Nyhed
Læsetid: 2 min.

EU-Kommissionen: Grønt lys for Albanien

EU’s ministerråd ventes sidst på måneden at godkende Albaniens kandidatur som nyt medlem – dog tidligst i 2021
Udland
7. juni 2014

Jeg kan uden forbehold og uden tvivl i mit sind bekræfte, at Europa-komissionen anbefaler at Albanien får status som kandidatland«. Så klart var budskabet fra EU’s kommissær for udvidelse og naboskabspolitikker, Štefan Füle, i Tirana onsdag ved fremlæggelse af kommissionens statusrapport om Albaniens fremskridt mod optagelse i Den Europæiske Union.

Rapporten blev udarbejdet på anmodning fra EU-medlemsstaterne i december og vil danne grundlag for en sandsynlig beslutning om at give Albanien kandidatstatus på et møde i Det Europæiske Råd sidst på måneden. Ifølge højtstående diplomatiske kilder, som Financial Times har talt med, er det så godt som givet, at 28 medlemslande vil anerkende Albanien som kandi- datland der. Tidligere har Tyskland, Holland, Storbritannien og Frankrig ellers modsat sig et sådant skridt.

I deres indstilling til Rådet fremhæver rapportens forfattere »den albanske regerings vilje til at handle beslutsomt i kampen mod korruption og organiseret kriminalitet og engagere sig forpligtende i omfattende reformer af retsvæsnet«. I Tirana udtalte Füle videre: »Jeg er meget opmuntret af de fremskridt, som Albanien har gjort i sin reformbestræbelser. Konklusionerne i vores rapport giver medlemsstaterne solide argumenter på hånden for at træffe afgørelse om landets kandidatstatus«.

Også i oktober anbefalede Kommissionen at anerkende Albaniens EU-kandidatur. Men dette blev dengang afvist af flere medlemsstater, der forlangte at se mere håndgribelige fremskridt i konsolideringen af retsstatsprincipper.

Albaniens udsigt til EU-medlemskab er ikke blevet mindre kontroversielt efter de markante vælgerfremgange for populistiske og euroskeptiske partier ved europaparlamentsvalget. Nigel Farage fra det britiske UKIP-parti har allerede betegnet Albaniens kandidatur som »ren galskab«, og Storbritanniens premierminister, David Cameron, har tidligere udtrykt modvilje.

Albaniens premierminister, Edi Rama, advarede i sidste uge om, at det ville være farligt for EU at vende ryggen til Balkan, da alle fremskridt i retning af fred og velstand i denne region først og fremmest er kommet i stand ved udsigten til EU-medlemskab.

»Balkan kan meget vel falde tilbage til, hvad det var, hvis Europa ikke vil acceptere Balkan, sagde Rama i en tale i sidste uge i Haag-instituttet for Social Retfærdighed. »Ingen af os i Balkan er blevet til engle. Langt fra. Men vi har alle truffet et klart valg om at slutte fred af hensyn til det europæiske perspektiv«.

En vestlig diplomat i Tirana, som Financial Times har talt med, bekræfter, at den socialistisk ledede koalition under Rama har gjort »visse fremskridt« i indsatsen mod korruption og i sine bestræbelser på at reformere sin offentlige forvaltning, men at der stadig står meget tilbage at gøre.

Vurderingen er, at der stadig forestår flere år med vanskelige udfordringer, før Albanien kan tiltræde EU som medlem. De skønner, at dette tidligst vil kunne lade sig gøre i 2021.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

Jeg ser frem til den dag Nigel Farage bliver valgt til Parlamentet i Westminster.

Håbet er, at vi så slipper for at høre på ham i EU-sammenhænge. Han synes alligevel, at det hele er en fejltagelse.
Og hvis England ved samme lejlighed daffede ud af EU - så meget desto bedre.

Selvfølgelig skal hele Balkan have et medlemsperspektiv, og dermed udsigt til gedigne tilskud fra det øvrige EU. Hvis de kan slutte fred, kan vi andre selvfølgelig holde ud at være i union med dem.