Læsetid: 3 min.

Afghanerne spiller det etniske kort til valget i dag

Den populære oppositionsleder Abdullah Abdullah er storfavorit til at vinde dagens præsidentvalg i Afghanistan. Men hvis vælgerne trækker det traditionelle etniske kort, kan den pashtunske outsider, Ashraf Ghani, stadig løbe af med sejren, vurderer eksperter
14. juni 2014

Første gang afghanerne gik til valg, stemte de for forandring.  Men denne gang kan traditionerne få overtaget.

Sådan lyder analysen fra flere eksperter forud for dagens anden og afgørende  runde af det afghanske præsidentvalg. Både storfavoritten Abdullah Abdullah og outsideren Ashraf Ghani lovede i første valgrunde den 5. april at bringe Afghanistan ind i det 21. århundrede med dertilhørende uddannelse, økonomisk udvikling og personlig frihed. De gik til valg i første runde på løftet om et opgør med Karzai-æraens korruption og magtmisbrug, og det budskab sagde 77 procent af vælgerne ja til. Men når afghanerne i dag møder op på de mere end 6.000 valgsteder, vil de ifølge flere eksperter stemme langt mere traditionelt end sidste gang. De vil nemlig i langt højere grad end sidste gang foretrække den kandidat, der tilhører deres egen etniske gruppe, og det kan fuldstændig ændre valgets udfald. 

Min fars ven

En af dem, der følger sin etniske loyalitet, er Ali Nabizada, en ung forretningsmand fra storbyen Mazar-i-Sharif i det nordlige Afghanistan. Han er selv tadjik, og det samme er Abdullah Abdullah.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu