Nyhed
Læsetid: 5 min.

Afrikanske skolebesættere udstiller EU’s fejlslagne asylpolitik

I Tyskland kæmper afrikanske asylsøgere i disse dage en desperat kamp for at få lov at blive i Europa. Konflikten om en besat skole i Berlin udstiller konsekvenserne af den europæiske asylpolitik
I Berlin er demonstranter gået på gaden i protest mod den forestående rydning af en skole, som cirka 40 afrikanske flygtninge den seneste tid har besat. Her ses demontranter på skolens tag.

Malene Korsgaard Lauritsen

Udland
3. juli 2014

»Freedom, Freedom, Freedom!« Råbene fra mændene på taget gjalder ud over den afspærrede gade, mens de strækker knyttede næver i vejret.

Som protest mod den forventede rydning af den besatte Gerhart Hauptmann-skole i berlinerbydelen Kreuzberg har omtrent 40 afrikanske bådflygtninge og et ukendt antal lokale aktivister i mere end en uge barrikaderet sig på skolens tag, hvor de kræver opholds- og arbejdstilladelse i Tyskland og et gennemgribende opgør med den europæiske asylpolitik.

»Der er tale om den måske vigtigste protestbevægelse i de sidste år i Tyskland, og den oppebæres af mennesker, der befinder sig i en usandsynlig vanskelig situation. Næsten alle de involverede har en usikker opholdsstatus og er truet af udvisning,« vurderer kommentatoren Martina Mauer i tidsskriftet Blätter für deutsche und internationale Politik.

Konflikten mellem asylsøgere og politikere og ikke mindst den massive tilstedeværelse af kampklædte betjente har ført til en anspændt stemning i det multikulturelle og sædvanligvis venstreorienterede Kreuzberg. Siden forrige tirsdag har Berlins politi afspærret store dele af gaderne omkring skolen for at forhindre aktivister i at nærme sig bygningen.

I mellemtiden har aktivister iværksat daglige demonstrationer i nærheden af skolen for at vise solidaritet med asylsøgerne på taget og for at protestere mod det, de betragter som en inhuman europæisk asylpolitik.

I gaderne omkring skolen står udstationerede betjente i kamp- uniform bag en mur af salatfade og holder øje med demonstranterne på den anden side af afspærringerne. Bustrafik og forretningsliv er så godt som ophørt efter udstationeringen af 900 politibetjente omkring skolen.

Kun presse og naboer med identifikationskort kan bevæge sig frit i området, og både naboer, aktivister og butiksejere i området kritiserer politiindsatsen som ude af proportioner.

»Kreuzberg har været i undtagelsestilstand i mere end uge. Selv politiet er trætte af det og har meddelt bystyret, at de trækker sig fra området, hvis der ikke snart, kommer et ordentligt løsningsforslag på bordet,« siger den 22-årige aktivist Konstantin G., der har været med til at arrangere en studenterdemonstration i nærheden af skolen.

På den nærliggende Spreewaldplatz har demonstranterne hen på eftermiddagen fået telefonisk kontakt til asylsøgerne på taget.

»Vi er lykkelige for jeres støtte. Vi har brug for jeres solidaritet. Vi er alle sammen ét folk,« siger en stemme, der giver sig til kende som »Adam«

Demonstranterne på pladsen udgøres fortrinsvis af unge mennesker med flaskeøl og rulletobak. De jubler og klapper og falder gradvist ind i asylsøgernes rytmiske kampråb, »Freedom of movement is everybody’s right« (Alle har ret til at bevæge sig frit, red.).

Menneskeværdig

Konflikten mellem aktivister, asylsøgere, politi og senat i Berlin er det seneste konkrete eksempel på, at Europa ikke magter opgaven med at garantere en human behandling af det stadig større antal afrikanere, der risikerer livet i forsøget på at krydse Middelhavet.

I første omgang forsøgte tyske lokalpolitikere at mægle sig frem til et kompromis, men tidligere på året skred Berlins socialdemokratiske integrationsborgmester, Dilek Kolat, ind og forhandlede sig frem til et kompromis med et flertal af de berørte asylsøgere.

For godt en uge siden valgte størstedelen af skolens beboere derfor at rømme skolen og tage imod senatets tilbud om individuel sagsbehandling.

Omtrent 40 personer valgte imidlertid at afslå senatets kompromisforslag og søgte i tirsdags tilflugt på skolens tag, som de nægter at forlade, før deres krav er blevet opfyldt.

»Politikerne har fra begyndelsen ikke været opgaven voksen. Der har ikke været noget forsøg på at involvere flygtningene. De Grønne havde håbet, at de kunne løse situationen og rydde huset med et massivt politiopbud. Nu har vi brug for nye løsningsforslag«, siger Constantin G.

Asylsøgernes krav har fra begyndelsen været enslydende: Garanti for opholdstilladelse i Tyskland og afskaffelse af bopælspligten. Ifølge EU’s regler skal asylansøgninger behandles i de lande, som asylsøgerne først er ankommet til. Netop den regel er under stærk kritik for at være usolidarisk med både flygtninge og de sydeuropæiske lande som Italien og Grækenland, der modtager det største antal flygtninge.

»Vi kæmper mod bopælspligten og den racistiske asylpolitik, der har været en del af den tyske grundlov siden 1993. Tidligere hed det, at enhver politisk flygtning har ret til asyl. Efter 1993 blev kravene skærpet. Vi kræver, at man igen indfører en menneskeværdig asylpolitik,« siger aktivisten Konstantin G.

Styrkede rettigheder

Det var netop kravet om styrkede rettigheder, der i oktober 2012 fik flere hundrede asylsøgere til at marchere fra Bayern til Berlin for at protestere mod den bopælspligt, der gør det ulovligt for asylsøgere at forlade den delstat, hvor deres sager behandles.

Efterfølgende valgte en række asylsøgere at blive i Berlin, hvor de i fællesskab med et voksende antal lokale aktivister oprettede en nødtørftig teltlejr på Oranienplatz i det centrale Kreuzberg. Få måneder efter besatte en gruppe af asylsøgere den nærliggende skolebygning som værn mod den berlinske vinterkulde.

Besættelsen førte til lignende aktioner i andre tyske delstater. Blandt andet gennemførte en række asylsøgere i München sympatisultestrejker.

Protesterne har også været vanskelige for de tyske politikere, der støtter en reform af EU’s asylpolitik. Som borgmester i Kreuzberg har Monika Hermann fra De Grønne forsøgt at forhandle sig frem til en løsning, der tillod asylsøgerne at blive i Tyskland og samtidig overflødiggjorde en politiindsats mod skolebesætterne.

En rydning af skolen kan derfor vise sig som et politisk selvmål af dimensioner for den grønne borgmester i den traditionelt stærkt venstreorienterede Kreuzberg.

»Fremgangsmåden over for de besatte flygtninge på skolen er en katastrofe for partiet,« skriver kommentatoren Christian Jakob i den venstreorienterede avis TAZ.

Kister i Lampedusa

Mens berlinske politikere i øjeblikket overvejer konsekvenserne af en rydning af skolen, fik aktivister og flygtninge understøttelse fra uventet kant. På et symposium i Berlin rettede den tyske præsident, Joachim Gauck, anklage mod europæisk ligegyldighed over for de mange dødsfald blandt afrikanske bådflygtninge.

»Billederne af kister i lufthavnshangaren i Lampedusa, billederne af mennesker, der forsøger at forcere pigtråd i Ceuta eller Melilla – det er billeder, der ikke passer ind i vores selvbillede som europæere,« sagde Joachim Gauck i et opsigtsvækkende angreb på den europæiske asylpolitiks menneskelige omkostninger.

»En fælleseuropæisk asylpolitik bør sikre, at enhver flygtning kan gøre brug af sine rettigheder: Ikke at blive afvist uden at være hørt, at være beskyttet fra forfølgelse,« udtalte præsident Gauck i Berlin og understregede samtidig, at bådflygtninge også har krav på beskyttelser.

»Selv til havs er der ikke tale om et juridisk vakuum. Menneskerettighederne gælder også der.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Jeg vil være forsigtigt med at nedgradere problematikken til et almindeligt asyl problem.

Det er muligvis nærmere, en krusning på overfladen og intet i forhold til, hvad det er i venter, hvis ikke klimaproblematikkerne adresseres af politikkerne nu!

Fra link: The Independent WEDNESDAY 02 JULY 2014
"Global warming will cause widespread conflict, displace millions of people and devastate the global economy"

Link: http://www.independent.co.uk/environment/climate-change/official-prophec...

Henrik Klausen, Pia Qu, Romed Bucher, Sabine Behrmann, Henrik Christensen og Benjamin Bach anbefalede denne kommentar
Robert Kroll

Menneskerettighederne får vist trange kår fremover - en massiv tilstrømning af asylansøgere vil nok gavne de fremmedfjendske partier i Europa mere , end man forestiller sig.

Selvfølgelig kan EU ikke klare en massiv indvandring fra fejlslagne stater , men hvor er løsningen på kort sigt ? - på den lange bane er løsningen uddannelse og kompetenceoverførsel til de nødlidende områder, men det hjælper ikke her og nu.

Vi kommer vist til at opleve nogle grimme ting i den nærmeste fremtid ?

Henrik Klausen, Viktor Knudsen, Ernst Petersen, Else Marie Arevad, Preben Haagensen, Kristian Rikard og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Det er ikke tid til, at grave kløfter mellem politiske fløje, problemløsningen i fælles kamp, for en fremtid for vores børn og børnebørn.

odd bjertnes

Johnsen har fuldkommen ret i at miljø i oprindelseslandene,
herunder den forurening man kalder forplantning,
er en stor del af problemet.
Men :

'Alle har ret til at bevæge sig frit' ?
Pas på den ekstreme liberalismes sirenesange.
Påstanden er gravid med de stærkeres ret.
Alle er ikke lige mobile.

Lars R. Hansen

Afrikas befolkning var på 227 millioner i 1950, i 2000 var den på 819 millioner og i 2050 forventes den at være på 1.998 millioner, ifølge FN (tallene for Europa var 547, 727 og forventet 691 mio. i 2050)

Mere dramatiske undersøgelser
viser, at op mod 3/4 af unge, mandlige afrikanere i visse lande ønsker at emigrere, primært til Europa.

Der skal altså gøre plads til rigtig mange millioner afrikanere de næste årtier, hvis vi i Europa vil føre det Troels Heeger og altivisterne kalder en human asylpolitik.

Henrik Klausen, Ole Olsen, Flemming Scheel Andersen, Kaj Spangenberg, Viktor Knudsen, Christian Pedersen, ellen nielsen, Preben Haagensen, Kristoffer Larsen og Jens Cini anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

odd bjertnes
I takt med overlevelses mulighederne forsvinder i nærområdet, vil det resultere i folkevandring, med konflikter til følge i kampen, når der skal deles vand, brød arbejde og jord.

Klimaproblematikkerne burde blive, adresseres af "alle" politikkerne nu!

Flygtningkonventionen af 1951 skal væk. Hele grundlagtet er væk. Dengang var det for, at beskytte folk mod overgreb fra et statsmagt (Nazityskland eller østblokken) idag er det fejlslagne stater -og det var ikke det der blevet skrevet under på. I 1951 som var underskriverneogså for en stor del også kolonimagter og ved afkoloniseringen til selvstændige stater troede mange dette kunne virke.Det gør det ikke og en voldsom demografisk udvikling er også sket hvor befolkningerne er 5-7 doblet siden da. Stater har ifg. folkeretten til, at fraskrive sig en konvention eller en traktat såfremt præmisserne har ændret sig -det har det og vi skal ikke havde lignede alternativer hvor vi skal hænge mere på dem eller forsøge at udvikle dem. Vi må erkende den 3.verden ikke kan "udvikles" og de har intet at tilbyde os.

Ole Olsen, Kaj Spangenberg, Viktor Knudsen, ellen nielsen, Preben Haagensen og Kristoffer Larsen anbefalede denne kommentar
Kristoffer Larsen

Har disse aktivister nogen holdning til polske kolonnearbejdere på tyske slagterier eller de op mod 1 million langtidsledige som er 'nicht vermittelbar'?

Jeg husker den naive danske radikale politiker der i grænseløs ubegavethed mente fattige skulle have asyl.

Ole Olsen, Flemming Scheel Andersen, Kaj Spangenberg, ellen nielsen og Jens Cini anbefalede denne kommentar
Kristoffer Larsen

Durch die Zuwanderung, aber auch durch die wachsende Erwerbsbeteiligung von Frauen und Älteren werde es für einheimische Arbeitslose schwieriger, sich auf dem Arbeitsmarkt zu behaupten, erläuterte Alt. Das gelte insbesondere für die “überdurchschnittlich schlecht” qualifizierten Langzeitarbeitslosen, deren Zahl in den letzten Jahren bei knapp einer Million stagniere.

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/12/24/bundesagentur-gest...

@Kristoffer Larsen -Den naive radikale politiker vi taler om er Anita Bay Bondegård. Hun kom senere til FN flygtninge højkommisariat. Meget FN byrokrati er lavet på den måde. Man tager en europæisk politiker med holdninger som ikke ville blive støtte i en palamentarisk forsamling og sender ham eller hende til FN. Her kan vedkommede sige det samme, nu er det blot som "det internationale samfund", "vores internationale forpligtelser" . Så retter folk ind som var de forsøgspersoner i et Millgram forsøg. Læge i hvid kittel; "forsøget kræver du går videre" .Anita i FN; " vores internationale forpligtelser kræver".

Henrik Klausen, Kaj Spangenberg og Søren List anbefalede denne kommentar
Kristian Rikard

Med fare for at blive misforstået, vil jeg gerne påpege, at FN (UNFPA) faktisk har advaret om
netop sådanne problemer. Nu har jeg selv arbejdet for UNFPA (for en del år siden), men jeg er ikke mere naiv end som så.
Jeg ved bedre end de fleste, hvor mange penge FNsystemet "spilder", men jeg mener fortsat,
at det er den eneste vej frem - trods alt. Og dette eksempel er jo en gordisk knude af rang.
Det har altid været FNs holdning at man skulle koncentrere indsatsen i nærområderne.
Men een ting er gode intentioner - noget ganske andet er de politisk/økonomiske forhold!

med venlig hilsen

PS: ABB er heller ikke minkop the :)

Karsten Aaen, ellen nielsen, Søren List, David Zennaro og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

@Kristian Rikard- Der er mange ting ved FN som ikke virker. Det er voldsomt korrupt mm. Men noget som springer i øjnene er fordelingen for hvem der betaler. USA med 22%, Europa med over 50%, Kina med 3% og Japan med 2%. Det er som om, at dette "universelle system" har den systembrist, at troen og opbakningen til det er meget etnocentristisk eller vestlig. Det er lidt svært, at finde troende udenfor det vestlige kultur område til det.

Ole Olsen, Kaj Spangenberg og Kristoffer Larsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er let at være abstrakt i sit synspunkt på andre menneskers gøren og laden; men et eller andet sted er det nu også bizart, at det åbenlyse, de mange fattigdomsflygtninge kunne gøre lokalt, hvis de slog sig samme og måske i sær satte de forbenede gamle mænd fra bestillingen, ikke bliver gjort. Måske er det lettere at arbejde med mindre prestigiøse opgaver i et fremmed land langt hjemmefra med andre, der forstår vanskelighederne ved at komme udefra og kæmpe sig frem? I eget land er status og hierarkisering tit en bremse for at tage fat, selvom det i realiteten er irrationelt. Men zar Peter den Store tog jo også til Zaardam for at lære at bygge både, han gjorde det ikke hjemme i Rusland.

Kristian Rikard

Det er muligt, men jeg har lyst til at sige - som så ofte her på stedet - Hvad fanden skal vi
sætte i stedet, sådan her og nu?

Kristian Rikard

Min kommentar var til Jens Cini :)

Kristian Rikard -Jeg er igang med, at læse den sidste del af en bog af forskeren Stephen Hopgood ; "The Endtimes -Human rights". Hopgood har også skrevet en bog om Amnesty hvor han var i deres arkiver og deltog i deres møder som observatør. Hopgood mener, faktisk at vi er på vej ind i slutspil hvad angår troen på FN, menneskerettigheder og humanisme. Der er flere ting i spil som bidrager til det. USA har hele tiden stået i baggrunden som en magtpolitisk garant for systemet. Denne magt er de ved, at miste s. fl deres gæld mm. Det er også konflikterne karakter som har ændret sig. De er før-statslige eller anarkistiske. De kan faktisk ikke løse dem uden en eller anden form for kolonisering. Der er ingen der tror på dette. Hopgood mener også, at de vestlige lande vil blive tvunget ud i, at tage suverænitet tilbage til staten -altså fratræde en række aftaler som gør dem til en del af det anarki og som står i vej den for en interesse politik. USA vil sikkert gå i en kontrolleret betalingsstandning indenfor 10.år -EU kunne gå samme vej med meget stor statsgæld i lande som Frankrig, Italien og UK. Herefter vil magtgrundlagtet for det nuværende system være væk. Jeg tror ikke, der vil blive sat noget istedet og jeg kunne ikke se hvem der skulle gøre det. Asiaterne vil ikke gøre det. Troen på FN og menneskerettigheder er vestlig idealisme. Amnesti i Japan har aldrig kunne få over 500.medlemmer. Man skal være et produkt af en vestlig individualisme og en kristen skyldkultur for at "ville gøre noget" når noget nok ikke kan gøres. Asiaterne vil nok overlade araberne og Afrikanerne til dem selv så længe de blot har adgang til deres naturresourcer. Jeg tror ikke de tænker, at dybt i enhver afrikaner eller araber er en kineser som venter på, at komme ud. Det er den vestlige universelist som tænker sådan.

Flemming Scheel Andersen, Kaj Spangenberg, Christian Pedersen, Søren List, Kristoffer Larsen, Else Marie Arevad og Kristian Rikard anbefalede denne kommentar
Ernst Petersen

Jens Cini
"Der er mange ting ved FN som ikke virker. Det er voldsomt korrupt mm. Men noget som springer i øjnene er fordelingen for hvem der betaler. USA med 22%, Europa med over 50%, Kina med 3% og Japan med 2%."

Dette stemmer overhovedet ikke med tallene på http://daccess-dds-ny.un.org/doc/UNDOC/GEN/N13/634/29/PDF/N1363429.pdf?O...

Så dine argumenter for, at vi bare skal være os selv nok og lade resten af verden gå til grunde, falder endnu engang bare til jorden. (Det gør de nu også af mange andre grunde.)

David Zennaro

Jeg er sikker på, at afrikanerne kommer her, spørgsmålet er, om de kommer med vores tilladelse i fly eller uden i synkefærdige både over Middelhavet.

Romed Bucher

Jens Cini @ "Vi må erkende den 3.verden ikke kan "udvikles" og de har intet at tilbyde os."

Det er godt nok det værste chauvinistiske ævl jeg har hørt i rigtig lang tid.

Jeg mener ikke at Europa kan og skal åbne grænserne for millioner af flygtninge, fordi det vil vores demokratier simpelt hen ikke overleve, men tilstandene i Afrika der gør at disse millioner hellere vil forlade familier, venner og deres hjem for at risikere liv og lemmer i ekstremt fjendtligtsindede fremmede samfund for at kunne forsørge sig selv og deres familier, skyldes først og fremmest at vi ikke betaler for alt de fantastiske ting som 3.verden har at tilbyde os.

Uden alle disse godter som 3.verden har at tilbyde os, fra bananer og kaffe til uran, diamanter, olie og sjældne mineraler, ville vi ikke kunne kalde os for i-lande!

Faktum er også, at det vi stjæler hver dag, hvert år, er mangedobbelt det vi sender derhen i "udviklingshjælp" og almisser.

Faktum er også at vi systematisk har udplyndret 3.verden i flere hundrede år og denne udplyndring fortsætter ufortrødent, men nu udenfor offentlighedens opmærksomhed, så nu kan vi give 3.verden skylden for dens dysfunktionelle samfund.

Faktum er også, at langt de fleste 3. verdenslande slet ikke behøvede nogen form for "udviklingshjælp" bare vi betalte ordentlige priser for de varer vi tager fra dem.

Men så ville det nok være slut med at slubre 10 - 20 kopper kaffe om dagen som kontormedarbejder og med mobiltelefoner til 200 kroner.

Det kan vi jo ikke ha'.

Men det er først og fremmest derfor, millioner af flygtninge prøver at komme til Europa, kære Jens Cini. Og de vil komme, og de vil tage tilbage hvad der er deres, og vi vil ikke kunne stille op noget som helst, fordi vi vil bliver overrendt af mennesker der ikke har noget at tabe, udover et liv som ikke er værd at leve.
Det vil ske, hvis folk med holdninger som dine, får lov at bestemme. Det vil ske, medmindre vores politikere får røven på gled i en fart og påtager sig et ansvar for den klimakrise som udfolder sig rundt om ørene på os.

Karsten Aaen, Flemming Scheel Andersen, Niels Mosbak og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Filo Butcher
Det vil være passende lige, at nævne de politikkere vesten økonomisk støtter og sælger våben til for, at opretholde balancen i vestens økonomiske favør.

Ernst Petersen

Filo Butcher
Jeg er stort set enig. Men det væsentligste argument for ikke bare at lade den tredje verden sejle sin egen sø (med ebola virus, fattigdom, krige osv) er, at det uundgåeligt vil give bagslag før eller senere.

For hvis vi behandler f. eks. Afrika sådan, så vil det blive bemærket af stærke asiatiske nationer som f. eks. Kina, Japan, Sydkorea, Indien og Pakistan m. fl. og også af alle lande i Syd- og Mellemamerika. Disse lande vil derfor ikke betragte os som nogen, de kan have tillid til eller bør samarbejde med, og de stærkeste af dem vil overtage kontrollen med Afrika.

Verdensordenen med Vesten som de dominerende vil derfor forsvinde hurtigere end ellers, og især Kina vil løbe fra os, så vi ender med, at det bliver os, der skal bøje os for deres krav uanset, om kravene er rimelige eller ej.

Så skal Vesten bevare sin høje levestandard og indflydelse i verden, så kan vi ikke ignorere Afrikas problemer og bare overlade det til andre eventuelt at komme til hjælp og kontrollere det store kontinent.

Noget andet er så, hvad vi skal gøre ved strømmen af flygtninge fra Afrika til Europa. For selvom det kun vil være en fordel for os at modtage et vis antal, så er vi nødt til at forsøge at begrænse, hvor mange der kan komme hertil. Derfor er vi nødt til at gøre det mere attraktivt for flertallet af dem bare at blive i Afrika.

Philip B. Johnsen

Konceptet Community Fair Trade er værd, at satse på, hvor en hver virksomhed der handler med råmateriale, fra Africa og enten videreforbereder produktet lokalt, hvilket er at foretrække, eller eksportere ud fra lande, der ikke har stabilt folkestyre, frivilligt, aktivt og selvstændigt løfte opgaver, der har til formål på sigt, at etablere grundlaget for, at lokalsamfundet får sygehuse, skoler og retfærdige løn og arbejdsforhold mm., det er vejen frem.

Det er fornuftigt, at tage et sådant lokalt ansvar, der vil samtidigt være med til, at profilere danske virksomhedder, på en positiv måde, men jeg mener, der er mange andre grunde til, at virksomhedder bør hoppe ud i det foruden, at det er det "rigtige" at gøre.

Personlig vil jeg, som udgangspunkt mene, det vil blive en god forretning helt enkelt, alternativet er rent faktisk svært, at få øje på.

Hold politikker lidt ude af dette, for det er her, erhvervslivet bør være de proffissionelle, retfærdig samhandel er vejen frem.

Ønsketænkning muligvis, men klimaforandringer og konsekvenserne af dette bør være en øjeåbner for alle og det er ikke Afrika der har skabt dem!

ellen nielsen

Afrikanske skolebesættere udstiller EU’s fejlslagne asylpolitik....

Asyl-politik?
illegal indvandring...

Flemming Scheel Andersen, Kaj Spangenberg, Ole Olsen og Jens Cini anbefalede denne kommentar

Det er mit indtryk at vi bruger enorme summer på at holde folk væk som kunne være brugt meget bedre. Nu har jeg lige læst at i 2013 fik Frontex 93 millioner Euro og beløbet stiger hastigt, - uden vi får en løsning på det problem det er for alle de mennesker der arbejder og søger arbejde i Europa.
Frontex er en idiotisk bekostelig foranstaltning og ydermere amoralsk!
Måske på tide politikerne ser det i øjnene og finder andre måder at løse problemerne på end ved at finansiere den forretning?
Der er et link til et regnskab her, desværre kan man ikke lige se hvad Danmark smider i puljen:
http://theconversation.com/new-wave-of-nationalism-could-scupper-italys-...

Ernst Petersen- Mine Tal vedrørende FN kommer fra udsendelsen "FN og Mig"(U.N.me) som blev sendt på DR2 og en efterfølende interview om dokumentaren. Det er svært, at se hvor meget der reelt betales fordi der er mange underprogrammer under forskellige organisationer som er meget omkostningstunge som verdenssundhedsorganisationen, Unesco mm. Dvs. at der kan være kontingenter som i beløb ikke er så store og som stor for driften af hovedorganisationen men de reele udgifter er anderledes når man ser på aktiviterne i organisationer under FN. Det link fortalte intet. U-landene kanne ikke udvikles er så en påstand som har vagt vred -hvor efter man så taler om råstoffer som kaffe og metaller. Hvis den arabiske verden bortset fra olie producere det samme som Finland er det så en udviklet økonomi? Det er jo meget tyndt hvad disse lande kan når man ser bort fra deres naturresourcer. Disse naturresourcer er iøvrigt ikke en velsigelse med ofte årsag til konfliker. U-landhjælpen har ikke virket. Afrika har pr.indbygger fået 4.gange hvad Europa fik i Marshall hjælp målt i købekraft. 2.økonomer i Danmark har sagt deres tal sige den ingen effekt har haft Martin Paldam samt en anden undersøglese. Professor i økonomi på Harvard Alberto Alesina er nået frem til noget af det samme. Et land rigt på natarresourcer kan godt være fattigt og underudviklet. Man skal se på en samfund human kapital og social kapital for at sige det er udviklet. Men og hvordan det har performet historisk. At Kina og Syd-korea er udviklet idag er ikke en overraskelse hvis man ser på hvad de har kunnet historisk. De lande i vil udvikle er lande uden nogen form for track record.

Maja Spang-Hanssen

Min kæreste er afrikaner og bor på Kreuzberg, så han har situationen helt tæt inde på livet. Rent konkret er der nu sket det, efter de ryddede skolen, at min kæreste samt mange andre afrikanere med papirer og bolig, pludselig har fået 4-5 logerende. Det er desperate unge fyre, der vil gøre alt for ikke at blive sendt hjem igen til elendigheden i de primært vestafrikanske lande, de kommer fra.
Når de kommer herop, opdager de altid hurtigt at Europa ikke var det paradis de havde fået indtryk af, og så begynder den hårde tid. Familien hjemme i Afrika forventer, at der bliver sendt penge hjem, og at blive sendt hjem er forbundet med enorm skam og tit også stor vrede fra familien, der har sparet sammen og punget ud med enorme summer for at sende sønnike af sted.
Men knægtene finder jo også hurtigt ud af, at det ikke er nemt at få et job i Europa, så de ender med at hutle sig igennem med illegale, svært underbetalte jobs (3-4 euro i timen) eller vælge den lette, men ulovlige vej, nemlig at sælge hash og samtidig ofte leve helt eller delvist på gaden. De bliver hurtigt skøre i hovedet af det liv, og begynder at drikke og ryge alt for meget. Der er ingen hjælp at hente fra familien, ej heller det tyske system - de eneste der kan hjælpe er de fastboende afrikanere, der ender med at tage ansvar for en hel masse illegales liv og levned ved fx at låne dem deres sygesikringskort, hvis de bliver syge eller kommer til skade, eller stille op med pas og visa for at booke billige hotelværelser til dem.
Det er en situation der udspiller sig mange steder i Europa, og mængden af desperate unge mænd bliver bare større og større, samtidig med at presset på de afrikanere, der har lovligt ophold også stiger støt.
Mon ikke vi som europæere burde begynde at tænke seriøst over hvad vi skal stille op, i stedet for bare at pege fingre og brokke os over at "de der negere ikke kan finde ud af at forvalte deres egne lande"?

Karsten Aaen, Henrik Klausen og Kaj Spangenberg anbefalede denne kommentar
Romed Bucher

Jens Cini, sig mig lige hvor i verden der p.t. findes mest af den hos os så eftertragtede økonomiske vækst...

Citat: 'Asylsøgernes KRAV har fra begyndelsen været enslydende: GARANTI for opholdstilladelse i Tyskland og afskaffelse af bopælspligten'. (Mine fremhævelser).

Fra illegale indvandrere. Jamen, jamen....

Kaj Spangenberg

Der er meget gode grunde til, at ulandshjælpen ikke har hjulpet væsentligt. Det er samfundsstrukturerne i modtagerlandene, som samtidig er hærget af korruption.
Hvorfor er nogle lande i-lande og andre u-lande? Det gav professor og journalist Erling Bjøl et godt svar på engang i 70'er i en Kronik i Politiken, som desværre er bortkommet. Men jeg husker substansen.
Bjøl sammenligner/sammenstiller det dengang fattige Chile og det (også) dengang rige Norge. På den tid havde Norge ca. 4 mill. indbyggere, Chile en smule over det dobbelte. Norge er ca. 2000 km. langt, Chile 4000. Men Chile har naturgødning , kobber, jern og andre vigtige råstoffer. Norge havde dengang ikke adgang til olie og naturgas, men baserede sin økonomi på eksport af fisk, får etc. Norge var nærmest i samme situation som Danmark.
Men hvorfor var Norge så rig, mens Chile var fattig? Det kan der ikke gives noget entydigt svar på, men grundelaget for velfærdsstaten hviler på fire søjler, pointerede Bjøl:
For det første et godt, solidt uddannelsessystem, for det andet et lige så effektivt sundhedsstystem, for det tredje et socialt system, som sikrer, at ingen falder gennem nettet og ned i bunden af samfundet p.g.a. sygdom eller arbejdsløshed.
Og for det fjerde: Et effektivt skattesystem, hvor de stærke skuldre bærer de tungeste byrder, men hvor frem for alt indtægterne fordeles bredt over samfundet til sikring af de tre andre søjler.
Hvorvidt systemet i dag fungerer effektivt hos os og de øvrige vestlige lande, er ikke til diskution her.
Sagen er, at det netop er disse "søjler", ulandene mangler - og savner. Hvem skal bygge dem op? Vesten (Europa, Nordamerika, Japan) har i decennier forsøgt at hjælpe. Det har mange steder været at kaste pengene i et sort hul, hvor mange fejlslagne projekter ("hvide elefanter") står tilbage som monumenter over de gode viljers fallit.
Med det enorme fødselsoverskud i ikke kun Afrika, men hele verden (da jeg blev født 1939 var der ca. 2½-3 milliarder mennesker på jorden, i dag er der over 7 milliarder!) stiger presset på de basale resourcer: Mad, vand, energi. Desperationen breder sig, folkevandringen begynder som en lille snebold, der vokser til en lavine.
Foreløbig oplever vi kun "snebolden", og alle Europas åh så humane regeringer og institutioner vrider hænder og søger humane løsninger på et problem, som jeg personligt ikke mener kan løses humant. Desværre, men vi har ventet alt for længe med at skriften på væggen og handlet derefter.
Kynisk set har vi kun valget mellem Europas langsomme undergang i takt med, at personer som daværende Anita Bay Bundgaard, der lod hjertet flyde over og plæderede for at alverdens fattige også skulle have adgang til Vestens velfærd, får øget magt; eller de europæiske lande må står sammen og dæmme op for flodbølgen med udvisninger og våbenmagt. Kort sagt: Et Fort Europa, der samtidig skal kæmpe sammen med Rusland imod den voksende islamisme, der - husk det lige! - faktisk er Putins fjende nr. 1.
Europa, que vadis?

Romed Bucher

Ernst Petersen,
jeg forstår ikke helt dit valg af "det væsentligste argument". Måske fordi jeg vistnok er lidt mere pessimistisk angående den nye "nye verdensorden", dvs. den kommende nye verdensorden.

Her tror jeg ikke at Europa kommer til at spille en væsentlig rolle om 50 - 100 år, og vi vil helt sikkert ikke kunne bevare den levestandard som så mange tager for givet og garanteret. Man behøver bare vende blikket mod sydeuropa for at se hvor det bærer hen. Den såkaldte "elite" gør alt for at fortsat sikre voksende luksus mens den såkaldte "kreative middelklasse" kæmper på livet løs om de sidste ledige pladser ved "elitens" bugnende taffler. Den sociale sammenhængskræft som i forvejen aldrig har været særlig stor i sydeuropa, er ved at gå i opløsning. Bare fordi vores medier ikke beretter om det, betyder ikke at der ikke sker noget. Store dele af det sydlige Europa er nu faktisk deklareret katastrofeområder af det internationale røde kors, folk sulter og lever på gaden, der er demonstrationer og ballade hver eneste dag og det er kun begyndelsen. Man snakker om økonomisk vækst der er lige om hjørnet, men selv hvis det var sandt, ville det på sigt kun gøre situationen værre.

Tendensen er den samme hos os, hvilket kan ses på det støt voksende gab mellem dem der har og dem der ikke har, samt hykleriske politikere der ævler løs og placerer ansvaret hos dem der ikke kan modsætte sig beskyldningerne - samfundets svageste.

Vi har ikke råd til velfærd, fordi nogle få vil have garantier for at deres levestandard fortsat kan vokse hurtigere og hurtigere og den store del af befolkningen lader sig manipulere igennem tomme løfter og pegede fingre, som altid.

Det er netop dette gab mellem dem der har og dem der ikke har, som i sidste ende vil føre til vores civilisations sammenbrud, som det nok også har været tilfælde ved tidligere udgaver. Vi nærmer os uafvigeligt det punkt hvor den globale sociale balance simpelt hen tipper, og så vil det gå stærkt. Udløseren vil simpelt hen være fødevareknaphed, med stigende priser som følge, og når folk ser deres børn sulte, mens andre mæsker sig i kaviar og champagne, så ender det ikke godt.
Kan være at nogle mindre lommer kan holde stand, beskyttet af højteknologisk militær isenkram og bag sikkerhedshegn, som det allerede er tilfælde i USA's rigmandskvarterer, men generelt har civilisationer altid været chanceløs når de fattige først er blevet for mange og fattigdommen så stor at vreden og fortvivlelsen overstiger frygten.

Jeg kan ikke se hvordan vores politikere, som har så pissetravlt med at male deres egne kager, nogensinde vil kunne nå at få styr på de mange systemiske kriser vi har at gøre med.

I modsætning til hr. Cini og andre, og ikke mindst pga. personlige erfaringer, betragter jeg netop afrikanerne (som er en voldsom generalisering, men alligevel) som de mest ressourcestærke mennesker der p.t. findes på kloden, så de vil klare sig bedst i det kaos der kommer til at dominere de næste par hundrede år, og asiaterne vil også stå relativ stærke. Vi europæere derimod, og det inkluderer US amerikanerne, er efter mange hundrede års dekadens så svækket at vi næppe vil klare os særlig godt.

Og sådan set får vi kun som fortjent. Det er først og fremmest os der er ansvarlige for hele fadæsen, ikke?

Romed Bucher

Kai Spangenberg,
med al respekt, men din sammenligning halter lidt. Norge har absolut ikke været rig i 70'erne. At der ikke var mere udbredt fattigdom end der var, skyldtes helt klart de 4 søjler som du beskriver, mens der i Chile herskede US støttet venture kapitalisme. Hvilket betød at godterne blev fordelt langt mere retfærdigt i Norge end i Chile. Men rig har Norge altså ikke været, før de fik adgang til olien. De var bare bedre til at fordele den smule der var.

Men Norge er et konkret eksempel på at det godt kan lade sig gøre, at fordele rigdommen mere retfærdig, forudsat man har viljen, solidaritetsfølelse, samt en stærk, demokratisk ledet stat.

Mens vi stadig har til gode at se en fungerende frimarkeds økonomi der kan sikre bare et minimum af social retfærdighed.

Alligevel er der, selv i det oplyste Skandinavien, og med de gode, konkrete eksempler fra Norge, et flertal som tror på den kapitalistiske propaganda.

Tankevækkende, ikke?

@ Jens Cini

Jeg tror ikke Hopgood er helt galt på den (dit indlæg ovenfor 01.12). Det er imidlertid ikke noget gode og humane (oftest i egen selvforståelse) mennesker bryder sig om at høre/læse.

Som jeg har nævnt i tidligere blogs står Europa overfor gevaldige problemer i de komende årtier, p.g.a. den voldsomme befolkningstilvækst i hele Afrika og Vest- og Sydasien. Europas humanisme vil jeg betragte som globalt exclusiv, og det har den længe været, da den desværre ikke deles af befolkninger udenfor Europa. Lande som eksempelvis Kina, Japan og Sydkorea ansér ikke Afrika for at være et problem de skal, eller har lyst til at, beskæftige sig med. Selvom disse lande i Asien idag er lige så gennemsnitligt velstående som Europa, og har højere vækst, er det ikke den vej flygtningestrømmen går. (Og for 60 år siden var disse asiatiske lande ligeså fattige som landene i Afrika syd for Sahara). Da der, alt andet lige, vil være 1 milliard flere fattige afrikanere om 40 år end idag, er det nok et spørgsmål hvor langt Europas humanitære indstilling rækker. Det ser vist ikke helt godt ud, hvis man skal anlægge et lidt pessimistisk syn.

Henrik Klausen, Jens Cini og Kaj Spangenberg anbefalede denne kommentar
Kaj Spangenberg

Filo Butcher: - Nu var mit indlæg ikke en invitation til at diskutere ideologi. Altså kapitalismens forbandelser over for socialismens velsignelser. Det afsporer diskussionen. Mit ærinde var at påvise, hvorledes "søjle-systemet" både er opfundet og har virket i Norden og Nordvesteuopa i modsætning til ulandene - og for den sags skyld i en række sydeuropæiske lande.
I forhold til daværende Chile (før Pinochet) var Norge et rigt land. Det hænger også sammen med, at det (dengang) resourcefattige Norge (og Danmark) var og er medlemmer af de rige landes kreds, hvor samhandel befrugter kredsens medlemmer.
Her kan man så pege på de rige landes dødssynd over for ulandene, nemlig udbytningen af deres resourcer. Den rolle er Kina vokset godt med.
I denne sammenhæng duer ideologier ikke. Som fhv. Schlüter engang sagde: "Ideologier er noget bras". Det er de naturligvis ikke for de troende, men dem tillader jeg mig at holde uden for denne sammenhæng.

Kaj Spangenberg og Filo Butcher. Chile og Argentina er lande med en (Syd)europæiske påvirkning og med europæiske inspireret forfatninger som går tilbage til 1800-tallet. At Norge og andre skandinaviske lande har høj solidaritet og lav korruption skyldes det man kalder en høj radius af tillid i samfundet eller en høj social kapital . Genereingen af human kapital eller viden er også meget kultur afhængig. Jøder som er 0.02% verdens befolking har fået 27% af Nobelpriserne indenfor videnskab mens Afrika ingen (Hvor er vi dog lige?). Jeg har sammen med en bekendt skrevet social kapital og dens betydning for statsdannelsen mm her: http://www.nomos-dk.dk/nomos-artikler/jespermrosenloev_jensccini_naar_ku...

@Ole Olsen - For år tilbage troede jeg, at dette kunne stoppes i al fordragelighed. Det tror jeg ikke idag. Jeg hørte en forlæsning, at Prof. emeritus ved LSE John Gray om Euroen. Han mente ikke, at denne ville fungere nogen sinde- den havde fået et pusterum. Men sagde han et sådant politisk projekt bliver ikke stoppet men vil kører videre til det braser sammen -sådan er politikere. Jeg har lidt samme syn på indvandring til Europa idag. Den er ekstrem bekostelig og de reelle tal for vi nok aldrig. Flere økonomer siger de ikke tør at gå ind i en debat af frygt for racisme. Mange europæiske stater kører pt med meget høj gæld f.eks Englands statsgæld er på godt 900000.kr for hver indbygger. Frankrig er også i store problemer. Hele vesten sidder med enorm høj gæld som kunne hænger sammen med historisk lave renter. Dertil kommer en udsigt til en voldsom automatisering de kommede år hvor 30% af jobbene vil forsvinde. I Japan er dette godt da de har færre unge som bliver mere produktive men i vesten med mange ufaglærte indvandre er dette her noget der vil marginalisere dem som er i jobs. Ser man på holdningsundersøgelser blandt europæere så er mange centrum ventre vælgere faktisk på en DF fløj -men de forstætter at stemme centrum-ventre. Alt i alt tro jeg det hele ender i et sammenbrud som måske ikke lader sig kontrollere politisk. Udsigten til dette ikke stopper og tolerance kun vil medfører det bliver værre vil radikalisere europæerne. Læser men artikler som kan kommenteres i italienske eller britiske aviser som en ledetråd så er Europa nok på vej ind i en stor omvæltning som i 30 erne eller 1968.

@ Jens Cini

Problemet er, at hele denne problematik i presse/medier, og fra politisk hold, ikke bliver taget op i al almindelighed, fordi den er alt for ubekvem og sprængfarlig.

Tag blot denne artikel i Information, og tidligere, der udelukkende pirker til 'vor' dårlige samvittighed og skyldfølelse overfor (her) Afrikas enorme problemer, der i stigende grad også bliver Europas.
Problemerne går artiklen, og mange tidligere i dette medium, helt udenom, og det eneste formål er åbenbart, at pirke til vor skyldfølelse og gøre os møre (de der ikke allerede er) til en lempeligere indvandrings- og asylpolitik. (Det eneste problem der er i artiklen, er, at der er nogle illegale indvandrere der er utilfredse med den behandling de har fået). Uden på nogen ansvarlig måde at tage stilling til de socio-økonomiske og befolkningsmæssige konsekvenser noget sådant måtte have for Euopas nuværende befolkninger. Det kan ikke gøres i een artikel, men nok i en serie. Det tør man bare ikke.

Kristian Rikard

Ole Olsen (og Jens Cini), jeg er ret enig med dig. Der synes at være en forkærlighed - ikke blot her - men i mange medier for de sort/hvide historier. Som jeg vist gav udtryk for allerede i går, så er der
ikke een pæn/simpel løsning på dette problem. Derfor udtrykket en gordisk knude!

Ernst Petersen

Filo Butcher, jeg er til dels enig. Men selv de stigende forskelle mellem rig og fattig er ikke hovedproblemet.

Afrika vil ikke inden for de nærmeste årtier komme helt til tops. Dertil er de dels for langt bagefter, og dels har de afrikanske lande alt for store problemer at tumle med.

Derimod er jeg enig i, at vore svage politikere, der bare søger at mele deres egne kager, mens de uden at gøre noget bare venter på, at bedre økonomiske tider vil dukke op af sig selv, er et stort problem og formentlig vil føre til, at vesten mister sin førerstilling.

For politikerne sælger bare ud af goderne via privatiseringer og ødelægger standarden i skolesystemet samt i forskningen og på hospitalerne. I uddannelsessystemet ses dette ved, at politikerne bare lægger vægt på at få så mange igennem som muligt med eksamensbeviser, der bare er skrevet på et stykke papir, men ikke længere garanterer, at man egentlig har lært ret meget. For så kunne alle jo ikke bestå, og politikerne lægger vægt på kvantitet frem for kvantitet. Altså får vi svagt uddannede forskere, læger osv.

I mellemtiden har de største asiatiske lande kørt på for at indhente vestens forspring både i teknologi og økonomi og med stor succes. Kina køber stort op i både USA og Europa, så rigtigt mange af de største firmaer nu ejes af kinesere. Kina er nu allerede ved at være foran USA både i økonomi og teknologi, og begge dele vokser stadig langt hurtigere i Kina og andre asiatiske lande end i vesten.

Derfor tror jeg faktisk kun, at det kommer til at tage 10 - 30 år, før de største lande i Asien vil være klart foran både USA og Europa, der til gengæld sikkert vil blive ved med at sakke mere og mere bagud.

Romed Bucher

Ernst Petersen,
du synes ikke det er et hovedproblem når næsten halvdelen af EU er klassificeret som katastrofezone fordi de basale livsnødvendigheder ikke længere er sikret for en stor del af befolkningen? Medmindre der sker et eller andet mirakel vil klimaforændringerne indenfor de næste 50 år skabe så store problemer i Afrika at vi risikerer at bliver overrendt af desperate, sultende horder, især hvis sydeuropa også går i knæ og derved bliver politisk ustabil. Jeg ser åbenbart en anden fare end du ser. Jeg er enig at Asien om 10-30 år vil have overtaget førertrøjen, men jeg tror at der vil ske så meget værre ting i Europa at det faktisk ikke kommer til at spille en rolle for os længere hvem der nu har førertrøjen på og hvordan de fik den.

Asiaterne kan tillade sig at være ligeglad med katastroferne i Afrika, simpelt hen fordi de bor så langt væk. Det værste der kan ske at de asiater der lever i Afrika bliver smidt i havet, som dengang under Idi Amin. (det var nok Niger floden, ikke havet...)

Og til Kai Spangenberg vil jeg sige at kapitalismen vel ikke er ret megen ideologi, men først og fremmest det fremherskende økonomisk/politiske system vi lever i. Jeg er fløjtende ligeglad med ideologier, jeg vil bare have systemer der fungerer og giver socialt stabile og trygge samfund som ikke ødelægger vores livsgrundlag. Jeg tror heller ikke at Chile har været fattigere end Norge. Der har været mere fattigdom, af de årsager som du selv nævner, men fattig har Chile aldrig været, målt på ressourcer. Korrupt, men ikke fattig. Men Jeffrey Sachs har i sin bog "the end of poverty" ganske godt redegjort for at nogle lande simpelt hen ligger uhensynsmæssigt, rent geografisk set, uden mulighed for at opbygge en infrastruktur til at fremme samhandel. Uden handel er det svært at blive rig.

Men ellers er jeg meget enig med dine betragtninger.

@ Kristian Rikard

Vist er der ingen pæne eller simple løsninger på disse problemer. Og slet ikke når man fortsat begrænser sig til artikler som den ovenstående, og reducerer problemerne til nogle sortes utilfredshed i en Berlinerbydel, og blamer Europa og groft spiller på europæernes skyldfølelser, reelle, indbildte eller pånødede. Derfor vil den skæve kurs fortsætte, indtil læsset vælter. Og det kan formentlig ikke andet.

Ernst Petersen

Filo, jeg ved ikke, hvorfra du har det med at kalde hele Sydeuropa for katastrofezone? Men det lyder lidt overdrevet i mine ører. Især sammenlignet med de afrikanske lande.

Desuden er der grænser for, hvor mange der vil komme til Europa. For de sydlige europæiske lande vil kun finde sig i et begrænset antal. Kommer der flere end dette, så vil de helt sikkert bare skrue grovfilen på og beordre såvel flåde som militær til at patruljere og sænke eventuelle både med flygtninge, hvis ikke de frivilligt vender om efter, at de har affyret varselsskud. I hvert fald medmindre, at de kan få en aftale med andre lande om at aftage flygtningene, så de kan sendes videre.

Ernst Petersen

Desuden er Sydeuropa jo medlem af EU, og harmoniseringerne i EU vil helt sikkert bevirke lavere lønninger hos os, men gavne netop Sydeuropa.

Kristian Rikard

Ole Olsen,
Jeg tænkte faktisk ikke så meget på artiklen, men på problemets kerne og kompleksitet. Jeg har beskæftiget mig med demografi i ganske lang tid - også professionelt. Det ulykkelige her er, at den såkaldte økonomisk/demografiske transition, som man håbede og troede på ville gøre sig gældende i de store asiatiske befolkninger, jo faktisk også manifesterede sig og beviste "teoriens" gyldighed.
Men den økonomisk/politiske situation i specielt landene syd for Sahara for ikke at tale om Sudan etc. synes jeg efterlader en ret magtesløs og "defaistisk"!

Kristian Rikard

Det er i princippet 2 forskellige diskussioner i mine øjne - og det er ikke for at nedgøre
flygtningeproblemerne.

Philip B. Johnsen

Det er ikke en udvikling, der i fremtiden kan styres ved hjemsendelse/afslag på asyl, om få år har, de mange mennesker intet hjem, at vende tilbage til, klimaforandringer vil have fjernet eksistensgrundlaget i hjemlandene.

FN's klimarapport 2014 udtaler, at de rige lande "nu", som i med det samme, skal indlede en ekstrem udbygning af vedvarende energi, og reducere udledning af drivhusgasser med op til 70 procent, blot for udviklingen ikke skal eskalere helt ud af balance.

COP15 COP16 COP17 COP18 COP19

Politikkere har tilsyneladende ikke selvstændigt evnen til den fornødne forandring, som må starte nu, jeg håber derfor på, erhvervslivet der er aktivt i Afrika, vil tager selvstændige initativer, til retfærdig samhandel med nyt forøget lokalt angerment, der sikre eksistensgrundlaget for familier i Afrika, eksistensgrundlaget der samtidig kan være med til, at reducere befolkningstilvæksten, der er en stor del af fattigdommen.

Fra link:
"Det har været anslået at 200 millioner mennesker vil være fordrevet pga. klimaforandringer i 2050 en seksdobling af det nuværende niveau."

http://flygtning.dk/viden-fakta/flygtninge-i-verden/

Hvis man tror man kan gøre det her og at de komme til Europa leger man med den menneskelige natur. Mennesker former altruisme og anden social adfærd på baggrund af familiaritet -i adfærd som i handling. Vi er nok født sådan så det er ikke ideologi som ligger til grund for dette -troen på man kan overkomme det er en ideologi. Her er et indslag fra 60.min om spædbørn og moral. Det på 13.min og man kan se hvad det er for kræfter man er oppe imod i troen på det multietniske.
http://www.cbsnews.com/videos/born-good-babies-help-unlock-the-origins-o...

Kristoffer Larsen

Norge havde ihvertfald højere BNP købekraftkorrigeret end Chile i 70'erne.

http://preview.tinyurl.com/ovbkkcs

Steffen Gliese

Jens Cini, man skan tværtimod nok konstatere, at det, at de kommer til Europa og står ansigt til ansigt med konkrete mennesker er det eneste, der rykker forestillingen om "den onde anden". Det er jo aldrig de indvandrere og flygtninge, man konkret kender, der er problemet, men altid "de andre", derude. Og hvis den enkelte, man møder, er problemet, er det som regel problemer af en anden type, som man kunne have haft med hvem som helst, etnicitet ufortalt.
Når det er sagt, har Philp B. Johnsen selvfølgelig ret i, for alle bedste, at der skal ske en hastig omstilling til vedvarende energi, og her burde det altså være klart for enhver virksomhed, at det er langt billigere og mere hensigtsmæssigt at sikre sin egen strøm her og hisset med solfangere, hvis overskudsenergi man ovenikøbet kan sælge videre, samt andre energiformer, som sikrer en større økonomisk frihed og en uafhængighed af eksterne leverandører.

Philip B. Johnsen

Det er tid til at vågne op i Europa mf., det er ikke kun de værst ramte området af klimaforandringer, der vil føler konsekvenserne, folkevandring er ikke til, at stoppe når/hvis milioner flytter samtidig.

Ikke dermed sagt lavtliggende Danmark, er en undtagelse fra de værst ramte områder, det er der ingen garanti for, der skal kun en fuldblods nordatlantisk orkan til, at klimakatastrofen har ramt Danmark, nu i år, næste år eller 2016.

Af de 18 storme der ramte Storbritanien før Jul 2013, der alle kommer fra vest, ramte to af dem Danmark, den ene Bodil kom op på en max vind 44,2 m/s ved Nissum Fjord, men samme Bodil kom i Skotland op på 229 km/t (63,6 m/s), Aonach Mor, Skotland.

Tik tak tik tak.

Sider