Nyhed
Læsetid: 2 min.

SF: Danmark bør gå forrest for at stoppe fossile brændsler

SF’s klimaordfører, Steen Gade, foreslår, at regeringen skal forsøge at samle international opbakning til at lade største-delen af de kendte fossile energireserver forblive i undergrunden. Olien i Nordsøen er der dog ingen grund til at lade ligge, mener SF’eren
Udland
6. maj 2014

Danmark bør tage FN’s klimapanels anbefalinger alvorligt og tage initiativ til at samle international opbakning til en forpligtende aftale om at lade størsteparten af de kendte fossile energireserver forblive i undergrunden. Det mener SF’s klima-ordfører, Steen Gade, der nu rejser spørgsmålet over for regeringen.

Opfordringen fra SF kommer i kølvandet på, at FN’s klimapanel, IPCC, i sin tredje delrapport konkluderer, at to tredjedele af de kendte fossile energireserver må forblive i undergrunden, hvis den globale opvarmning skal holdes under to grader.

»Med den seneste delrapport fra FN’s klimapanel fik vi for første gang slået fast af FN, at vi ikke kan udnytte alle de fossile brændstoffer, der ligger i undergrunden. Vi er oppe på en meget stor andel af den samlede mængde kul, gas og olie, der skal blive liggende,« siger Steen Gade.

Spørgsmålet om, hvad der skal ske med de kendte fossile energireserver, har den seneste tid været genstand for intens debat. En række universiteter i USA og Europa har taget initiativ til at afhænde deres aktiver i kul, gas og olie, flere danske pensionsselskaber har været på nippet til at vedtage at droppe de fossile investeringer og også verdens største investeringsselskab, Blackrock, tilbyder nu sine kunder en investeringsportefølje uden fossil energi.

»Derfor vil vi sige til ministeren (klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen, red.), at her har vi en chance for at være det første land, der gør noget, ved at tage initiativ til et internationalt samarbejde.«

Danmark som foregangsland?

Hvad angår de kendte danske reserver af olie og gas, er meldingen fra SF’eren i første omgang mindre handlekraftig.

Olien i Nordsøen ser Steen Gade således ingen grund til at lade ligge i undergrunden, da det uden en international aftale ville være »perspektivløst.«

– Men ville det ikke være vejen frem som et foregangsland?

»Nej, det mener jeg faktisk ikke. Vejen frem er en international aftale, der regulerer undergrunden.«

Ifølge Steen Gade er der først behov for en international debat om eksempelvis kompensation til de lande, der endnu ikke har hentet deres fossile brændsler op.

»Det er sådanne diskussioner, vi skal have. Men jeg mener ikke, at det giver mening, at Danmark alene lader olien blive. Det, der giver mening, er et globalt system, der regulerer undergrunden.«

– Så Danmark skal ikke uden videre sætte en prop i hullet?

»Nej, det mener jeg overhovedet ikke. Det, der skal gøre os til foregangsland, er at tage initiativet. Det andet er der ikke noget perspektiv i.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her