nielsen, Henrik Klausen, lars abildgaard, peter fonnesbech, Tue Romanow, Rune Petersen, Lise Lotte Rahbek, Søren Bro, Philip B. Johnsen, Torben Selch og Eva eldrup anbefalede denne kommentar
Torben Selch

Enig! Viser tydeligt at EU Kommisionen er mere end villig til at bedrage deres borgere i EU. Det her er grænseoverskridende modbydeligt - hvis oplysningerne holder vand. Man forledes også til at binde denne "skjulte aftale" ind under amerikanernes og de sorteste kræfter i Europa sammen med Vestens opførsel i Ukraine og mod Rusland.

Stem nej til Patentloven - om ikke andet i sikker forvisning om at den dybere plan holdes hemmeligt.

Læs iøvrigt en udemærket artikel i B.dk, hvis du er i tvivl om hvad du skal stemme omkring patentdomstolen.
http://www.b.dk/kronikker/patentdomstolen-ja-eller-nej

Argghh man kan simpelthen ikke stole på dem over en dørtærskel!!!

Michael Madsen, Torben Arendal, Laurids Hedaa, Henrik Christensen, Britta Hansen, Jens Falkesgaard, morten Hansen, Dennis Berg, Benjamin Lau Jensen, John Fredsted, Heinrich R. Jørgensen, Niels Engelsted, June Beltoft, Bent Gregersen, Bjarne Andersen, Dan Johannesson, Torben Nielsen, randi christiansen, Peter Jensen, Per Torbensen, lars abildgaard, Henrik Klausen, Tue Romanow, Rune Petersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Den nye verden bliver ikke en grøn, men en sort omstilling.

Lad os se lidt på det store billed af verdensøkonomien.

USA mener det går bedre for amerikansk økonomi, så de begynder at reducere mængden af ny trykte billige penge, der bliver skubbet ud i verdensøkonomien.

Det får renterne til at stige, for det bliver dyrere at låne penge i Europa og resten af verden. Det får samtid investeringer i lande uden for USA til, at falde, da det er et signal til investering i USA hvor det nu vil gå frem.

Desværre har man ikke fået et politisk værktøj, eller flertal om man vil, til at indkræve højere skatter, der kunne få nedbragt USA's gæld der er ude af kontrol, men det syntes ikke så vigtigt nu, for USA har fundet en måde at blive konkurrencedygtige igen.

Alt der købes af amerikanere i dag, der er verdens største overforbrugere, er fremstillet i Kina eller andre nye vækst lande, vækstlandene trækker store folkemængder ud af fattigdom, til billig arbejdskraft og USA har haltet bag efter, USA, har ikke kunne producere billigt nok, blandtandet på grund af høje råstof priser, som olie til drift af produktionsapparatet.

Men nu har USA fundet løsningen, USA har nemlig fået et nyt værktøj til, at skaffe billig energi fracking gas og olie.

Det forurener i en grad, der er bibelsk i dimensioner, at udvinde, udbyttet er af ringe kvalitet og udnyttelses perioden eller den samlede mængde er begrænset.

Man udvinder gas og olie (fracking) ved, at presse millionvis liter af giftige kemikalier ned i undergrunden, under almindelige folks huse, i by og landområder og af og til springer et hus eller to i luften, når gas presses op i grundvandet og op i folks vandhaner.

Regningen sendes til fremtidige generationer der ikke har rent grundvand længere.

Produktionen af skifergas (fracking) i USA er vokset eksplosivt fra 28 mia. kubikmeter i 2006 til 235 mia. i 2012, svarende til at 40 pct. af USA’s totale gasproduktion nu kommer fra skiferlagene. Produktion af skiferolie vil være fordoblet allerede i 2021.

Link: http://www.information.dk/483319

Mit spørgsmål til den udvikling er, hvorfor se en ny økonomisk bobbel blivet pustet op og ikke gribe ind?

Den skjulte vold er ligegyldigheden, den økonomiske ligegyldighed.

Michael Madsen, Torben Arendal, Niels-Simon Larsen, morten Hansen, Benjamin Lau Jensen, Janus Agerbo, Bjarne Andersen, Dan Johannesson, Sabine Behrmann, lars abildgaard, Rune Petersen, Torben Selch og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Dette er det bedste eksempel på, hvor langt man vil gå for at redde en kaput opfattelse af verdens rette sammenhæng. I stedet for gratis energi i umådelige mængder fra anlæg, der kun kræver vedligeholdelse, vil man have det, man kan sætte pris på, og som kræver uanet indsats fra masser af mennesker, man hellere skulle lade beskæftige sig med noget væsentligt og udviklende, fjernt fra olieindustrien, f.eks. økologisk dyrkning.

Michael Madsen, Britta Hansen, Jens Falkesgaard, Claus Oreskov, morten Hansen, Dennis Berg, lars abildgaard, Helge Rasmussen, Torben Nielsen, Sabine Behrmann, peter fonnesbech og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar

frihandlen er til gavn for us, der har en langt lempeligere forbrugerbeskyttelse, dvs vi får endnu mere gmo og andet skidt ind i landet, der er vist heller ikke nogen, der har forklaret os, hvor det mistede toldprovenu skal komme fra, et gæt: forbrugerne.

Britta Hansen, morten Hansen, Ib Christensen, Henrik Klausen, Sabine Behrmann, lars abildgaard, Rune Petersen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Torben Selch

http://rt.com/usa/159988-eu-presses-obama-expand-fracking/

Propaganda internet avisen RT.com havde en artikel om det d. 19/5 ;), heraf fremstår det næsten som om det er EU kommisionen der presser på, for at amerikanerne skal opgive deres lov mod export af fossile brændstoffer.

Claus Oreskov, Henrik Klausen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Tillidskløften mellem borgere og politikere bliver stadig dybere og dybere

Michael Madsen, Laurids Hedaa, Henrik Christensen, Niels-Simon Larsen, Britta Hansen, Claus Oreskov, morten Hansen, Dennis Berg, John Fredsted, Heinrich R. Jørgensen, Carsten Mortensen, Ib Christensen, Bjarne Andersen, Dan Johannesson, randi christiansen, Jan Weis, Jesper Wendt, Nanna Wulff M., Torben Selch, Torben Nielsen, Henrik Klausen, Sabine Behrmann, lars abildgaard, Niels Engelsted, Tue Romanow, Rune Petersen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Robert Kroll

Der er to modstridende hensyn.

1) klimahensynet - der går imod fracking og dermed gør os afhængige af Rusland og diverse antidemokratiske oliesheiker
2) den udenrigspolitiske handlefrihed, der kræver uafhængighed af Rusland og diverse oliesheiker

Den udenrigspolitiske handlefrihed er afgørende - den er forudsætningen for en uafhængig klimapolitik på den lange bane - Rusland og oliesheikerne er kun interesserede i at holde os i et afhængigheds-forhold, så de kan bestemme over os.

Henrik Klausen

Her om en anden 'frihandelsaftale', som USA er i gang med at forhandle for Stillehavsområdet:

One of Senator Elizabeth Warren’s top priorities since coming to Washington has been opening up ongoing international trade talks to public scrutiny—she has, on several occasions, criticized the secret nature of the negotiations, and has pressed the administration’s trade representative directly about transparency.

On Wednesday night in DC, at Public Citizen’s annual gala, Warren spoke about the trade deals in some of her most direct remarks to date on the issue—and revealed some inside details about the debate in Congress.

“From what I hear, Wall Street, pharmaceuticals, telecom, big polluters and outsourcers are all salivating at the chance to rig the deal in the upcoming trade talks. So the question is, Why are the trade talks secret? You’ll love this answer. Boy, the things you learn on Capitol Hill,” Warren said. “I actually have had supporters of the deal say to me ‘They have to be secret, because if the American people knew what was actually in them, they would be opposed.’”

http://www.thenation.com/blog/179885/elizabeth-warren-reveals-inside-det...

Britta Hansen, Jens Falkesgaard, morten Hansen, Dennis Berg, Benjamin Lau Jensen, Rune Petersen, Heinrich R. Jørgensen, Sabine Behrmann, Janus Agerbo, Bent Gregersen, lars abildgaard, Ib Christensen, Bjarne Andersen, Dan Johannesson, Torben Nielsen, Peter Jensen, Nanna Wulff M. og Torben Selch anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Ikke mere EU til mig, tak. Uanset.

morten Hansen, Dennis Berg, Rune Petersen, Dan Johannesson, Torben Nielsen, Per Torbensen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Peter Jensen

EU er en moderne tragedie, kapitalens opfindelse - de store drenges firma.

Komplet uansvarligt. Og fyldt med hattedameævl. Undskyld mit græske.

morten Hansen, Ervin Lazar, Dennis Berg, Rune Petersen, lars abildgaard og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar

Gult/rødt blinklys - eller blålys

TTIP - Kapitalens indtil videre fordækte angreb på demokratiet - og bemærk venligst - Moloch EU er overhovedet ingen stopklods - men tværtimod medskyldig til fortsat udhuling af demokratiet og forbrugerbeskyttelse - så hvorfor skal europæerne overhovedet stemme på søndag -

http://www.zdf.de/ZDFmediathek/hauptnavigation/sendung-verpasst#/beitrag...

Britta Hansen, morten Hansen, Dennis Berg, Rune Petersen, Heinrich R. Jørgensen, Janus Agerbo, Niels Engelsted, Peter Jensen, Bjarne Andersen, Dan Johannesson og randi christiansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Men der blev eurokraterne alligevel afsløret på fersk gerning som de platugler og båtnakker for finansfascismen, de er.

Rune Petersen, Bjarne Andersen, Torben Nielsen og Dan Johannesson anbefalede denne kommentar
Dan Johannesson

Kære alle. Jeg har skrevet en sammenfattende artikel om konsekvenser og årsager ifht. TTIP og TPP aftalen, til dig som er nysgerrig på det større billede, formål, og destination, med denne proces. Du kan læse den her: http://www.danjohannesson.dk/1873

morten Hansen, Dennis Berg, Flemming Scheel Andersen, Rune Petersen, Heinrich R. Jørgensen, Morten Pedersen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Frank Hansen

EUs andel af verdens CO2-udledning dykker snart til under 10 procent. I et klimaperspektiv er det derfor ret irrelevant hvad Europa foretager sig. De bekymrede skulle snarere beskæftige sig med de store udledere af CO2.

Anders Bertelsen

»Dette handelsudspil viser mere af det samme: Mere af de beskidte fossile brændsler, hvor vi burde omstille til ren energi, mere klimaforstyrrende CO2-forurening og flere risici for lokalsamfund på begge sider af Atlanten,« siger en oprørt Ilana Solomon.

(...)

Metoden er stærkt kontroversiel, fordi den indebærer et stort forbrug af vand, kemikalier og energi samt øget CO2-udledning og risiko for grundvandsforurening.

Fracking har nedbragt USA's CO2-udledning mere end EU-landenes groenne subsidier og USA griner hele vejen ned til banken. Metoden er kun 'kontroversiel' for folk, der tror mere paa Youtube-videoer end paa ingenioerer.

Something to celebrate this Earth Day: carbon dioxide emissions in the United States are at their lowest level in twenty years, and the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) credits shale development and fracking technologies with this positive development.

"[The] rapid deployment of hydraulic fracturing and horizontal drilling technologies, which has increased and diversified the gas supply... is an important reason for a reduction of GHG emissions in the United States," the IPCC said in a report.

http://cnsnews.com/mrctv-blog/barbara-boland/us-co2-emissions-lowest-lev...

Peter Jensen

Jeg har just overværet vor klima- og energiminister, Helveg, blive spurgt om hvad han mener om det lækkede dokument. Helveg har ikke læst det, siger han - men han er sikker på at vi ikke får 'problemer' på hverken den ene eller den anden måde. Så nu kan vi nyde denne solbeskinnede torsdag, i forvisning om at det gode findes og de onde er nogle, som bor i Rusland og Mellemøsten.

Henrik Klausen, Henrik Christensen, Britta Hansen, Torben Selch, Claus Oreskov, morten Hansen, Tue Romanow, Dennis Berg, Flemming Scheel Andersen, Rune Petersen, Heinrich R. Jørgensen, Steffen Gliese og Jeppe Lykke Møller anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Frank Hansen, har du ingen moral? Man er ingen undtagelse i verden, bare fordi "sådan en lille en som mig betyder ikke noget i det store billede". Man har kun sig selv at være ansvarlig for, og der skal man være et eksempel for andre. Ellers sker der ingen ændring overhovedet. Hvis vi skulle gøre, som kapitalisterne i andre sammenhænge foreslår, så skulle vi blindt omlægge til vedvarende energi på et år og derefter begynde at finde ud af, hvad systemet skal, som vi mangler. Det er den måde, kapitalister i øvrigt tér sig i verden.

Britta Hansen, Jens Falkesgaard, randi christiansen, Dennis Berg, Flemming Scheel Andersen, Rune Petersen, Peter Jensen, Sabine Behrmann, Søren Bro og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Heinrich R. Jørgensen

Som flere antyder, er TTIP ikke en 'frihandelsaftale'. Det er blot en bedragerisk betegnelse, der er med til at dølge indholdet og gøre det ulækre appetitligt.

Niels-Simon Larsen, Per Torbensen, Britta Hansen, randi christiansen, Jan Weis, morten Hansen, Bjarne Andersen, Dennis Berg, Rune Petersen og Dan Johannesson anbefalede denne kommentar
John Fredsted

"Det vil jeg stå fast på, og det vil andre af mine kolleger givetvis også," siger Connie Hedegaard. Uha, det lille ord 'givetvis', som hun klogeligt får med som en garanti for ikke at have sagt for meget, vil sikkert vise sig at være den faldlem, hvor igennem vi skvatter ned i lortet i kummen.

Niels-Simon Larsen, randi christiansen, Torben Nielsen, Torben Selch, morten Hansen, Bjarne Andersen, Rune Petersen, Dennis Berg og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

Hellere død end afhængig af Putin og oliesheikerne - hvis fracking er prisen så lad os komme i gang med at forbedre teknologien så den ikke skader så meget.

Niels Engelsted

Henrik, Henrik, Henrik. Frank Hansens mærkelige argumenter kan måske undskyldes, men du burde have mere forstand.

Kim Houmøller, Marina Kasimova, Niels-Simon Larsen, Flemming Scheel Andersen, Britta Hansen, morten Hansen, Rune Petersen, Dennis Berg, Steffen Gliese og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Henrik Brøndum

Nååe, lidt i provokatør-humør idag??

Steffen Gliese

Vore politikere - især de borgerlige - har været eksperter i at sikre rettidig omhu. Det begynder med den danske olie- og gasudvinding, der kunne være kommet i gang et tiår tidligere, hvorved vi havde været totalt uberørte af den oliekrise, der ramte den vestlige verden, og som betød årtiers arbejdsløshed for danskerne.

Dennis Berg

Jeg forstår ikke, at en sådan aftale kan indgås, uden at samtlige europæiske lande skal tage stilling til suverænitetsafgivelse? Gennem denne handelsaftale i kombination med EU-diktater er de lokale regeringer - og især de små, som DK - fuldstændigt sat ud af kraft i alle vigtige spørgsmål.

Man kan også spørge sig selv, hvordan det hemmelige papir overhovedet kan skrives i en organisation, som skulle være demokratisk. Hvor blev demokratiet af, når aftaler uden befolkningernes vidende og til deres skade kan indgås?

Britta Hansen, randi christiansen, Torben Nielsen, morten Hansen, Bjarne Andersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Palle Bendsen

Endnu en afsløring af den umådelige indflydelse de beskidte selskaber har på administration og politikere på begge sider af dammen. Her er det tilsyneladende embedsmænd i Kommissionen der 'af egen drift' giver US et rigtig godt tilbud. Selv om det selvklart også handler om klima har Handelskommissæren ikke ulejliget Klimakommissæren.
Energi- og klimaministerens udtalelse til TV2News i dag er blot konstaterende: vi kan købe olie og kul og gas hvor vi vil. Det ændrer dette ikke på. Der bliver bare mere på markedet.
MEN: hunden ligger begravet i ISDS-delen , Investor-State Dispute Settlement, af TTIP. Med ISDS i hånden kan selskaberne komme efter lande der måtte tage beslutninger, der skader deres investeringer.
Alt for mange danske politikere er forblændet af løfterne om arbejdspladser til at se, hvor skadeligt dette vil blive.
http://www.information.dk/498254
http://www.information.dk/497898
http://www.information.dk/492644
etc

Lasse Damgaard, Jacob Jensen, Niels-Simon Larsen, Benjamin Lau Jensen, Britta Hansen, randi christiansen, Torben Nielsen, Torben Selch, morten Hansen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Dennis Berg

Anders Bertelsen:
Du glemmer bare, at fracking kræver investeringer. investeringer, som ikke også kan gå til noget andet, såsom grøn omstilling. Dermed låser USA sig endnu mere fast på fossile brændstoffer, istedet for at igangsætte den nødvendige omstilling - det vil blive endnu et tabt årti eller to.

Fracking er desuden ikke specielt rentabelt. Flere af virksomhederne er allerede gået fallit og har overladt boet til staten at rydde op. Kilderne udtømmes så hurtigt, at frackingen skal ekspanderes med stor hast, bare for at producere det samme.
Fracking er en dødssejler, og vi vil se "eventyret" blive til et mareridt om ca. 5 år.

Lasse Damgaard, Jacob Jensen, Flemming Scheel Andersen, randi christiansen og Torben Selch anbefalede denne kommentar
Henning Lögun

@Dennis Berg
Jeg tror ikke vi behøver vente 5 år. Tallene har været åbenlyst opskruet for at tiltrække investorer. EIA, der står for officielle energi oplysninger fra den amerikanske stat, har lige nedskruet forventningerne til udbytte fra fracking i Californien med 96%. 96 procent! Det er vel også noget :P
EU dødsdømmer sig selv hvis der bliver satset på amerikansk energi.
http://www.businessinsider.com/eia-monterey-shale-2014-5

Philip B. Johnsen, Jacob Jensen, Britta Hansen, Dennis Berg og Torben Selch anbefalede denne kommentar
Anders Bertelsen

Du glemmer bare, at fracking kræver investeringer. investeringer, som ikke også kan gå til noget andet, såsom grøn omstilling.

Fracking ER grøn omstilling, da skifergassen - krone for krone - fortrænger langt mere olie og kul, end alternativ energy gør. Det er derfor USA nu pludselig har overhalet Europa mht. at nedbringe deres CO2-udslip.

Bjarne Andersen

Har lige hørt ordet er dit på P1, med Jens Rohde og han bliver spurgt om dette, men det ville han ikke snakke om, da det ikke er forhandlet færdig, nej det må vendte til mandag.

Andre politikere det er vi modstandere af (til på mandag)

Lasse Damgaard, Rune Petersen og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar
Anders Bertelsen

@Henning
Dit link handler om skiferolie fra eet felt i Californien. USA's energiministerium anslår at skifergas vil udgøre 35% af det amerikanske gasforbrug i 2035.

http://en.wikipedia.org/wiki/Shale_gas_in_the_United_States

Philip B. Johnsen

Det fremtidige naturlige økonomiske perspektiv er, at vare/produkter der et produceret i lande, der ikke er i en omstillings porses til grøn vedvarende energi, skal have en forøget told påført varen, for denne produktions form påføre EU/Danmark forøget udgifter, til beskyttelse mod klimaforandringer.

Aflysning af frihandelsaftale mellem EU og USA, afløst af forhøjet toldsatster på vare/produkter produceret i USA, er en økonomisk fordel for EU.

Det vil skabe grønne arbejdspladser i EU, hvilket er de eneste der giver afkast i fremtiden,for EU og Danmark.

Claus Oreskov

@Robert Kroll. ”Rusland og oliesheikerne er kun interesserede i at holde os i et afhængigheds-forhold, så de kan bestemme over os”. Kunne du gøre os alle en tjeneste og i klare ord beskrive et eksempel på at Rusland bestemmer over f.eks. EU's politik, NATO, Danmarks politik, kongehuset og folkekirken og fortæl så også hvordan russisk overherredømme påvirker og indskrænker din hverdag!

Rune Petersen, Marina Kasimova, Per Torbensen, Dennis Berg, Torben Nielsen og Torben Selch anbefalede denne kommentar

artige ting gemmer sig åbenbart i EU og US-aftalerne, nu må vi have alt frem, spørg NSA. Frihandel er udelukkende til gavn for de, der sælger, og især de, der sælger varer, der gør os syge, stands den aftale.

Claus Oreskov - ved ikke med Rusland - men en oliesheik fra Qatar har netop købt sig ind med en bestemmende beholdning i - Deutsche Bank ...

Poul Kielsholm

Amerikanerne har den regering der er blevet købt og betalt for. Det er derfor ikke nogen overraskelse at der i udspillet fra amerikansk sidde er et ønske om lempeligere vilkår for fossile brændsler. Der er heller ikke nogen tvivl om at den Amerikanske delegation vil være under et væsentligt pres for at få disse vilkår med ind i aftalen. Det er jo så op til den Europæiske delegation at at være tilstrækkeligt dygtige forhandlere og stå fast på en Europæisk holdning til dette.
Hvis valget skal stå mellem USA og Rusland vil jeg trods alt til enhver tid foretrække USA.

Torben Nielsen

Hvem har lækket det papir?

Torben Nielsen

Undskyld-jeg skal vist pudse brillerne. Tak til whistlebloweren!

Dennis Berg

Anders Bertelsen:
Du tager jo slet ikke stilling til min pointe, som er,at fortsatte investeringer fortrænger de grønne investeringer.

Du kan ved dine fulde fem da ikke påstå, at mere afbrænding af fossile brændstoffer skulle være gavnlig for planeten?!?!

Rune Petersen, Torben Nielsen, Lise Lotte Rahbek og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Anders Bertelsen
Forbruget er skrækkeligt skadeligt, men også den samfundsskadelig amerikanske produktion er vildt stigende.

"Produktionen af skifergas (fracking) i USA er vokset eksplosivt fra 28 mia. kubikmeter i 2006 til 235 mia. i 2012, svarende til at 40 pct. af USA’s totale gasproduktion nu kommer fra skiferlagene. Produktion af skiferolie vil være fordoblet allerede i 2021."

Link: http://www.information.dk/483319

randi christiansen

Valget er ikke mellem usa og rusland, men mellem det fossile helvede eller vedvarende energi. Klart at det vil kræve intelligens, mod og hjerte at vælge det rette - men sådan er livet ofte. Og tænk på hvem vi hylder > dem der turde og tør gøre modstand mod mørkets magter. Som ikke vil være slaver af ussel mammon. Som forstår, at det gode, sande, skønne og retfærdige er en mulighed, som for at blive realiseret, kun kræver at vi vælger den. Så hvad ? Er I nogen ynkelige usselrygge som kryber for den illegitime storkapital, som har tilranet sig magten - eller er det så nu, at vi viser, vi er stolte, ærlige mennesker, som hverken sælger vores fædrene og mødrene arv for guld, papirpenge, optioner, aktier, obligationer, pensionsopsparinger eller fanden og hans pumpestok - men nu vil have ordentlige forhold for ordentlige mennesker. Fogh rasmussen havde i sin tid den uhørte frækhed at mene, at danskerne gjorde for lidt modstand mod hitlers terrorregime. Vi var blevet siagtet - og den eneste mulighed var den, som modige mænd og kvinder nåede at organisere. Modstandskampen mod den 1%'s hærgen af naturressourcerne er om muligt langt mere afgørende. Det er absolut nødvendigt at sige nej til de fossile uhyrer og deres løgnagtige 'frihandels'aftaler - ellers bliver livet endnu værre, end det ville have været under hitler.

Frank Hansen

@Peter Hansen

Det er muligt, at det føles godt at gøre det moralsk rigtige, men hvad nu hvis det ikke er effektivt? Hvis du mener, at menneskets udledning af CO2 har en væsentlig indflydelse på den globale opvarmning samt at denne er en ulempe, hvilket der bestemt er meget som tyder på, så gælder det vel om at gøre noget ved problemet?

Hvad hjælper det at komme med lange jeremiader om hvem, der har skylden og hvem der er de onde, hvis der ikke gøres noget effektivt. Så er det hele jo bare en overspringshandling. Jeg giver ikke noget for den ganske udbredte holdning om, at hvis bare vi gør noget ved sagen i vores egen baghave, så har vi gjort nok og kan læne os tilbage i stolen.

Ikke kun Danmarks men hele Europas udledning af CO2 er så ringe, at en eventuel yderligere anstrengelse ikke får den ringeste indflydelse på klimaet. Det er en kendsgerning, som det åbenbart er for smertefuldt at forholde sig til. Så hellere lade som om vi kan gøre en hel masse.

Britta Hansen

Må man denne gang håbe på, at de 99% virkelig finder sammen i en modstandsbevægelse?

Investorbeskyttelse, mørktlagte forhandlinger, der kræver whistleblowere for at parlamentarikerne og befolkningen kan få kendskab til indholdet af aftaler, der kommer til at vende om på vores verden, som vi kender den. Mistænkelige voldgiftsdomstole med endnu mere besynderlig fordeling af klager, formidler og dommer, der kan byttes rundt på (se evt. ZDF-udsendelsen af i går, som Jan Weis refererer til), forbrugerrettigheder, der tilsidesættes og hårdt tilkæmpede forbedringer i fødevare- og kemikaliesektoren sættes på spil. Og muligvis kun et EU parlament, der absolut ingen indflydelse har på indholdet, og ikke de nationale parlamenter der skal godkende dette? (Selv om Gabriel, tysk erhvervsminister siger i o.n. udsendelse, at dette ikke må og vil ske...).

Nej, det virker som en form for 'fjentlig overtagelse' på mig. Dette må virkelig ikke ske, og jeg håber, at den folkelige modstand i det mindste i Europa bliver stort nok til at stoppe det!

Jan Weis, Dennis Berg, Rune Petersen, Torben Nielsen, randi christiansen, Lise Lotte Rahbek, Philip B. Johnsen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Frank Hansen
Problemstillingen er den Kina forbeholder sig retten, til en levestandard, som vores i vesten, derfor må EU gå forest i omstillingen, hvis overlevelse er en drift, der besiddes i EU.

Told barriere er absolut nødvendigt, mod alle lande, der ikke omstiller fra produktion, forbrug og export af fossil energi, til grøn vedvarende energi.

yannick cornet

It is not the only agreement that seems to go through without much consideration for long term strategy or stakeholder involvement. Closer to us (and definitely closer to me here at DTU), what about this 1 billion Danish kroner from Maersk Oil, Shell and Chevron approved last week for research in fracking the North Sea? It could be worth investigating further in my humble opinion http://portalen.dtu.dk/DTU_Generelt/APK/Om_DTU/officielle_dokumenter/Str...

Heinrich R. Jørgensen, Torben Arendal, Dennis Berg, Jacob Jensen, Torben Nielsen og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
yannick cornet

Correction: the link to the 1 billion Danish kroner for oil research is here http://www.dtu.dk/english/News/2014/05/New-research-centre-to-extend-the...

Heinrich R. Jørgensen og Jacob Jensen anbefalede denne kommentar
Henning Lögun

@Anders Bertelsen
"@Henning
Dit link handler om skiferolie fra eet felt i Californien."

Ja? Artiklen omhandler gas OG olie fra shale.
Jeg tror ikke helt du er med på størrelsen af det der lige er sket. Dette ene felt (du får det til at lyde lille?) udgjorde 64% af al fracking olie i USA.
Olie fra fracking i USA er lige blevet nedskrevet med 2/3.
Jeg er ikke sikker på nyheder bliver meget større end det.

http://www.theguardian.com/environment/earth-insight/2014/may/22/two-thi...

Dennis Berg, Jacob Jensen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Ulrik Hermann

En frihandelsaftale mellem USA, Canada og EU vil være en stor fordel for alle. Og vi skal ikke stille krav om amerikanske produkter vi ikke vil have, for så har USA også ret til at forkaste nogen af vores. En frihandelsaftale vil kunne skabe flere tusinde arbejdspladser hvis vi vil. Og det er netop sådan nogen steder at EU har sin berettigelse. Et europæisk/ nordamerikansk frihandelsområde vil være til fordel for alle.

Problemet med EU er normalt at de vil regulere og bureaukratisere alting, dette er det modsatte og det bør gennemføres så hurtigt som muligt.

Torben Nielsen

Amerikanerne har ikke noget vi mangler i Europa, eller som ikke kan købes andre steder. Det drejer sig om at store amerikanske finansforetagener via agenter i Europa forsøger at erobre endnu et kontinent til fortsat udplyndring.

Janus Agerbo, Benjamin Lau Jensen, Philip B. Johnsen, Torben Arendal og Britta Hansen anbefalede denne kommentar

Sider