Læsetid: 3 min.

Saudi-Arabien benægter støtte til ISIL

En erklæring fra den saudiske regering beskylder den irakiske premierminister Nouri al-Maliki for at have fremsat falske påstande om, at saudierne yder støtte til folkemord
21. juni 2014

Saudi-Arabien nægter at have givet støtte til Den Islamiske Stat i Irak og Levanten (ISIL), den jihadistiske gruppering, som har erobret landområder over hele det nordlige og centrale Irak, og som også kontrollerer store dele af det nordlige Syrien. Den normalt meget tilbageholdende saudiske regering har reageret på angreb fra den irakiske premierminister, Nouri al-Maliki, og udsendt en erklæring, som afviser, hvad der betegnes som »falske beskyldninger« og »en ondskabsfuld løgn«.

Maliki havde tirsdag udtalt, at saudierne yder støtte til folkedrab. Regeringen i Riyadh svarede igen ved at skyde skylden på Maliki for at føre »en ekskluderende politik«, som har fremprovokeret krisen – en henvisning til, at den shiitiske politiker beskyldes for at være sekterisk i forhold til Iraks sunnitiske mindretal. Det saudiske monarki har været en åben tilhænger af forsøget på at vælte ​​den syriske præsident, Bashar al-Assad, og har fra tidligt i den syriske opstand sendt penge og våben til oprørsgrupperne, der kæmper mod ham. Saudierne har også gentagne gange krævet, at de syriske oprørere skal have vestlige våben – bl.a. panserværnsvåben og antiluftskyts – »for at skabe lige vilkår« i krigen. Velhavende enkeltpersoner og religiøse organisationer i Saudi-Arabien, Kuwait, Qatar og andre steder i Golf-regionen har kanaliseret millioner af dollar til opstanden mod Assad, selv om det ikke står klart, om det sker med myndighedernes accept. Men siden sidste efterår har den saudiske regering omdirigeret sin støtte til en bred islamisk front, der har bekæmpet jihad-formationer som ISIL og den syriske Jabhat al-Nusra-gruppe. Udskiftningen af den saudiske efterretningschef prins Bandar bin Sultan med prins Mohamed bin Nayef, indenrigsminister og hjernen bag en vellykket indsats mod al-Qaeda, er et andet tegn på nytænkning. Saudierne koordinerer også mere med USA end tidligere:

»Der strømmer saudiske penge ind i ISIL, men de kommer ikke fra den saudiske stat,« siger Lina Khatib fra Carnegie Foundation.

Frygt for sideeffekter

I Saudi-Arabien frygter man problemer med hjemvendte jihadister, ligesom det har været tilfældet i forbindelse med krigen i Afghanistan. Den samme bekymring gør sig gældende i Storbritannien og for andre vestlige regeringer, som er stadig mere optaget af terrorbekæmpelse for at forebygge sideeffekterne af krigene i Syrien og Irak, der nu er flydt sammen til én krig og har givet ISIL mulighed for at hævde, at de er på vej til at skabe et islamisk emirat:

»Saudierne har begået mange fejl, men jeg tror ikke, at støtte til ISIL har været en af dem,« siger Shashank Joshi fra forsvarstænketanken Royal United Services Institution.

»Det saudiske kongedømme anerkender, at ISIL udgør en alvorlig trussel, især i det seneste par måneder. Private donationer fra Saudi-Arabien og andre Golf-stater er sandsynligvis endt hos ISIL, og disse lande har generelt været sløsede med at holde øje med disse pengestrømme. Grupper, som Saudi-Arabien bevidst har støttet, kan være blevet frataget udstyr, våben og finansiering af ISIL. Men jeg tror ikke, at Riyadh havde en reel hensigt om at støtte ISIL som en modvægt til Assad eller Iran. De har brændt sig på ISIL’s jihadistiske forløbere. Det er dog ikke ment som en undskyldning for deres skødesløshed. Maliki forsøger at give andre skylden og mimer den iranske propaganda.«

Den saudiske regerings erklæring lyder:

»Kongeriget Saudi-Arabien ønsker, at ISIL og alle al-Qaeda-netværk, der opererer i Irak, lider nederlag. Saudi-Arabien giver hverken moralsk eller økonomisk støtte til ISIL eller andre terrornetværk.«

© The Guardian & Information. Oversat af Mads Frese

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu