Læsetid: 1 min.

Israel og Hamas på vej mod stor Gaza-konflikt

Både Israel og Hamas optrapper konflikt i og ved Gaza efter drab på teenagere
Gaza: Palæstinensere inspicerer tirsdag morgen et ødelagt område efter et israelsk luftangreb

Gaza: Palæstinensere inspicerer tirsdag morgen et ødelagt område efter et israelsk luftangreb

Mustafa Hassona

Udland
8. juli 2014

Israelske krigsfly gennemførte over 50 bombeangreb mod Gaza tidligt tirsdag, efter at militante fra det islamistiske Hamas havde sendt snesevis af raketter over grænsen til Israel i en stadig optrapning af konflikten.

Kampene er den hidtil mest alvorlige i området siden november 2012, og den kommer på et tidspunkt, hvor Israel forsøger at stoppe eller inddæmme voldelige uroligheder i arabiske byer efter jødiske ekstremisters drab på en ung palæstinenser.

I Gaza siger redningsarbejdere, at syv børn og to kvinder er blandt 17 sårede.

Det israelske militær bekræfter, at det har gennemført en lang række angreb i ’operation Beskyttende Kant’, der har til formål at få reduceret antallet af raketangreb på Israel fra Gaza.

Israelske fly angreb natten mellem mandag og tirsdag mål i Gaza.

Israelske fly angreb natten mellem mandag og tirsdag mål i Gaza.

Amir Cohen

Israelske soldater og tanks ved grænsen til Gaza, tirsdag morgen.

Israelske soldater og tanks ved grænsen til Gaza, tirsdag morgen.

AFP Photo

»Omkring 50 mål er blevet ramt. Blandt dem fire huse, som tilhørte militante, samt raketaffyringssteder og anden terrorinfrastruktur,« siger en talsmand for det israelske militær.

Hamas truer med at slå hårdt igen.

»Hvis disse angreb ikke stopper, så vil vi svare igen ved at udvide radiussen for vores mål i en sådan grad, at fjenden vil blive overrasket,« siger Ezzedine al-Qassams Brigader i en erklæring.

Spændingerne er taget til mellem Israel og Hamas, efter at tre jødiske teenagere blev bortført og dræbt 12. juni i Hebron på Vestbredden og et efterfølgende drab på en 16-årig palæstinensisk teenager.

Mordet på den palæstinensiske teenager har udløst store protester blandt palæstinensere i Østjerusalem og i byer på Vestbredden. Seks jøder, der beskrives som højreorienterede ekstremister, blev anholdt søndag for drabet på den palæstinensiske teenager.

En obduktion har vist, at han var i live, da gerningsmændene satte ild til ham i en skov i udkanten af Jerusalem. Hans lig blev fundet udbrændt onsdag i sidste uge.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, ringede mandag til Mohamed Khudeirs far og lovede, at de skyldige ville blive straffet.

»Jeg ønsker at udtrykke mit og de israelske borgeres chok over det modbydelige mord på deres søn,« fortalte Netanyahu faderen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Helene Nørgaard Knudsen

Det er en ulykkelig situation. Der er for mange på begge sider der ser enhver mulighed for at optrappe volden. Hvor mange år har det efterhånden været sådan? Det stiger og falder i intensitet men stopper aldrig helt.

Torben Selch

Med et område i så uhyrlig ubalance, der vil det være utopi at tro at man kan opretholde status quo. situationen har været kikset helt fra starten post-ww2.
Talte med en gammel vicevært, som i sine unge år tog til kibbutz i Isreal, som var meget populært dengang, for at være med til at bygge en helt ny stat op - i busserne, skulle palæstinenserne sidde på gulvet.

Karen Grue, Eva eldrup og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Thomas Borghus

I 2009 endte kampen, Israel - Gaza: 11 - 1500 (halvdelen var børn. Tæller de så egentlig for en hel?) - Så hvad kan det ikke blive til den her gang? Min afsky for den Israelske politik her, er med årene blevet uafgrænset... Hamas raketter er jeg ikke mere begejstret for, skal så siges - men det er sateme hverken en fair kamp, eller besættelse. Det så vi (også) sidste gang.

Maiken Guttorm, Jens Hansen, Torben Arendal, Ernst Petersen, Niels Duus Nielsen og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Claus Piculell

Jeg ved, at man siger bedre sent end aldrig.
Så selv om det virker som at kaste brønden til, når barnet er druknet, så må vi håbe, at der denne gang kommer en selvrefleksion i Israel.
DE BRÆNDTE EN 16-ÅRIG DRENG HAM LEVENDE SOM HÆVN!
Hævn og modhævn i årevis - det mønster skal brydes.
Og det skal den reale 'moderne apartheid' også.

@ Claus Piculell

'Hævn og modhævn i årevis - det mønster skal brydes'.

Ja, de skal bare gøre som Knud den Sjette for 800 år siden, med Skånske Lov i først i 1200-tallet, hvor blodhævn blev gjort ulovligt.

Men det er måske nok at forlange lige lovligt meget.