Læsetid: 2 min.

Kvindelige Lego-forskere skal rette op på kønsforskelle

LEGO har fået kritik for at befolke sit univers med for mange figurer i traditionelle kønsroller – nu udsender legetøjsfabrikanten en ny serie med videnskabskvinder
Repræsentationen af de kvindelige figurer i LEGO-legesættene er i flere omgange blevet kritiseret for at være temmelig stereotyp. Detb skal der nu rettes op på

Repræsentationen af de kvindelige figurer i LEGO-legesættene er i flere omgange blevet kritiseret for at være temmelig stereotyp. Detb skal der nu rettes op på

Stillbillede fra Youtube

21. juni 2014

Bestræbelserne på at opnå en højere grad af lighed mellem kønnene i videnskabens verden kunne i denne uge fejre en lille, men bemærkelsesværdig sejr, da legetøjsfabrikanten LEGO tirsdag kunne lancere en serie af minifigurer, som forestiller kvindelige forskere med tilhørende laboratorieudstyr.

Videnskabstemaprojektet blev udvalgt til at være nyeste vinder i LEGOs idékonkurrence, LEGO Ideas, og ventes at komme på legetøjsbutikkernes hylder til august.

Den nye serie, hvor farven lyserød glimrer ved sit fuldstændige fravær, tæller en astronom med et teleskop, en palæontolog med et dinosaurskelet og en kemiker i et laboratorium.

Projektideen er foreslået af Ellen Kooijman, en geokemiker i Stockholm.

I sit projektforslag skriver Kooij-man: »Mottoet for disse forskere er klart: Udforsk verden og det, der ligger i den!«

LEGO er tidligere blevet skarpt kritiseret for at knytte an til traditionelle kønsforestillinger i sine produktserier og markedsføringstaktik.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Kristensen

Spørgsmålet er om LEGO ikke altid vil være lidt for firkantet til at tilgodese de kvindelige kvaliteter.

Lone Christensen

Det er efterhånden en gammel nyhed, men pyt så......jeg læste et indlæg fra en læser af den engelske avis The Guardian, som fortalte at hendes datter havde da bare skiftet hovederne ud på Lego figurerne i mangel af bedre!

Der er sikkert mange drengebørn, der også savner bredmåsede Lego-figurer med et passende par buler de anatomisk set korrekte steder ...

Ib Christensen

Ok Forskere skal ha briller, og kvinder make up på, på arbejde. Har i forstået det børn!
Og sådan kan vi blive ved.

Det er børn der skal lege med det her. Hvis børn har problemer med kønsroller, så er det nok ikke i deres legetøj problemet opstår.
Giv dem forskellige hoveder, og forskellige hår toppe, til eksisterende firkantede figurer så skal børnenes fantasi nok selv klare resten, hvis bare de voksne ville holde deres egne traumer ude af legen.

Lone Christensen

Jeg synes det er rigtig fint, at piger nu får flere rolle modeller i deres legetøj, istedet for kun at være henvist til at pige figurer/dukker kun laver mad, går på stranden eller shopper!
- ikke alle små piger er jo så smarte, som Guardian's læserens! (se tidligere opslag).
- kender desuden en kvindelig lægestuderende i USA, som er vild med de nye Lego figurer, da intet som dem fandtes, da hun var barn!

Lars Bo Jensen

En kvindelig forsker med et par kolber i hænderne, så kan det da næsten ikke blive mere kønsstereotypt, når man kigger på uddannelsesmønstrene i Danmark. Var det ikke den kvindelige murer eller smed de burde lave.

dorte eggersen

jeg mener da bestemt at børns legetøj er udtryk for bestemte værdier og at disse værdier prenter sig i vores bevidstheder som normer. det samme gælder de bøger børn læser (hvis de læser), de film de ser, de computerspil de spiller og de voksne og andre mennesker de omgås. var det ikke en idé for LEGO at gå hele vejen og producere nogle mandlige figurer der bruger tid på deres børn, lytter til dem, trøster dem og leger med dem!? jeg mener: de såkaldt "mandlige" værdier såsom at have vigtige jobs, gøre nytte i verden ved at skabe vækst, redde menneskeliv og opfinde nyttige dimser er vel ikke nødvendigvis dem alle køn skal stræbe efter som de bedste og eneste? alle køn kunne evt også lade sig inspirere af de såkaldt "kvindelige" værdier: at gå ned i arbejdstid, se det gode i at være sammen med sine børn og sin familie og at tage ansvar for dem. øl-mave eller ej (jf god kommentar længere oppe).

Lars Bo Jensen

Tak Lone C. Da jeg læste til kemiingeniør var vi 4 mænd og 27 kvinder på mit hold. Så at opfatte den LEGO figur som et opgør med kønsroller ???