Nyhed
Læsetid: 4 min.

Polen dømt for at medvirke i CIA-fangeprogram

For første gang er et EU-land blevet dømt for at assistere med CIA’s hemmelige fangeprogram. Det kan føre til, at der for alvor kommer pres på undersøgelserne af fangeprogrammet i de enkelte europæiske lande, og det kan få konsekvenser for dem, der også er anklaget ved ECHR for at assistere CIA med fange- og torturprogrammet
Saudi-arabiske Abu Zubaydah, der på 12. år sidder på Guantanamo under restriktive betingelser uden sigtelse, har lagt sag an mod Polen ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Landet er som det første EU-land blevet dømt for at deltage i CIA’s fangeprogram.

Todd Heisler/Ritzau Scanpix

Udland
26. juli 2014

Polen er som det første EU-land blevet dømt ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (ECHR) for at deltage i CIA’s omstridte fange- og torturprogram. I en sag anlagt af de to fanger Abu Zubaydah og Abd al-Rahim al-Nashiri, der nu sidder fængslet på Guantanamo, blev Polen dømt bl.a. for at have tilladt tortur af de to fanger i et hemmeligt polsk CIA-fængsel på militærbasen Stare Kiejkuty. Ifølge Amanda Lynn Jacobsen, der er advokat for den ene af de to fanger, er dommen en stor sejr i den efterhånden langvarige kamp for at få dømt de ansvarlige for menneskeretskrænkelserne, som fandt sted under det hemmelige fangeprogram i tiden efter 11. september.

»Det er en ekstremt betydningsfuld dom. Det er en skelsættende dom fra et juridisk perspektiv, og den kan potentielt set have stor indvirkning på muligheden for at få stillet de ansvarlige til regnskab. Hvis vi antager, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har nogen vægt, kan vi forvente os yderligere konsekvenser i de kommende måneder,« siger hun til Information.

Polen blev blandt andet dømt for tortur af de to mænd, for deres hemmelige tilbageholdelse, for at have bidraget til at de blev sendt videre til andre steder hvor der kunne ske yderligere menneskerettighedskrænkelser og for ikke at efterforske mændenes anklager om tortur ordentligt. Tidligere er også Makedonien blevet dømt for medskyldighed i fangeprogrammet, mens der er sager på vej mod blandt andet Litauen og Rumænien. Flere af landende har – eller har haft – nationale undersøgelser, men de har været både langsomme og præget af stor lukkethed. Noget, som dommen fra ECHR ifølge Amanda Lynn Jacobsen nu kan ændre på.

»Det sender et klart signal til andre lande i Europa om, at nu er tiden inde til at stille de ansvarlige til regnskab, og at de enkelte lande bliver nødt til selv at gøre noget, for ellers bliver de draget til ansvar andre steder.«

Torturen

Hendes klient – Abu Zubaydah – blev anholdt i Pakistan i 2002 og som led i CIA’s fangeprogram transporteret mellem forskellige af de hemmelige faciliteter indtil han i 2007 endelig endte på Guantanamo. Abu Zubaydah forklarede ifølge dommen over for domstolen, at han blandt andet blev udsat for simuleret drukning, såkaldt waterboarding i Polen. Ifølge sin forklaring blev han »sat på hvad der lignede en hospitalsseng, og låst meget stramt fast med bælter. Et sort stykke stof blev placeret over mit ansigt og forhørslederne brugte en vandflaske til at hælde vand på stoffet, så jeg ikke kunne få vejret. Efter et par minutter blev stoffet fjernet og sengen sat op i lodret position. Sengen blev så igen sat ned i vandret position, hvorefter den samme tortur blev foretaget igen, med den sorte klud over ansigtet og vand hældt fra vandflasken. Jeg kæmpede imod fastspændingen og forsøgte at få vejret, men det var håbløst. Jeg troede, jeg skulle dø,« forklarede han til domstolen.

Ifølge domstolen er den behandling at betragte som tortur, og da fangeprogrammet ikke ifølge domstolen kunne foregå på polsk territorium uden regeringens viden og godkendelse skal de forurettede nu have en erstatning på hhv. 100.000 og 130.000 euro.

Den nuværende polske udenrigsminister Radoslaw Sikorski udtalte efter dommen, at det er uretfærdigt at pege fingre af Polen:

»Polen er det eneste land, som har en undersøgelse af det her, så det er meget uretfærdigt at sætte Polen i gabestok. Vi torterede ikke nogen, og vi undersøger sagen,« sagde han til TVN24. Tidligere polske toppolitikere, der var ved magten mens torturen foregik var dog mere afvisende over for dommens konklusioner:

»Det er uretfærdigt, fordi det er baseret på rygter, spekulationer og bagvaskelse,« siger Leszek Miller, der var statsminister, mens torturen foregik, til Polskie Radio. Dommen er ifølge den daværende statsminister også »amoralsk fordi retten sætter mordere og terroristers rettigheder over deres ofres rettigheder«.

12 år uden sigtelse

Mens dommen altså lægger pres på flere af de europæiske stater, der har medvirket til CIA’s fangeprogram, er der umiddelbart ikke noget der ser ud til at forandre sig for Abu Zubaydah. Han er på 12. år tilbageholdt af amerikanerne, og sidder på Guantanamo under restriktive betingelser uden sigtelse. Kort efter sin anholdelse blev han af repræsentanter for den amerikanske regering i offentligheden anklaget for at være nummer tre i al-Qaeda og medansvarlig for angrebene den 11. september, men de anklager blev aldrig ført op af juridiske sigtelser og siden er beskyldningerne ifølge hans advokat også blevet trukket tilbage. Mens der altså ikke kører nogen retssag eller er rejst sigtelser mod ham, har hans advokater i årevis forsøgt at køre en sag for at få afgjort, at den amerikanske regering ikke har tilstrækkelig grund til at blive ved med at tilbageholde ham. Men den sag er endnu ikke blevet afgjort.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kjeld Hansen

I aften skal jeg spise min livret boller i Kerry ;-)

Kjeld Hansen

Eller boller med Kerry... he he

Flemming Scheel Andersen

Lad endelig oprydningen begynde, der er vist nok at tage fat på.

Rune Petersen, Ib Christensen, Brian Pietersen, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Anne Eriksen og Stig Bøg anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Nu skal vi vel ikke til at have opmærksomhed på de ulovlige CIA fangetransporter via Grønland. Sidst medierne viste interesse for det emne, måtte PET lynhurtigt opfinde en terrorsag mod tre tunesere. Den ene viste sig så at være dansk statsborger, som derfor måtte løslades inden for 24 timer p.g.a. mangel på beviser.
Hvem mon det går udover denne gang hvis pressens interesse for CIA flyvningerne nødvendiggør en afledningsmanøvre ?

Rune Petersen, Uret Nilsson, Ib Christensen, Brian Pietersen, Dan Johannesson, Benjamin Lau Jensen, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Jacob Mathiasen, Dennis Berg, Hans Larsen, Stig Bøg, Bo Carlsen og Claus Jensen anbefalede denne kommentar
Torben Selch

Flot, framragende - kæmpe stort tillykke. På tide vi får skovlen under sådan svineri, og især inden for rammerne af det "polerede" EU. Kunne vi snart få den flaskehals til at pege det rigtige sted hen!

Rune Petersen, Brian Pietersen, Rasmus Kongshøj og Stig Bøg anbefalede denne kommentar
Torben Selch

Forventer da at Lidegaard og AFR kommer ud med en fordømmelse af USA, CIA og Polen !!!

Niels Duus Nielsen, Rune Petersen, Brian Pietersen, Dan Johannesson, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Tue Romanow og Bo Carlsen anbefalede denne kommentar

Hvad sker der så med de skyldige, bødlerne?

Morten Balling

"Det kan føre til, at der for alvor kommer pres på undersøgelserne af fangeprogrammet i de enkelte europæiske lande"

Ja. Hélt sikkert!

Tror i også på Julemanden?

Torben Selch

Bo Carlsen
http://www.nytimes.com/2014/07/25/world/europe/europe-poland-cia-black-s...

Ser ud til at ofrene får en stor erstatning, ingen fængselsstraf til nogen - og Polen kan vælge at sætte en "næse" på eller lade være. Dog er en ting klart nu - Polen har hidtil nægtet at have CIA tortur-fænglser - men det er så officielt slået fat nu.

CIA har ingen kommentar og Obama har valgt at se fremad og ikke tilbage, som han sagde da han indtrådte i det menageri.

Hvad ofrene så vil bruge pengene til kan vel være uvis - da de sidder i Guantanamo.

Rune Petersen, Rasmus Kongshøj og Bo Carlsen anbefalede denne kommentar
henrik hansen

Next stop: AFR!

Jeg har nu ikke spor lyst til at være i EU eller NATO med folk, der bruger den slags metoder.

Rune Petersen, Brian Pietersen, Helene Nørgaard Knudsen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Torben Selch

Her er det bedste forslag fra en merikansk (ex)politiker nogensinde:
http://rt.com/usa/176208-ron-paul-cia-torture/

Nedlæg CIA!

Kunne man ikke starte en world-wide kampagne for det forslag, og lægge pres på? Organisationen er jo overhovedet heller ikke i amerikanernes egen interesse, de har jo skab mere ødelæggelse end de overhovedet har haft til hensigt at beskytte.

Helene Nørgaard Knudsen

Det her er vist desværre virkelighed. Du besvarer et telefon opkald og et stykke software beslutter sig for at du kunne være al quada's 10. højeste i Europa. for din stemme er tæt nok på. indenfor 5 minutter omdannes dit liv til dit værste mareridt og det eneste du gjorde var at sige ja tak til at tage med ind og se en fodboldkamp. Det kan jo være en form for skjult kode...

Helene Nørgaard Knudsen

Man kan kun håbe at vi snart vågner op i Europa og beviser det der med individets ukrænkelighed. Når CIA torturerer en formodet terrorist torturerer de også en formodet uskyldig men er det så det der er sandheden omkring Guantanamo - det er alle dem de var 100% sikre på at de var skyldige og efter 10 års tortur og de konsekvenser det har medført for den enkelte så har de 0% at stille folk til regnskab for! Enten så er tortur ineffektivt til at skaffe oplysninger der holder i virkeligheden. Hvorfor gør man det så? De svin der har besluttet at det er et helt "lovligt" middel burde have navn og billede offentliggjort.

Helene Nørgaard Knudsen

Men det er akkurat som debatten om dødsstraf. Herhjemme indleder jeg altid med "i særtilfælde som Breivik og Amagermanden" men går jeg ind for det i særtilfælde går jeg ind for det, så ja, jeg går ind for dødsstraf. Og sådan er det også med tortur - glem alt det fis om national sikkerhed og vi har reddet tusinder, måske millioner - enten går man ind for det eller også gør man ikke! Det her er et af de emner der er sort/hvide. Der er ikke en gråzone ved så omfattende indgreb i en persons liv som dødsstraf og tortur. Jeg går ind for det første men aldrig det andet. Som altid er vi underligt tavse i Europa med at påtale de ting der skal påtales.