Læsetid: 3 min.

Teleselskabet Vodafone afslører hemmelige aflytningskanaler

Statslige tjenester, f.eks. efterretningstjenester, har i flere lande mulighed for at koble sig direkte på Vodafones mobilnetværk og aflytte samtaler. Et mareridtsscenarie er blevet virkelighed, advarer borgerretsgrupper
Det internationale mega-teleselskab Vodafone har valgt at fortælle om de aflytninger, diverse myndigheder foretager af selskabets opkald, men de er næppe den eneste teleudbyder, der tvinges til at lade sine kunders samtaler ovåge.

John Macdougall

7. juni 2014

Teleselskabet Vodafone, der er en af ​​verdens største udbydere af mobiltelefoni, står nu selv frem og afslører eksistensen af hemmelige kanaler, der gør det muligt for statslige myndigheder, f.eks. efterretningstjenester, at lytte med på samtaler på virksomhedens forskellige mobilnetværk.

Som det første private selskab bryder Vodafone dermed tavsheden og går til direkte angreb på den stadig mere udbredte brug af telefon- og bredbåndsnet til at udspionere borgerne. Det sker med en omfattende undersøgelse, der detaljeret redegør for, hvordan statsmagter kan overvåge folks samtaler og lokaliseringsdata.

Vodafone oplyser, at de hemmelige kanaler er koblet direkte på teleselskabets eller dets partnerselskabers netværk, således at de statslige myndigheder kan lytte til eller optage direkte samtaler og i visse tilfælde opspore en kundes opholdssteder. Aktivister for privatlivsbeskyttelse kalder afsløringen af denne praksis for et »mareridt«, der bekræfter deres værste frygt om omfanget af statsmagters snagen.

Behøver ikke kendelser

Vodafone opererer i 29 lande, deriblandt i Albanien, Egypten, Ungarn, Indien, Malta, Qatar, Rumænien, Sydafrika og Tyrkiet, hvor det ellers er ulovligt at videregive alle oplysninger vedrørende telefonaflytning, herunder aflytning af indhold af telefonopkald og meddelelser.

»Det er ganske uhørt og skræmmende, hvis statsmagter kan få adgang til telefonopkald ved at trykke på en enkelt tast«, siger Shami Chakrabarti, direktør for den britiske borgerretsorganisation Liberty.

»Vores analoge love har hårdt brug for en digital overhaling«.

I seks af de lande, hvor Vodafone opererer, enten påbyder loven teleoperatørerne at installere direkte kanaladgang eller tillader statsmagten at gøre det. Vodafone har dog ikke selv identificeret de enkelte lande, øjensynligt for at forhindre, at det kommer til eventuelle anholdelser af og retssager imod dets medarbejdere.

Det direkte adgangssystem kræver ikke kendelser, hvorfor Vodafones filialer ikke har mulighed for kende til hverken identiteten på eller antallet af personer, der har været udsat for aflytning. Masseovervågning kan ske på alle telenetværk, uden at de statslige myndigheder behøver at legitimere deres indtrængen i de involverede selskaber.

Branchekilder siger, at i nogle tilfælde består den direkte adgang af udstyr i et aflåst rum i teleskabets centrale datacenter eller i lokale centre, såkaldte ’switch’-faciliteter.

De medarbejdere, som arbejder i dette rum, kan udmærket være ansat af teleskabet, men have statslig sikkerhedsclearing, og de vil typisk have forbud mod at diskutere alle aspekter af deres arbejde med resten af ​​virksomheden.

De statslige tjenester kan også aflytte trafikken, når den er på vej ind i et datacenter og finkæmme samtaler, før de eventuelt dirigeres videre til nærmere undersøgelse.

Imod selskabets vilje

»Det var et af de mareridtsscenarier, vi havde frygtet«, siger Gus Hosein, administrerende Direktør for Pri-vacy International, der fører retssag mod den britiske regering for dens omfattende overvågning.

»Jeg havde aldrig troet, at teleselskaberne så villigt ville gør sig til medskyldige. Vodafones afsløring er et modigt skridt, forhåbentlig vil også andre teleselskaber vise sig modige nok til at stå frem. Men hvad vi har brug for er derudover, er at de bliver modige nok til at kæmpe imod de ulovlige anmodninger eller imod loven selv«.

Vodafone-gruppens direktør for privatlivsbeskyttelse, Stephen Deadman, bekræfter over for Guardian, at »disse kanaler, denne model for direkte adgang findes«, men at det er meget imod Vodafones vilje.

»Vi vil opfordre til, at der sættes en stopper for direkte adgang som en metode for statslige tjenester til at opsnappe folks kommunikationsdata. Uden en officiel kendelse, findes der ingen ekstern synlighed. Den omstændighed, at en statslig tjeneste først skal have fat i en skriftlig kendelse, sætter en vigtig begrænsning på, hvordan den kan anvende sine beføjelser«.

Vodafone opfordrer til, at alle direkte kanaler afmonteres, og at de love, der kan bemyndige dem, bliver ændret juridisk. Selskabet opfordrer endvidere til, at regeringer bør »afskrække instanser og myndigheder fra at søge direkte adgang til en operatørs kommunikationsinfrastruktur uden et lovligt mandat«.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Peter Jensen
  • Claus Jensen
  • Rune Petersen
  • Dorte Sørensen
  • Gert Romme
  • randi christiansen
  • lars abildgaard
  • Peter Taitto
Peter Jensen, Claus Jensen, Rune Petersen, Dorte Sørensen, Gert Romme, randi christiansen, lars abildgaard og Peter Taitto anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kjeld Hansen

Velkommen til den digitale favre verden, hvor intet længere er umuligt eller privat. Big brother og George Orwells 1984 er en uundgåelig realitet og den lovgivende magt er sat ud afspillet.

- Kan nogen gøre det vil det blive gjort.

Og så er vi først lige begyndt på en global digitalisering. Det bliver uhyggeligt hvad der venter os.

lars abildgaard, Rune Petersen, Tue Romanow og Steen Thaulow Olsen anbefalede denne kommentar
Steen Thaulow Olsen

Kjeld Hansen; vel talt. Og det værste er den totale mangel på interesse og modstand. Tværtimod så virker det på mig som om at den generelle befolkning støtter hele dette overvågningsdiktatur. Eller tager jeg fejl? Forhåbentlig.

Henrik Christensen, Rasmus Kongshøj, Rune Petersen, lars abildgaard og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Sig noget klogt - staten er med på en lytter
Disse overvågede kommunikationsmedier er nu inderligt irrelevante til andet end ligegyldigheder

Henning Lögun

@randi christiansen
Nu måske, men kombiner det med den højredrejning verden er i gang med. Vent og se hvordan verden ser ud om en økonomisk krise eller to. Når statsmagten kan plotte alt hvad du nogensinde har ytret ind i kæmpe databaser (hvis det da ikke allerede sker) og lynhurtigt finde alle politiske modstandere. 1984 er vand i forhold til de muligheder der venter.

Steen Thaulow Olsen, Rune Petersen, randi christiansen, Flemming Scheel Andersen, Sabine Behrmann, Janus Agerbo og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
John Rohde Jensen

Der er intet nyt i at telefoncentralerne understøtter aflytning. Ellers kan de ganske enkelt ikke sælges. Selv i Danmark SKAL teleselskaberne stille aflytningsfunktionalitet til rådighed for myndighederne. Blot kræves der en dommerkendelse i Danmark eller det gjorde der inden det totale terrorflip som vi nu oplever.

Det nye er at globale teleoperatører er parate til at undlægge sig krav fra diverse diktaturer. Leverandørene af telefoncentralerne har gjort det i årtier.

Karsten Aaen, Henrik Klausen, Rune Petersen og Finn Årup Nielsen anbefalede denne kommentar
Kjeld Hansen

randi christiansen
07. juni, 2014 - 00:14

Den afgørende forskel på den analoge verden vi er på væk fra og digitale verden vi er på vej ind i er, at med digitalisering er alt som før var utænkelig pludselig blevet muligt. Kolonorme astronomiske mængder af data bliver indsamlet og analyseret efter specifikke algoritmer på et millisekund.

- Det har vi ALDRIG nogen sinde før set.

Og så er det nærmest slet ikke begyndt endnu. Det kommer til, at få meget stor indflydelse på hver enkelt individ og det vil komme til, at ændre vores adfærd væk fra det frit tænkende menneske til det begrænsede menneske.

Efterhånden som databaser vil komme til, at rumme hele den enkeltes adfærd, baggrund og genetisk arvemasse kan alle menneskeligheden på sekunder grupperes som det måtte ønskes til enhver given situation.

- Forestil dig hvad en ny "Hitler" ville være i stand til at gøre med den selektering.

Steen Thaulow Olsen, Søren Jessen, Karsten Aaen, leif voetmand, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Sabine Behrmann, Rune Petersen, Janus Agerbo og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Kjeld Hansen

Digitalisering er første skridt frem mod en global totalitær verden.

- Ikke nu, men om måske 50-100 år...

Sluder og vrøvl tænker mange sikkert delvis inkl. mig selv, men det er en skræmmende mulighed. Sålænge demokratiet og dets 3 grundpiller den lovgivende-, den dømmende-, og den udøvende magt fungere skal det nok gå. Men hvad hvis den svigtes?

Steen Thaulow Olsen, randi christiansen og Helene Nørgaard Knudsen anbefalede denne kommentar

Denne udprægede service yder Telia- og Tele-2 faktisk overfor alle lande. Lige fra såkaldte demokratier i Vest- og Østeuropa til Asiens mest hårdkogte diktaturer i Asien.

Og Erikssons effektive udstyr til mobiltelefonselskaber er dygtigt udviklet med yderligere faciliteter. Her kan bananrepublikkerne lokalisere på et kort, hvor alle tændte mobiltelefoner befinder sig - præcis som med en GPS-sender. Og til lokalisering i nærområdet - altså på gader og pladser, er Google Earth indbygget i systemet, så magthaverne direkte kan se, hvem der er omkring dem.

Dette særlige Eriksson-udstyr har stor betydning for sikkerhedspolitiet under demonstrationerne i de arabiske lande, i Palæstina, i Hviderusland, i Rusland og i mange central-asiatiske lande. Og hvem ved - måske anvender PET også dette udstyr mod demonstranter i Danmark?

Steen Thaulow Olsen, Karsten Aaen, Henrik Klausen, randi christiansen, lars abildgaard og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Finn Årup Nielsen

Det er almindelig kendt at teleselskaberne giver politiet mulighed for at aflytte telefoner. I Danmark SKAL selskaberne stille teknisk udstyr til rådighed for aflytning. Det står i paragraf 10 i Lov om elektroniske kommunikationsnet og -tjenester, der også henviser til Retsplejelovens kapitel 71, - den der med dommerkendelsen. Hvis ikke politiet har den mulighed vil almindelig dommergodkendt telefonaflytning ikke umiddelbart kunne foretages.

I den danske lov synes det ikke at være klart om teleselskabet skal have vidt åbent for politiet eller om de skal sikre sig at politiet har en dommerkendelse til hver enkelt individuel aflytning. Man kunne godt forestille sig at hvis de havde vidt åbent ville teleselskaberne komme i karambolage med andre dele af loven, f.eks. paragraf 8 og 9 der siger at de ikke uberettiget må videregive oplysninger.

Steen Thaulow Olsen, Karsten Aaen, Henrik Klausen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Helene Nørgaard Knudsen

Hvis det her er rigtig så er det usselt. Foregår den slags også herhjemme? Og dækker politikernes forsikringer om at der ikke foregår noget ulovligt også her? Jeg vil mene at de mennesker - specielt politikere og efterretnings-folk - der går ind for det her skal til at tage anti-psykotisk medicin. I mener jo rent faktisk at hele befolkningen er potentiale terrorister. Eller er i overbeviste om at får i nok data kan det bevises at alle er kriminelle. Hvad er formålet? Chikane? Hvad? Ud med sproget!

Steen Thaulow Olsen, Peter Hansen, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
leif voetmand

Der er da rart af vodafon siger det åben.
Niki Dan Siger "Vi ved jo ikke hvad vi skal stille op."
Et forslag kunne jo være at folket overvåger politikerene,
lige for lige hvis vendskab skal holdes, siges det.

Steen Thaulow Olsen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Claus Jensen

Man skal passe på med "selv i Danmark" misforståelsen. Danmark har altid været ekstremt, eller hurtige til at tage midler i brug i forhold til, hvor forholdsvis fredeligt vi har det.

Den rette forståelse er "selv i USA", for det er der, man med Forfatningen og generel ideologi har været mest opsat på at frigøre sig fra statens klamme hånd.

Det nytter heller ikke at sige, det ikke er noget nyt, at staten har lov at overvåge telefonisk, for artiklen påstår ikke andet. det altafgørende er selvfølgelige, om der er en en dommerkendelse eller lign. med i spillet, for det er forskellen på i det mindste muligheden for demokratisk kontrol og .

randi christiansen

Små, fjernstyrede lyttedevices supplerer aflytningen -
I takt med at staterne afhænder ejerskab til storkapitalen, mister folket (og staterne) kontrol med fællesejet. Det er allerede nu sådan, at størstedelen af planetens værdier kontrolleres af de få, den 1%, det er påvist igen og igen - hvilket er tydeligt for alle med to brikker at flytte med > 'finansverdenens forbundne kar'(inf.), piketty, vilhjelm (med de uforglemmelige ord : hajer følger deres natur) m.fl. - de såkaldte frihandelsaftaler > nysprog for den 1%'s kontrol - skal blot cementere denne magt under dække af løftet om 'vækst, arbejdspladser, penge penge penge (til dem selv, men det forbliver usagt) ... og med den slet skjulte undertekst, at hvis ikke ... så vil - endnu flere (- vi har smagt rædslerne, så nu er vi bange, også de af os der stadig er forholdsvis heldige i 'del og hersk' scenariet) al landsens ulykker ramme vore sagesløse hoveder. Det er nu på tide at sige stop for denne uansvarlige omgang med fællesejet, hvis ikke vi vil ende som lænkede slaver i mordors mørke. Vi må bryde ud af den illusion, som mørkets kræfter spinder om os. Det er kunstnere, filosoffer og andre med antennerne langt ude og placerede på udkigsposterne, som ser, hvad der tegner sig i horisonten. Det er deres opgave. Nettet strammes stadig mere - mørkets magter bruger alle midler til at forsvare sin position - indtil videre lykkes det fint med bedrag og illusioner, og det er ikke nemt at kende ven fra fjende - men hvis ikke ondets rod bliver fjernet, vil konflikterne og magtkampen uundgåeligt forstærkes. Its the economy stupid. Den økonomiske tænkning skal have et grundlæggende serviceeftersyn - de økologiske, bæredygtige helhedsøkonomer har løsningen. Hvis du siger nej til den, siger du ja til et liv i fangenskab hos the bad guys. Skriften på væggen mine venner, I ved, det er sandt, hvad jeg siger. Vi må stille os i lysets tjeneste, hvis ikke mørket skal sænke sig. Det er nu, menneskeheden skal vågne og forstå frihedens væsen : samarbejde, kærlighed, omsorg - rettidig omhu.

Helene Nørgaard Knudsen

Har nævnt det før men gentager gerne. Vi har allesammen vores helt personlige overvågnings-device i lommen. Jeg har skrottet min. Ser ikke nogen grund til at betale for at blive overvåget :-)

georg christensen

Sådan kan det gå når staters og samfundsledere ikke forstår deres lederrolle i forhold til deres egne samfund.

Så møder vi samfundene "folkene" i fællesskab en ny form for (nazi, stasi eller NSA metoder) med uhyggelige fremtids perspektiver.

NB: Hvad "Snowden", for længst har fortalt os bliver overalt underbygget af modige "IT" kommunikations selskaber. At Vodafone nu endelig også er kommet på banen er bare et tegn på, at "korrupte" politikere overalt på jorden, bør passe lidt bedre på "folket", som er deres eneste mulighed for genvalg.

randi christiansen og Steen Thaulow Olsen anbefalede denne kommentar