Læsetid: 4 min.

Er Parlamentet et forfejlet demokratisk eksperiment?

Ny rapport erklærer Europa-Parlamentet (EP) for forfejlet ved at påvise, at valgdeltagelsen ved EP-valgene er faldet i takt med, at parlamentet har fået mere og mere magt. Kritikere kalder analysen unuanceret, men anerkender, at der er et problem
Ny rapport erklærer Europa-Parlamentet (EP) for forfejlet ved at påvise, at valgdeltagelsen ved EP-valgene er faldet i takt med, at parlamentet har fået mere og mere magt. Kritikere kalder analysen unuanceret, men anerkender, at der er et problem

Mia Mottelson

24. maj 2014

Når stemmerne efter denne uges valg til Europa-Parlamentet tælles op, er det ikke kun fordelingen af mandater mellem de europæiske ’familier’, der vækker spænding. Der er om muligt endnu vigtigere for det europæiske demokrati, hvor mange europæere, der ved dette valg møder op ved stemmeurnerne.

Ved hvert af de foregående syv EP-valg siden 1979 har valgdeltagelsen nemlig været støt faldende til de kun 43 procent i gennemsnit i 2009. Hvis man skal tro meningsmålingerne, vil valgdeltagelsen ved det igangværende EP-valg falde yderligere til omkring 40 procent. Det på trods af, at parlamentets magt er vokset markant over de seneste årtier.

Den sammenhæng har fået den EU-kritiske tænketank Open Europe til i en ny rapport at stille spørgsmålet: »Europa-Parlamentet: Et forfejlet eksperiment i paneuropæisk demokrati?«

En af rapportens forfattere Pieter Cleppe er ikke selv i tvivl om svaret:

»Ja, det mener jeg stort set, at det er. Europa-Parlamentet er for langt væk fra borgernes hverdag. Den europæiske union er ikke et fællesskab, som folk anser for at være legitimt,« siger han til Information.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu