Læsetid: 6 min.

Hvis omstillingen kommer, er det ikke politikernes fortjeneste

Vi er bundet af mentale overbevisningssystemer, som er selvopretholdende og stritter imod forandring. Derfor bliver det presset fra ressourceknaphed og teknologisk innovation snarere end parlamentariske beslutninger, der baner vej for omstilling, mener italiensk miljøprofessor
’Jeg registrerer det store problem, at vore samfund ikke er godt indrettet på at gennemføre forandringer som udtryk for langsigtet planlægning,’ siger Ugo Bardi.

Tor Birk Trads

9. maj 2014

Jeg er optimist,« siger Ugo Bardi under sit oplæg på konferencen Mind the gap, Bridging the gap i en fyldt fællessal på Christiansborg. Det er godt at vide, for når man taler med ham, kan man komme i tvivl.

Ugo Bardi, 61, er professor ved universitetet i Firenze med en baggrund i fysisk kemi, men i de seneste 15 år beskæftiget med dynamiske modeller for ressourceudtømning. Han skrev i 2011 bogen Limits to Growth Revisited, der påviste, at rapporten Grænser for vækst fra 1972 stort set ramte rigtigt i sine dystre forudsigelser om udviklingen, hvis business as usual blev fastholdt, hvilket i høj grad har været tilfældet. For ganske nylig har Ugo Bardi udgivet bogen Extracted om den fortsatte udplyndring af klodens ressourcer, og nu er han altså i København for at tale om netop det.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Mogens Højgaard Larsen
 • Johannes Lund
 • Ejvind Larsen
 • Anne Eriksen
 • Per Torbensen
 • Torben Kjeldsen
 • Flemming Scheel Andersen
 • morten Hansen
 • Kim Øverup
 • Lise Lotte Rahbek
Mogens Højgaard Larsen, Johannes Lund, Ejvind Larsen, Anne Eriksen, Per Torbensen, Torben Kjeldsen, Flemming Scheel Andersen, morten Hansen, Kim Øverup og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Simon Larsen

Er det så underligt, at vi bliver flere og flere såkaldte dommedagsprofeter? Hvad skal man ellers blive?

Kim Øverup

@Niels-Simon Larsen: Dommedagsprofet er det eneste rigtige nyttejob :-D

Johannes Lund, Anne Eriksen, Jakob Silberbrandt og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Helene Nørgaard Knudsen

Man bliver ved med at give dispensationer og udskyder aftaler. Men istedet for at stå på et gadehjørne med et skilt "the end is near" vil jeg hellere arbejde på at aflyse "dommedag" :-)

Flemming Scheel Andersen

Jeg har tidligere skrevet at vore politikere burde tage skridt til at gennemføre retfærdige samfundsfordelinger tilpasset en fremtid uden vækst.
Uden sådanne visioner er det svært at få øje på styrken af vort samfunds styresystem og værdien af den demokratiske proces.
Hvis forandringene ikke skal komme fra de lovgivende politikere med andre mål end vælgerkorpsets, eller en bestukket tandløs kulturelite, men derimod komme "nedefra" fra "forbrugernes konger", så står vi midt i en systemets konkurs.
Vi har ikke evnet på 50 år at løse det enkle problem med landbrugets brug af antibiotika??
Noget der givet vis vil komme til at koste mange deres liv.
Hvordan skulle vi så løse større problemstillinger??

Kjeld Hansen

Vi er nået derhen, hvor politikerne der skal ligge den overordnede strategi og styring af samfundet ikke længere tør handle.

De er i lommerne af lobbyister, de store globale koncerner, medierne og ikke mindst af en kapitalistisk markedsøkonomi, som er ved at brase sammen under sit totalt overbelastede fundament, hvor menneskelighed og dermed hele livsgrundlaget for vores eksisten ikke længere holder og er ved at nå til vejs ende.

- Og hvad gør man lige som politikere, når det vi "plejer" at gøre ikke længere holder?

Kim Øverup

Det forlyder fra upålidelig kilde, at grunden til at 'dét vi plejer at gøre' ikke længere virker simpelthen er den, at politikerne ikke har været gode nok til at forklare sig.

Det er ganske vist!