Nyhed
Læsetid: 4 min.

Rapport: Amerikanske agenter bag terrorplaner

Ifølge en rapport fra Human Rights Watch har meddelere spillet en aktiv rolle i planlagte terrorhandlinger i USA siden angrebet på World Trade Center i 2001
Udland
23. juli 2014

Næsten alle større planer om terrorisme i USA siden den 11. september 2001 har ifølge en ny rapport omfattet »direkte inddragelse« af statslige agenter eller meddelere. Nogle af de mest kontroversielle kontraspionageoperationer »blev foreslået eller ledet af informanter« og var således på grænsen til fremprovokerede forbrydelser. Men de juridiske hindringer for at føre bevis for, at forbrydelsen er kunstigt fremprovokeret, er betydelige, så derfor fortsætter kontraspionageoperationerne.

Den lange rapport, som blev offentliggjort mandag af Human Rights Watch, rejser spørgsmål om det amerikanske strafferetssystems evne til at respektere borgerrettigheder og retten til en retfærdig rettergang i terrorsager siden 9/11. Den tegner et billede af et system, der ikke blot anvender agents provocateurs, men også af hemmeligholdte beviser, anonyme nævningeting, lange tilbageholdelser inden rettergangen og domfældelser, som ligger et væsentligt stykke fra de faktisk konstaterede terrorplaner:

»I nogle tilfælde kan FBI have gjort lovlydige individer til terrorister ved at foreslå idéen om at foretage terrorhandlinger eller tilskynde de pågældende til at skride til handling,« hævder rapporten.

Materiel støtte

Ud af de 494 sager vedrørende terrorisme ved amerikanske domstole siden 9/11 handler den største andel af kendelserne – i alt 18 procent – ikke om forpurrede terrorplaner, men om »materiel støtte« til terror – en bred kategori, som blev udvidet yderligere ved vedtagelsen af Patriot Act i 2001, der giver anklagemyndigheden mulighed for at retsforfølge handlinger, som kun har spinkle forbindelser til terrorhandlinger eller -grupper. I et tilfælde viste det oprindelige grundlag for en sag om materiel støtte til terror mod en mand, der ifølge anklagerne leverede »militærudstyr« til al-Qaeda, sig at være, at der var blevet fundet vandtætte sokker i mandens bagage. I adskillige sager har de anklagede været isolationsfængslet i længere tid inden deres rettergang. Nogle sigtede viste tegn på sindslidelser. Nævningetinget i sagen om et planlagt terrorangreb mod militærbasen Fort Dix i 2007, som også var påvirket af regeringens informanter, var anonymt, hvilket indskrænkede forsvarernes mulighed for at anfægte forudindtagede nævninge.

Human Rights Watchs rapport sætter spørgsmålstegn ved det skifte, som skete i FBI og andre agenturer efter 9/11, hvor man begyndte at satse på at stoppe terrorplaner, før de opstår. Selv om størstedelen af terrorbekæmpelsestaktikken er juridisk autoriseret – især efter at Kongressen og skiftende regeringer har fjernet restriktioner for retshåndhævelse og efterretningsvirksomhed med henblik på terrorbekæmpelse – tyder oplysningerne i rapporten på, at regeringens iver efter at beskytte amerikanerne i nogle tilfælde er slået over i egenproduktion af trusler. Rapporten fokuserer primært på 27 sager og drager derfor ikke vidtrækkende systemiske konklusioner. Den nævner også flere retssager og domme for »bevidst forsøg på terrorisme eller finansiering af terrorisme«, som ikke drages i tvivl.

Kritisk overblik

De fire større terrorhandlinger eller -planer, som staten ifølge rapporten ikke var involveret i, var: bombeattentatet ved Boston Marathon i 2013; Najibullah Zazis planer om et bombeattentat i New Yorks undergrundsbane i 2007; det mislykkede attentat med en bilbombe på Times Square i 2010 og skyderiet ved flyselskabet EL Als skranke i Los Angeles International Airport i 2002.

Rapporten er et sjældent forsøg på at skabe et kritisk overblik over et system, der af Obama-regeringen og borgerrettighedsgrupper hyldes som et kompetent og retfærdigt alternativ til de militærdomstole og anholdelser på ubestemt tid, som det almindelige retssystems konservative kritikere foretrækker. Rapporten kommer, samtidig med at presset på en bred vifte af terrorbekæmpelsespraksisser øges – f.eks. brugen af resultaterne af overvågning uden forudgående retskendelse i retssager, flyveforbudslister og myndighedernes database over »mistænkelige aktiviteter«.

Human Rights Watch undersøger især omfanget og virkningen af myndighedernes brug af terrorismeinformanter, der både kan føre folk til at forsøge at begå voldshandlinger og afkøle religiøse eller samfundsborgerlige engagementer i de miljøer, de infiltrerer.

Tilstrækkeligt bekymrende

Mens FBI længe har benyttet sig af informanter til at advare om kriminelle aktiviteter, infiltrerer meddelere i terrorsager moskeer, virksomheder ejet af muslimer og lokale partier og kan komme til at lokke folk, »som måske aldrig ville have deltaget i en terrorhandling på eget initiativ«, til at deltage i terrorplaner, hedder det i rapporten. Mange sælger oplysninger for kontanter. FBI skønnede i 2008, at tjenesten havde 15.000 betalte informanter. Omkring 30 procent af terrorsagerne siden 9/11 betragtes som kontraspionageoperationer, hvor informanterne spillede »en aktiv rolle« i undfangelsen af terrorplaner, der førte til anholdelse. En af disse roller bestod i at fremsætte kommentarer, »der tilsyneladende var beregnet til at oppiske målet« på »politisk følsomme« områder, og derefter foreslå operationer, hvis »målets udsagn blev anset for tilstrækkeligt bekymrende«.

FBI har i årenes løb været genstand for en del kritik om fremprovokerede forbrydelser, som er vanskelige at bevise i retten. Det påhviler den sigtede at bevise, at han eller hun ikke var »disponeret« for at begå en voldshandling, selv om den blev fremprovokeret af en regeringsansat agent. Human Rights Watch påpeger, at opmærksomheden »ofte ikke er fokuseret på forbrydelsen, men på personens karakter« i en sammenhæng, »hvor oppiskede stereotyper og stærkt ladede forestillinger om islam og udlændinge tit løber af med sejren«.

Informanterne er selv mindre tvetydige:

»Det handler om at fremprovokere noget,« sagde Craig Monteilh – en tidligere FBI-informant, som havde til opgave at infiltrere moskeer – til The Guardian i 2012.

Islamofobisk materiale

En anden følge af taktikken, som fremhæves i rapporten, er de amerikanske muslimers stadig større fremmedgørelse i forhold til regeringen, der offentligt siger, at den har brug for deres støtte til at bekæmpe ekstremisme, men i hemmelighed udsender meddelere for at infiltrere moskeer og medborgerhuse.

Obama-regeringen har været nødt til at fjerne islamofobisk undervisningsmateriale fra FBI’s terrorbekæmpelseskurser, hvilket har skabt dyb mistro i det muslimske samfund i USA. Der bliver foretaget en undersøgelse af lignende materiale i efterretningstjenesten, efter et dokument, som blev lækket af Edward Snowden, har vist, at den nedværdigende betegnelse »Mohammed Raghead« (Mohammed Håndklædehoved) bliver brugt om muslimer.

Oversat af Mads Frese

© The Guardian & Information 2014

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Hansen

Det har PET da også gjort, da de solgte 2 AK47 på Hareskov station, dog kunne det ikke bevises at de skulle bruges til terror.

Martin Andersen, Daniel Hansen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Anders Feder

"Entrapment" minder om noget fra den spanske inkvisation (i mere end den montypythonske forstand). Hvornår har man presset et givent offer langt nok til at man objektivt kan bevise at han ville have begået en terrorhandling i en alternativ virkelighed? Først hvis FBI faktisk har presset offeret til virkelig at begå en terrorhandling kan man vel tale om at der begået noget kriminelt. Men hvem er gerningsmanden i givet fald så?

Thomas. E. Jensen

Et sygt sygt land. Hvordan vi overhovedet kan opfatte os som deres venner, fatter jeg ikke. de er jo værre end Nordkorea.

Jacob Mathiasen, Espen Bøgh, Eva eldrup, Martin Andersen, Niels Duus Nielsen, Torben Arendal, Janus Agerbo, Daniel Hansen, Torben Selch, Peter Hansen, Karsten Aaen, peter fonnesbech, lars abildgaard og Brian Pietersen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Personlig holder jeg umådelig meget af Amerika, hader ikke lande, jeg har familie i Californien Napa Valley, jeg har været i staterne, flere gange og elsker, den gamle hjælpende hånd kultur i staterne, men ikke uretfærdighed, ikke i USA eller nogle andre steder.

Det er ikke demokrati, det et plutokrati først, hvilket er skadeligt på mange plan, ikke mindst det, at det spredes ud af landet.

Per Torbensen, Espen Bøgh, Martin Andersen, Anne Eriksen, Daniel Hansen, Niels Engelsted, Torben Selch, Jacob Jensen, Peter Hansen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Karsten Aaen

Må jeg i den forbindelse ikke anbefale at se eller gense afsnittet af Murdoch mysterierne fra i går (onsdag den 23.juli kl. 20.00 på TV2 Charlie). Her er plottet også terror. Men nu er det en canadisk serie! Så hvem mon det der står bag terroren? Jo, mon ikke det viser sig at være en agent fra USA selv.....Og da Murdoch siger til denne person, at han bestemt mener, at USA laver problemer for sig selv er svaret dette: "we are god's own country" - og har ikke brug for hjælp af nogen som helst art.......

Bare lige som en kommetar til at det nu kommet frem at agenter fra FBI og CIA (ofte) medvirker til at fremprovokere angreb - angreb der ellers ikke ville være blive ført ud livet....

Eva eldrup, Martin Andersen, Niels Duus Nielsen, Daniel Hansen, Ib Christensen, Niels Engelsted og Torben Selch anbefalede denne kommentar
Karsten Vedel Johansen

Dette bør være en solid tankevækker for alle som slår om sig med skældsordet "konspirationsteorier" hver gang nogen påpeger at den vestlige medieversion af begivenhedsforløb ikke stemmer med vigtige fakta.

F.eks. kan man spekulere på hvordan det hænger sammen, når der dagen efter store prostester i Norge mod Israels krigsførsel og besættelsespolitik, samt få dage efter markeringerne af årsagen for den fascistiske massakre 22. juli 2011, straks dukker en "akut terrortrussel" fra ekstreme islamister op. Det norske efterretningsvæsen og politi er kommet under stigende kritik for sin opsigstvækkende (og historisk set kontinuerlige) mangel på evne til at opfange terrortrusselen fra hjemlige højreekstreme terrorister, altimens man i alle år nidkært har infiltreret og spioneret på alt som kan krybe og gå bare en anelse til venstre for midten.

Historien viser, at alle stater har efterretningstjenester/en "dybstat" som opererer langt hinsides lov og ret. Det skyldes grundlæggende at alle statsapparater historisk i større eller mindre grad har været (og er) redskaber for en herskende elite. Det er et åbent spørgsmål om ikke arten homo sapiens er genetisk anlagt sådan, at dens mest psykopatiske eksemplarer dominerer alle de andre. Historien viser også at det gradvis (og delvis i spring) er lykkedes det tyranniserede flertal at vinde større frihed fra det/de manipulerende mindretals tyranni, men at dette langt fra en en entydig fremskridtslinje, noget mange historikere siden 1800-tallet gerne har villet bilde os ind. Både stalinismen(e) (statslige/byrokratiske kapitalismeformer i "Østen") og den vestlige kapitalismens totalitære varianter (fascisme og nazisme, og nu neoliberalisme og neokonservatisme, islamisme, zionisme osv.) viser pludselige tilbagefald fra demokratiske fremskridt. Dette skyldes grundlæggende at kapitalismen er en selvkamuflerende religionsform som skjuler oligarkiers diktatoriske magtudvidelse og overgreb bag en maske af "økonomiske love" og rent formalistiske og hyperabstrakte udgaver af begreber som frihed og lighed.

Disse processer nærmer sig i dagens verden et eksplosionspunkt, hvor modsætningen mellem det som selvreklameres fra de globale elitene i deres stadig mere aflukkede bobler af gensidigt medieonani og den virkelighed som opleves af langt de fleste mennesker bliver stadig mer skrigende.

Jakob Silberbrandt, Peter Poulsen, Jacob Mathiasen, Jacob Jensen, Niels Duus Nielsen, Janus Agerbo, Benjamin Lau Jensen, Daniel Hansen, Ib Christensen og Torben Selch anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Mon ikke det samme gælder i Danmark? Mig bekendt har alle de 'terrorister', der har været anklaget for terror i Danmark i nyere tid, forudgående været i kontakt med PET. Undtagen selvfølgelig manden, der på mystisk vis sårede sig selv med en bombe på Hotel Jørgensen og flygtede ind i Ørstedsparken.

Peter Poulsen, Niels-Holger Nielsen, Espen Bøgh, randi christiansen, Martin Andersen, Henrik Darlie, Niels Mosbak og Daniel Hansen anbefalede denne kommentar
Bjarne Falk Rangård

Islamofobi blokerer for normal tilgang til at forebygge terrorhandlinger.
Det var et stort chok, at attentatet på Utøya ikke var begået af en muslim !!
Derfor lod det sig gøre, fordi højreekstremister ikke overvåges lige så nidkært som muslimer.
Men ha nu lidt ondt af de amerikanske efterretningstjenester. Med alle de penge de har fået tildelt efter nine-eleven skal de jo præstere resultater. Er der ingen terrroister må man selv producere dem.

Martin Andersen, Niels Duus Nielsen, Daniel Hansen og Thomas Borghus anbefalede denne kommentar
Sebastian Sander Oest
Daniel Hansen, Niels-Holger Nielsen og Martin Andersen anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Kan storalarmen i Norge om en forestående terrorhandling, der bringes på alle kanaler, ses i denne sammenhæng? Det vil sige som en alarm, der skal overbevise den norske befolkning om terrorfaren og berettigelsen af de hemmelige tjenester og NSA?

At de så siger, at faren kommer fra ISIS-kæmpere, er jo også interessant derved, at ISIS og dens leder ihvertfald tidligere har haft ret god kontakt med amerikanerne.

Daniel Hansen, Peter Poulsen, Niels-Holger Nielsen, Espen Bøgh, Eva eldrup, Martin Andersen, Jacob Jensen, Niels Duus Nielsen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Niels Engelsted
Tydeligt eksempel på, at nødvendighedens politik findes ikke, der findes kun politik, hvor der er konsekvenser, der demokratisk kan vurderes og åbent diskuteres.

Torben Selch

Opbakning for den stolte nation Norge til deres helt i Nato - helt i tråd med den nye frelser i Vatikan staten.
Først havde man hardlineren Bush så kom fredsduen Obama, derefter
Hardlineren Fogh efterfulgt af fredsduen Stoltenberg
Hardlineren i den tyske pave derefter fredsduen den jesuittiske pave Franz

Alt imens verdenen skulle have været kastet ud i ragnerok og WW3 - står Hollywood derimod med en ordentlig bunke "jorden går under" og "Moses med de 10 Bud" film lige til at kaste på lossen.

Hvorfor? Putin, Rusland, Kina og de øvrige BRICS lande gider ikke lege med :)

Philip B. Johnsen

Krig imod Bashar al-Assad i Syrien, er hjælp til ISIS-kæmpere (ISIL) og FSA, som nu er fjenden.

Husk på at Udenrigsminister Martin Lidegaard og Regeringen, uden demokratisk debat, var ude i en ny krigerisk menneskefjendsk fremmarch, advokerede for mere krig og spredelse af, mere død og ødelæggelse til civilbefolkningen i Syrien.

Regeringen med Udenrigsminister Martin Lidegaard i spidsen for USA's ønsker om, at støtte og træne soldater og muligvis bevæbne, FSA krigsforbrydere med tungere våben, Bashar al-Assad er mistænkt for krigsforbrydelser, hvilket FSA (Frie Syriske Hær) også er.

Link: http://nyhederne.tv2.dk/udland/2014-03-10-200-sultet-ihjel-familier-spis...

Link: http://www.b.dk/globalt/fn-beskylder-syriske-oproerere-for-krigsforbryde...

Link: http://www.jv.dk/artikel/1463682:Udland--FN-vil-undersoege-Syrien-for-kr...

Danmark kan gøre mere nu i dag!

Det er frygteligt, hvis Danmark intet selvstændigt foretager sig, men selvfølgelig humanitært ikke voldeligt, hjælpe med, at løse problemet med flygtning og sult, hjælp generelt til civilbefolkningen, der må Danmark vise vejen frem, selvstændigt tage initiativ til øget hjælp, tage imod kvote flygtninge, syntes jeg Danmark burde "nu" i dag heller end i morgen.

Lidt baggrund for krigen i Syrien.

Den Syriske befolkning består af sunni-muslimer, shia-muslimer, især alawitter, twelvere og ismailiter, kristne, flertallet er antiokiske ortodokse, resten er græsk-katolske, og armensk ortodokse m.fl. og drusere, dertil kommer væbnede fundamentalistiske grupperinger.

"Mellem 2006 og 2011 var 60 pct. af Syrien ramt af tørke, 75 pct. af alle syriske landmænd blev ramt at total misvækst, og i den nordøstlige del af landet mistede landmændene 80 pct. af deres husdyr."

Link: http://www.b.dk/globalt/klimaforandringer-varsler-krige

Torben Selch

Ja muligt link mellem denne artikel og udmeldingerne fra Norge - synes da muligt.

Philip B. Johnsen

Torben Selch

Der er sammenhæng mellem, manglende demokratisk debat, hovedløs handling (Nødvendighedens politik) og unødig krig, men om dansk efterretningstjeneste (FE), mente, det var rigtigt at støtte, USA's ønsker om, at støtte og træne soldater og bevæbne, FSA med tungere våben, det er en anden sag.

Philip B. Johnsen

Torben Selch
Samme sag, eller to sider af samme sag, eller ikke samme sag.

Torben Selch

Overordnet ser jeg verdens kontrollen er ved at slippe ud af hænderne på USA/Europa, og der bliver trukket i alle snore og trykket på alle knapper - for at holde disciplinen i Nato/EU/USA. Den nuværende magtstruktur - horisontalt og vertikalt skal for enhver pris bevares.

Et er hvad den underliggende magt bag USA's handlinger kan finde på i den nuværende pressede situation - men noget andet er hvad den kan finde på i ren panik.

http://rt.com/news/175292-nato-poland-supply-base/

Kristian Løwenstein

John Mueller skrev en glimrende artikel om dette emne tilbage i 2012, "The Terror Delusion", hvor han konkluderede at 25 ud af 50 kendte terrorsager i perioden 2001-2011:

"would never have become operationally engaged in plotting terrorist attcks without the creative, elaborate, and costly sting efforts of the police. And, given their natural incapacities, even those who did attempt to inflict violence on their own were likely either to fail in their efforts or to commit destruction of quite limited scope." http://politicalscience.osu.edu/faculty/jmueller/absisfin.pdf

Samtidig argumenterede han for hvordan en konkurrerende illusion prægede kampen mod terror, hvor:

"a Muslim hothead has delusions about changing the world by blowing something up, and the authorities have delusions that he might actually be able to overcome his patent inadequacies to do so." http://politicalscience.osu.edu/faculty/jmueller/absisfin.pdf

Denne vildfarelse kom blandt til udtryk i en sag hvor den mistænkte tilsyneladende satsede på at udvikle et atomvåben af en slags vha. håndkraft:

"His idea about isotope separation was to put uranium into a pail and then to make himself into a human centrifuge by swinging the pail around in great arcs." http://politicalscience.osu.edu/faculty/jmueller/absisfin.pdf

Claus Jensen

Wiliam Saletan, som Information for ganske nylig syntes havde nogle vigtige pointer om Israles eksemplariske anstregelser for at undgå civile tab i Gaza, skriver om om jødisk prokreation:

"According to Entine, the rate of Jewish "outbreeding"—procreating with non-Jews—is half a percent. That's the lowest rate of any population in the world today. What drives this phenomenon? Culture. Ten years ago, my childless Orthodox uncle came up to me and said, "I hear you're dating a Jewish girl." When I replied in the affirmative, he added, "If you marry her, I'll come to the wedding." That was pretty much the whole conversation. A year and a half later, he was at my wedding. Today, he's got a grandniece and grandnephew living in my house. I'd like to think he had no influence, but maybe I'm kidding myself. Explicitly and implicitly, Jews have been getting this message for millennia. As Murray pointed out, the Bible is full of instructions to marry within the faith."

Saletan forslår, at det er denne unikke disciplin, der gør, at jøder er mere intelligente end ikke-jøder.

Claus Jensen

Undskyld, forkert tråd!

Henrik Darlie

"siden angrebet på World Trade Center i 2001"

allerede i mellemrubrikken knækker filmen.

Daniel Hansen, Niels-Holger Nielsen og Eva eldrup anbefalede denne kommentar

Den Norske udmeldte trussel om terror virker meget ukonkret fra myndighedernes side, og kommer åbenbart også fra e samarbejde på den hemmeligstemplede side.

- Hvad ved vi så, tja egentlig ingenting, blot de er en trussel, og med den også en vagt angstfølelse, som Nordmændene tilsyneladende tager med ro, og stoler blindt på deres politikeres udmelding.

- Hvad har Norge deltaget i som kan afføde nogle ønsker at udføre en terroraktion imod Norge?

Svaret herpå hænger i luften, og der bliver det nok hængende i meget lang tid endnu.

Man kan stile spørgsmålet om hvorfor det i grunden ikke var mere nærliggende med en trussel mod Danmark end mod Norge, da Danmark har ført en længere aktiv udenrigspolitik med militær indsats end Norge?

- Det virker helt uvirkeligt at Norge skulle være en prioritet!

Philip B. Johnsen

Jeg er ikke til konspirationteori, kom med en god forklaring, hvis nogen har en.

Kjeld Hansen

Det må være dejligt, at være politi "over there". De skaber i DEN grad deres eget arbejde. Ingen fare for ledighed her. Er der risiko for nedskæringer for manglende effektivitet, så skaber vi hurtigt et par kriminelle...

- I mine øre ligner det et retsløst samfund på niveau med hekseafbrænding i middelalderen.

Gad vist, hvor stor en andel af de kunstigt skabte kriminelle der kommer fra den velhavende del af den amerikanske befolkning? Mit gæt er nul.

- Lidt som Mod brandvæsenet har aftaler pyromaner

Kjeld Hansen

Efter NSA skandalen kan ingen vel føle sig rigtig overraskede...

Philip B. Johnsen

Peter Jensen har i en anden tråd, et link til en artikel der, tager konspiration ud af ligningen.

Fra artikel:
"Netop fordi vi eksekverer terrorbehandlingen som en krig, skaber vi en større trussel. Vi ser en sikkerhedstrussel ikke praktiske udfordringer, og vi fokuserer på kortsigtet kamp mod aktuelle fjender på bekostning af langsigtet effekt på tilstrømningen. Vi hæmmer vore egne muligheder af at tænke vigtige spørgsmål gennem en krigsoptik, der blandt andet giver et forvredet syn på religion som forstadiet til terror."

Tak til Peter Jensen.
Artikel
Link: http://www.information.dk/146236

Daniel Hansen

Når snakken falder på terror, får jeg det sådan her:

Det er som at sidde i et rum og diskutere. I rummet står en kæmpe elefant. Den både lugter og larmer, men trods den anmasende tilstedeværelse af elefanten, insisterer mine med-debattører på at diskutere flyvende lyserøde elefanter, som jo selvfølgelig ikke eksisterer.
Det kan være underholdende at lege med, og komme med bud på hvorfor vingerne er en anelse mere røde end kroppen. Eller at diskutere fysikken bag vingestørrelsen og elefantens vægt. Men, med tiden bliver jeg træt.. Virkeligheden presser sig på, og jeg har en rigtig elefant at tage mig af..

Denne artikel er en lyserød elefant i rummet.

Daniel Hansen

Den rigtige elefant har iøvrigt 9 snabler og 11 ben..(?)