Nyhed
Læsetid: 1 min.

19 dræbt efter angreb på FN-pigeskole i Gaza

Omkring 3000 flygtninge sov på skolen, der var udpeget af FN som sikkert tilflugtssted under konflikten
Palæstinensere, der sørger over tabet af pårørende i angrebene på FN-skolen

Palæstinensere, der sørger over tabet af pårørende i angrebene på FN-skolen

Mahmud Hams

Udland
30. juli 2014

Et israelsk angreb mod en FN-drevet pigeskole i den nordlige del af Gazastriben har kostet mindst 19 personer livet og såret 125 andre natten til onsdag.

Omkring 3000 palæstinensiske flygtninge befandt sig ifølge FN på skolen, som bliver brugt som tilflugtssted for mange af de cirka 200.000 personer, der lige nu er internt fordrevet i Gazastriben på grund af konflikten.

Skolen ligger i Jabalia-flygtningelejren, som er den største flygtningelejr i Gaza med omkring 120.000 personer. Området har været under israelsk beskydning det seneste døgn.

- Der kom fem granater - israelske artillerigranater - som ramte folk og dræbte mange, mens de sov. De folk er kommet her, fordi det netop er udpeget af FN som et ly fra krigen, siger Khalil al-Halabi, chef for FN's organisation til hjælp for palæstinensiske flygtninge, UNRWA.

Tidligere natten til onsdag blev en række palæstinensere dræbt under forskellige angreb. Blandt andet mistede en 11-årig handicappet pige livet. Onsdag formiddag melder palæstinensiske myndigheder, at en familie på syv personer er blevet dræbt i det sydlige Gaza.

I alt er dødstallet i Gazastriben onsdag formiddag oppe på mindst 1270 personer ifølge de palæstinensiske sundhedsmyndigheders optælling. Tusinder er blevet såret.

På den israelske side af konflikten har 53 soldater og tre civile mistet livet, siden Israels hær for mere end tre uger siden indledte sin offensiv i området.

Det er ikke første gang, Israel rammer en skole i Gaza under den 23 dage lange konflikt. Tidligere er en FN-drevet skole blevet beskudt af israelske kampvogne, hvilket slog 15 personer ihjel. Andre skoler er blevet bombet, uden at nogen var til stede.

Målet med den israelske militærmission, som blev iværksat 8. juli, er at nedkæmpe militante fra Hamas-bevægelsen og at ødelægge de militantes underjordiske tunneler, der fører fra Gaza ind i Israel.

Mange civile har dog mistet livet under konflikten, hvor udsigten til en våbenhvile er uklar.

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lars Kristensen

Hvor er de danske FN soldater henne?

Før i tiden havde Danmark masser af soldater under FN-flag, til at holde stridende parter fra hinanden - også i Mellemøsten.

Hvorfor er der ikke FN soldater, der holder parterne fra hinanden i denne del af Mellemøsten?

Er der ikke motivation fra FN til at skille parterne fra hinanden ved hjælp af FN soldater, så må Danmark da se at komme på banen.

Når vi har kunnet føre krig i Irak og Afghanistan, kan danske soldater sagtens holde Hamas og Israels hær fra hinanden.

Tænk om Danmark - et lille ubetydeligt land i verden - sætter sine egne soldater ind for at skille disse to stridende parter fra hinanden og på den måde viser omverdenen, at vi danskere mener det alvorligt, når der sker overgreb på mennesker - levende mennesker - hvad end de er for et folkeslag eller hvilken politisk/religiøse observans de end har.

Vil Israel stoppe os i vores forehavende om at splitte de stridende parter fra hinanden, da har Israel faktisk angrebet et NATO-land i dets handling i at stoppe en krig mellem mennesker og så kommer der andre boller på suppen.

Karsten Aaen, morten Hansen, Morten Lind, lars abildgaard, Holger Madsen og Martin Andersen anbefalede denne kommentar
irene christoffersen

"EU arbejder for en langsigtet, politisk løsning på konflikten. EU opfordrer konsekvent parterne til at undgå skridt, der underminerer to-statsløsningen" - og mens græsset gror, dør horsemor! Ja, det er vel også selve ideen i "det der underminrer en to-ststsløsning" nemlig fortsat tyveri af land!

Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Pedersen, Søren Blaabjerg, morten Hansen, Philip B. Johnsen, Rune Petersen og Martin Andersen anbefalede denne kommentar
Martin Andersen

USA kan bede parter i konflikt om at indgå våbenhvile og begynde fredsforhandlinger ledet af internationale fredsmæglere - fred er vigtig for at spare menneskeliv i Palæstina:

Please Read This Powerful Letter by Mads Gilbert, a Norwegian Medical Doctor, who is in Gaza:

20.07.14:
"Dearest friends,

The last night was extreme. The “ground invasion” of Gaza resulted in scores and carloads with maimed, torn apart, bleeding, shivering, dying – all sorts of injured Palestinians, all ages, all civilians, all innocent.
The heroes in the ambulances and in all of Gaza’s hospitals are working 12-24 hour shifts, grey from fatigue and inhuman workloads (without payment all in Shifa for the last 4 months), they care, triage, try to understand the incomprehensible chaos of bodies, sizes, limbs, walking, not walking, breathing, not breathing, bleeding, not bleeding humans. HUMANS!

Now, once more treated like animals by “the most moral army in the world” (sic!).
My respect for the wounded is endless, in their contained determination in the midst of pain, agony and shock; my admiration for the staff and volunteers is endless, my closeness to the Palestinian “sumud” gives me strength, although in glimpses I just want to scream, hold someone tight, cry, smell the skin and hair of the warm child, covered in blood, protect ourselves in an endless embrace – but we cannot afford that, nor can they.

Ashy grey faces – Oh NO! Not one more load of tens of maimed and bleeding, we still have lakes of blood on the floor in the ER, piles of dripping, blood-soaked bandages to clear out – oh – the cleaners, everywhere, swiftly shovelling the blood and discarded tissues, hair, clothes,cannulas – the leftovers from death – all taken away … to be prepared again, to be repeated all over.

More then 100 cases came to Shifa in the last 24 hrs. Enough for a large well trained hospital with everything, but here – almost nothing: no electricity, water, disposables, drugs, OR-tables, instruments, monitors – all rusted and as if taken from museums of yesterday’s hospitals. But they do not complain, these heroes. They get on with it, like warriors, head on, enormously resolute.

And as I write these words to you, alone, on a bed, my tears flow, the warm but useless tears of pain and grief, of anger and fear. This is not happening!

And then, just now, the orchestra of the Israeli war-machine starts its gruesome symphony again, just now: salvos of artillery from the navy boats just down on the shores, the roaring F16, the sickening drones (Arabic ‘Zennanis’, the hummers), and the cluttering Apaches. So much made in and paid by the US.

Mr. Obama – do you have a heart?

I invite you – spend one night – just one night – with us in Shifa. Disguised as a cleaner, maybe.
I am convinced, 100%, it would change history
Nobody with a heart AND power could ever walk away from a night in Shifa without being determined to end the slaughter of the Palestinian people.
But the heartless and merciless have done their calculations and planned another “dahyia” onslaught on Gaza.
The rivers of blood will keep running the coming night. I can hear they have tuned their instruments of death.

Please. Do what you can. This, THIS cannot continue.

Mads Gilbert MD PhD
Professor and Clinical Head
Clinic of Emergency Medicine
University Hospital of North Norway

http://richardhughes.ca/cowichan-conversations/read-this-powerful-letter...

Søren Roepstorff, Søren Blaabjerg, Karsten Aaen, Morten Lind og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Fjenden i Irak og Afghanistan var ikke som Israel - "i deres gode ret"!
Skønt, hvis FN kunne gå ind, men man skal være enige og så...

Esben Jensen

And as I write these words to you, alone, on a bed, my tears flow, the warm but useless tears of pain and grief, of anger and fear. This is not happening!

And then, just now, the orchestra of the Israeli war-machine starts its gruesome symphony again, just now: salvos of artillery from the navy boats just down on the shores, the roaring F16, the sickening drones (Arabic ‘Zennanis’, the hummers), and the cluttering Apaches. So much made in and paid by the US.

Så kan det sgu ikke blive mere svulstigt....

Holger Madsen

Jeg har kun en kommentar til staten Israel, - Møgsvin. !

Jørgen Zachariassen, Issa Chaaban, Søren Blaabjerg, Erik Jensen og Morten Lind anbefalede denne kommentar

De USanske politikerne og den USanske regering griner hele vejen hen til våbenlobbyen, hvor de nu med rette kan hente næste valgkamps kampagnebidrag.

karen pagter

Meget kunne være anderledes - og til det bedre - hvis palæstinenserne havde (og havde haft) nogle bedre ledere, som virkelig bekymrede sig om deres well-being. Det har de desværre aldrig haft. Min palæstinensiske husvært sagde i begyndelsen af 1990erne, da jeg boede i Amman, at det var en stor fejl, at deres ledere ikke i 1940erne havde accepteret Jerusalem som en by under internationalt herredømme. Masser af liv kunne have været sparet, og begge parter kunne have levet under meget bedre forhold. Han var en af dem, der hvert år skulle søge om tilladelse til at besøge slægtninge og familiens ejendomme på Vestbredden.

Han var frustreret over, at den eneste vej fremad for Hamas og palæstinenserne - som blev fordrevet fra Jordan for mange år siden, "Sorte September", da Fatah i kedsomhed fandt det nødvendigt at more sig med at gå rundt i Amman og skyde til måls efter lygtepælene, synes at være vold og vold og vold. At gæstfriheden blev belønnet med den slags kunne selv Jordan ikke akceptere. Og Yassir Arafat og hans udvidede familie af krigere blev smidt ud af landet og landede i Libyen.

Spørgsmålet er, om Hamas kan levere andet end at ofre civile og at sende destruktive unguided rackets (altså raketter uden sikkerhed for, hvor de lander) ind over Israel. For at provokere Israel til aktion? Og hvorfor er der ingen beskyttelsesrum i Gaza??? Hvorfor sørger Hamas ikke for det, hvis Hamas er så bekymret for de civiles sikkerhed?? Man kunne få den tanke, at det måske er, fordi Hamas ønsker at skabe et billede af, at Israel ønsker at dræbe alle palæstinensere og især kvinder og børn. Og vi ser ud til at købe varen so to speak. Helt uden at stille modspørgsmål.

I al ydmyghed efterlyser jeg mere fordomsfri og upartisk journalistsik dækning af det, der sker i og omrking Palæstina og Israel fra danske journalister.

Udenlandske medier er heldigvis en mulighed for at få et mere unuanceret billede af, hvad der faktisk sker. Må jeg anbefale læsning af den britiske journalist Patrick Cockburns reporting fra regionen incl. om, hvad der sker i Syrien. Click hans navn på Google og læs!

Og til sidst så synes jeg, at Danmark skulle holde en lav profil i hele denne sag. Hvorfor? Fordi vi historisk set ikke har haft noget at gøre eller at sige i Mellemøsten. Regionen er fremmed for os. Danmark har ikke været med til at skabe probleme(t)rne, og vi har ingen forudsætninger for at kunne bidrage til løsning. Det kan i sidste end kun de involverede parter.

Levi Jahnsen, Preben Haagensen, Jørgen Zachariassen og Esben Jensen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Det er Gud, der har bestemt, at det er jødernes land.

Israel og USA, vil ikke lægge sig imod Gud, hans vilje deres lov. Det er sagens kerne og der er ikke meget, nogen kan stille op mod bosættelserne, det er loven.

USA og Israel udkæmper en religionskrig, eller en hellig krig, om man vil.

Søren Blaabjerg, Martin Andersen, Karsten Aaen, morten andersen og Morten Lind anbefalede denne kommentar

@ karen pagter

Kan du ikke lige kort skitsere, hvor du har læst om, at hvis nogen magt gør noget i provokation, og altså ikke bare som en almindelig krigshandling, så må man gerne respondere i proportionen 20:1.

Nå, ikke, men da vil jeg så udråbe mig selv som en glad køber af "varen".

karen pagter

Rettelse: I næstsidste afsnit første linje skulle have stået "nuanceret" i stedet for unuanceret.

Esben Jensen

""De USanske politikerne og den USanske regering griner hele vejen hen til våbenlobbyen, hvor de nu med rette kan hente næste valgkamps kampagnebidrag""

Hvad pokker har den Amerikanske våbenlobby ( Som arbejder for at bevare borgernes ret til at eje våben ) Med konflikten i Gaza at gøre ?

@Esben Jensen :
Jeg mente våbenindustrilobbyen. Undskyld mig, hvis det kunne forveksles med NRA. Du var jo iøvrigt selv godt på sporet, synes jeg.

Flemming Scheel Andersen

Israels Gud må græde i skam.......sammen med et passivt verdenssamfund.

Søren Blaabjerg, Philip B. Johnsen, Morten Lind og Martin Andersen anbefalede denne kommentar
Ditte Jensen

Toraen prædiker racisme, drab og masseudryddelse (folkemord). Så hvis Israels Gud græder, så må det være krokodilletårer...

Israelsk "forebyggelse" af Hamas' eventuelle terrorhandlinger gennem en krigshandling (statsterrorisme), er udtryk for at Israel respekterer terrorhandlinger - netop fordi de selv er storforbrugere af vold, blot på et højere niveau (den forkælede røverstat, mener at de har et mandat fra himlen.)

Det er ikke antisemitisk eller i det hele taget udtryk for jødehad, at protestere imod drab på hundredevis af civile palæstinensere. Det er ganske enkelt bare pro-menneskehed...

Martin Nygaard

"Nogen" har brug for at optrappe/vedligeholde denne krig når det passer dem. Det er en strategisk konflikt, som kan tændes og slukkes efter behov.

Follow the money

Karsten Aaen, Morten Lind, Martin Andersen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Hvis ikke man tror på at der også i Israel er ordentlige og redelige mennesker, der ikke sanktionerer den måde Israel i lang tid har opført sig på, så har udsigterne til fred i området meget dårlige udsigter.

Ditte Jensen

Martin Nygaard,

Nåh jo - jord, ejendom, penge og magt er altid hvad det er, ikke sandt ?

Men lad os tale om tab. Hvad betyder tab for det enkelte menneske ? Det burde jøderne, om nogen, vide... Hvad er det, at vi forventer af palæstinenserne ? At de skal takke israelerne for at stjæle deres jord og spærre dem inde i ghettoer, samtidig med at de skal være vidner til at deres børn bliver slagtet ? Forventer vi at de skal takke israelerne fordi de har ændret selve meningen med deres liv ? Nu er det ikke døden, de må frygte, men livet... Det er enestående tåbeligt af den israelske regering at tro, at de bekæmper vold/terrorisme ved selv at deltage i den. Aldrig i denne verden kan drab på uskyldige civile palæstinensere blive legitime, med den begrundelse at det tjener et højere formål. Hvilket højere formål kan gå forud for et uskyldigt menneskes ret til livet ?

Samvittigheden har sit eget liv. Opdragelsen af den i et beskyttet, lukket miljø er dømt til at mislykkedes før eller siden...

Carsten Pedersen, Søren Blaabjerg, Karsten Aaen, Morten Lind, Martin Andersen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Martin Andersen

Hvem kan garantere en fredelig løsning for alle parter i krigen i Gaza- her og nu?

"Det kan USA!" siger mellemøsteksperten, Michael Irving Jensen, i samtale med Martin Krasnik i DR2 Deadline den 22. juli: http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2014/07/22/225154.htm

Den norske læge, Mads Gilbert, Shifa hospitalet i Gaza, tror også på USA's mulighed for at garantere fred for alle parter i og omkring Gaza - her og nu - så han henvender sig med bøn til USA/Obama om hjælp til garanti for fred i og omkring Gaza:

"Mr. Obama ...

I invite you – spend one night – just one night – with us in Shifa. Disguised as a cleaner, maybe.
I am convinced, 100%, it would change history.

Nobody with a heart AND power could ever walk away from a night in Shifa without being determined to end the slaughter of the Palestinian people.

But the heartless and merciless have done their calculations and planned another “dahyia” onslaught on Gaza.

The rivers of blood will keep running the coming night. I can hear they have tuned their instruments of death.

Please. Do what you can. This, THIS cannot continue."

http://richardhughes.ca/cowichan-conversations/read-this-powerful-letter...

Søren Blaabjerg

Der er en grusom ironi i, at jo mere umenneskeligt og folkeretsstridigt Israelerne opfører sig med det angivelige mål at knuse Hamas, des mere hjælper man indirekte Hamas ved selv at fremstå som djævle i uniform, og des mere isolerer man sig selv i verdensopinionen minus USA, med det resultat, at Israel i dag nok er tæt på at være det mest hadede land i verden.

I øvrigt har jeg en lumsk mistanke om, at disse store civile tab blandt palæstinenserne faktisk er hovedmålet og slet ikke fjernelsen af rekattruslen (som man jo er udmærket beskyttet imod) eller ødelæggelsen af tunnelerne, for det, man er ude på, er netop at skabe terror og derigennem forhindre en fredsløsning der kunne risikere at sætte en stopper for bosættelsespolitikens fortsættelse.

Raketaffyringerne, der såmænd godt - under cover - kunne være orkestreret af Israel selv, tjener derimod som et belejligt påskud til at fare hensynsløst på med den ufattelige grusomhed, vi har set, samt til at skabe moralsk samling på hjemmefronten.

At Israel p.t. er fuldstændigt immun over for internationale bekymrede pegefingre er givetvis en kendsgerning. Israel ved nemlig udmærket, at disse vattede kritiske bemærkninger ikke er stort andet end rendyrket hykleri.

Lars Kristensen

Martin Andersen skrev:

»Hvem kan garantere en fredelig løsning for alle parter i krigen i Gaza- her og nu?«

Det kan mennesker - vel at mærke LEVENDE mennesker.

Ditte Jensen

@ Søren Blaabjerg : " Israel ved nemlig udmærket, at disse vattede kritiske bemærkninger ikke er stort andet end rendyrket hykleri."

Er du nu helt sikker på det ? Og hvad kæmper du egentlig for ?
Der findes tillige en stemme fra jøder i hele verden som ikke kan ignoreres. Der findes jøder, som har samvittighed.

Nedenstående er et citat fra Yael Oren Kahn. Hun blev født i Israel i 1953. Som datter af tysk-jødiske flygtninge voksede hun op i en ny stat skabt af zionister.
Jeg citerer:
"Som ganske lille barn husker jeg, hvorledes jeg sad på fars skuldre, når vi spadserede gennem magiske haver og frugtplantager. Jeg løb langs rækkerne af træer. Jeg forestillede mig, at sådan ville Paradis se ud. De spredte ruiner foruroligede mig dog. Jeg forstod ikke, hvorfor de lå øde hen. Jeg spurgte min far og fik ikke noget svar. Da dette paradis blev ødelagt og erstattet med nye huse og fik nyt navn, Aseret, forsvandt mine spørgsmål tillige. Jeg blev ven med de israelere, der flyttede ind, og glemte fortidens spøgelser. Dvs. indtil mange år senere, da jeg traf de forhenværende indbyggere fra Basheet i Rafah-flygtningelejren i Gazastriben. Da vidste jeg, at mit barndomshjem, var opført på Basheets jord, men jeg boede der ikke længere. Det at se flygtningelejrens skure gjorde mig forlegen. Jeg tænkte på de nye villaer, der var blevet bygget på deres jord, og følte hjælpeløshedens bitre smerte."

Morten Lind, Martin Andersen, Flemming Scheel Andersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Lennart Kampmann

Israel befinder sig i en sikkerhedssituation, hvor man ikke kan tolerere truslen om tilfældig vold gennem raketangreb og kidnapninger/angreb gennem tunneller. Israel handler forudsigeligt ud fra den præmis at der skal være sikkerhed. Landet er også ufølsomt overfor hvordan, om det så koster en FN-ledet skole, tager man det med som Colateral Damage.
Jeg skriver ikke dette for at forsvare landets handlinger, men det er forudsigeligt at krigshandlingerne forekommer.
Hamas har en stor gevinst ved at lade tabstallene være høje. Det er også ca. det eneste Hamas har at gøre godt med. Tænk hvis Hamas søgte freden og brugte kræfterne på landbrug og skoler, istedet for tunneller og raketter.
I øvrigt er støtten til Hamas uden for Gaza ikke så stærk som forventet. Ægypten og Saudiarabien vil bestemt ikke rodes ind i "situationen". Mere om det her: http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/naher-osten/bodenoffensive-in...
Men sådan er mellemøsten også. Man kan få retfærdighed eller fred, ikke begge dele. De civile betaler prisen og det er en græsk tragedie.

med venlig hilsen
Lennart

Jørgen Zachariassen, Morten Lind, Vasili Frang og Preben Haagensen anbefalede denne kommentar
Karsten Aaen

Ja, hvorfor er dog ikke nogle beskyttelsesrum i Gaza....? Fordi Israel ikke tillader cement og jernrør - og alt det andet - som skal til at bygge rum til beskyttelse mod israelske granater. I Gaza. Og prøv du at bo i et land hvor du er blevet fordrevet fra dit hjem....af zionistiske styrker som kommer med et formål og kun et formål: at smadre dit hjem, lægge det i ruiner og bygge hebæriske (israelske) hjem på dem præcis som citatet fra Ditte Jensen viser....

Og de danske journalister er om da på Israels side. Eksempel: I en radioavis nævnes, at der er dræbt 38 israelere og 900 palæstinensere, heraf mange civile. Intet steds i den her radioavis nævnes at der er tale om 35 eller 26 israelske soldater og at stort set alle de 900 (døde) palæstinsensere er - civile. Et andet eksempel: I berlingske i dag eller i går var der en stor to-siders artikel som fortalte om de tunneler der er i Gaza. Og om hvordan de israelske soldater kun går efter at fjerne tunnelerne. Og jo, det gør de da sikkert også. Men hvorfor man fortæller man ikke også om at israelske kampvogne kører igennem folks huse, henover folks marker, og skyder på må og få og i tide og utide...

Holger Madsen, Issa Chaaban, Morten Lind, Bo Carlsen, Martin Andersen, Søren Blaabjerg, Ditte Jensen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Søren Blaabjerg

@Ditte Jensen
Ja. Det er jeg temmelig sikker på.

Blandt andet så har jeg netop læst en slags appel om støtte fra ærkezionisten Netanyahu, hvori bl.a. FN (uden hvis - højst beklagelige - akcept det ikke var blevet til noget med Israel) nedgøres, mens den påståede bibelske retfærdiggørelse af zionismen fremhæves.

Med hensyn til, hvad jeg kæmper for, så er det, at der kommer en retfærdig fred på et tidspunkt inden alt for længe, hvor ingen længere er tvunget til et liv som fordrevne flygtninge eller undergivet en brutal besættelsesmagt, men kan være fuldgyldige statsborgere i deres eget land med rimelige livsvilkår og uden at behøve at frygte noget.
"en ny stat skabt af zionister" - jamen kære ven, der boede jo altså nogen der i forvejen! Israel blev i sin tid skabt i en sø af blod med fordrivelser, massakrer osv.

Forresten vil jeg foreslå at du forsøger at udvide dit perspektiv ved at google følgende: "jews against zionism". Jeg er i øvrigt selv slet ikke spor i tvivl om, at der findes masser af jøder, der har samvittighed, hvis du skulle være i tvivl. Hvis du eventuelt skulle tro, jeg er tilhænger af Hamas, så tager du ganske fejl. Jeg anser nemlig faktisk alle religloner for at være en pestilens, altså inklusive både jødedom, kristendom og islam. Men det er en længere historie, som det nok vil føre for vidt at debattere her.

Søren Blaabjerg

@Flemming Scheel Andersen
Jovist er der da givetvis "ordentlige og redelige mennesker, der ikke sanktionerer den måde Israel i lang tid har opført sig på". Det samme kunne man sige om tyskerne i nazitysklands tid. Men desværre er det mit bestemte indtryk, at disse for tiden er forholdsvist meget meget få, temmeligt magtesløse og ilde lidt af flertallet, hvilket har bevirket, at rigtigt mange på det senere har valgt at forlade israel. Modsat er der rabiate, der går så vidt som til at foreslå deportation af (om ikke udryddelse af) alle palæstinaarabere - altså en slags "endlösung", idet disse simpelthen ikke betragtes som fuldgyldige medmennesker.

Vibeke Rasmussen

Glenn Greenwald har præsenteret diagrammer, der viser fordelingen af soldater og civile, der har mistet livet på henholdsvis israelsk og palæstinensisk side. Han påpeger samtidig, at statistikken er "unduly generous toward Israel, since “militants” in Gaza are often nothing more than residents who take up arms to defend their homes against an invading and occupying army. Even with that generous interpretation, these numbers, standing alone, tell a powerful story."

https://firstlook.org/theintercept/2014/07/29/terrorism-israelgaza-context/

Og hvem kan se på billedet af de tre palæstinensiske drenge uden at blive dybt berørt! Og frygte for hvilken vej her i livet de vil vælge?

Jesper Wendt

Man kan ikke påberåbe sig sikkerhed i en besat zone, og må forvente modstand. Det er tåbeligt at høre på det selvforsvars idealisme.

Issa Chaaban, Søren Blaabjerg og Martin Andersen anbefalede denne kommentar
Martin Andersen

Til Lars Kristensen:

Ja - levende mennesker udtrykker sig - så deres ord får betydning for verden:

Ghandi: "An eye for an eye makes the whole world blind"
Nelson Mandela: "Overcoming poverty is not a task of charity, it is an act of justice. Like Slavery and Apartheid, poverty is not natural. It is man-made and it can be overcome and eradicated by the actions of human beings. Sometimes it falls on a generation to be great. YOU can be that great generation. Let your greatness blossom"

I sommeren 2006 skrev et levende menneske, med humanitet, omend kontroversiel, et essay om Libanonkrigen, som satte ord på følelser vakt af krigen - og i julen 2009 skrev et andet levende menneske en sang, som blev blev lyttet til overalt i verden med sympati med de ramte i Gazakrigen, julen 2009 - unge israelske soldater, som skulle og skal sætte livet på spil - uskyldige sårede og døde civile i alle aldre - ødelagte huse, veje, broer, skoler, hospitaler - hvorfor ikke vælge humanitet og våbenhvile og fredsforhandling - fremfor at miste legitimitet og humanitet og menneskeliv og omdømme?

http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/Guds-utvalgte-folk-6409963....

https://www.youtube.com/watch?v=dlfhoU66s4Y

Jørgen Zachariassen

Israel går ikke efter civile ofre, i hvert fald slet ikke i det omgang, som det ser ud til de fleste af Informations læsere tror. Hvis man havde gjort det, var der - selvfølgelig - mange, mange flere ofre end de 19 dræbte ved angrebet på UNWRAs skole den 30. juli.
Skolen blev bombarderet, mens den husede 3.300 sovende, internt fordrevne flygtninge. Israelerne siger selv, at der først blev skudt på dem fra området, men det er jo ikke til at stole på.
Når nu I så dybt berørte og meget mere menneskelige mennesker end os andre, ikke ved det, skal det dog nævnes, at UNWRA, FN's Nødhjælps- og Arbejdsagentur for palæstinensiske Flygtninge i Mellemøsten, "has found rockets in three of its empty schools during the conflict, most recently on Tuesday" [den 24. juli].
I de første to tilfælde har denne FN-organisation - himmelråbende tåbeligt - "given the rockets to Gaza-based security officials". Det er en opfordring til Hamas: Se at få brugt de raketter, inden de bliver fundet igen. Efter kritik heraf søger man nu at få FN-mandskab til at demontere raketterne i det tredie tilfælde...:
http://www.nytimes.com/2014/07/31/world/middleeast/israel-gaza.html
Den 22. juli udsendte UNWRA denne meddelelse:
http://www.unrwa.org/newsroom/press-releases/unrwa-condemns-placement-ro...
I dette tilfælde (det andet af ovennævnte tre) var det raketter i en tom skole, men den lå midt mellem to skoler, der hver husede 1.500 internt fordrevne flygtninge. Smart af Hamas at placere en gang raketter under i dette tilfælde 3000 civile flygtninge.

Esben Jensen, Morten Lind, Vasili Frang, Levi Jahnsen og Preben Haagensen anbefalede denne kommentar
Søren Blaabjerg

Det er vist temmelig klart, at zionisterne meget gerne ser deres folkemord i Gaza udlagt som berettiget selvforsvar. Ikke desto mindre er der tale om krigsforbrydelser en masse her, og vanviddet hører først op, når udlandet får sat Israel eftertrykkeligt på plads, ja måske først, når den zionistiske stat Israel som det fejlslagne eksperiment, det altid har været, ophører med at eksistere som sådan.

Anders Feder

Jørgen Zachariassen: Hvor mange af Israels raketter har FN da fået lov at demontere?

Det sædvanlige zionistiske hykleri: "Vores bomber er velsignede og skænkede af Gud. Men hvis palæstinenserne vover at gøre modstand, så er det terrorisme."

Dorte Sørensen

PS: DF Søren Espersen udtaler ofte , at Isral er meget nådige over for Gaza s befolkning, da de nemt kunne udrydde alle med rotter og mus på 20 minutter.

Niels Mosbak

Jørgen Zachariassen

"has found rockets in three of its empty schools during the conflict, most recently on Tuesday"

At man har fundet raketter i tre TOMME skoler, berettiger jo ikke IDF til at angribe skoler der af FN anvendes til husning af fordrevne palæstinensere.
Teksten understøtter jo rent faktisk det forhold, at Hamas tager hensyn til civilbefolkningen, ved at placere deres våbenlagre på steder hvor ingen civile kan komme til skade, i modsætning til IDF der, med det høje palæstinensiske civile tabstal, ses at være fuldstændig ligeglade med krigens love.

Flemming Scheel Andersen

Hvordan kan man mon have en formodning om en overreaktion fra Israels side??
Er det noget der er set før??

Er nedskydning af civile , som høns i en hønsegård, noget man kan kalde en overreaktion, eller findes der andre udtryk der passer bedre, f.eks. krigsforbrydelse og mord??
Er det så lignende udtryk man kan bruge på Israels tidligere "overreaktioner"??

Er konklusionen at man kan have en forventning om at Israel udfører krigsforbrydelser, fordi de plejer??

Jørgen Zachariassen

@ Niels Mosbak: Du her ikke ret, løs nu hvad jeg skrev:
http://www.unrwa.org/newsroom/press-releases/unrwa-condemns-placement-ro...
I dette tilfælde (det andet af ovennævnte tre) var det raketter i en tom skole, men den lå midt mellem to skoler, der hver husede 1.500 internt fordrevne flygtninge. Smart af Hamas at placere en gang raketter under i dette tilfælde 3000 civile flygtninge.
Det er selvfølgelig også af frygt for, hvad der skulle kunne ske disse flygtninge, at UNRWA leder efter raketterne i deres skoler - de kunne også eksplodere ved uheld.
UNWRA: "The school is situated between two other UNRWA schools that currently each accommodate 1,500 internally displaced persons" - det er nok ikke for at oplyse om skolens interessante omgivelser, at FN nævner, at der er flygtninge i skolerne umiddelbart på hver side af den.

Vibeke Rasmussen

@ Jørgen Zachariassen (31. juli, 00:42):

"Israel går ikke efter civile ofre …"

Så er det efter din mening bare et hændeligt uheld, 'collateral damage', når langt over 1000 civile palæstinensere alligevel er blevet dræbt? Sådan lidt hovsa-agtigt og undskyldeligt?

"Når nu I så dybt berørte og meget mere menneskelige mennesker end os andre …"

Og kan du ikke også være venlig at uddybe, hvem – i din optik – henholdsvis "I" og "os andre" er?

Mvh

Jørgen Zachariassen

@ Vibeke Rasmussen:
1) Ja, "hovsa-agtigt og undskyldeligt" i sammenhængen, fx 3300 sovende internt fordrevne flygtninge i en skole, der bliver ramt af isrealerne med kun 19 dræbte til følge, efter at der er blevet skudt på israelerne fra skolens område. Generelt: Begrænsede palæstinensiske tab set i lyset af, at Hams bruger civile som skjold i alle mulige sammenhænge.
2) Og "du" er en af dem, der bliver forarget over dette "kun", fordi du tror, at krig kan føres uden civile tab, særlig når som her Hamas ønsker civile tab:
Deres egnes: ”Hvad er 200 martyrer mod en hævelse af blokaden”. Over radio opfordring til civile om ikke at forlade deres boliger efter israelske flyveblade har meldt at der kommer bomber. Brug af børn som selvmordsbombere. FN-melding om 3 skoler brugt som våbenlager.
Og de andres: Raketter ind over Israel med det formål at ramme bysamfund og derved dræbe så mange civile som muligt.
Os andre er dem, der ikke er så blåøjede.

Flemming Scheel Andersen

Jørgen Zachariassen

Jeg er ikke alene forarget, jeg er ganske forbandet over den måde Israel og visse enøjede Zionister forvalter deres pund, og sætter sig selv i den situation at de endnu engang vil blive ildeset og formodentligt forfulgt, alt imens de benytter en hel del af de mest nedrige midler, de tilsyneladende har lært af deres værste nazistiske plageånder.
Mærkeligt nok fører det ikke til flere venner af Israel, tvært imod, men fortsæt endelig med at forsvare, det der ikke kan forsvares.

Vibeke Rasmussen

Jørgen Zachariassen, hvad får dig til at tro, at man ikke kan fordømme både Hamases og israelernes angreb? Men samtidig også godt kan skelne mellem dødstallene og ødelæggelserne, der jo taler deres tydelige sprog om, hvem der er overmagten, og hvem der både ud- og benytter denne overmagt.

For dig er det væsentlige altså, som jeg læser din kommentar, hvad man har i sinde. Så uanset hvor mange israelerne dræber, hvor meget død og ødelæggelse deres angreb forårsager, så kan det forsvares, fordi det – angiveligt – ikke var formålet med angrebene at dræbe? Eller … fordi de kunne have dræbt mange flere?

Mens det er langt værre, uanset hvor mange eller få man dræber, uanset hvor meget eller hvor lidt man destruerer, hvis formålet – angiveligt – har været at dræbe? Så antallet af dræbte, og ødelæggelser i øvrigt, tæller ikke, men kun de – angivelige – formål med angrebene?

Den holdning samt dit "Begrænsede palæstinensiske tab"(!) virker lige så blottet for både empati, realitetssans og logik, som når Søren Espersen erklærer, at intet er slemt, når det kunne have været meget værre. Og dét kan godt forarge mig. At man kan være så kynisk. Men ellers aner du intet om, hvad der kan 'forarge' mig, eller om hvad jeg "tror".

Hvad angår blåøjethed: Don't flatter yourself!

Jørgen Zachariassen

@ Vibeke Rasmussen:
1) "hvad får dig til at tro, at man ikke kan fordømme både Hamases og israelernes angreb"
Svar: Kommentarerne her i Information. De fordømmer ret ensidigt israelernes angreb, og fordømmer sjældent eller slet ikke Hamas' intentioner, metoder og resultater.
"Men samtidig også godt kan skelne mellem dødstallene og ødelæggelserne" på grundlag af overmagt.
Svar: Du ser ud til at mene, at hvis dødstallene var lige store på begge sider, hvis det du kalder magten var mere ligeligt afspejlet i dødstal (2000-2014 er dødstallene med nuværende omgang i konflikten ca. 8:1), så ville der være mere balance i kommentarerne. Og så mener jeg stadig, at du er blåøjet.
2) Jeg skrev ovenfor 31.7. kl. 00:42, at "Israel går ikke efter civile ofre, i hvert fald slet ikke i det omgang, som det ser ud til de fleste af Informations læsere tror. Hvis man havde gjort det, var der - selvfølgelig - mange, mange flere ofre...". Det er ikke at fortolke israelernes sindelag, som du skriver, at jeg gør. Jeg har blot påpeget, at HVIS man som de mange kritikere her i kommentarerne, af israelernes bombardementer, tænkte sig om, ville disse kritikere ikke tillægge israelerne den hensigt at dræbe civile – for HVIS israelerne havde haft den, ville der ikke have været den ganske enorme kløft mellem mulige og faktiske civile tab (hvilket yderligere kan sammenholdes med Hamas’ faktiske drab på egne og udtrykte og faktiske drab på israelske civile).
3) Jeg havde godt på fornemmelsen, at det forargede dig og mange andre her, da jeg skrev "begrænsede palæstinensiske tab", og at I mener, at jeg er kynisk og blottet for empati. Det er dog på den anden side præcis min hævdelse af de begrænsede palæstinensiske tab, der viser, at jeg ikke helt har mistet min realitetssans.
Prøv at se lidt historisk på det i stedet for at bruge palæstinensernes lidelser til at dæmonisere Israel. Kun hvis der fremover kommer tilsvarende protester ved nye angreb på palæstinenserne fra andre end Israel (incl. borgerkrig mellem palæstiensiske parter), har jeg ikke ret i, at de nuværende mod Israel er en dæmonisering af Israel mere end et forsvar for palæstinenserne.
Jeg vil lige antyde, hvor svært det bliver for dig og andre at leve op til det:
- Når røgen har lagt sig i denne omgang, og Hamas finder 300-400 "stikkere" og slår dem ihjel - uden israelsk varsel - bliver du så lige så aktivt forarget igen?
- Blev du eller ville du være blevet det , da Hamas vandt valget i 2006 og efter en kort blodig krig smed Fatah ud i 2007? Røde Kors regnede med mindst 116 døde og 550 sårede, jf. http://www.icrc.org/.../israel-palestine-news-150607.htm).
- Blev du eller ville du være blevet det , da Jordans kong Hussein dræbte flere palæstinensere på en måned (”Sorte september”, 1970) end Israel har gjort i løbet af artier, og udviste titusinder til en uvis skæbne? (Jeg forstår ham på en måde godt, PLO var ved at overtage magten, men effekterne...). Eller da Kuwait slagtede 4.000 stort set uskyldige palæstinensiske fremmedarbejdere og udviste 400.000? (Golfkrigen, 1991, fordi PLO støttede Saddam Hussein, som havde invaderet Kuwait). Eller nu, mens der dræbes hundreder og måske tusinder af palæstinensere i borgerkrigen i Syrien? Det kan være langt alvorligere end Israels nuværende krig i Gaza (du har jo selv bragt antal døde ind som afgørende).
Iøvrigt: Hvis der er antallet af døde, man ser bort fra, som afgør, hvor lidt empatisk man er, hvor er så empatien for fordrivelsen OG UDRYDDELSEN af kristne fra nu sidst Irak? Der er millioner af færre kristne i hele Mellemøsten end der var for få årtier siden, og tusinder af dem er dræbt i progromer mv. Hvordan er mon Informations læseres kommentarer til den slags?
Jeg har lige søgt på "kristne" her i Information:
28. juli: "Frankrig vil give asyl til kristne irakere. Den ekstremistiske og voldelige gruppe Islamisk Stat (IS) har drevet kristne på flugt i det nordlige Irak. Kommentarer (0).
27. juli: "Nådesløs undertrykkelse er hverdag i Iraks næststørste by. Jihadisternes særlige "moralpoliti" patruljerer i gaderne og lukker skoler og river statuer af digtere ned. Kommentarer (2) Hvoraf den ene retfærdigvis kritiserer FN, medier, og politikere for deres tamme holdning til disse uhyrligheder.
22. juli: "FN fordømmer forfølgelse af kristne i Irak. FN advarer om, at ultravoldelige islamister truer hele den kristne tilstedeværelse i Irak efter to årtusinder". Kommentarer (2) - hvoraf den ene tillader sig at mene, at det er en slag "omvendt racisme", når vi tager det helt roligt, når muslimer "går agurk".
9. juli: "De kristne irakeres exodus. Kristendommen er trængt i Irak, hvor en totusindårig tradition er ved at forsvinde og snart kun overlever i de kurdiske områder. Og måske heller ikke der så meget længere". Kommentarer (16) - hvoraf mange er kritiske over for muslimerne, der er skyld i det her, men slet ingen ophidselse à la den nuværende mht. Gaza.
18. juni: "Danskere hylder ISIL. Danske sympatisører bruger de sociale medier til at hylde en af verdens mest brutale terrororganisationer". Kommentarer (65) - som viser det kendte mønster, som en fra mindretallet karakteriserer således: "Overskriften hedder Danskere hylder ISIL og størstedelen af kommentarerne skriver hadske beskeder imod USA og tildeles NATO og Danmark". Ja, sådan er det jo, nu mht. Gaza blot med Israel som dæmonen.

Jørgen Zachariassen: Du skriver om kommentarerne her i Information. For 70 år siden var Informations fordømmelser og kritik udelukkende rettet mod Tyskland. Mener du at det var udtryk for "ensidighed", at det ville have været mere "balanceret" at også fordømme angreb udført af den danske modstandsbevægelse, og at avisen i det hele taget burde have haft mere ondt af besættelsesmagten?

Flemming Scheel Andersen, Niels Engelsted og Claus Jensen anbefalede denne kommentar

Jørgen Zachariassen:

Siden du nu pludselig stoler på, hvad du ikke stolede på før, at det er rigtigt når israelerne siger, at der blev skudt fra "skolens område", altså et ikke nærmere bestemt sted i nærheden, så eren af fordelene ved at besidde den knusende, hi-tech overmagt, at man ikke behøver blindt at fyre tilbage i samme generelle retning, når man godt ved, hvad der befinder sig der. Eller som John Kerry udtrykte det "One hell of a pin prick operation".

Og til bavlet med, at der er skjult våben på skolerne, det er ikke israelerne, der har fundet de våben, det kan derfor ikke være årsagen til angribe dem. Og hvis det var israelerne, der havde fundet dem, kunne man jo gå ind og hente dem. Det er lissom det, der er fidusen ved at have en større styrke på jorden i Gaza.

Den med, at det eneste rimelige og proportionelle svar på alt er at pulverisere et eller andet, er lige så perverst som din ide om, at Israelerne skal roses fordi de ikke bare detonerer en af deres ulovlige A-bomber over Gaza og udsletter alt levende der.

Niels Mosbak og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Jørgen Zachariassen

@ Anders Feder:
Nej, selvfølgelig er ensidighed vs. balancering i kommentarerne ikke et udtryk for, hvor sandheden eller det det gode og det onde er i verden. Men din analogi er forkert. Det jeg kalder (u)balance i mit indlæg 2.8. 00:18 går på synet på forskellige parters angreb på palæstinenserne. I din opstilling ville det være et spørgsmål om balancen mellem forskelliges syn på Nazityskland, ikke om dit eller mit syn på nazisterne vs. modstandsbevægelsen.
Fordi de fleste af jer her i kommentarerne indædt kritiserer Israels angreb på palæstinenserne uden at ville kritisere andres angreb på dem, er der tale om en dæmonisering af Israel, og samtidig egentlig ikke en reel medfølelse med palæstinenserne.
@ Claus Jensen:
Til dit "bavlet med, at der er skjult våben på skolerne". Det er her i sidste omgang UNWRA, der med harme har meddelt det. Hvorfor mon? Du kan nok ikke gætte det.
Så skriver du, at det er "perverst [at jeg har en] ide om, at Israelerne skal roses fordi de ikke bare detonerer en af deres ulovlige A-bomber over Gaza". Du opfinder frit ud i luften, men det er i mangel af argumenter, så jeg tilgiver dig.

Jørgen Zachariassen

Lige til Claus Jensens, at "en af fordelene ved at besidde den knusende, hi-tech overmagt, [er] at man ikke behøver blindt at fyre tilbage i samme generelle retning, når man godt ved, hvad der befinder sig der. Eller som John Kerry udtrykte det "One hell of a pin prick operation"."
Jeg kunne ikke have sagt det bedre selv, men jeg er glad for du nu også kan se, at det er sådan, når kun 19 civile dræbt ved beskydningen af skolen med 3300 sovende.

Jørgen Zachariassen:

Det du skriver ville svare til at skrive:

"Fordi de fleste af jer her i kommentarerne indædt kritiserer Nazitysklands angreb på danskerne uden at ville kritisere andres angreb på dem, er der tale om en dæmonisering af Nazityskland, og samtidig egentlig ikke en reel medfølelse med danskerne."

Hvorved er det du mener at analogien er 'forkert'?

Jørgen Zachariassen:

I de fleste tilfælde er formålet med at spille dum at dække over, at man vitterlig er dum.

Vibeke Rasmussen

"Kommentarerne her i Information. De fordømmer ret ensidigt israelernes angreb, og fordømmer sjældent eller slet ikke Hamas' intentioner, metoder og resultater."

"Kommentarerne"? Jørgen Zachariassen, skal vi ikke prøve, så længe vi henvender os direkte til hinanden, at holde os til hinandens kommentarer? Jeg kan ikke tage ansvar for andres kommentarer og taler (/skriver) kun på egne vegne. Når jeg kritiserer – jeg overlader til andre at 'fordømme' – Israels angreb og ikke Hamases, er det på grund af det grotesk uproportionale i gengældelserne. Israelerne er overmagten her, såvel som de i øvrigt også er det i alle andre henseender: militært, økonomisk, levevilkår, sundhedsvæsen, skoler, frihed …

" Du ser ud til at mene, at hvis dødstallene var lige store på begge sider, hvis det du kalder magten var mere ligeligt afspejlet i dødstal (2000-2014 er dødstallene med nuværende omgang i konflikten ca. 8:1), så ville der være mere balance i kommentarerne. Og så mener jeg stadig, at du er blåøjet."

Så 'ser' du forkert! Igen er det den groteske mangel på proportioner i Israels gengældelse, jeg reagerer på. I øvrigt nævner jeg ikke "magt" men derimod "overmagt".

"Israel går ikke efter civile ofre …"

Vellykket israelsk propaganda: Hvis man bare nævner en løgn ofte nok, ender den med at blive opfattet som sandhed. Og israelerne er i dén grad lykkedes med denne! Dermed ikke sagt at palæstinenserne/ Hamas ikke også benytter propaganda. Og også til tider har held med deres!

"Jeg havde godt på fornemmelsen, at det forargede dig og mange andre her, da jeg skrev "begrænsede palæstinensiske tab", og at I mener, at jeg er kynisk og blottet for empati."

Sandt nok. Selv om jeg, hvis jeg nu skal være helt ærlig, snarere ynker dig end forarges. Det, du der udtrykker, er i mine øjne et sølle menneskesyn: Antallet af døde er ikke så slemt, for det kunne have været meget større. :(

"… har jeg ikke ret i, at de nuværende [protester] mod Israel er en dæmonisering af Israel mere end et forsvar for palæstinenserne."

Hvis du udskifter "palæstinenserne" med "Hamas" – og hvis det er et spørgsmål – er mit svar: Ingen af delene. Hverken dæmonisering eller forsvar, men snarere en konstatering.

"… bliver du så lige så aktivt forarget igen?"

Det er din påstand, at jeg er blevet forarget. Det eneste, der har forarget mig, er din kynisme … og den forargelse var i virkeligheden og mere præcist udtrykt medynk.

Jørgen Zachariassen, med din inddragelse af debatter om Irak og fordrivelsen og udryddelsen af kristne, får jeg det indtryk, at det i virkeligheden mere er religion, der optager dig, også i 'herværende' debat og altså: jøder mod muslimer og ikke israelere mod palæstinensere? Hvis jeg har ret, forklarer det måske en del af vores uenighed?

"Hvordan er mon Informations læseres kommentarer til den slags?"

Den må du tage op med hver enkelt. Jeg kan i hvert fald kun stå inde for mine egne kommentarer.

Vibeke Rasmussen

Jørgen Zachariassen, måske du skulle genoverveje, om du nu også er så enig med John Kerry i hans 'off-mike'-kommentar: "'It's a hell of a pinpoint operation."

Han var sarkastisk! Betydningen, af dét han sagde, var noget i retning af: "Og det kalder de en præcisionsoperation!"

Med andre ord kritiserede han israelerne for at kalde deres angreb i Gaza for en "præcisionsoperation". Og derfor, fordi han dermed mere eller mindre direkte hånede israelerne, blev han massivt kritiseret for udtalelsen i amerikanske såvel som i israelske medier og kaldt en hykler. Og derfor fik bemærkningen så stor opmærksomhed.

Havde hans udtalelse været en ros af det israelske militær, var den næppe kommet på forsiderne af alverdens medier.

Jørgen Zachariassen

@ Vibeke Rasmussen, 02. august, 2014 - 15:16
Det jo sådan med tekst, at den kan betyde flere ting, afhængig af sammenhæng, læser, mv. Jeg er enig med John Kerry i tekstens umiddelbare betydning. Jeg har kun set den i Claus Jensens kommentar, og har ikke opfattet den som ironisk.

Sider