Nyhed
Læsetid: 2 min.

Lønforskelle er hovedårsag til østeuropæisk migration

Det er indkomstforskelle – og i mindre grad krise og arbejdsløshed – der gør, at EU-borgere fra de østeuropæiske lande migrerer til andre EU-lande, konkluderer tyske forskere i nyt studie
Udland
30. juli 2014

Det er ikke hovedsageligt den økonomiske krise, der er årsag til den stigende migration fra Østeuropa, men snarere de lønforskelle, der hele tiden har været internt i EU. Det er konklusionen i et nyt studium fra Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung, et uafhængigt tysk forskningsinsti- tut, der primært er offentligt finansieret.

Nina Neubecker, der er forsker hos instituttet, har sammen med to andre forskere lavet studiet: »Vores påstand er, at indkomstforskelle – i sammenhæng med ændret migrationslovgivning – sandsynligvis er den mest betydningsfulde faktor i forhold til at påvirke migrationen internt i EU,« skriver Nina Neubecker i en skriftlig kommentar til Information.

Med det udsagn henviser hun til de store lønforskelle, der er, når man eksempelvis sammenligner Danmark og Rumænien.

Passer ikke på alle lande

Studiet viser, at de såkaldte EU-15-lande, der tæller landene, fra før unionen blev udvidet betragteligt i 2004, oplever en øget immigration fra lande internt i EU. Og den største andel af migranterne er oprindeligt fra østeuropæiske lande, viser studiet. Eksempelvis lande som Polen og Rumænien.

»Da de østeuropæiske lande ikke er blevet ramt så hårdt af krisen som eksempelvis de sydeuropæiske, er det mest plausibelt, at indkomst- forskelle har spillet en større rollen, end krisen for borgerne i disse lande – selv om nogle af migrations- strømmene muligvis er blevet omdirigeret af krisen,« vurderer Nina Neubecker.

Desuden viser studiet, at borgerne i EU-landene kun i mindre grad reagerede på høj arbejdsløshed i deres hjemlande ved at flytte til et andet EU-land.

I rapporten er der ikke direkte anbefalinger til, om og i så fald hvordan disse indkomstforskelle internt i EU kan udjævnes.

»Men når det er sagt, så siger den økonomiske teori os, at migration i sig selv kan mindske indkomstforskelle, hvis arbejdsmarked- erne er fleksible forstået på den måde, at lønningerne i hjem- og modtagerlandene kan reagere på et fald i eller en forøgelse af arbejdsudbuddet,« skriver Nina Neubecker.

Hun gør opmærksom på, at forskernes konklusion har karakter af en »generel« konklusion, der er baseret på overordnet data, og at forskerne derfor ikke påstår, at deres konklusion nødvendigvis gælder alle lande i EU.

Forskerne påpeger også, at de eksempelvis ikke har haft data fra spørgeskemaer, hvor der direkte kunne være spurgt til, hvorfor en EU-borger er flyttet fra det ene land til det andet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Harder Vingaard Larsen

Uha det er godt vi har disse eksperter ellers havde vi aldrig luret den...

Vivi Rindom, Carsten Søndergaard, Troels Ingvartsen, Nic Pedersen, Lise Lotte Rahbek, Anne Eriksen, Rune Petersen, Kjeld Hansen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Min far fortalte ofte en (sikkert ikke i bogstaveligste forstand sandfærdig) historie fra Sønderjylland i trediverne: En fagforeningsmand fra København er rejst derned, stiller sig op på en ølkasse og tordner: Kammerater! Vi kræver arbejde og brød! - en lokal trækker ham i ærmet og siger: Ti da stille mand, ti da stille, mand - arbejde kan vi da få nok af!
Er det den erkendelse, der nu er nået til forskerne?

Nic Pedersen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Thora Hvidtfeldt Rasmussen

I virkeligheden er det måske uhyggeligt, at Information overhovedet ikke reagerer journalistisk på Nina Neubeckers udtalelser.
"Da de østeuropæiske lande ikke er blevet ramt så hårdt af krisen ..." øh, hvad bygger det på? Var der anden forskel, end at niveauet i f.eks. Bulgarien og Rumænien var meget, meget lavere til at starte med - at de fik nedgangen uden først at have oplevet boblen?
"Desuden viser studiet, at borgerne i EU-landene kun i mindre grad reagerede på høj arbejdsløshed i deres hjemlande ved at flytte til et andet EU-land." - siger det ret meget andet, end at man opgør arbejdsløshed på en underlig måde? Hvis der ikke er et understøttelsessystem, er man ikke arbejdsløs - hvis der er arbejde at få, er der ikke arbejdsløshed; uanset, om man kan leve af lønnen.
Læg især mærke til følgende udtalelse: "Men når det er sagt, så siger den økonomiske teori os, at migration i sig selv kan mindske indkomstforskelle, hvis arbejdsmarked- erne er fleksible forstået på den måde, at lønningerne i hjem- og modtagerlandene kan reagere på et fald i eller en forøgelse af arbejdsudbuddet,"
I dag, hvor mange taler om, at det ikke RIGTIG gør noget med større ulighed - er vi så begyndt at stræbe efter at UDJÆVNE indkomstforskellene mellem EU-landene - ved at være fleksible og sætte lønningerne ned, til de når det Bulgarske niveau?
For der er desværre ikke noget som helst, der tyder på, at det Bulgarske lønniveau er steget. For resten har de også overskud af arbejdskraft, så ifølge den dejlige, økonomiske teori burde lønningerne stadig falde - der er bare det, at man ikke kan leve for de tilbudte lønninger, heller ikke med Bulgariens lave omkostninger ...
Måske var det en idé at opsøge nogle af de folk, der arbejder for f.eks. ISS og spørge dem, hvorfor de med deres akademikeruddannelser fra hjemlandet foretrækker det?

Carsten Søndergaard, Lise Lotte Rahbek, Flemming Scheel Andersen, Anne Eriksen, randi christiansen, Philip B. Johnsen, Rune Petersen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der er et middel til at skabe løn- og prisudligning i hele EU, og det er euroen! Hvis man så bort fra al gallaen om "stabilitet", ville man med ét slag kunne fjerne det indbyrdes ræs mod bunden og skabe lige vilkår landene imellem. Da EU samtidig er et indbyrdes marked, hvor langt den største del af produktionen cirkulerer imellem landene, vil det kun være en god idé.

Mogens Kristensen

Dont Worry Be Happy

Kjeld Hansen

Artiklen minder atter om, at der efterhånden er ALT for mange, som tjener en ALT for høj lån uden at skabe noget som helst brugbart.

Flemming Scheel Andersen, Rune Petersen og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar
Kjeld Hansen

lån = løn Lorte tablet tastatur begår selvtægt... ;-)

Marcin Nowakowski

Tja...Jeg har altid været forbeholdende for eksperter og deres undersøgelser. Ikke fordi, de dummere end os andre. Det er pga. den lange ventetid og alle de penge der bliver brugt for at konkludere noget, som alle omkring dem ved.

Det kan ikke komme som en overraskelse for nogen, lønforskellene er den største grund til arbejdsmigration i EU. Det kan enhver dansk håndværker, fortælle. Det kan hans udenlandske kollega også. En bulgarer kan gange sin løn med 13 og en rumæner med 10. Hvis det i sig selv ikke er nok grund til at rejse, så ved jeg ikke hvad er...

Jeg er dog lidt skeptisk ved, udelukkende at se på lønnen som den afgørende faktor for at prøve løkken i et andet land. Mange af de polske arbejdere som jeg taler med, giver det polske politiske system skylden for at de ikke vil arbejde i Polen.
Den ene politiske skandale bliver afløst af den næste. Korruption er en fast del af politik og når de katolske præster, beskylder djævlen for at sende sms beskeder til befolkningen, så står de fleste af og forlader landet.

Polakker har simpelthen meget svært, ved at forbinde deres fremtid med Polen og vælger, også, derfor, at søge arbejde og ophold i et andet EU land.

Thora Hvidtfeldt Rasmussen

"Der er et middel til at skabe løn- og prisudligning i hele EU, og det er euroen! Hvis man så bort fra al gallaen om "stabilitet", ville man med ét slag kunne fjerne det indbyrdes ræs mod bunden og skabe lige vilkår landene imellem. "
Halleluja, Peter Hansen! Er det det, der er sket for Grækenland?

Steffen Gliese

Nej, Thora Hvidtfeldt Rasmussen, det er det, der ikke er sket for Grækenland, fordi den politik ikke blev implementeret. Det er religiøsiteten omkring stabilitet, der gør euroen til mere, end den er - den er jo bare et omvekslingsmiddel for varer, og når denne foregår med samme valuta, bliver varebyttet også symmetrisk.

Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Peter Hansen skriver:
" den er jo bare et omvekslingsmiddel for varer, og når denne foregår med samme valuta, bliver varebyttet også symmetrisk." ???
Keine hexerei - nur behändichheit?

randi christiansen

Sålænge ingen synes at ville se i øjnene, at problemet er en grundlæggende dysfunktionel miljø- og socioøkonomi ifht administration af fællesejet, naturgrundlaget, vil problemerne vedblivende overvælde os. Det er ikke godt, det er rigtig slemt - men det opgør er der ingen, som har mod og intellektuel kapacitet til at tage og således løfte arven efter marx, karl marx, agent for de 99%.

Philip B. Johnsen

Thora Hvidtfeldt Rasmussen
Fra artikel.
"Men når det er sagt, så siger den økonomiske teori os, at migration i sig selv kan mindske indkomstforskelle, hvis arbejdsmarked- erne er fleksible forstået på den måde, at lønningerne i hjem- og modtagerlandene kan reagere på et fald i eller en forøgelse af arbejdsudbuddet,« skriver Nina Neubecker."

Det er udemokratisk EU lovgivning mm., gældende for alle EU borgere, der skal regulere og understøtte denne økonomiske teori.

Det kan kun ske, ved afskaffelse af, velfærdssamfund og fjerne beskyttelse af socialt udsatte.

Teoriens målsætning opnås ved, at alle borgere i EU "hurtigt" får lige adgang, til velfærdsystemet i medlemslandene, med lovmæssig forankring i arbejdskraftens frie bevægelighed, som et grundlæggende princip i EU, skattefinansierede velfærdsmodeller baseret på livslange optjeningsprincippet udsultes og afskaffes.

Det får lønniveauet ned og efter afskaffelsen bliver, velfærdssamfundet afløst af forsikringsbaseret ordninger og skattesystemet ændres og meget lave skatter indføres, danske demokratiske retsstatsprincipper afskaffes, da der ikke er økonomisk grundlag for, at opretholde livet for store befolkningsgrupper, der så må i en form for tvangsarbejdsanstalt eller ligende.

Internationale finans, sociale og handelsaftaler med tilhørende lovgivning, fjerner den sidste rest af borgernes indflydelse.

Ikke længere demokrati, men plutokrati først.

Steffen Gliese, Thora Hvidtfeldt Rasmussen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Tilbage til junglen - nu med maskinpistoler, droner og a våben.

Lise Lotte Rahbek

Når det danske arbejdsmarked har indført løntrykkerjobs som praktik, løntilskud og samfundstjeneste/nyttejobs, så ER det da for at forsøge at sænke lønningerne.

Det jeg lurer på er, at hvis/når nu det lykkes den kreative EUklasse at sænke lønningerne så meget i lavtlønsjob i DK, at det ikke længere kan betale sig for østarbejderne at komme hertil og arbejde - hvilket samfund er det så, Danmark er blevet til?
Og hvem andre end den kreative klasse har lyst til at leve under de omstændigheder?

Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Philip B. Johnsen
jeg er da helt enig i det, du skriver - undrer mig bare over, hvad der er blevet af Outzes gamle avis, når den end ikke problematiserer det, Nina Neubecker siger.

Nic Pedersen

"Artiklen minder atter om, at der efterhånden er ALT for mange, som tjener en ALT for høj løn uden at skabe noget som helst brugbart."

Så sandt som det er sagt!

Problemet er så, at disse "mange" er rigtig, rigtig mange!!
Og de allerfleste af de mange har til fælles, at det i hvert fald ikke gælder dem selv (siger de helst)!