Analyse
Læsetid: 3 min.

Mossad er ikke blevet selvstændigt undersøgt

Uden egentlig begrundelse har Blekingegade-kommissionen afvist, at PET’s samarbejde med israelske Mossad har haft sådan en betydning, at det selvstændigt burde undersøges
Det vakte enorm opmærksomhed, da det i 1989 kom frem, at der i årevis i Danmark havde eksisteret en hemmelig dansk PFLP-celle, der stod bag omfattende røverier. Mindst overraskede var formentlig PET, der i årevis havde overvåget og aflyttet medlemmer af cellen, som i offentligheden blev kendt som Blekingegadebanden. Her et foto fra maj 1991 i forbindelse med retssagen.

Ernst Nielsen

Udland
28. maj 2014

Hverken i det indsamlede materiale (mere end 200.000 sider) eller i de afgivne forklaringer (69 afhørte) har Blekingegade-kommissionen fundet anledning til selvstændigt at undersøge betydningen af PET’s samarbejde med den israelske efterretningstjeneste Mossad.

Siden PET-kommissionens beretning i 2009 har det ellers været kendt, at Mossad i en årrække havde en arabisk talende agent tilknyttet PET’s hovedkvarter på Station Bellahøj. Agentens opgave var at oversætte PET’s omfattende telefonaflytninger af det palæstinensiske miljø, men ordningen indebar også, at Mossad i Israel fik adgang til enestående aflytningsmateriale fra centrale personer fra den palæstinensiske organisation PFLP.

Netop betydningen af, at PET i samarbejde med Mossad havde denne årelange adgang til oplysninger, har af kritikere – blandt andet forfatteren Peter Øvig Knudsen og den tidligere kriminalinspektør Jørn Moos – været set som en mulig brik i særligt ’Mossad-spor’, der måske kunne forklare, hvorfor der først kom skred i samarbejdet mellem PET og det almindelige politi efter drabet på en ung betjent i november 1988.

Men allerede på side 36 i kommissionens beretning på tilsammen 1.775 sider understreger kommissionen, at »der ikke er holdepunkter for at antage, at PET’s samarbejde med Mossad har haft en sådan betydning for PET’s tilrettelæggelse af Appel-gruppen (som senere blev kaldt Blekingegadebanden, red.), at der er grundlag for, at kommissionen behandler dette spørgsmål selvstændigt.«

I stedet har kommissionen inddraget Mossad, »hvor det er relevant«. Alligevel kan det konstateres, at Mossad i resten af beretningen gang på gang ikke nævnes ved navn, men kun anonymt som en »samarbejdspartner«.

LÆS: PET og Justitsministeriet frikendt for tredje gang i Blekingegade-sagen

Denne indsnævring af undersøgelsen har kommissionens tre medlemmer besluttet uden nogen nærmere begrundelse i den beretning, der som omtalt i Information i går frikender såvel PET som Justitsministeriet fra enhver mistanke om, at PET modvirkede det almindelige politis opklaring af en række store røverier ved ikke at dele sin viden om Blekinge- gadebanden.

Ifølge PET-kommissionens beretning fra 2009 havde Mossad-tilknytningen dog »været forbundet med betænkeligheder«, men den faste Mossad-tilknytning blev først afskaffet, efter Hanne Bech Hansen blev chef for PET i 1988.

Alligevel har Blekingegade-kommissionen ikke, som den skriver, fundet anledning til »yderligere at gennemgå spørgsmålet om placeringen i en periode af en arabisk kyndig tolk fra Mossad hos PET«.

PET-folk med slet erindring

En lignende indsnævrende virkning på undersøgelsens resultat får det, at Blekingegade-kommissionen i hvert fald i en konkret sag har haft lettere ved at fæstne lid til en række PET-folk, selv om disse ikke rigtig kunne huske noget, end til en kriminalassistent, der er stået frem med en klar erindring.

Det fremgår således af beretningen, at PET via sine aflytninger i foråret og sommeren 1986 blev klar over, at den palæstinensiske organisation PFLP søgte fornyet kontakt til Blekingegadebanden, der på sin side ifølge aflytningerne erklærede sig rede til at deltage i en militær operation. Derfor blev PET’s opmærksomhed om banden skærpet i denne periode.

Netop på det tidspunkt blev et af bandens medlemmer anholdt på fersk gerning under et natligt biltyveri på Lobeliavej på Amager, og da PET fik nys om anholdelsen af en af deres gamle kendinge, kom tjenesten på banen for at få alle oplysninger fra det almindelige politi.

Ifølge den kriminalassistent, der stod for det almindelige politis efterforskning, overtog PET på et senere tidspunkt alle sagsakter. Og som kriminalassistenten, der i dag er politiinspektør, forklarede til kommissionen, så var PET ikke interesseret i, »at der kom et retsmøde i sagen. Man var interesseret i, at sagen blev sluttet med et bødeforlæg«.

De PET-medarbejdere, der overtog sagen, fortsatte efterforskningen uden at orientere det almindelige politi. Blandt andet fandt PET frem til, at biltyvens falske kørekort var produceret på en særlig måde, og at der seks år tidligere var fundet ét tilsvarende kørekort. Også dengang var det i forbindelse med efterforskning af personer fra den gruppe, som senere blev til Blekingegadebanden.

Når det så var PET-folkenes tur til at forklare sig over for kommissionen, var deres hukommelse gennemgående ret ringe. Således krøb den PET-medarbejder, der i sagen om biltyveriet på Lobeliavej havde den nærmeste kontakt til det almindelige politi på Amager, hele 26 gange i ly bag sin dårlige hukommelse. Tilsvarende manøvre foretog hans kollega sig 11 gange, mens deres fælles chef gjorde det fem gange.

Alligevel er det PET-folkene med den dårlige hukommelse, som Blekingegade-kommissionen vælger at tro på. I hvert fald skriver kommissionen, at den blandt andet »på grundlag af de afgivne forklaringer« ikke finder det »sandsynligt«, at PET skulle »have søgt at påvirke forløbet vedrørende retsforfølgningen« af biltyven fra Lobeliavej.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Troels Brøgger

Når disse kommisioner undersøger efterretningstjenester er de stækkede af at de ikke har noget rå magt bag sig som efterretningstjenesterne har. Prøv at at ansætte en mindre hær af toptrænede velbevæbnede agenter til at samarbejde med dem (hvor man så får sådan nogen fra..) og der vil komme andre boller på suppen.
Disse tjenester opererer i gråzoner hvor ingen af os har lyst til at komme. Derfor burde vi alle sammen samlet gå derind ! Så kunne vi starte oprydningen uden så stor risiko. Den der læser dette og tænker "rablende vanvittig" og "syg konspirationsteoretiker" skal bare tænke på Edward Snowden, som med livet som indsats har givet os et indblik i denne verden som vi selv betaler for opretholdelsen af med vores skattepenge.

Niels Jespersen

Det man ikek vil have frem er jo nok følgende:

1. Danmark har aftaler med CIA og andre efterretningstjenester om at de kan få lov til at operere på dansk grund når det gælder forhold som vedrører landenes sikkerhed. Mossad havde jo ligefrem en agent placeret hos FE siges det jo i Øvig Knudsens bog om sagen. Bandemedlemmerne selv var jo også overbevist om at Mossad var efter dem.

2. Mossad og Israel var jo interesserede i at holde banden under observation for at se hvem de havde forbndelser til så længe som det lod sig gøre - uden hensyn til danske borgeres sikkerhed elelr forbrydelserne som banden ville begå i danmark.

3. Den danske regering eller dens embedsmænd havde af "nationale grunde" givet tilladelse til dette. Uanset omkostningerne - da man vel havde lavet ens tudehande om indsigt i de sager angående Danmark, som Mossad vidste noget. Der er jo altid "højere hensyn" at tage når det gælder "landets sikkerhed" uanset om det koster menneskeliv, hvilket man ikke rigtigt kan forudse før drabene sker.

4. Det er daklart at man ikek vil afsløre sine tætte forbindelser til Mossad - det er jo trods alt et klart tegn på at politkerne og regeringen herhjemme til enhver tid vil samarbejde med Israel og ignorere palæstinensernes sag. Selvom man jo gerne kommer med støtteudtalelser til Palæstine - men dog altid viger tilbage for at sætte Israel stolen for døren når det gælder om at udnfsige og aktivt modarbejde Israels terror og udrydelse af et uskyldigt folkeslag bare for at tjene zionisternes interesser.

Robert Kroll

PET's og det almindelige politis øverste fælles/politiske chef (justitsministeren) samt den daværende regering må vel have sagt OK til tilrettelæggelse og fordelingen af arbejdet mellem PET og kriminalbetjentene og af PET's prioriteringer ???

Det er vel lidet sandsynligt, at "Blekingegade-banden" ikke har været nævnt i PET's rapporter til ministrene - det dokumenterer jo meget fint , at man arbejder effektivt, og det er jo også et godt argument for flere bevillinger, at PET leverer resultater ?

Niels Engelsted

Jeg har valgt at tro, at den danske hær i aktion laver det samme som den amerikanske og med samme effektivitet og dygtighed.
Jeg har valgt at tro, at de danske special forces i aktion laver det samme som de amerikanske special forces og med samme effektivitet og dygtighed.
Jeg har valgt at tro, at de danske efterretningstjenester laver det samme som de amerikanske og med samme effektivitet og dygtighed.

Så selv om det er hemmeligt, underrapporteret eller misrepræsenteret, hvad danskerne laver, så ved jeg fra medierne, hvad amerikanerne laver.

Thomas Borghus, Carsten Mortensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

den der måtte være overrasket over dette, må have sine skolepenge tilbage.

Peter Ole Kvint

Niels Engelsted: Jeg har valgt at tro, at de danske efterretningstjenester laver det samme som de amerikanske og med samme effektivitet og dygtighed.

Her må jeg skuffe dig. Den danske efterretningstjeneste er bedre end den amerikanske. Dette skyldes at de mange folk i amerikanske efterretningstjeneste går i vejen for hinanden, og at amerikaner lære i skolen at det er eksakte svar på alle spørgsmål. Så er dansker bedre til komme med et kvalificeret gæt i tågen.

"Her må jeg skuffe dig. Den danske efterretningstjeneste er bedre end den amerikanske. "

lol.. hvis vi nu bare går ud fra at det er rigtigt hvad du siger, hvad er der så skuffende ved det?

Peter Ole Kvint

Helge Berg: "lol.. hvis vi nu bare går ud fra at det er rigtigt hvad du siger, hvad er der så skuffende ved det?"

At man har så mange ansatte og får så lidt ud af det.

Thomas Borghus

Anwar al-Awlaki likvideringen/likvideringerne, udstillede på alle måder hvor vi står mht. samarbejdspartnere, nationalt som internationalt, i dagens Danmark.

Det er, akkurat som for år tilbage, ikke et kønt syn.