Læsetid: 2 min.

Kvindelige Lego-forskere skal rette op på kønsforskelle

LEGO har fået kritik for at befolke sit univers med for mange figurer i traditionelle kønsroller – nu udsender legetøjsfabrikanten en ny serie med videnskabskvinder
Repræsentationen af de kvindelige figurer i LEGO-legesættene er i flere omgange blevet kritiseret for at være temmelig stereotyp. Detb skal der nu rettes op på

Repræsentationen af de kvindelige figurer i LEGO-legesættene er i flere omgange blevet kritiseret for at være temmelig stereotyp. Detb skal der nu rettes op på

Stillbillede fra Youtube

Udland
21. juni 2014

Bestræbelserne på at opnå en højere grad af lighed mellem kønnene i videnskabens verden kunne i denne uge fejre en lille, men bemærkelsesværdig sejr, da legetøjsfabrikanten LEGO tirsdag kunne lancere en serie af minifigurer, som forestiller kvindelige forskere med tilhørende laboratorieudstyr.

Videnskabstemaprojektet blev udvalgt til at være nyeste vinder i LEGOs idékonkurrence, LEGO Ideas, og ventes at komme på legetøjsbutikkernes hylder til august.

Den nye serie, hvor farven lyserød glimrer ved sit fuldstændige fravær, tæller en astronom med et teleskop, en palæontolog med et dinosaurskelet og en kemiker i et laboratorium.

Projektideen er foreslået af Ellen Kooijman, en geokemiker i Stockholm.

I sit projektforslag skriver Kooij-man: »Mottoet for disse forskere er klart: Udforsk verden og det, der ligger i den!«

LEGO er tidligere blevet skarpt kritiseret for at knytte an til traditionelle kønsforestillinger i sine produktserier og markedsføringstaktik.

Navnlig en række samlesæt med byggeklodser til piger kaldet LEGO Friends med slanke kvindelige figurer, der færdes i pastelfarvede omgivelser, herunder i en skønhedssalon og et bageri, har stået for skud.

Debatten fik endog en syvårig pige til at skrive et brev til LEGOs ledelse med et spørgsmål om, hvorfor »der er flest LEGO-drengemennesker og næsten ingen LEGO-pige-mennesker«.

I brevet beklager brevskriver Charlotte Benjamin sig også over, at »alt, hvad pigerne foretager sig, er at sidde hjemme, gå på stranden eller shoppe – de har ikke nogen rigtige job«, hvorimod drengene i LEGOs universer »går på eventyr, arbejder, redder mennesker og har job«.

Stereotyp kvindefigur

Kooijman, der selv er ivrig LEGO-hobbybygger, havde i længere tid hæftet sig ved markante kønsforskelle i LEGOs figurer.

»Som kvindelig forsker havde jeg bemærket to ting i de tilgængelige LEGO-byggesæt: For det første, at der er langt flere mænd end kvinder blandt LEGOs minifigurer. For det andet, at repræsentationen af de kvindelige figurer er temmelig stereotyp. Derfor var det logisk at foreslå LEGO at tilføje nye kvindelige minifigurer med spændende job. På den måde kan LEGO-samfundet også blive mere mangfoldigt,« skriver Kooijman på sin blog.

Når forslagene til nye koncepter har fået afprøvet deres stabilitet, legemuligheder, sikkerhed og markedsappel, udvælger LEGOs ledelse en idé, som bliver til det næste LEGO Ideas-produkt. Personen bag vinderkonceptet får anerkendelse for sit inspirerende forslag og tillige en lille andel af omsætningen.

»Som vores næste LEGO Idea-sæt er vi meget glade for at kunne udsende Ellen Kooijmans kvindelige minifigursæt, der i temaet ’Forskningsinstitut’ byder på tre forskere,« skriver LEGO på sin hjemmeside. »Denne fantastiske model er et inspirerende sæt, der har meget at tilbyde børn såvel som voksne. Det endelige design, prissætning og tilgængelighed er stadig under afklaring, men vi forventer at kunne udsende det til august 2014, så hold øje med din legetøjsbutik.«

Apropos LEGO og kvinder. Populærkulturmagasinet Feminist Frequency har taget et kritisk kig på LEGO gennem tiderne. Se med nedenfor.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Spørgsmålet er om LEGO ikke altid vil være lidt for firkantet til at tilgodese de kvindelige kvaliteter.

Lone Christensen

Det er efterhånden en gammel nyhed, men pyt så......jeg læste et indlæg fra en læser af den engelske avis The Guardian, som fortalte at hendes datter havde da bare skiftet hovederne ud på Lego figurerne i mangel af bedre!

Jesper Wendt

Det er en underlig 1:1 vision, er der et perspektiv jeg overser?

Der er sikkert mange drengebørn, der også savner bredmåsede Lego-figurer med et passende par buler de anatomisk set korrekte steder ...

Ib Christensen

Ok Forskere skal ha briller, og kvinder make up på, på arbejde. Har i forstået det børn!
Og sådan kan vi blive ved.

Det er børn der skal lege med det her. Hvis børn har problemer med kønsroller, så er det nok ikke i deres legetøj problemet opstår.
Giv dem forskellige hoveder, og forskellige hår toppe, til eksisterende firkantede figurer så skal børnenes fantasi nok selv klare resten, hvis bare de voksne ville holde deres egne traumer ude af legen.

Lone Christensen

Jeg synes det er rigtig fint, at piger nu får flere rolle modeller i deres legetøj, istedet for kun at være henvist til at pige figurer/dukker kun laver mad, går på stranden eller shopper!
- ikke alle små piger er jo så smarte, som Guardian's læserens! (se tidligere opslag).
- kender desuden en kvindelig lægestuderende i USA, som er vild med de nye Lego figurer, da intet som dem fandtes, da hun var barn!

Lars Bo Jensen

En kvindelig forsker med et par kolber i hænderne, så kan det da næsten ikke blive mere kønsstereotypt, når man kigger på uddannelsesmønstrene i Danmark. Var det ikke den kvindelige murer eller smed de burde lave.

Lone Christensen

God pointe, Lars Bo Jensen! :)

dorte eggersen

jeg mener da bestemt at børns legetøj er udtryk for bestemte værdier og at disse værdier prenter sig i vores bevidstheder som normer. det samme gælder de bøger børn læser (hvis de læser), de film de ser, de computerspil de spiller og de voksne og andre mennesker de omgås. var det ikke en idé for LEGO at gå hele vejen og producere nogle mandlige figurer der bruger tid på deres børn, lytter til dem, trøster dem og leger med dem!? jeg mener: de såkaldt "mandlige" værdier såsom at have vigtige jobs, gøre nytte i verden ved at skabe vækst, redde menneskeliv og opfinde nyttige dimser er vel ikke nødvendigvis dem alle køn skal stræbe efter som de bedste og eneste? alle køn kunne evt også lade sig inspirere af de såkaldt "kvindelige" værdier: at gå ned i arbejdstid, se det gode i at være sammen med sine børn og sin familie og at tage ansvar for dem. øl-mave eller ej (jf god kommentar længere oppe).

Lars Bo Jensen

Tak Lone C. Da jeg læste til kemiingeniør var vi 4 mænd og 27 kvinder på mit hold. Så at opfatte den LEGO figur som et opgør med kønsroller ???

Lars Bo Jensen

OK så indrømmer jeg: 3 mænd, 27 kvinder og en dreng.