Nyhed
Læsetid: 5 min.

Israels hær styres af bosætterne

Den israelske hær lader ortodokse rabbinere undervise det stadig stigende antal højrenationale unge mænd, der leder hærens operationer i de besatte områder. Bosætterne og militæret er ved at smelte sammen, og det optrapper konflikten, advarer eksperter
En israelsk soldat beder morgenbøn. Antallet af stærkt religiøse unge i den israelske hær stiger, og bosætternes indflydelse i den israelske hær er ved at nå et punkt, hvor stadig flere taler om en sammensmeltning.

Jack Guez

Udland
12. juli 2014

En gruppe unge mænd fra officersuddannelsen i den israelske hær (IDF) blev i maj sendt til Østjerusalem. Turen var en del af IDF’s uddannelsesprogram, men arrangeret af den højreorienterede organisation Elad, som arbejder for at fremme andelen af jødiske indbyggere i byens arabiske kvarterer. Som en del af programmet blev eleverne kørt til Oliebjerget, hvor forskellige bosætterrabbinere holdt oplæg. Det beskriver den israelske avis Haaretz.

Ifølge avisen bruger Elad årligt fire millioner israelske shekels (godt seks millioner danske kroner, red.) på lederkurser til den israelske hær. Og det er investeringer som denne, der er en af årsagerne til, at stadig flere taler om en sammensmeltning mellem Israels militær og bosætterne på Vestbredden, forklarer lektor i historie ved Roskilde Universitet, Jakob Feldt.

»Siden 1960’erne har visse rabbinere på Vestbredden undervist i, at palæstinenserne var fjenden, og opfordret de unge bosættere til at foretage vandaliserende handlinger,« siger han, men påpeger, at hvor militæret og bosætterne tidligere ikke delte interesser, er de i dag vokset sammen.

»Mange militæraktiviteter ligger i bosættelserne, og der er sket en integrering af bosættelserne, som gør det svært at adskille dem fra militær og politik. De højrenationale regeringer har skabt en symbiose mellem militæret og den nationalreligiøse zionisme.«

Han bliver bakket op af professor i antropologi og direktør for Israeli Committee Against House Demolitions (Den Israelske Komite Mod Nedrivning af Huse, red.) Jeff Halper.

»Når regeringen lader rabbinerne undervise i hæren, handler det om, at de gerne vil have, at soldaterne skal forstå bosætternes motiver, så de kan samarbejde. Sammenlignet med andre lande er den israelske hær ikke neutral, den er et redskab, regeringen bruger for at gennemføre sin politik på Vestbredden,« siger han.

Flere religiøse i forsvaret

Det er ikke kun rabbinernes indflydelse på undervisningen, der har trukket det israelske forsvar i en mere religiøs retning. Over de seneste tyve år er antallet af religiøse infanteriofficerer i IDF steget eksplosivt. Mens de i 1990 udgjorde 2,5 procent, var andelen i 2007 oppe på 31,4 procent, viser et israelsk studie i militærmagasinet Ma’arachot. Jakob Feldt genkender udviklingen.

»Tidligere repræsenterede hæren en modpol i form af sin zionistiske sekularisme og toneangivende venstreorienterede ledere som for eksempel Yitzhak Rabin og Aharon Barak, men der er sket en radikalisering. I dag læner hærledelsen sig op ad de højreorienterede i parlamentet, og de børn, der er vandaler, kan lige så godt have officersfædre som bosætterfædre.«

Ofte er de unge, som vælger at blive officerer i de besatte områder, selv opvokset i bosættelserne, forklarer Jakob Feldt.

»Det israelske militær har forsøgt at undgå at sende unge bosættere til Vestbredden for at aftjene militærtjeneste. Men mange sekulære israelere har ikke lyst til at ransage hjem hos uskyldige palæstinensere midt om natten, hvorimod de unge bosættere ser det som deres opgave at beskytte det område, de mener, er deres, så nu sender man dem alligevel af sted,« siger han.

Ifølge Jeff Halper er det både en gevinst for bosætterne og regeringen at have højrenationalisterne i hæren.

»De højreorienterede er meget patriotiske og vil gerne praktisere deres ideologi gennem hæren. Samtidig vil regeringen gerne have dem ind i hæren, for så behøver de ikke udstikke ordrer. De kan bare se til, mens deres politik bliver ført ud i livet, og det eneste, de skal gøre, er at trække dem lidt tilbage, når det er for meget. De to parter bliver forlængelser af hinanden,« siger han.

Ideologi er imidlertid ikke den eneste årsag til de højrereligiøse jøders stigende indflydelse i den israelske hær, demografien spiller også en rolle. Mens de sekulære jødiske familier i gennemsnit får 2,5 børn, får de religiøse syv, og hvor det tidligere kun var få israelske ultraortodokse, der aftjente værnepligt, er de ultraortodokse i dag forpligtede til at melde sig.

Årsagen er, at den aftale, Israels første premierminister, David Ben-Gurion, indgik i forbindelse med statsdannelsen i 1949 med den religiøse højrefløj om, at de ultraortodokse blev fritaget for værnepligt for at kunne studere toraen på fuld tid, udløb i august sidste år. Det nationale mål er, at 5200 ultraortodokse unge hvert år skal indtræde i hæren frem til 2017.

Men selvom intentionen med den nye lovgivning er ligestilling mellem religiøse og sekulære israelere, risikerer hæren, at de religiøse mænd ignorerer hærens regler og følger rabbinerens forskrifter, påpeger Jakob Feldt: »Ifølge beretninger fra soldater på Vestbredden er det de mest radikaliserede unge, der sætter tonen ved for eksempel checkpoints, og det er svært for officererne at stoppe dem. Hvis de skal ud og ransage palæstinensiske hjem, er det igen de radikale, der fører an, og ofte går de skridtet videre, uden at det nødvendigvis får konsekvenser bagefter,« siger han.

Hvem er min overordnede?

Bosætternes indflydelse i den israelske hær er ikke noget, hverken hæren eller bosætterne råber højt om. Men på den israelske whistleblowerside Breaking the Silence kan man læse adskillige beretninger fra israelske soldater, som fortæller om deres udstationeringer på Vestbredden. En af soldaterne beskriver sin enheds samarbejdede med bosætterne i bosættelsen Itamar.

»Nogle gange virker det, som om bosættelsens civile sikkerhedschef faktisk er vores chef. I Itamar nåede det et punkt, hvor vi fik ordrer fra ham. Vores hærchef sagde, at hvis den civile sikkerhedschef beordrer noget, så gør som han siger. Nogle gange spørger jeg mig selv om, hvem min chef er. Det er meget problematisk. Det virker som om bosætterne og hæren er en og samme,« fortæller soldaten.

En anden soldat beretter om, hvordan han ofte blev sat til at køre taxakørsel for bosætterne i det område, hvor han var udstationeret.

»Store dele af vores tid i området, mindst to gange om dagen, fungerede vi som en slags transportservice for bosætterne. Vi kørte børnene i skole om morgen, og det var ikke uden grund, men der var tidspunkter, hvor vi bare kørte folk frem og tilbage fra arbejde, og hvor vi følte os som en slags taxa,« fortæller han.

Jeff Halper påpeger, at det mange soldater ikke er enige i regeringens linje og den rolle, hæren har fået i forhold til bosætterne.

»Nogle soldater føler, at de bliver udnyttet. De vil ikke udføre politik. Men for flertallet er det logisk, at hæren hjælper israelerne, og det er absolut ikke ideelt, at hæren både er ideologisk og skal agere politistyrke, samtidig med at den tilhører besættelsesmagten.«

Det tætte samarbejde mellem hæren og bosætterne strider samtidig mod den israelske hærs oprindelige opgave, forklarer Jakob Feldt.

»Hele grundforståelsen af besættelsesmagtens opgave i de besatte områder er, at de skal holde orden og beskytte både bosætterne og palæstinenserne. Men nu holder militæret hånden over bosætterne. Bosætterne kan køre frit omkring, mens palæstinenserne bliver tjekket, og palæstinensere kan risikere, at en soldat fra bosættelsen tre kilometer væk kommer og ransager deres hjem,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Jespersen

Det er jo forstemmende læsning - man bruger ekstremister velvidende hvordan deres holdninger og handlinger er - dikteret af det artiklen kalder "rabbinere fra Vestbredden" som opfordrer til "vandaliserende handlinger"?! Det er da vist en eufemisme - de ekstreme rabbinere anser alt jødisk blod for helligt og en dråbe er uendeligt meget mere værd end alle andre mennesker herunder palæstinensere. Det er derfor en hellig pligt at tilintetgøre palæstinensere, da de jo kan tænkes at vil koste en dråbe blod et eller andet sted. Opfordringer til etnisk udrensning med denne ideologi som afsæt griber om sig - men det vil de andre jøder dernede åbenbart ikke gøre noget ved. For det er jo sådan at "jøder må holde sammen og ikke offentligt (eller på anden måde?!) splittes - for så vil fjenderne jo nok vide at gøre det af med dem". En syg tankegang som er en del af den paranoide diskurs i Israel - man har jo brug for at hævde at man har brug for Israel for at beskytte sig selv mod alle mulige tænkelige fjender og den stadige krig mod fjender alle vegne er jo et middel til at opretholde denne status.

Martin Andersen, Peter Hansen, Lisbeth Jakobsen, Torben K L Jensen, J. Nielsen, Mikael Nielsen, Karsten Aaen, Ervin Lazar, peter fonnesbech, Ernst Petersen, Eva eldrup, Erik Jensen , Rune Petersen og Jesper Wendt anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Strategien med konstante udvidelser til bosættere giver nu bonus...

randi christiansen

Vanvidet eskalerer

Lisbeth Jakobsen, Eva eldrup og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar
Jesper Wendt

Israel er en røverstat, som bør levere de besatte områder tilbage. En religiøs stat med kernevåben, uden kontrol fra Internationale observatører. Kemiske våben. Et folkemord på hænderne, ulovlig annektering. Brud på FN resolutioner i guirlander. Fortsatte kampe i Syrien. Åbne planer om at nuke Iran. Ahh - det er jo trættende.

David Zennaro, Torben K L Jensen, Per Torbensen, Morten Kjeldgaard, Mikael Nielsen, Karsten Aaen, Anne Eriksen, Martin Andersen, Henrik Darlie, lars abildgaard, Carsten Mortensen, peter fonnesbech, Torben Arendal, Ernst Petersen, Eva eldrup, Jakob Silberbrandt, Tino Rozzo, Erik Jensen , Rune Petersen og morten andersen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Er det ikke snart på tide, at israelerne/jøderne ikke tilgive længere.

Hvis et andet lan havde opført sig som Israel, så ville de være lukket ude af det gode selskab for længe siden.

Sammenlign Nordkorea og Israel!

Carsten Mortensen, Ernst Petersen, Tino Rozzo og Erik Jensen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

En analyse af hvordan den israelske højrefløj står så stærkt ift. den israelske venstrefløj:

http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/jan/21/left-israel-own-wor...

"The straight answer is that the Israeli left has never really been leftwing. Labour has long been the elite, establishment party, dominated by Jews of European origin who monopolised power and discriminated against Jewish communities from Muslim and Arab countries (labelled "Mizrahi" or "Eastern"). Such discrimination – the lopsided allocation of resources, such as land or education; the cultural negation – was so bad that ethnicity is now too often synonymous with class."

og

"Ahead of this election, the Israeli centre-left sub-split into a baffling number of atomised parties – now including Labour, Kadima, Hatnuah, Meretz, Yesh Atid – which then polluted media coverage with childish squabbles about who wants to join whose gang. Small wonder that centre-left Israelis can't be bothered to vote."

Ikke at jeg nødvendigvis vil ligestille venstrefløj med socialisme, men faldet i antallet af kibbutzer, og privatiseringen af mange af de resterende er nok også en indikator på såvel venstrefløjens fallit og højrefløjens succes i Israel.

Jan Weis, Per Torbensen, Karsten Aaen, Heinrich R. Jørgensen, Mihail Larsen og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

"Israels hær styres af bosætterne"

Er der nogen journalister der undersøger og rapporterer om hvem der styrer Hamas's hær?

Preben Haagensen, Preben Rasmussen og Keld Ravnmark anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

@Lars Bo Jensen

Frygt er i dit sind.
Du skal blot omfavne det ukendte, og frygten vil forlade dig.

Claus E. Petersen

@Jens Jørn Pedersen

Hvad ønsker du?

At 10 millioner mennesker søger asyl i resten af verden (undtaget de lande der officielt hader jøder), hvorefter de arabiske lande kan slavebinde palaraberne endnu værre end de er nu.
For du tror da ikke på at de arabiske lande har det fjerneste ønske om at skabe en ny stat for "palæstinenserne".
Hvis de havde den fjerneste empati, så havde de sørget for at de mennesker der flygtede over hals og hoved i 1948 da araberne erklærede at "alle bliver opfattet som jøder", også blev passet på, integrerede og hjulpet videre.
Det er pudsigt nok ikke sket.
Efter at Sovjets forsøg på at kapre Israel faldt til jorden i 60'erne (hvor Israel valgte USA frem for USSR), blev Israel af de venstreorienterede udråbt som afskyeligt, og begrebet om "palæstina" opstod på omtrent samme tid.

Morten Pedersen, Preben Haagensen, Keld Ravnmark og Vasili Frang anbefalede denne kommentar
Peter Ole Kvint

"Israels hær styres af bosætterne"
Claus Petersen: "Er der nogen journalister der undersøger og rapporterer om hvem der styrer Hamas's hær?"
Det ved jeg godt. Der er bare ingen der vil tro på det. Det helt urimelige kan du ikke skrive om i avisen.

Andreas Andersen

7 29 Made in Israel. Det jeg kan gøre er at kigge efter om " pin coden begynder med 729 " og hurtig ikke købe dette product.

Martin Andersen, Nike Forsander Lorentsen, Torben K L Jensen, Torben Selch og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Henning Egholk

Højrenationalister styrer hæren. Jamen var der ikke engang i 30'erne hvor højrenationale kræfter tog over i Tyskland og begyndte en systematisk forfølgelse af socialdemokrater, kommunister, homoseksuelle og ja jøder. Det var banditter som SA og SS og ja alle kender historien om det forfærdelige folkemord det afstedkom. Israel nu må I sørme besinde jer. Danskerne hjalp Jer engang over Øresund i sikkerhed. Læg nu stilen om det er mennesker i Gaza, stop den hetz.

Martin Andersen, Rune Petersen, Per Torbensen, J. Nielsen, Eva eldrup og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Ernst Petersen

Folk troede, at netop jøderne aldrig ville kunne finde på at behandle andre på denne måde efter det, de selv havde oplevet i nazismens Tyskland. Men man glemte, at netop mennesker, der er blevet behandlet voldeligt i barndommen, er dem, der senere bliver mest voldelige over for andre. Samt, at børn, der er blevet misbrugt, selv er dem, der mest sandsynligt misbruger børn, når de selv er blevet voksne. Dette fænomen ser vi nu også med jøderne i Israel, der nu behandler andre stort set, ligesom de selv blev behandlet under nazismen (dog uden de gaskamre, som nazisterne til sidst endte med at indføre på grund af fødevaremanglen i Tyskland, der jo gjorde det svært at holde alle de mange fanger i live).

Israel er desværre en stat, der i øjeblikket bare drejer endnu mere mod højre. Så det kommer formodentlig til at tage mange årtier endnu, før Israels politik kan forventes at blive mere moderat. Men det sker vel alligevel før eller senere, selvom kun de yngste af os formodentlig har en chance for at leve længe nok til at komme til at opleve det,

Rune Petersen, J. Nielsen, Anne Eriksen, randi christiansen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Martin Andersen, Arash Shahr, Henrik Darlie, Torben K L Jensen, Rune Petersen, Morten Kjeldgaard, Niels Mosbak og Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne kommentar
Torben Selch
Bjarne Riisgaard

En interessant og ualmindelig velinformeret beskrivelse af udviklingen er leveret af den Israelske historiker og tidligere professor ved universitetet i Jaffa, Ilan Pappe i bogen "Out of frame - The struggle for Academic Freedom in Israel"

Bogen er en blandt meget andet også en beretning om hans eksilering fra Israel til hans nuværende stilling som Professor i Storbritannien, ved universitetet i Essex, som resultat af hans og enkelte af hans tidligere israelske studerendes akademiske kritik af bl.a. den Israelske Hærs rolle i udviklingen, og relationen til bosætterbevægelsen. Den kan varmt anbefales.

Mikael Nielsen

Claus Petersen: sludder og vrøvl!

At der er så mange religiøse fundamentalister i de israelske besættlelsesstyrker kan få meget stor betydning, hvis israelerne vælger at invadere Gaza-striben.

Så længe israelerne bomber fra luften kan de kontrollere drabene på civile, og undgå at der ryger så mange på en gang, at internationalt pres kunne true offensiven. Det var det der skete for Shimon Perez med Qana massakren i 1996.

Hvis de rykker ind på landjorden vil det være meget svært, at kontrollere de fundamentalistiske medlemmer af besættelsesstyrkerne, der allerede i 2008-2009 gik amok i Gaza. Her gennemførte de flere massakrer, hærværk og smurte deres egen afføring på væggene i palæstinensiske hjem.

anker fjeld simonsen

Der kan siges og skrives så meget, såvel fra palästinensisk som israelsk side. Gaza er en speciel situ-ation som presser Israel internationalt. At Informations medarbejdere kan nå til forargelse over at värnepligtige anvendes til taxakörsel med israelske börn i belastede latente krigszoner, er da totalt latterligt ! Det kan osse siges, tör siges (af mig). Det er da en temmelig fredelig beskäftigelse, nästen som militärnägterarbejde ! Men med gazebind om krigssygdommene i Gaza, er den ortodokse jödiske families gennemsnitsstörrelse nu bare nået op på det palästinensiske gennemsnit, sikkert som tegn på, at det er godt at ligge og skutte med konen om natten, når krise- faren er så när ved at blive den tredie intifada, i det mindste. Hvor er fredsinitiativerne ?

randi christiansen

ja, hvor er fredsinitiativerne? Følg pengene - find de ansvarlige.

Torben Selch

Åbenbart en dansk journalist fra Kristeligt Folkeblad, som har taget billeder af det også:
http://rt.com/news/172324-israel-watching-gaza-attacks/

Det virker ufattelig, nærmest bizart

Martin Andersen, Karsten Aaen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Israel er da en demokratisk retsstat – den eneste i regionen -
http://spip.modkraft.dk/nyheder/article/israel-faengsler-militaernaegtere

in a state that claims to be “Jewish” -
http://www.avnery-news.co.il/english/

Nå, spøg til side og hofter fat

Måske kunne den aktuelle krisesituation i Mellemøsten og en ligeledes anspændt krisesituation i de nordiske ghettoer efterhånden - og omsider - få venstreorienterede populister til at anskue tingene lidt mere objektivt – ikke altid hjemfalde til deres betændte automatreaktioner rettet mod den ene part – og ikke hælde mere benzin på bålet for at den anden part kan føle sig endnu mere i sin fulde ret til at foretage kriminelle udskejelser mod en stat i Mellemøsten – som – indrømmet - ikke altid opfører sig lige demokratisk i overensstemmelse med menneskerettighederne …

Det må være mulig – hvis ikke essentielt - at prøve på at undgå nordisk import af følgeproblemerne fra disse evigt tilbagevendende krise- og krigssituationer dernede – og om lidt kommer danske jihad-krigere tilbage til ghettoerne på en returbillet …

Det må være mulig – hvis ikke essentielt - at prøve på at undgå nordisk import af følgeproblemerne fra disse evigt tilbagevendende krise- og krigssituationer dernede – og om lidt kommer danske jihad-krigere tilbage til ghettoerne på en returbillet …

Frans Kristian Randlev Mikkelsen

Jakob Feldt er en kendt Islamisme-apologet. Jeg har kun læst løgn og vildledning fra hans side om Islam og islamismens karakter i Danmark. Så hvorfor skulle man tro på hans angreb på Israel? Det er jo ren rygmarvsreaktion fra hans side.

Morten Kjeldgaard

Se nu Miko Peleds foredrag som Karen Helle Grue henviste til i sin kommentar 12. juli 13:24. Og ignorér så Israel-apologeterne, for hvem en hvilken som helst uhyrlighed over for mennesker er retfærdiggjort når blot de er palæstinensere eller muslimer.

Der er vist ingen her, der ikke fortørnes over uhyrligheder begået af begge sider i konflikten …

Ernst Petersen

Næh, der ser ud til at være mange DFere herinde, der bare håber, at Israel vil myrde endnu flere. For den slags er jo åbenbart sjovt for sådanne personer, der vel bare er misundelige over, at Danmark ikke har tropper dernede, der kan hjælpe til.

Og så skal sådanne nogle muslimer altså ikke understå sig i at forsøge at forsvare sig! Hvad bilder de sig ind? Ved de da ikke, at jøder er hellige ifølge selveste Bibelen!?!!

Måske kunne hr. Petersen afsløre, hvem han særligt har i DF-tankerne ...

Ernst Petersen

Ingen nævnt, ingen glemt.

Måske hr. Petersen skulle søge professionel hjælp, inden han gør sig endnu mere til grin …

Ernst Petersen

Måske hr Weis trænger mere til noget sådant

OBS! Sarkasme forekommer givetvis ...

Israel er da en demokratisk retsstat – den eneste i regionen -
http://spip.modkraft.dk/nyheder/article/israel-faengsler-militaernaegtere

in a state that claims to be “Jewish” -
http://www.avnery-news.co.il/english/