Læsetid: 4 min.

EU spiller forsigtigt i Gazakrigen

EU har forsømt at bruge den økonomiske magt, unionen har over for både Israel og palæstinenserne, mener flere eksperter
Palæstinensere indsamler de menneskelige rester fra et klasseværelse i en FN-skole i Gaza By, hvor mindst 16 palæstinensere blev dræbt under onsdagens kraftige, israelske bombardementer. Den væbnede konflikt fortsætter nu på 25. døgn.

Palæstinensere indsamler de menneskelige rester fra et klasseværelse i en FN-skole i Gaza By, hvor mindst 16 palæstinensere blev dræbt under onsdagens kraftige, israelske bombardementer. Den væbnede konflikt fortsætter nu på 25. døgn.

Marco Longari

1. august 2014

Mens EU inden for de seneste uger har formået at bilægge modstridende interesser og komme til enighed om økonomiske sanktioner imod Rusland, har unionen reageret mere forsigtigt på konflikten mellem Israel og palæstinenserne. EU’s respons på israelernes bombardement af tætbefolkede flygtningelejre har begrænset sig til to udtalelser, der fordømmer begge parter, samt yderligere fem mio. euro til nødhjælpsarbejdet i Gaza.

De to meget forskellige reaktioner er nu begyndt at tiltrække kritik, selv fra dele af det israelske samfund.

»Det tog EU et par uger – ikke år – at gøre sit standpunkt over for Rusland krystalklart,« skriver Nurit Peled-Elhanan, israelsk fredsaktivist og underviser på Hebrew University i Jerusalem, på EUObserver.com.

Hun kritiserer EU’s respons på ikke kun de nuværende angreb på Gaza, men også den vedvarende besættelse og udvidelserne af bosættelserne på besat land.

»Europæiske lande har kritiseret dem hårdt, mens de fuldt ud har fortsat samarbejdet med Israel økonomisk, politisk og militært. Som resultat betaler Israel ingen pris for seriøse overtrædelser af international lov. Tværtimod betaler Europa også for megen af den humanitære ødelæggelse ved besættelsen, hvilket gør det endnu lettere for Israel at fortsætte den,« tilføjer hun.

»Europa kunne gøre langt mere som illustreret af den hårde respons på Ruslands annektering af Krim.«

Vurderingen bakkes op af en række Mellemøsteksperter, der påpeger, at EU bestemt ikke står uden muligheder for at yde indflydelse på både Israel og palæstinenserne. Mens EU er det Palæstinensiske Selvstyres (PA) største donor, handlede det i 2013 med Israel for omkring 30 mia. euro, en stigning fra 19,7 mia. euro 10 år tidligere.

»EU er Israels største handelspartner, så det har markant indflydelse over for Israel økonomisk set,« fortæller Myriam Benraad, Mellemøst-ekspert ved European Council on Foreign Relations’ (ECFR) Paris-kontor.

Hun påpeger, at EU for et år siden vedtog nogle retningslinjer, der forbød EU’s institutioner at finansiere researchinstitutioner eller aktiviteter i bosættelserne. Et begrænset træk, men det gjorde indtryk i Israel, siger hun til Information.

»For første gang nogensinde var der diskussion i Israel om samhandlen med EU, og hvordan landet ikke havde råd til at miste EU,« siger Benraad.

EU’s balanceakt

Frem for at gå skridtet videre og bruge samhandlen med Israel til at lægge pres på premierminister Benjamin Netanyahu har EU udsendt en række udtalelser, hvor det kritiserer både Israel og Hamas.

EU fordømte i en udtalelse efter et krisemøde i det Europæiske Udenrigsråd d. 22. juli først og fremmest »den vilkårlige affyring af raketter ind i Israel af Hamas og militante grupper i Gazastriben. Disse er kriminelle handlinger, som ikke kan forsvares«.

Samtidig understregede EU, at »alle medlemslande anerkender Israels legitime ret til at forsvare sig selv imod angreb«. Først herefter understreges det, at »Israels militære operation bør være proportional og overholde folkeretten«.

Med henvisning til EU’s udtalelse afviste en israelsk talsmand over for BBC’s Radio 4, at Israels angreb koster landet venner og anseelse rundt om i verden. Tværtimod – sagde talsmanden – er udtalelsen et bevis på, at EU »står skulder ved skulder« med Israel.

»Ved at indtage Israels position i forhold til at afvæbne Hamas har EU sendt et signal, som er blevet spundet af Israel som værende en invitation til at øge sin militære operation med en rystende pris i palæstinensiske civile ofre og lidelse,« skriver Daniel Levy, direktør for ECFR’s Mellemøst- og Nordafrika-program, på Carnegie Europe.

Myriam Benraad er enig: »Det er legitimt, at EU kritiserer Hamas’ handlinger, men de kan ikke sidestilles med Israels uforsvarlige kampagne. At gøre det sender et meget skidt signal til Israel såvel som til palæstinenserne,« siger hun.

Mistet overblikket

Hvad flere eksperter tilmed påpeger er, at EU synes at have glemt det overordnede billede og de 47 års besættelse, der er gået forud for den seneste Gaza-krig.

»EU kan ikke ignorere udvidelsen af bosættelserne, der gør det stadigt sværere at nå frem til en løsning, og den voksende forarmelse i de palæstinensiske områder, som fostrer radikalisering,« siger Benraad med henvisning til, at dette ikke nævnes i EU’s udtalelser.

Lina Khatib, direktør for Carnegies Mellemøstcenter, er enig:

»Kampene mellem Israel og Hamas er et direkte resultat af manglen på fremskridt i forhold til fredsprocessen,« skriver hun. »På trods af alvoren af den igangværende vold har EU’s position ikke adresseret dette større billede,« fortsætter hun.

Alle eksperterne synes enige om, at EU har besluttet sig for at træde et skridt tilbage og overlade det diplomatiske spil til USA og Egypten.

»EU er den store ’fraværende’ i denne historie. Jeg kan ikke se for mig, at EU vil påtage sig en rolle, hvilket er en katastrofe for EU’s udenrigspolitik,« mener Benraad.

»Fra den ene krise til den næste har EU bevist, at det ingen vision har for regionen, og at EU ikke har en rolle at spille, så det står klart, at EU ikke vil blive en stærk aktør i den nærmeste fremtid.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Rune Veigert
  • Pia Qu
  • Søren Blaabjerg
  • Benno Hansen
  • Torben K L Jensen
  • Britta Hansen
Rune Veigert, Pia Qu, Søren Blaabjerg, Benno Hansen, Torben K L Jensen og Britta Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

»Fra den ene krise til den næste har EU bevist, at det ingen vision har for regionen, og at EU ikke har en rolle at spille, så det står klart, at EU ikke vil blive en stærk aktør i den nærmeste fremtid.«

So true.

Normalt går jeg ind for et styrket EU-fællesskab med handlekraft; men i forhold til Mellemøsten er det vist meget godt, at EU ikke blander sig.
EU kan overhovedet ikke magte en sådan opgave.

Niels Jespersen

Ja, men hvorfor har EU sådan en politik?

Det kunne Information jo begynde at undersøge. Det strider jo mod alt EU's medlemmer ellers står for at man ikke sætter Israel på plads og forlanger at internationale love, herunder FNs resolutioner som også er vedtaget af Sikkerhedsrådet (det gør disse resolutioner til bindende lov internationalt).

Jesper Wendt, Søren Blaabjerg, Bo Carlsen, morten Hansen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Michael Skaarup

@NIels Jerpsersen

Jeg tror at den Israelske regering m.fl. er langt bedre til spin og lobby arbejde, end EU, USA og FN.
De kender EU, USA og FNs svage punkter, og i "spillet om sandheden" ganske enkelt, er en langt mere rutineret spiller, der tilmed sidder med bedre kort på hånden.
Vi kender jo alle svarede på forhånd, og alle angrebene? EU, USA og FN, vil altid tabe den demagogiske kamp.

Lasse Damgaard

EU er USA's bitch - en underkuet hund - der ikke mere har demokratisk intrigitet, men villigt underlægger sig fremmede magters egoistiske dagsorden.

Klart EU fejler når al udenrigspolitik skal godkendes i Washington.

Søren Blaabjerg, Eva eldrup, Søren Bro, Levi Jahnsen, morten Hansen, Peter Hansen og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Jeg kan ikke forstå, at Europa og USA kan blive ved med at kunne se sig selv i spejlet.
Den eneste mulighed er, at man vurderer palæstinensere til at være 2. rangsmennesker, måske på niveau med dyr.
Under anden Verdenskrig blev jøder i Tyskland sammenlignet med rotter, er det det, Israel har lært af?

Rune Petersen, Søren Blaabjerg, Eva eldrup, Erik Jensen , Søren Bro, morten Hansen og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Man må nok anbefale palæstinenserne at flytte til Kiev, så skal de nok blive hørt!
"EU er USA's bitch"
Også i den grad!

morten Hansen

Som Per Stig Møller nævnte; "Hvor Tony Blair henne?" Hen er jo Mellemøsten forhandler. Hvad får han sin sikkert tårnhøje hyre for?
Sådan kunne man blive ved. Der er ikke nogen der gør noget. Men selvfølgelig, ikke at gøre noget er jo også en slags udmelding.

Rune Petersen, Søren Blaabjerg og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar

EU tør kun gøre det, N/USA tillader, derfor hårdhændet fremfærd overfor Rusland, der dog endnu ikke har bombet civile og FN-mål, men kun en løftet pegefinger overfor Israel og en fordømmelse af Hamas, sikke et mod.

Rune Petersen, Peter Hansen og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

EU er udenrigspolitisk ikke til noget som helst.

Det skyldes nok ikke, at vi først skal spørge i Washington; men derimod at de 28 lande ikke har etableret en beslutningsstruktur så enighed kan stemmes igennem. Som det er nu skal der være konsensus om alle tiltag, og alle de 28 kan efter behag handle autonomt.

Det er klart, at det aldrig kan blive til noget fornuftigt.

Holger Madsen

En meningsmåling foretaget af Associated Press-Gfk her fredag aften viser, at 55% af befolkningen i USA misbilliger Obamas udenrigspolitik.
37% er tilfredse med USA´s håndtering af den israelske aggression mod den palæstinensiske befolkning i Gaza.

Søren Blaabjerg

En kombination af fejhed, dobbeltmoral og kræmmermentalitet er ordene. Der er ingen undskyldning. Det er nogen stympere af politikere vi har, der ikke har noget at lade besættelsestidens samarbejdspolitikere høre, både herhjemme og i det øvrige EU. også pressen herhjemme - med Information som vist eneste hæderlige undtagelse - går med sin bemærkelsesværdige passivitet også hellere end gerne urettens ærinde.

Esben Nielsen

Det er interessant at læse, hvordan ordene hagler ned over EU herinde. Normalt er Informations kommentarfelter jo mest fulde af folk, der enten ønsker mindre EU eller helt at afmontere projektet. Burde disse folk ikke være glade for, at EU netop ikke har nogen samlet struktur, så man kan føre en klar, kontant og ikke mindst samlet udenrigspolitik? Hvis man ikke vil have "EU's forenede stater" indadtil, bør man vel ikke efterlyse det udadtil...eller hvad?

Og selvfølgelig skal forholdet til Washington afvejes, men hovedårsagen til nølen er altså manglen på et framework til at lave en sådan koordinering af national og supra-national udenrigspraksis, som mellemøsteksperterne efterlyser.

Søren Blaabjerg

@Johannes Aagaard
Tankevækkende link - muligvis er denne blogger typisk for gennemsntlige israelere, der gennem hele deres liv er blevet opflasket med zionistisk propaganda samt ubetinget opbakning af USA og nu føler sig inspireret og stærke nok til at gå i nazisternes fodspor. Har manden mon tænkt sig, at palæstinenserne skal udryddes en masse med nakkeskud efter at være blevet tvunget til at grave deres egne grave forinden, eller foretrækker han monstro den lidt mere rationelle fremgangsmåde model Ausswitch med praktiske gaskamre og Zyklon B?