Baggrund
Læsetid: 5 min.

Hamas – en terrororganisation og et socialt sikkerhedsnet

Hamas er andet end en terrororganisation, som sender missiler ind over Israel og sprænger selvmordsbomber. Hamas er også en politisk og social organisation, som står bag udbygningen af et velfærdssystem på Gazastriben. Vi tegner et portræt af Hamas
Hamas står bag en del af skolerne på Gazastriben. Kritikere hævder, at Hamas’ skoler indoktrinerer de palæstinensiske børn.

Hamas står bag en del af skolerne på Gazastriben. Kritikere hævder, at Hamas’ skoler indoktrinerer de palæstinensiske børn.

AFP/Scanpix

Udland
16. juli 2014

Den sociale gren

Når Gazas indbyggere skal i skole, til lægen, på biblioteket eller mangler tag over hovedet, står Hamas klar til at hjælpe. Med dets efter forholdene ganske veludbyggede velfærdssystem er organisationen en del af mange palæstinenseres liv fra vugge til grav – og det nævnes ofte af iagttagere som en helt central del af forklaringen på, at Hamas har kunnet vinde den sympati i befolkningen, som muliggjorde valgsejren i 2006.

Organisationen Al Salah Society, der har tætte forbindelser til Hamas, driver eksempelvis en skole for 1.000 forældreløse børn:

»En indhegnet oase af palmer og pæne klasseværelser,« der »står i skarp kontrast til den krakelerende cement og de støvede gader omkring den,« som den amerikanske avis L.A. Times skrev i 2006.

Beskyldninger om, at Hamas’ sociale programmer i virkeligheden fungerer som dække for terroraktiviteter fremsættes jævnligt fra israelsk side. Det fremhæves blandt andet, at Hamas’ skoler indoktrinerer palæstinensiske børn, at hospitaler bruges som militære baser, og at Hamas-kontrollerede hjælpeorganisationer bruges til at kanalisere nødhjælpspenge over i militære aktiviteter.

EU og USA har taget skridt med det formål at undgå, at bistand ender med at gå til terroraktiviteter. Ifølge internationale medier har Hamas derfor for at kunne videreføre det sociale arbejde måttet droppe mange af dets direkte finansielle bånd til hjælpeprogrammerne.

Men reelt sidder Hamas-relaterede personer ifølge lækkede amerikanske diplomatkabler på magten i en lang række af Gaza-stribens humanitære organisationer.

Den anerkendte ngo International Crisis Group har for flere år tilbage efterforsket sagen, men har konkluderet, at der mangler beviser for, at organisationerne »systematisk« sender midler til terroraktiviteter.

Den politiske gren

Hamas er forkortelsen af »Harakat Al-Muqawama al-Islamiya,« som kan oversættes med Islamisk Modstandsbevægelse. Bevægelsen ledes af den palæstinensiske politiker og sunnimuslim Khaled Mashal, som har siddet på formandsposten siden 2004. Hamas træffer overordnede beslutninger gennem Shura Rådet, som indtil 2011 havde hjemme i Damaskus. Hamas forlod Syrien efter »en uoverensstemmelse om den syriske regerings vold overfor demonstranter,« skriver det amerikanske udenrigsministerium i 2012.

Budgettet for Hamas’ regeringsførelse i Gaza er 200 millioner USD ifølge et lækket amerikansk diplomatkabel fra 2010, hvor den israelske efterretningstjeneste Shin Bet estimerer gruppens økonomi. Ifølge Shin Bets tal er grenen dermed økonomisk set cirka fire gange større end den militante del af bevægelsen.

Politisk nægter Hamas blandt andet at anerkende Israel som stat, og bevægelsen har før benyttet sig af at lade selvmordsbombere gå efter israelske civile i kampen. Hamas kombinerer palæstinensisk nationalisme med islamisme og oplever pres fra mere yderligtgående grupper, hvis Hamas begynder at nærme sig Fatah eller forhandlinger med Israel. Nogle eksperter nævner det forhold som et benspænd for Hamas’ forhandlingsmuligheder.

I efterspillet på præsidentvalget i 2006, som Hamas vandt, udbrød kampe mellem Fatah og Hamas. Kampene medførte en de facto splittelse af de palæstinensiske territorier. Fatah kontrollerede Vestbredden, Hamas sad på Gaza. I 2014 har de to partier dog nærmet sig hinanden igen for at indgå i en palæstinensisk samlingsregering. Der er uenighed blandt eksperter, om hvorvidt Hamas er indstillet på at lægge våbnene og forhandle en fredsaftale på plads, hvor de går på kompromis med det historiske palæstinensiske territorium. Tidligere har et springende punkt i forhandlingerne været Hamas’ modvilje til at anerkende Israel som stat.

Den militante gren

Ezzedeen al-Qassam Brigades udgør Hamas’ væbnede styrker. Brigaderne blev etableret under den første intifada, da kampene i starten af 1990’erne rasede mellem israelske og palæstinensiske styrker. Gruppen opfatter sig selv som en modstandsbevægelse mod den israelske besættelse af, hvad de mener, der er retmæssig palæstinensisk jord. Derfor arbejder gruppen for at »befri Palæstina og få genoprettet det palæstinensiske folks rettigheder under Koranen«, skriver de på deres hjemmeside.

For at nå målet arbejder Ezzedeen al-Qassam Brigaderne på at opildne palæstinensere, arabere og muslimer til modstandskamp og forsvare palæstinensisk jord mod israelske besættelsesstyrker og bosættere.

Brigadernes budget er der stor usikkerhed omkring, men den israelske efterretningstjeneste Shin Bet har ifølge lækket amerikansk diplomatkabel i 2010 estimeret gruppens årlige budget til at være 40 millioner dollar, hvilket gør den militante del mindre end både Hamas’ politiske og sociale aktiviteter.

Krigerne er organiserede i uafhængige celler, som opererer i både Gaza-striben og på Vestbredden. Cellerne arbejder ikke sammen, men får instrukser fra den overordnede ledelse. Der er varierende bud fra kilde til kilde på, hvor mange der er tilknyttet Ezzedeen al-Qassam Brigades. Eksempelvis estimerede International Crisis Group i 2009, at gruppen havde mellem 7.000-10.000 krigere på fuldtid og op mod 20.000 i reserve. Mens forfatter og undersøgende journalist inden for efterretning og strategi Yossi Melman i juli 2014 estimerede, at kun 4-5.000 krigere er tilknyttet Brigaderne. Gruppen skriver dog selv på deres hjemmeside, at »over 800 medlemmer« er blevet dræbt siden september 2000.

Gruppens arsenal består af både håndvåben, skulderbårne panserværnsvåben, udstyr til raketangreb, jord til luft-missiler, selvmordsbombeveste, morterer og senest ubemandede droner.

Vennerne

Da finansieringen af Hamas ofte foregår via lyssky kanaler, er det svært at få et præcist overblik over, hvor mange penge organisationen råder over, og hvor midlerne kommer fra. Et 2009-skøn fra den amerikanske tænketank Council on Foreign Relations anslår, at Hamas råder over 70 millioner dollar om året, mens den israelske efterretningstjeneste Shin Bet i et hemmeligt amerikansk diplomatkabel lækket til Wikileaks sætter 2010-budgettet nærmere 290 millioner dollar.

Hamas opkræver skatter i Gaza, men langt størstedelen af pengene kommer fra udenlandske sponsorer.

Anonyme israelske militærkilder har dog tidligere i år hævdet, at Hamas’ »gyldne dage« er forbi – blandt andet på grund af uenigheder med Iran.

Qatar er blandt de ivrigste og mest generøse af sponsorerne. I 2012 blev landets emir det første udenlandske statsoverhoved til at besøge Gaza siden Hamas’ magtovertagelse i 2007.

I den forbindelse lovede han styret 400 millioner dollar i støtte. Der er også private indsamlinger i landet.

USA har forsøgt at få Qatar til at skride ind over for sidstnævnte, men ifølge et diplomatkabel lækket til Wikileaks er regeringen »passiv«.

Iran støttede ifølge den britiske avis The Guardian Hamas med 23 millioner dollar om måneden frem til 2011, men indstillede pengestrømmen, da Hamas nægtede at støtte Assad-regeringen, der er Irans allierede, i Syrien-krigen. I år har der dog været meldinger om, at forholdet skulle være under optøning.

Saudi-Arabien er »fortsat en vigtig finansiel støttebase« for »terrororganisationer, deriblandt Hamas, som formentlig indsamler millioner af dollar årligt fra saudiske kilder, ofte under Hajj og Ramadanen«, fremgår det af et amerikansk diplomatkabel fra 2010.

De Forenede Arabiske Emirater er ifølge samme dokument ligeledes hjemsted for velhavende donorer, der støtter militante islamistiske grupper, heriblandt Hamas.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

bente-ingrid bruun

Under den 2. verdenskrig, hvor Danmark var besat af tyskerne, blev modstandsgrupper som BOPA beskyldt for at være terrorister. Når et land som Palæstina (Gaza/Vestbredden) er besat af Israel, så har befolkningen ret til at kæmpe for sin frihed. Israels drab på børn og kvinder i Gaza må betegnes som folkemord, og det skal stoppes hurtigst muligt.

erling jensen, Per Torbensen, Viggo Helth, Morten Lind, Eva eldrup, Niels Mosbak, Bo Carlsen, Rasmus Kongshøj, Rune Petersen, Ernst Petersen, Karsten Aaen, Carsten Mortensen, Jens Harder Vingaard Larsen, Toke Andersen, Jens Jørn Pedersen, Peter Andersen, Peter Hansen, Jan Kønig, lars abildgaard og Peter Jensen anbefalede denne kommentar
Jesper Wendt

Jeg kan godt undre mig lidt over SA og Qatar, som på den ene side kæmper mod Vesten, og samtidig er deres allierede.

Kunne man ikke ha' med hvilke terroraktioner Hamas står bag, udover modstandskampen? Jeg kan nemlig ikke huske en eneste. Hvordan man sprænger dynamitten, definerer jo ikke terror. Der er umiddelbart heller ingen kilder - der støtter op om postulatet, om terror aktivitet, udover brugen af selvmordsveste og drab på civile. En kunst Israel ikke står af vejen for, så Israel må være en terror stat, hvis man skal følge op på logikken i artiklen.

Niels Jespersen, Morten Lind, Rune Petersen, Rasmus Kongshøj, Ernst Petersen, Karsten Aaen, Toke Andersen, Peter Hansen, Anne Eriksen og Jan Kønig anbefalede denne kommentar
Dan Johannesson

RETTELSE når et folk er BESAT af en udefrakommende magt hedder det ikke TERRORIST, det hedder FRIHEDSKÆMPER. Tjek nu lige historiebøgerne, og ordbogen, information.

Niels Jespersen, Laurids Hedaa, Morten Lind, Eva eldrup, Bo Carlsen, Ernst Petersen, Karsten Aaen, Toke Andersen, Peter Andersen, Peter Hansen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Jan Mogensen

Dan Johannesson: Så de grå ulve i Tyskland efter 2.verdenskrig var frihedskæmpere?

Helene Nørgaard Knudsen

Pablo "El Doctor" Escobar brugte samme taktik. Han gav de fattige i Colombia skoler, hospitaler og skabte arbejdspladser - godt nok som kokain-producenter. Det betyder at når myndighederne kommer for at arrestere et medlem af organisationen så er det en hel by og ikke bare et par kriminelle eller terrorister der møder politiet.

Helene Nørgaard Knudsen

Hvem er du loyal overfor? Dem der "beskytter" og "betaler" dig eller dem der kommer for at tage alt fra dig?

Peter Hansen

Hamas er IKKE en terrororganisation, men en modstandsbevægelse på lige fod med Holger Danske, Skindergade-gruppen, Kadet-gruppen, Bopa, Churchill-klubben, Ampa, L- gruppe, og Ringen.

Niels Jespersen, erling jensen, Morten Lind, Eva eldrup, Ernst Petersen, bente-ingrid bruun, lars abildgaard, Rune Petersen, Karsten Aaen, Dan Johannesson og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Peter Andersen

Uværdig overskrift

Lars Hemming Dideriksen

Jeres artikel om Hamas er rigtig informativ men man bliver lidt forstemt når man læser en 'BØF' som den der er i afsnittet om 'Vennerne' hvor der forekommer udtrykket et 'diplomatkable' Det er et engelsk udtyk for telegram og Radioavisen har lavet den samme bøf. ØV jeg troede at I varklogere!

Nils Bøjden

@Jesper Wendt

"Jeg kan nemlig ikke huske en eneste."

Det gør ikke noget. Det er der andre der kan.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Palestinian_suicide_attacks

A 2007 study of Palestinian suicide bombings during the Second Intifada (September 2000 through August 2005) found that 39.9 percent of the suicide attacks were carried out by Hamas, 26.4 percent by Fatah, 25.7 percent by the Palestinian Islamic Jihad (PIJ), 5.4 percent by the Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP) and 2.7 percent by other organizations.[5]

Til at starte med.

Nils Bøjden
Jens Jørn Pedersen

Det er kultursammenstød og især religionssammenstød.
For vesten er Kristendommen løsningen, hvorimod Islam er helvede.
Det underlige er, at Islam og Kristendom et langt stykke ad vejen er det samme og udsprunget af det samme. Jødedommen var det oprindelige for både Kristendom og Islam. Islam er blot 600 år senere end Kristendommen. Men Kristendommen er meget yngere end Jødedommen.
Alle tre retninger er opstået i den samme region og af nogenlunde de samme folkeslag/mennesker.
Meget få religioner har været så bestialske som Kristendommen.
Så længe disse tre religioner eksisterer vil der være ufred. Se blot på Indre Mission og Grundtvigianismen. Indre Mission er eksklusiv, hvorimod Grundtvigianismen er inklusiv. Men de er ueninge og der findes mange andre afarter.

De forskellige religioner har hver deres sandhed, men ingen fælles sandhed. Det kan man diskutere i det uendelige og til sidst skyder man hinanden.

Israel/jøderne er et misfoster i regionen. Men de hævder selv, at de er Guds udvalgte folk. Man kan undre sig over hvilken Gud. Er Gud den samme for Islam, Kristendommen og Jødedommen? Hvis der kun er en Gud hvorledes kan tingene så være så forskellige. Men måske Gud kun eksisterer i menneskets forestillingsverden?

Jens Jørn Pedersen

Isral er et udtryk for Vestens dårlige samvittighed efter 2. Verdenskrig. Men Israel er den egentlige terror i området!

erling jensen, Ernst Petersen, bente-ingrid bruun, lars abildgaard, Rune Petersen, Rasmus Kongshøj, Carsten Mortensen og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

@Jens Jørn Pedersen

Øhh. Nej. For vesten er det sekulære samfund løsningen. Demokratiet øverst, religionen som en personlig sag.

Som det burde være for alle tænkende individer.

Carl Blousgaard

Ikke ét ord om, at Israel selv assisterede Broderskabet og sheikh Yassin med at etablere sig i Palæstina som modvægt til bl.a. PLO og PFLP. Pudsigt.

Carl Blousgaard

Rettelse: Fatah og PFLP.

Jesper Wendt

Nils Bøjden, udover modstandskampen (vs Israel), som jeg ikke betragter som terror, men som modstandskamp.

Ernst Petersen, lars abildgaard og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

@rene jensen og Jesper Wendt

Og derved argumenterer i for at organisationer som Hamas, Fatah og Irgun aldring nogen sinde vil være terrorrister da de jo kæmper mod en overmagt og det altid er de andres skyld.

I mine øjne er i medløbere af værste skuffe. Men sådan er vi jo så forskellige. Fortsat god sommer.

Preben Haagensen, Vasili Frang og Jørn Boye anbefalede denne kommentar
Jesper Wendt

Det er et spørgsmål om definitionen af den givne konflikt, jeg pointerer jo netop, at det er en gamechanger, i så fald det sker i andre sammenhænge. Så dine insinueringer, kan du spare dig dig.

Jesper Wendt

'dig dig', det lyder helt kinesisk. :p

Nils Bøjden

@rene jensen

At holde med en religiøst funderet terror organisation udelukkende fordi de slås med nogen man hader forekommer mig ikke kun at være beskæmmende, men direkte i modstrid mod demokratiet som institution.

Og her kan du se hvad Hamas er :"The charter also states that Hamas is humanistic, and tolerant of other religions as long as they "stop disputing the sovereignty of Islam in this region"

http://avalon.law.yale.edu/20th_century/hamas.asp

Kapitel 31

Værsgo og underkast dig religionens tyranni. Men det bliver uden mig.

Preben Haagensen, Torleif Hansen og Vasili Frang anbefalede denne kommentar
Dan Johannesson

Lars Hemming Dideriksen 100 vis af børn og civile pløjes ned dagligt, og du begynder at tale om det forstemmende i "sproglige bøffer".. Din kynisme og absurde proportionssans skræmmer mig dybt. Helt helt grotesk adfærd.

Dan Johannesson

Niels Bøjden, din kynisme er ligefremt proportional med din blindhed. Skam dig.

Lars Bo Jensen

En lille kommentar til det billede der hører til artiklen. I de skoler Hamas driver, underviser lærerne i burka ? Er det fra en Hamas skole at i har det billede ?

Peter Hansen

Nils Bøjden

Hvad mener du så Zionister og isrealere er?
Ikke religiøse?

I øvrigt er Hamas Valgt demokratisk.

Og for at bruge dine egne ord:

At holde med en religiøst funderet terror stat udelukkende fordi de slås med nogen man hader forekommer mig ikke kun at være beskæmmende, men direkte i modstrid mod demokratiet som institution.

Eva eldrup, Ernst Petersen, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Rune Petersen, Jens Kofoed, Peter Andersen, Dan Johannesson og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

Lars Bo Jensen

Det ser ud som der er både med og uden.

http://www.eurojewcong.org/news-and-views/10262-hamas-school-textbooks:-...

Måske et forkert billede, der er nok nogen der vil sige at Hamas lærer børnene at heile.

Peter Hansen

Lars Bo Jensen

Hvis en burka Forager dig i en muslims skole, så vil jeg ikke anbefale dig at trykke på dette link!

http://www.vosizneias.com/15911/2008/05/14/brooklyn-ny-tuition-crisis-at...

lars abildgaard, Rune Petersen, Peter Andersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

*Muslimsk

Lars Bo Jensen

Peter Hansen, det virker som om det er den måde de rækker fingeren/ hånden op på i deres skoler. Det ligner altså ikke nogen der heiler, de bruger ikke samme hånd og kun dem der kender svaret deltager.
Men tak for et link til hvordan der ser ud i en Hamasskole, hvor Information så end har det andet billede fra, der er ingen billedtekst.
Hvem der har en historisk ret til de områder der i dag hedder Israel og Palæstina, det er et meget kompliceret spørgsmål, som jeg ikke skal gøre mig klog på.
Men hvem der pt. misbruger deres magt, er en besættelsesmagt og står bag de fleste terrorbombninger, det er jeg ikke i tvivl om.

georg christensen

Hamas-en terrororganisation? måske, en endnu større og meget mere organiseret "terror organisation betragter jeg NSA, USA's terroister, i deres kamp om ingenting.så længe dette "ingenting", kun knyttes til reklamernes "illusionsforvirring.

Hamas er i grunden kun en lille betydningsløs gruppe, som siger: Jeres (den vestlige verdens) verdiløsheder, vil vi ikke acceptere.

Dan Johannesson

Nils Bøjden

Peter Hansen 18:01, har en pointe som går fint i tråd med mit svar. Begge parter har terror elementer, forskellen ligger i at den ene side er åbenlyst overlegen, at konflikten er således åbenlyst asymmetrisk, og at der dør hundredvis af civile palæstinensere for hver Israeler der falder. Se evt dokumentation her: http://www.ifamericansknew.org/stat/deaths.html
For mange af dem er Hamas frihedskæmpere.

Husk hertil at religiøs fanatisme er lige så udbredt blandt ganske almindelig blegfede danskere. Religion kommer jf. den engelske ordbog fra det lantinske ord Religare, som betyder "To bind". Senere tilkom betydningen "A particular system of faith and worship". Til sammen betyder religion altså: At være BUNDET til et system af tro og dyrkelse. (Oxford dictionaries)

Dette ser vi i ekstrem grad, er præcis hvad mange ateister og danskere der sanseløst følger vækst filosofien er. Bundet som kvæg, til primitive dogmer omhandlende grådighed og udnyttelse og manipulation af næsten (konkurrence logikken) til fordel for guden mammon.

Så ja, Hamas har fanatikere, Israel fanatikere, men jeg kender ikke nogen hvis fanatisme har kostet mere, død, ødelæggelse af naturens resurser, og lidelse, end det trossystem som vi her i vesten og DK som kvæg er bundet til. Rovdyrskapitalismen, og egoets dyrkelse. Satanismens inkarnerede grundstene.

Vi har INTET at lade verden høre.

Laurids Hedaa, Peter Hansen, Peter Jensen, lars abildgaard, Lars Bo Jensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Karsten Aaen

http://www.information.dk/telegram/503825

Åbenbart er Israel så bange for selv små fiskerhytter på Gaza Strand at det udsletter dem....

"Angrebene synes at være knyttet til et granatbombardement fra den israelske flåde, som onsdag beskød et område med små fiskerhytter."

Og mere:

"Fire børn blev dræbt og adskillige blev såret ved en strand i Gaza onsdag, da området blev udsat for et israelsk bombardement, siger hospitalskilder til AFP."

Israel har, ifølge aftenposten.no, også angrebet (dvs. smidt bomber) over et hjem for funktionshæmmede...
se her: http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/De-er-funksjonshemmede_-hvorfor-...

Peter Jensen, Eva eldrup, Ernst Petersen, lars abildgaard, Peter Hansen, Niels Mosbak, Rasmus Kongshøj, Rune Petersen, Anne Eriksen og Dan Johannesson anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

@Peter Hansen

Lad være med at argumentere som et barn.

At sige "jamen de andre gør det også" er ikke et argument som fungerer efter 10 års alderen.

Vis mig hvor i Hamas' charter der står at demokratiet, individets rettigheder og frihed sættes over religionen.

Og når du så kommer til den erkendelse at det kan du ikke da det er en organisation som ønsker at indføre et religiøst tyrani (jvf. indholdet i deres charter), så henvend dig igen med den erkendelse og skriv "Ja, Nils, Du havde ret. Hamas ønsker et religiøst tyranni og er demokratiets modsætning".

Så kan vi tage den anden diskussion om jøderne, zionisterne, toraen, diasporaen, progromer, Birkenfeld, staten Israels grundlov (som sjovt nok ikke eksisterer), laugsregler som fornægtede jøder at have et håndværk i Europa, religiøse forfølgelser af jøder effektueret af diverse kristne kirker, nødvendigheden af det sekulære samfunds overherredømme at det religiøse samfund for at sikre borgerrettigheder samt Kong David bagefter.

Peter Nielsen, Laurids Hedaa og Preben Haagensen anbefalede denne kommentar
Karsten Aaen

Og hvis folket i Gaza og på Vestbredden ønsker et religiøst tyranni? som du kalder det, Niels Bøjden, skal vi da ikke acceptere dette? Som udtryk for folkets vilje. Alle demokratier i verden skal altså ikke ligne de vestlige demokratier, fra det danske over det tyske til det engelske eller det amerikanske. Har alle folk i verden da ikke ret til selv at vælge deres ledere? eller er det når de vælger de rette ledere? som vi i Vesten anerkender...

Jørgen Malmgren, Jesper Wendt, Laurids Hedaa, Peter Hansen og Dan Johannesson anbefalede denne kommentar
Niels Mosbak

Lars Bo Jensen

Kvinden på billedet er ikke iført burka, der er et afghansk klædningstykke. Hun er iført en traditionel Niqab, der stammer fra den arabiske halvø. Det er i øvrigt et før-islamisk klædningsstykke, der også blev brugt i Byzans - Konstatinopel - af kristne kvinder.

Jeppe Hemdorff Nissen

øhem... Sidst jeg kiggede på mine tabeller var det 5x40 der gav 200 og ikke 4x40, men det kan selvfølgelig være at tabellerne har hørt magthavernes skrålen og 'vækstet' sig ud af den problematik siden jeg gik i skole.

Peter Hansen

Nils Bøjden

Hvordan kan det så være at:

kvinder har stemmeret.
22 procent af dem der stillede op til valg var kvinder.
Kvinder er ikke tvunget til at bære tørklæde.

På demokrati indexet, ligger Palæstina 4 pladser under Tyrkiet og 45 pladser over Ægypten

https://graphics.eiu.com/PDF/Democracy_Index_2010_web.pdf

Så Nils Bøjden hvor er det religiøse tyranni henne?

Og som Karsten Aaen skriver, så har befolkningen selv stemt Hamas til magten, om de så følger sig tage i r*ven som os her i Danmark, er en anden sag. Det må de så bare ændre ved næste valg som i andre demokratier!

Ernst Petersen

Nils Bøjden
"Og derved argumenterer i for at organisationer som Hamas, Fatah og Irgun aldring nogen sinde vil være terrorrister da de jo kæmper mod en overmagt og det altid er de andres skyld."

Du vil gerne kalde al modstand mod det hellige lands statsterror for terrorisme. Det er det bare ikke, fordi alle har lov til at forsvare sig mod den angreb, og Israel er i mine øjne ikke mere helligt end andre lande. Da jeg ikke er religiøs, accepterer jeg heller ikke påstanden om, at jøderne skulle være Guds udvalgte folk og derfor have særlige rettigheder til deres egen apartheid stat.

Men jo, sådanne organisationer kan også begå terror. For det, som Sorte September foretog sig i München i 1972, hvor de bortførte og dræbte 11 israelske OL-sportsstjerner, havde intet med legal modstandskamp at gøre. Det er bare ikke sådanne aktioner, vi ser i dag. Tværtimod.

Nils Bøjden

"Og hvis folket i Gaza og på Vestbredden ønsker et religiøst tyranni"

Jamen så må de for min skyld gerne det.

Jeg forstår simpelthen ikke denne falde på halen for religiøs dominans som visse dele af de her i bloggen bekender sig til. Vi har i de sidste 400 år forsøgt at få reducere religionens indflydelse på civilsamfundet. Vi får stille og roligt fjernet religionernes særrettigheder. Og så går I i gang med at understøtte en organisation som vil indføre religionen som styrende for et andet land. Ikke om jeg begriber jeres tankegang, rationale eller motiver. Men i mine øjne må I have et behov for underkastelse.

Peter Jensen

Nils Bøjden:
Iklædt samme fattige fortolkningskraft om andres motiver, kunne du jo passende have 'et behov' for at udføre overgreb i det vestlige demokratis navn, som du har underkastet dig. Men i virkeligheden ville vi jo dermed geråde ud i populærpsykologiske gætterier ... og dét har kun folk, som tjener penge på dén slags, umiddelbart gavn af.

Jens Jørn Pedersen

Kære Nils Bøjden
Nej for vesten er "Demokrati" den egentlige religion. Det han ikke så meget med demokrati (Græsk: demos = folk; kratei = styre) at gøre. Den vestlige verden styres nu mere og mere af folk, der er uddannet fra universitetet, hvor de har læst de samme bøger og dermed danner et paradigme, som vi har svært ved at komme ud af. Begrebet "Demokrati" er blevet et POSITIV ORD, hvor alle tror på det, når det bliver sagt.
At der nu sidder "tre" mennesker i Bruxelles og bestemmer, det er ikke demokrati, men vel nærmest oligarki.

Ernst Petersen

Også i Vesten gik man altid tidligere i krig, fordi "Gud er på vor side, og vi skal derfor udbrede Guds ord og besejre de vantro!"

I dag ved politikerne, at en sådan propaganda ikke mere ville virke. Derfor går vi nu "I krig for demokratiets skyld!" For det hopper folk stadig på - også selvom formålet med krigene ofte er at indsætte "venligtsindede" diktatorer.

Hamas er ikke en særlig religiøs organisation, og der findes både kristne og muslimske palæstinensere. Israels zionisme er meget mere religiøs, hvilket også kunne ses i Israels krige, hvor soldaterne blev udstyret med 2000 år gamle kort over området, så de kunne se (f. eks. under invasion af Libanon), at de kun besatte områder, som Gud havde givet til jøderne for ca. 2000 år siden, og som derfor rettelig stadig burde være en del af Israel.

Helene Nørgaard Knudsen

Hvis det er frihedskamp kan den væbnede del kun foregå på eget territorie. Ellers er det aggression.

Jan Mogensen

Peter Hansen: Hamas blev rigtigt demokratisk valgt og har ikke afholdt valg siden hen...
one man, one vote, one time.

Ernst Petersen

Helene, den holder ikke helt. For når man bliver angrebet fra et naboområde, så har man naturligvis også lov til at skyde igen eller sende missiler den modsatte vej.

Problemet bliver forvirrende, når man inddrager en skelnen mellem civile og militære mål i diskussionen. For de, der gør dette, kommer jo indirekte med en påstand om, at krig kan være heroisk uden drab på civile. Dette er bare endnu aldrig set i den virkelige verden. Så der er tale om en illusion med det formål at glorificere krig, så krig i propagandaen kan påstås at være heltemodig og retfærdig.

Ikke desto mindre bør man naturligvis ikke gå direkte efter civile. Men ingen krigsførende magter vil nogensinde generelt afstå fra at angribe militære mål bare, fordi angrebene kan komme til koste endnu flere civile ofre end dræbte fjendtlige soldater.

Nils Bøjden

@Jens Jørn Pedersen

"Nej for vesten er "Demokrati" den egentlige religion. "

Så du vil have diktatur i stedet for demokrati. Ligesom Hamas. Jamen sådan er du så. Så ved vi det.

Peter Hansen

Nils Bøjden

Nu er det jo bare sådan, at hverken du eller jeg kan stille noget op for, hvordan andre lande ønsker deres styre. Jeg støtter palæstinensernes beslutning om, at de har valgt Hamas, på demokratisk vis, via et valg. At de kun kunne vælge mellem pest og kolera, er jo et senarie som er velkendt på vores breddegrader efterhånden.

Du revser mig og andre for at tage parti, for en befolkning der i en menneskealder, er blevet undertrykt, ydmyget og kontrolleret af en besættelsesmagt, en besættelsesmagt der besidder de samme ideologiske og nationalistiske holdninger, som dem der ville det tredje rige.
Du har så valgt at tage parti for den slags, i min verden rendyrket ondskab, og det kære Bøjden siger ikke så lidt om dig.

Gert Sørensen

Lykketoft holdt igår en tale om problemerne i Gaza og sagde bl.a.: "Israel har naturligvis ret til at forsvare sig, men forestillingen om, at man kan udrydde Hamas på den her måde, er helt forkert og vil kun nære fortvivlelsen og hadet mod overmagten" og videre om Hamas angreb på Israel:

"De er i princippet lige så forkastelige som Israels angreb, og de er helt irrationelle. Dels fordi raketterne fra Hamas oftest ikke kan gennembryde Israels forsvarsmur, dels fordi de aldrig vil bringe andet med sig end gengældelse, der med endnu større kraft vil ramme den civilbefolkning, som Hamas har ansvaret for."

Karsten Aaen, Laurids Hedaa og Vasili Frang anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

Jan Mogensen

Det er en diskussion du må tage op med Fatah and Hamas.

Following the upgrade of Palestine to non-member observer state status in the UN, it was proposed that general state elections would follow in 2013, in line with unity talks of Fatah and Hamas. No elections date has yet been set, as of late December 2013.

Peter Hansen

Helene Nørgaard Knudsen

Det er jo lidt svært, når man er blevet fordrevet for sit land.

http://palestineawarenesscoalition.wordpress.com/

Sider