Læsetid: 3 min.

Irakere på flugt presser ngo’er

Op i mod en halv mio. irakere er efter Mosuls fald flygtet til andre dele af Irak. Den enorme menneskemængde presser ngo’erne, der i forvejen er presset af flygtningesituationen som følge af den syriske borgerkrig
Irakere flygter i enormt antal fra volden i Mosul. Her ankommer en del til et tjekpoint i Erbil i går, hvor bl.a. FN har lejre for tusindvis af syriske krigsflygtninge

Irakere flygter i enormt antal fra volden i Mosul. Her ankommer en del til et tjekpoint i Erbil i går, hvor bl.a. FN har lejre for tusindvis af syriske krigsflygtninge

Scanpix

13. juni 2014

Det kurdiske område i Nordirak er kommet under alvorligt pres, efter flere hundredetusinde irakere er flygtet fra byen Mosul og mod nord. Ifølge Dansk Flygtningehjælp skal der sættes gang i en enorm operation, hvor nye flygtningelejre opføres, og vand- og madforsyning etableres for at kunne modtage de enorme menneskemængder.

Udmeldingen kommer, efter at den islamistiske kampgruppe ISIL erobrede Mosul, som er Iraks anden største by. Angrebet fra ISIL, som ifølge Human Rights Watch er kendt for at benytte sig af selvmordsbomber, summariske henrettelser og tortur, har efterfølgende fået folk til at flygte fra byen af frygt.

Dansk Flygtningehjælps internationale chef, Ann Mary Olsen, fortæller, at der ifølge hendes oplysninger er over 500.000 fordrevne, selv om det tal endnu ikke er bekræftet. Myndighederne i området har ikke kapacitet til at sørge for tag over hovedet, vand, mad og beskyttelse til de mange internt fordrevne.

»De kurdiske myndigheder har behov for assistance udefra, hvis de skal kunne håndtere den her flygtningestrøm, som er opstået nærmest hen over natten. Vores folk derude siger, at der er behov for tre-fire nye flygtningelejre,« siger hun.

Røde Kors’ Health and Emergency Response Delegate Jonas Skovrup Christensen, der er udstationeret i Libanon, siger, at hjælpeorganisationen knokler med at få overblik over situation, men at pengene får svært ved at række.

»Irakisk Røde Halvmåne er klar til at respondere, men de mangler ressourcer for at få mad, vand og førstehjælp frem til de lidende.«

Belastet område

Ifølge tal fra FN sidder over 230.000 syriske flygtninge allerede i lejre i det nordlige Irak. Og det antal er forholdsvist stort i forhold til størrelsen på det kurdiske område i Nordirak, siger Dansk Flygtningehjælp. Indtil videre er husningen af flygtningene forløbet tilfredsstillende, men det ser ud til at ændre sig nu.

»Der var tag over hovedet og mad til de syriske flygtninge. Og de kurdiske myndigheder har varetaget ansvaret og beskyttelsen af dem. Men de mange ekstra belaster området og infrastrukturen alvorligt,« siger Ann Mary Olsen. Hun påpeger, at alvoren af situationen i Irak bliver forstærket af, at hele området er destabiliseret på grund af Syriens borgerkrig. Spillover-effekten rammer nabolandene, der er belastet af uro og flygtningestrømme. Men også hjælpeorganisationerne er i forvejen spændt hårdt for. Det samme indtryk har Jonas Skovrup Christensen.

»Bægeret er tæt på at være fyldt. Det er en kæmpe humanitær operation, hvor millioner af flygtninge og internt fordrevne i både Syrien, Libanon, Jordan, Tyrkiet og Irak skal have basal hjælp. Det kræver enorme ressourcer,« siger han.

Derudover sætter situationen i Irak ligeledes ekstra pres på de syriske flygtninge. Både dem, der er på vej ud af borgerkrigen, og dem, der i forvejen befinder sig i lejrene i Irak, pointerer han.

»De syriske flygtninge bliver ramt hårdt. Vi kæmper i forvejen med at håndtere de millioner af flygtninge fra Syrien, og nu vil behovet for nødhjælp stige helt vildt. Mængden af ressourcer skal fordeles mellem flere,« siger han.

Afdækker problemet

Hjælpeorganisationerne er fortsat i gang med at afdække flygtningesituationen fra Mosul. En Røde Halvmåne-rapport fra den 12. juni beskriver, hvordan de flygtende foreløbigt opholder sig på offentlige bygninger som skoler og moskeer samt i telte og delvist færdige bygninger, og at de flygtende har »akut« behov for mad, vand og husly. I en anden situationsrapport skriver FN, at irakiske ambulancer har svært ved at nå frem til lidende flygtninge på grund af de store menneskemasser på vejene. Derudover spiller årstiden ligeledes ind.

»Sommeren er her, og 40 graders varme sætter pres på vandforsyningen og sanitetsforhold,« siger Ann Mary Olsen. Den Internationale Røde Kors Komité arbejder på at få overblik over situationen, mens Irakisk Røde Halvmåne forsøger at sørge for telte, mad, vand og anden nødhjælp.

»Alle arbejder på højtryk for at få overblik over situationen og få nødhjælpen frem,« siger Jonas Skovrup Christensen.

Men det kan blive vanskeligt at få overblik over situationen, der kan blive ved med at udvikle sig i en forkert retning. Den irakiske premierminister har indkaldt parlamentet og ønsker at erklære landet i undtagelsestilstand for på den måde at få flere beføjelser til at håndtere krisen. Og der er meldinger om oprørers angreb på andre irakiske byer.

»Nogle af vores medarbejdere har overværet angreb på Bagdad, så situationen kan se langt være ud om en uge, hvis det fortsætter,« siger Jonas Skovrup Christensen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ernst Petersen

Næh, hverken USA eller vores regering har nogen som helst interesse i det kurdiske område. De koncentrerer sig i stedet om faren for, at det shiamuslimske område mod syd skal blive erobret af Iran, - hvilket ikke er usandsynligt, hvis ISIL rykker ind i området, så Iran får en undskyldning for at rykke ind med tropper, der vil have til formål at beskytte shiamuslimerne.

Ljudmila Trojanova

Man høster det som man sår.
Irak, Syrien, Ukraine... Lande, som levede i fred og nogenlunde balance. Men de manglede den vestlige demokrati. Og det kunne USA og EU slet ikke leve med.
Nu har de fået alt: demokrati, religiøs frihed, kaos, krig.
Hvem bliver den næste?

Ernst Petersen

" Men de manglede den vestlige demokrati. Og det kunne USA og EU slet ikke leve med."

Jo, det kunne de sagtens! For de foretrækker faktisk diktaturer, der er positive over for og afhængige af Vesten, frem for demokratier!

Derimod kunne de ikke leve med, at Irak og Syrien skaber ustabilitet i den olierige arabiske verden, og de kunne heller ikke leve med, at Ukraine blev afhængig af Rusland i stedet for Vesten. Især ikke, fordi Ruslands destabilisering af Ukraine skaber frygt for, at Rusland også vil destabilisere andre tidligere Sovjetstater.

Ernst Petersen

"Nu var det US og EU, der destabiliserede Ukraine."

Vås. Det er naturligvis korrekt, at EU forsøgte at overbevise Ukraine om, at de med fordel kunne frigøre sig fra afhængigheden af Rusland og indgå handelsaftaler med EU i stedet for. Men dette er ikke at destabilisere. For der var ingen, der forsøgte at tvinge Ukraine til noget som helst.

Da befolkningen i Ukraine så smed deres korrupte præsident ud, greb Rusland ind for at destabilisere Ukraine, fordi den nye regering i Ukraine ikke ønskede kun at være afhængig af Rusland. Dette skete ved at sende agenter ind i Ukraine for at ophidse russere i Ukraine til at gøre oprør. (Vi ved bare ikke helt præcis, hvor mange agenter der var tale om, og hvor meget materiel de sendte.) Derudover spredte Rusland misinformation på russisk TV (som også ses af de russere, der bor i Ukraine) om, at det var fascister, der havde kuppet sig til magten i Ukraine, selvom det jo bare var en moderat demokratisk valgt regering.

Ljudmila Trojanova

Fantastiske fortællinger læser man en gang imellem på dette spændende sted. Fantasien har ingen grænser. ..

Nic Pedersen

"EU forsøgte at overbevise Ukraine om, at de med fordel kunne frigøre sig fra afhængigheden af Rusland og indgå handelsaftaler med EU i stedet for. Men dette er ikke at destabilisere. For der var ingen, der forsøgte at tvinge Ukraine til noget som helst."

"Ukraine" i form af sin nok så tvivlsomme, men dog nogenlunde valgte præsident, lod sig så ikke "overbevise".
At støtte, anerkende og indgå aftaler med et efterfølgende kupregime ER i allerhøjeste grad at tvinge og destabilisere!
(om "pæne", godtroende folk så kan lide at høre det, eller ej)

Ernst Petersen

Nic, det er jo ikke helt rigtigt. For Yanokovych var i meget lang tid særdeles positiv over for associeringsaftalen med EU. Pludselig indgik han så en aftale med Rusland i stedet for (muligvis efter trusler fra Rusland?).

Derefter opstod der protester mod ham, og han slog hårdt og blodigt til mod demonstranterne. Dette endte så med, at et overvældende flertal i parlamentet stemte for, at han skulle udskiftes. Derefter flygtede han til Rusland og blev dømt for massemord mod demonstranterne in absentia.

Så overfladisk set var det helt legalt at fjerne ham. Vi mangler dog svar på to ting:

1. Hvorfor skiftede han pludselig mening og indgik en aftale med Rusland i stedet for den associeringsaftale, som han selv havde forhandlet på plads med EU?

2. Hvorfor var den forkastede associeringsaftale med EU så vigtig for cirka halvdelen af Ukraines befolkning, at de ligefrem organiserede et oprør i protest mod den nye aftale med Rusland?

Nic Pedersen

Ernst,

-han tog foretrak på Ukraines vegne, hvad der måske var et bedre tilbud fra russisk side!

- han slog netop ikke "hårdt og brutalt ned", hvis du hentyder til skyderierne på Maidan-pladsen.
Disse påstande er underminerede af bl.a. seriøse tyske medier (ARD)

- "cirka halvdelen af Ukraines befolkning" har aldrig foretaget sig noget, men nogle sandsynligvis købte og betalte aktivister har. Med et vaskeægte kup til følge!

Denne kupregering ser vi så nu bruge kamphelikoptere og artilleri imod oppositionen med tilsyneladende accept fra USA og EU.

Velbekomme!

Jesper Wendt

Jeg er ved at være træt af de til lejligheden oprettede alt's og dupes m.m. Måske det er på tide med en bagatel grænse på 10.000 post.

Ernst Petersen

"-han tog foretrak på Ukraines vegne, hvad der måske var et bedre tilbud fra russisk side!"

Mit gæt er snarere, at Rusland dels tilbød ham personlig en masse sorte korruptionspenge for at indgå aftalen - samt truede med at lukke ned for eller hæve prisen på gas fra Rusland til Ukraine, hvis han ikke gjorde det. (Det var noget af et luksuspalads, som man fandt ud af, at han havde boet i efter, at han var flygtet til Rusland.)

Nic Pedersen

Nå, er det det?

Jeg vil så gætte på at den nyvalgte ligeledes multimilliardær-præsident heller ikke bor i en skurvogn, og at DONG i lighed med Gazprom heller ikke leverer naturgas til halv pris til nogen uden modydelse.