Baggrund
Læsetid: 5 min.

Assads krigslykke er vendt

Islamistiske ekstremister ændrer den militære balance i Syrien. IS-militser har løbet den vestligt støttede opposition over ende og har fordrevet Bashar al-Assads styrker fra vigtige støttepunkter
Verden vender det blinde øje til Syrien, mens andre konflikter stjæler opmærksomheden. Præsident Bashar al-Assad blev for nylig taget i ed for tredje gang efter præsidentvalget 3. juni.
Udland
30. juli 2014

Det går igen skidt for de syriske regimestyrker, hvis kampmoral synes svigtende trods præsident Bashar al-Assads erklæring den 17. juli ved sin (gen)indsættelse efter valget i juni om, at »sejren over terroristerne er en kendsgerning«. Meget tyder på, at det forholder sig lige modsat trods de syriske statskontrollerede mediers trompeteren af »store militære resultater over hele Syrien«.

For efter erobringen af tre provinser i det nordlige Irak i juni har de islamistiske ekstremister i bevægelsen IS (Islamisk Stat, tidligere kendt som Islamisk Stat i Irak og Levanten, se faktaboks) i løbet af juli udvidet deres i forvejen betragtelige territorium ved en række offensiver, der har sendt al-Assads styrker på flugt – eller i graven – og IS kontrollerer nu hele den vigtige olie-provins Deir es-Zor og vigtige områder i Aleppo, Syriens næststørste by.

Det syriske regimes strategi gik i lang tid ud på at skåne IS-militserne, hvis positioner bevidst blev udeladt, når det syriske luftvåben bombede i de oppositions-kontrollerede områder. Det skete for dels at bevare IS som jihadistisk skræmmebillede i Vesten, dels for at sikre, at IS kunne imødegå angreb fra vestligt støttede sekulære og moderate islamiske oprørsstyrker, der for mere end et år siden vendte sig mod ekstremisterne.

IS har i det store og hele ladet regimets styrker i fred, mens de bekæmpede rivaliserende oprørsmilitser, men siden begyndelsen af juli er de militære fløjlshandsker erstattet af angreb på regimestyrker og civile, fulgt op af massakrer på soldater. Det britisk-baserede Syrian Observatory for Human Rights anslår, at 1.100 tropper og paramilitære regime-loyale er dræbt. Andre kilder opgiver tallet af dræbte til 1.700 tropper, militante og civile.

Således halshuggede IS-bødler angiveligt et halvt hundrede syriske soldater efter erobringen af en militær flybase nær den IS-kontrollerede provinshovedby Raqqa, der ellers i hele perioden med borgerkrig har været bevogtet af regimets ’Division 17’. Nogle af ofrenes afhuggede hoveder blev sat på stager eller hængt op på stakitter, hvor de blev filmet og derefter lagt ud på internettet.

Andre IS-sejre var erobringen af en regimentbase ved byen Hassahkeh og naturgasfeltet i Shaar, som regimet dog hævder blev tilbageerobret over weekenden.

IS i kontrol

Baggrunden for IS-offensiven, der har ændret den militære balance i Syrien, er erobringen af Mosul og andre byer i Irak i første halvdel af juni. Plyndring af de irakiske banker og erobring af USA-leveret artilleri, kampvogne og transportmidler fra de irakiske regeringsstyrker har sat IS i stand til at vende tilbage til Syrien for at gøre regnskaber op, dels med de vestligt støttede oprørere – der ellers havde fordrevet ekstremisterne fra byen Raqqa og den halvdel af oliebyen, Deir es Zor, der indtil for få uger siden var kontrolleret af de militante bevægelser Jabhat al-Nusra og Ahrar al-Sham – dels med de regimetropper, der havde bidt sig fast i ’lommer’ i området.

I den proces er flere af oprørsgrupperne gået over til IS og har svoret troskab til ’kaliffen’, Abu Bakr al-Baghdadi. Desuden har IS allieret sig med – eller købt støtte fra – sunni-stammer i området, og IS anslås nu at råde over 10.000 veltrænede tropper i Syrien. I Deir es Zor blev Jabhat al-Nusra-styrken løbet over ende og militsens kommandant summarisk henrettet, og alle rapporter peger på, at den vestligt støttede del af oppositionen reelt er elimineret militært – og dermed politisk – og at borgerkrigen nu er endt som et opgør mellem IS og regimet – med de kurdiske byer i det nordøstlige Syrien som delmål for ’kaliffen’.

Regimet kritiseres

Det militære tilbageslag for regimets styrker, der siden sidste år stabiliserede kontrollen over vigtige byer og trafikale knudepunkter, har ifølge den libanesiske avis The Daily Star ikke kun vakt misnøje, men åbenlys kritik blandt regime-loyale i Damaskus. På de normalt Assad-loyale Facebook-portaler cirkulerer nu de morbide henrettelsesbilleder fra Raqqa-flybasen, ligesom navnelister publiceres på soldater og officerer, der enten flygtede eller deserterede, da IS-militsernes fremrykning blev indledt.

»Der gik kun få dage mellem katastrofen for ’Division 17’ og tabet af Shaar-gasfelterne, men det var nok til at afdække den bedrageriske tilstand blandt militære, sikkerheds- og medie-ledere,« skrev en kvindelig regime-tilhænger i sin Facebook-opdatering og fortsatte:

»Hvordan forklarer de øverste militære ledere, hvad der foregår? ’Division 17’ modstod belejring i mere end to år, og IS annoncerede allerede før Eid al Fitr (fejringen af ramadanens ophør i den forløbne weekend, red.), at de ville angribe basen. Hvor var forstærkningerne og flystøtten? Eller er jeres rolle begrænset til plyndring og tyverier?«

Kritikken fra de hidtil loyale regime-støtter er præget af hidtil uhørt vrede. Således er det første gang, præsident Bashar al-Assad åbent kritiseres som ansvarlig for de militære tilbageslag og ’forbandes’ med navns nævnelse.

En årsag til tilbageslaget er, at de irakiske militante, der støttede regimet, er vendt tilbage til Irak for at forsvare Bagdad-regimet mod IS, og den libanesiske Hizbollah-milits er angiveligt koncentreret i grænseområdet mellem Syrien og Libanon, hvor den beskytter de derværende shia-landsbyer.

Den stigende mistro til, at regimet på sigt vil overleve, som kritikken i de sociale medier er udtryk for, afspejles også i, at værnepligtige mænd unddrager sig indkaldelse til den obligatoriske militærtjeneste enten ved at rejse ud af landet, forføje sig til de oppositions-kontrollerede områder i det nordlige Syrien eller ved at betale sig fra indkaldelse med fiktive lægeerklæringer, der signeres af korrupte officerer. Andre vælger at ignorere indkaldelses-ordrerne og flytter enten adresse for at undgå at blive hentet af militærpolitiet eller bliver boende i håb om, at de ikke opdages. I kystbyen Tarsus har 500 unddraget sig militærtjeneste, og en typisk repræsentant er en 30-årig værnepligtig ved navn Mohammed fra en landsby i det alawit-dominerede kystområde. Han siger til web-siden al-Monitors korrespondent, at han »ikke bare vil gå i døden«, hvorfor han ikke har reageret på den indkaldelse, der kom for et halvt år siden.

»Jeg støtter ikke hverken oppositionen eller regimet, så jeg vil ikke deltage i kamphandlingerne,« siger han. »Indtil nu har militærpolitiet ikke forsøgt at hente mig, og jeg vil heller ikke lade dem gøre det.«

Han fortæller videre, at han stadig kan bevæge sig rundt i sit område trods de mange militære kontrolposter, der har lister med navne på indkaldte.

»Jeg kører som regel lige igennem, for der bliver sjældent spurgt efter mit id-kort, da jeg kommer fra en alawit-landsby, hvor alle støtter den syriske regering. Eller også er mit navn endnu ikke nået til disse lister.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anders Hansen

Oliefelterne blev genindtaget af syriske regeringsstyrker efter få dage:
http://nyhederne.tv2.dk/udland/2014-07-26-syriske-styrker-slår-tilbage-ved-vigtigt-gasfelt

Desuden har de vundet mere terræn end de har tabt det seneste halvandet år. Også de seneste uger. Det kan man følge her: http://en.wikipedia.org/wiki/Template:Syrian_Civil_War_detailed_map

Det er alt for tidligt at tale om "vendt krigslykke", hvis det overhovedet sker. Desuden er der ingen kystbyer der hedder Tarsus i Syrien, men Tartus.

Evan Knudsen, Bill Atkins, Bjarne Nielsen, Niels-Holger Nielsen, Niels Jespersen, Torben Selch, Dennis Berg, Eva eldrup, Martin Andersen, Rune Petersen og Dagmar Christiandottir anbefalede denne kommentar
Jesper Wendt

Det lyder som sunde demokratiske strømninger, det glæder mig danske skattekroner, har støttet dette forkromede paradis.

Evan Knudsen, Bill Atkins, Bjarne Nielsen, Torben Nielsen, Martin Andersen, Tobias Nielsen, Rune Petersen og Anders Hansen anbefalede denne kommentar
Anders Hansen

Det første link virkede åbenbart ikke, men TV2 Nyhederne og Ritzau skrev det for hele 3 dage siden. Overskriften er: "Syriske styrker slår tilbage ved vigtigt gasfelt".

Måske virker linket her:
http://nyhederne.tv2.dk/udland/2014-07-26-syriske-styrker-slår-tilbage-ved-vigtigt-gasfelt

Martin Andersen

Anders - tak for link om:

Syriske soldater har lørdag vundet et vigtigt gasfelt tilbage, efter at jihadister fra den islamistiske gruppe Islamisk Stat (IS):

http://nyhederne.tv2.dk/udland/2014-07-26-syriske-styrker-sl%C3%A5r-tilb...

Bjarne Nielsen og Niels-Holger Nielsen anbefalede denne kommentar
Peter Ole Kvint

Den helt normale fremgangs måde er at du finder et svagt punkt og erobre dette. Hvorefter du udråber denne helt ubetydelige sejr som afgørende. Hvor efter modstandere sender sine bedste reserver hen for at generober hullet. Men ved skæbnes ugunst så mister andribberne deres forsyninger, og hullet er tømt for forsyninger. Efter nogle dage uden mad så er de meget forhandlingvillige. Og modstandren har mindste sine bedste reserver.

Henrik Klausen

Hvad! Vil! Bo og Martin Lidegaard nu gøre? Bombe alle sider i borgerkrigen? Kommer Information også med en ny leder om, at det eneste fornuftige nu er at bombe "regimet", ligesom tidligere? Har vi ikke også læst i aviserne, at al-Assad har skabt ISIS?

Er der noget problem, som manglende bombninger ikke har været med til at skabe? :-o

Stig Bøg, Benny Jensen, Bjarne Nielsen, Rune Petersen, Claus Jørgensen, Martin Andersen, Anne Eriksen, Tobias Nielsen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Jonas Petersen

"Således halshuggede IS-bødler angiveligt et halvt hundrede syriske soldater efter erobringen af en militær flybase nær den IS-kontrollerede provinshovedby Raqqa, der ellers i hele perioden med borgerkrig har været bevogtet af regimets ’Division 17’. Nogle af ofrenes afhuggede hoveder blev sat på stager eller hængt op på stakitter, hvor de blev filmet og derefter lagt ud på internettet"

Advarsel: Det er skrappe billeder...

http://pamelageller.com/2014/07/graphic-video-islamic-state-beheads-50-p...

Nic Pedersen

Tja, IS formerly known as ISIS er jo åbenbart sande mestre i at blive overset af andre med egne dagsordner.
Deres kilometerlange kolonne af fine, nye Toyota firehjulstrækkere på vej mod Mosul og det nye kalifat blev jo efter sigende overset af visse store og veludstyrede efterretningstjenester, som man egentlig havde mistænkt for at holde godt øje med området.
Eller kunne forskellige ting måske forholde sig anderledes i virkeligheden end i medierne?

Niels Mosbak, Thomas Borghus, Stig Bøg, Bill Atkins, Rune Petersen, Claus Jørgensen og Martin Andersen anbefalede denne kommentar

10.000 "veltrænede" soldater?
Det er altså ingenting. Syrien har mere end 17 millioner indbyggere, og der skal altså lidt mere til end 10.000 mand og nogle erobrede tanks.
Hvis IS virkelig truer Syrien, Kurdistan og Irak, samtidg med, at de er så ekstreme, at alle "normale" arabiske lande må vånde sig ved deres nævnelse, så vil det være mærkeligt, hvis ikke en form for alliance opstår imod dem, enten eksplicit eller implicit.
Jeg forudser, at de knuses med tiden. Al Quada lærte lektionen på den hårde måde - hvis man er for ekstrem, så vil ingen følge dig - og den lektion vil også komme til IS.

Martin Andersen, Niels Jespersen og Bjarne Nielsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Præcis Henrik Klausen

27. august 2013 ville Helle Thorning Schmidt gå i krig imod Syriens President Bashar al-Assad, hvis USA og storbritanien gik ind i krigen, det har sikkert ikke ændret sig, men kan man lære noget af situationen i Syrien i dag.

Fra artikel se link.
Med og uden omtanke
Efterretningstjenesterne laver et prisværdigt arbejde og tilsyneladende med stor succes. Selvfølgelig skal vi forhindre flest mulige angreb og internationalt slå til mod ledere og organisationer. Love, der gør indhug i retssikkerhed og retsstatslighed, er værst for os selv, omend amerikansk behandling af fanger i høj grad opfattes af muslimer som en særlig uhæmmet forfølgelse af dem.

Mest stimulerende for konflikten er alle de - på kort sigt 'terrorbekæmpende' - handlinger, der fodrer fjendebilledet og skaber fremtidens rekruttering.

Fortsat fra artikel se link.
Netop fordi vi eksekverer terrorbehandlingen som en krig, skaber vi en større trussel. Vi ser en sikkerhedstrussel ikke praktiske udfordringer, og vi fokuserer på kortsigtet kamp mod aktuelle fjender på bekostning af langsigtet effekt på tilstrømningen.

Vi hæmmer vore egne muligheder af at tænke vigtige spørgsmål gennem en krigsoptik, der blandt andet giver et forvredet syn på religion som forstadiet til terror.

Artikel
Link: http://www.information.dk/146236

I fremtiden burde, en til hver tid siddende dansk regering muligvis prøve, at tænke selv og ikke gå i krige i lande, Danmark ikke forstår og med lande der ikke, har positive erfarings resultater, med krig rettet mod terror bekæmpelse.

Link: http://www.bt.dk/politik/thorning-overvejer-dansk-deltagelse-i-militaert...

Rune Petersen, Claus Jørgensen, Martin Andersen og Henrik Klausen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Henrik Klausen

Abu Ghraib fængslet i Irak, kidnapninger og Gitmo fortæller sin helt egen historie, om Danmark's nærmeste allierede samarbejdspartnere og hvorfor der er brug for eftertanke, blandt de mere demokratisk indstillede borgere i Danmark.

Martin Andersen, Thomas Borghus, Bjarne Nielsen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Nic petersen

vil du ikke fortælle hvordan du tror det hænger sammen? Jeg er meget forvirret for som du siger burde de ikke være svære at bombe af helvedes til fra luften med al det moderne isenkræm der findes idag.

Hvorfor er der ingen der stopper de svin? Hvorfor kan hverken peshmerga eller den syriske hær stoppe dem?

Det er jo sindsygt og tilgiveligt at det kurdiske folk igen blivet udsat for massakre uden nogen hjælper.

Nic Pedersen

Ryan,

jeg ville ønske, at jeg vidste, hvordan det hele hænger sammen!
Men jeg kan i hvert fald regne så meget ud, at "de svin" må være nyttige i USA's og de arabiske oliekongers planer. Ellers var de ganske enkelt ikke nået frem og etableret sig!

Og kurderne og den syriske hær gør det vel egentlig ret godt i deres respektive områder!?

Et gæt er, at der bagved måske er en plan om at lokke Iran til at gribe ind imod IS i Irak, så de enten kan beskyldes for invasion eller i hvert fald lokkes ind i en grim og dyr krig.

Og ja, det lyder sindssygt, men det er det måske netop også?!

Jens Harder Vingaard Larsen, Martin Andersen, Bjarne Nielsen, Rune Petersen og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar
Frank Hansen

Vi kan kun glæde os over, at der findes en stærk demokratisk stat som Israel i det galehus som Mellemøsten efterhånden har udviklet sig til.

Jens Harder Vingaard Larsen, Jonas Petersen og Esben Jensen anbefalede denne kommentar
Holger D. Kvist

Der står i koranen at der en dag vil komme en gruppe i Irak, og udråbe sig selv til khalif. Disse mænd vil have langt hår og langt skæg. De vil ikke have efternavne men byer såsom al baghdadi.. Denne gruppe vil overtage hele Irak og Syrien. Der står også at man som muslim skal passe på og ikke tro på dem.. Tankevækkende at det der er står i koranen sker nu tildags...

olivier goulin

@Frank Hansen

Din humor fejler ikke noget.

/O

Martin Andersen, Frank Hansen, Niels Mosbak, Peter Hansen, Benny Jensen, Bjarne Nielsen, Rune Petersen, Claus Jørgensen, Henrik Klausen, Karen Grue og Helene Nørgaard Knudsen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Dennis Berg skriver:
"10.000 "veltrænede" soldater?
Det er altså ingenting. Syrien har mere end 17 millioner indbyggere, og der skal altså lidt mere til end 10.000 mand og nogle erobrede tanks.
"

10.000 med våben, inkl. kampvogne og artilleri er mere end rigeligt, hvis de 10.000 ingen skrupler overhovedet har med at dræbe civile, og det forsvarende militær er demoraliseret og uden effektivt lederskab. Hvis man virkelig var målrettet, kunne 10.000 soldater, en kampvogn, plus artilleri sagtens udslette hele den syriske civile befolkning. Det kræver kun ammunition og hensynsløshed. Det eneste IS-folkene mangler er ammunition.

Niels Jespersen

Lasse Ellegaards artikel citerer kilder uden nogen kritik.

Det virker helt usandsynligt at en alawit som citeres på et websted siger at han hverken støtter den ene eller den anden part. Alawitter jo kættere som skal slås ihjel ifølge IS (alawitterne regnes for en afart af Shiaislam, som IS og de andre ekstreme fundamentalister jo regner for folk der skal slås ihjel ifølge deres tolkning af koranen). Så mon ikke man her har fundet en så atypisk alawit at det bestemt ikke siger noget om viljen til at gå med eller imod regeringens krig mod IS?

Den kritik Lasse siger findes mod hæren på nettet, fordi den ikke reagerede med at forstærke den afdeling som senere faldt for IS angreb, tyder da på at folk støtter krigen mod IS - og at man kan sige sin mening om den slags? Asad er da sikkert glad for den slags borgere? Hvem ved hvad der i virkeligheden skete - måske har hæren bare undervurderet styrkerne som kom?

Den syriske hær er da i godt humør og støttes skam af almindelige syrere med langt overvejende flertal efterhånden som de kan se hvad oprørsgrupperne kan præstere og står for. Alle siger nu at den protest som man oprindeligt så flere steder i landet aldrig skulle være blevet til en borgerkrig, som jo ødelægger landet. Syrerne har jo aldrig været fanatiske religiøse mennesker som de grupper vi nu ser med al Nusra, IS etc der ønsker ekstreme sharialove etc. Helt imod den udstrakte gensidige respekt alle religioner i landet har haft en meget langvarig tradition for.

Hvad vil Lasse dog med denne artikel? Han citerer fra diverse kilder med utroværdige øjebliksbilleder som modsiges af alt det man ellers ved.

Syriens hær er jo det sidste år eller mere gået fra den ene sejr til den anden på gr. a. ændret startegi. Området omkring Damaskus grænsen til Libanon og Jordan, Homs er faldet og nu er Aleppo på vej tilbage i folden. Så kommer der sådam en artikel med små øjebliksbilleder af små ting - og straks bliver det blæst op til at syrerene deserterer, folk støtter ikke længere hæren og er meget kritiske og ingen vil kæmpe?

Det er da langt under niveau.

Lars R. Hansen

Nic, hvem siger de, IS-kolonnerne, ikke var opdaget og informationeren viderebragt til irakiske silkerhedsmyndigheder, der blot ikke magtede at bruge informationeren til noget videre nyttigt, bl.a. da Irak ikke har egentlige kampfly i deres flyvevåben.

Lars R. Hansen

Informationerne og sikkerhedsmyndighederne, skulle det være...

Nic Pedersen

Lasse,

jeg gør i hvert fald ikke. At det skulle lade sig gøre, lyder for absurd. Det er jeg helt enig i.
Men nu er det nok heller ikke liiige primært det irakiske flyvevåben, som man kunne have forventet indsats fra, hvis ellers IS da virkelig ses som et problem i Washington og andre hovedstæder med interesser i området!?

Det tyder jo også på nogle sære ting bag kulisserne, at Maliki ringer til Moskva efter hjælp, og at der herfra faktisk leveres noget brugbart - dvs. en håndfuld gamle Su-25 med meget kort varsel, mens amerikanerne synes at "sidde på hænderne".

Men nej, jeg ved sgu ikke, hvad der foregår bag gardinerne dernede, men skummelt ser det ud.

Lars R. Hansen

Forklaringen på det forhold, at Irak modtager støtte fra Rusland (der vist må kaldes noget begrænset i forhold til at få amerikanerne til at lave en massiv luftkampagne, ved du iøvrigt om de russiske tilsagn har materialiseret sig og i så fald det nærmere omfang?) mens USA holder sig tilbage, må, lidt intetsigende, jo nok være, at mens Irak ikke ville imødekomme de amerikanske krav om modydelse (tilsynelandende Malikis afgang og dannelsen af en tværsekterisk samlingsregering) ville Irak imødekomme de russiske modkrav eller at Rusland ingen videre modkrav havde, da Rusland simpelthen så en større egeninteresse i at støtte nedkæmpelse af IS, mens USA tilsyneladende ikke mener IS og deres seneste succes i Irak og Syrien udgør nogen umiddelbar fare mod amerikanske interesser i Mellemøsten.

Nic Pedersen

Lasse,

de første fem Su-24 skulle være blevet leveret for måneds tid siden:

http://rt.com/news/169144-iraq-russian-jets-arrive/

Jeg har ikke hørt yderligere om evt. indsættelse. Men ISerne har jo i hvert fald ikke holdt "Toyota-træf" i åbent terræn siden, mig bekendt. Mindre end en "massiv luftkampagne" burde jo også kunne få has på sådan et.

Nic Pedersen

Sludder, Su-25 selvfølgelig!

Martin Andersen

En afdeling af IS, som er trænet på en base nær Adana, i NATO-landet, Tyrkiet, brød ind i Syrien, støttet af tyrkisk luftvåben, og indtog og plyndrede den armensk kristne by, Kessab, ikke langt fra Syriens grænse til Tyrkiet, fra den 21. marts 2014. De armensk kristne i Kessab måtte flygte fra IS til Latakia i Syrien.

http://horizonweekly.ca/news/details/37981
http://www.aydinlikdaily.com/Detail/ISIS-Terrorists-Trained-In-A-US-Base...
http://asbarez.com/121079/armenian-homes-in-kessab-looted-occupied/
http://www.armenianweekly.com/2014/03/23/activist-rebels-robbing-homes-d...
http://english.al-akhbar.com/content/beleaguered-armenians-kessab-once-a...
http://www.globalresearch.ca/natos-turkey-providing-air-support-for-al-q...

De armenske kristne var for 99 år siden forfulgte og udsatte for folkedrab i Tyrkiet. Syrien tog godt imod de armenske kristne fra Tyrkiet for 99 år siden og gav dem et fristed i Syrien, som varer ved endnu. Al Assad og den syriske hær har støttet de armenske kristnes tilbagevenden til Kessab. Det lykkedes den syriske hær, den 15. juni, at befri Kessab fra IS, så de armenske kristne igen kunne vende tilbage til deres by, men huse og kirker i Kessab var ødelagte af IS, så nu forestår et stort genopbygningsarbejde, som den syriske stat vil støtte:

http://english.al-akhbar.com/node/19173
http://www.liveleak.com/view?i=b36_1395972123
http://english.al-akhbar.com/node/20188

Senator i Virginia, USA, Richard R. Black, er beskæmmet over og beklager amerikansk støtte til bevæbning og træning af IS terrorister i Tyrkiet og i Jordan, han har sendt et takkebrev til Al Assad for hans og den syriske hærs støtte til de armenske kristne i Kessab imod IS terrorister:

http://www.globalresearch.ca/virginia-senator-thanks-syrian-president-ba...

Philip B. Johnsen

Tak Martin Andersen.
Det må være muligt, at også Danmark kan, lære noget af dette.

Martin Andersen

Philip B. Johnsen:

Ja - jeg ville ønske Helle Thorning og Martin Lidegaard - havde viden som ovenfor beskrevet - som ville få dem til at besinde sig på ikke blindt at følge Kerrys og Obamas politik i Syrien med støtte til træning af oprørsgrupper, FSA og ISIS/ISIL/IS og Al Qaeda og Al Nusra, på baser i Tyrkiet og Jordan, udstyret med militære køretøjer og våben betalt af Saudiarabien og Quatar, som opfølgende sendes til Syrien (og Irak), hvor de ødelægger kulturelle og religiøse historiske mindesmærker og forfølger og plyndrer almindelige syrere (og irakere) af alle religiøse retninger og ødelægger deres huse og kirker og moskeer og dræber civile syrere (og irakere) i alle aldre. FSA, Al Qaeda, Al Nusra, ISIS/ISIL/IS går ikke ind for humanitære love og demokrati i Syrien (og i Irak), som USA har fortalt idealiserende urealistisk:

http://www.aydinlikdaily.com/Detail/ISIS-Terrorists-Trained-In-A-US-Base...
http://www.wnd.com/2014/06/officials-u-s-trained-isis-at-secret-base-in-...
http://rt.com/op-edge/168064-isis-terrorism-usa-cia-war/

karen pagter

Må jeg igen anbefale f.eks. læsning af Patrick Cockburn (The Independent) ,som er en af de korrespondenter, der synes at kunne rapportere uden bias fra Mellemøsten. Måske han også er en af Lasse Ellegaards venner i området. Lasse, kan du mon opdatere mig om det?

Jeg synes, at det er meget vigtigt at læse alt, jeg mener alt og i forskellige medier, om, hvad der sker i området. Det betyder desværre også, da Danmark er et lille land og dansk presse small, at man må ty til udenlandsk presse for at supplere og for at få et så nuanceret billede som mulgt af situationen.

Niels Jespersen

@Karen Pagter

Det er rigtigt at Patrick Cocburn (fra avisen the Independent) er uafhængig.

Ligesom Robert Fisk fra samme avis. Man så tidligere af og til oversættelser af ham i Information, men det sker ikke længere. Åbenbart er the Guardian nu hofleverandør

Der findes en kilde mere som er rigtig god at studere, tidligere chefkorrespondent for Mellemøsten, Charles Glass, som har kendt Syrien i mange årtier og skrevet bøger om landet.

Han har reportager fra landet som han har besøgt med et års mellemrum ca. siden borgerkrigen begyndte, hvor han bevæger sig rundt til de forskellige parter og steder.

www.charlesglass.net

med artikler i en speciel menu og på forsiden.

Det kan Lasse Ellegaard ikke gøre har han en gang sagt for et par år siden - han er åbenbart på en sort lliste

De

Martin Andersen og Jens Harder Vingaard Larsen anbefalede denne kommentar
georg christensen

At Assad´s krigsløkke er udslættet, er allerede en kendsgerning. Grunden dertil er vestens med Europæerne og USA i spidsren ikke var villige til noget som helst for at hjælpe Syrerfolket, det samme er gældende for Libyen og også Ægypten.

Hvis EU ikke snart og radikalt ændre sin politik, destruerer EU bare sig selv. Opløsnings processen er allerede i fuld gang.

Helene Nørgaard Knudsen

jeg tror IS(IS/IL) handler om at skaffe billigere olie. de er tvunget til at sælge til dumping priser på det sorte marked. og hvis de sælger nok kan det sænke priserne på det åbne marked. enten har USA ikke råd eller også vil de rige bare ikke betale det en tønde oile koster.

Martin Andersen

ISIL/ISIS, som nu kaldes IS (http://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_State_of_Iraq_and_the_Levant) er frygtet af kristne og af shiiter/alawitter i Syrien og i Irak:

Her holder IS parade med en flere km lang række af beslaglagte amerikanske militære køretøjer - ved Mosul i Irak, som engang hed Ninive, og som er en assyrisk kristen og shiitisk by - nu er de assyriske kristnes og shiiternes liv i Mosul truet af IS:

http://www.zerohedge.com/news/2014-06-25/isis-holds-parade-captured-us-m... - den 25. juni
http://www.globalresearch.ca/iraq-isis-terrorists-target-assyrian-christ... den 18. juni

Her smadrer IS profeten Jonas' gravmonument i Mosul/Ninive i Irak (Jonas, som er kendt for at sluges af en hval):

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2685923/Shocking-moment-ISIS-mil... - den 9. juli
http://rt.com/news/175636-iraq-jonah-tomb-mosul/ - den 27. juli
http://da.wikipedia.org/wiki/Ninive
http://no.wikipedia.org/wiki/Jona

Her smadrer IS assysriske kristne historiske helligsteder og kirker og muslimske mindretals historiske helligsteder og moskeer i Mosul/Ninive, Irak:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2683087/ISIS-wages-war-Shia-Musl... - den 7. juli

Her er billeder og beskrivelser af hærgende og terroriserende IS' fremfærd mod civile kristne og shiiter i Mosul/Ninive i Irak - juni og juli 2014:

https://www.forfulgt.dk/nyheder/2014/Juni/Naesten-1000-kristne-familier-...
https://www.forfulgt.dk/nyheder/2014/Juni/Kristne-i-Mosul-beretter-om-IS...
http://skriften.net/kristen-far-begik-selvmord-efter-isis-medlemmer-vold...
https://www.forfulgt.dk/nyheder/2014/Juli/Flygtninge-fra-Mosul-faar-hjae...
http://www.globalresearch.ca/iraq-isis-terrorists-target-assyrian-christ...
http://crossmap.christianpost.com/news/isis-in-mosul-orders-unmarried-wo...
http://rt.com/news/174104-iraqi-christians-isis-ultimatum/
http://rt.com/news/176528-islamic-state-iraq-video/

Hvem står bag IS:

http://www.globalresearch.ca/the-islamic-state-of-iraq-and-the-levant-an... - analyse jf. Michel Chossudovsky - den 19. juni
http://www.globalresearch.ca/the-latest-debacle-in-iraq-black-flags-over... - analyse jf. Mike Whitney - den 12. juni
http://www.globalresearch.ca/us-sponsored-commandos-responsible-for-abdu... - analyse jf. Souad Al-Azzawi - den 17. juni
http://www.globalresearch.ca/isis-made-in-usa-iraq-geopolitical-arsonist... - analyse jf. Tony Cartalucci - den 18. juni
http://www.globalresearch.ca/isis-in-iraq-a-cia-nato-dirty-war-op/5388486 - analyse jf. William Engdahl - den 25. juni
http://www.globalresearch.ca/the-iraq-isis-insurgency-and-the-anglo-amer... - analyse jf. Felicity Arbuthnot - den 18. juni
http://www.globalresearch.ca/isis-leader-abu-bakr-al-baghdadi-trained-by... - den 16. juli