Læsetid: 6 min.

Hvis det regnede i Californien, ville det falde på et meget tørt sted

Tre års tørke og aktuelle hedebølger har drevet den store amerikanske stat ud i en nødsituation, der rammer landbruget og økonomien hårdt: et billede på klodens hedetur
45 grader er der målt i Californien. Tørken fortsætter, men mange californiske byboer har ikke indset, hvor slemt det er. Flere steder er virksomheder og private husejere begyndt at male deres tørre græsplæner, så de ser grønne ud. Malingen holder i 90 dage og kan ikke vaskes af.

Justin Sullivan

26. juli 2014

For varmt? Tørstig? Så skulle du se Californien.

Disse dages landsdækkende hedebølger i Danmark og fraværet af nedbør, der får græsplænerne til at gulne og blomsterne til at bøje hovederne, er for ingenting at regne mod de forhold, der har plaget staten på den amerikanske vestkyst i efterhånden årevis.

Dog rimer den aktuelle varme i Danmark udmærket med det globale billede netop nu. Det amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) har lige meddelt, at juni måned blev den varmeste juni nogensinde målt på kloden, bl.a. omfattende en junirekord i Grønland på 23,3 grader. Specielt for verdenshavene gjaldt, at der aldrig nogensinde før er registreret så varm en måned, uanset tid på året.

»Ni af de 10 varmeste junimåneder i statistikken er indtruffet i det 21. århundred, herunder i hvert af de seneste fem år,« hedder det i NOAA’s aktuelle opgørelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Ejvind Larsen
 • Søren Roepstorff
 • John Fredsted
 • Niels-Simon Larsen
 • Carsten Mortensen
 • arne poulsen
 • morten Hansen
 • randi christiansen
 • Erik Nissen
 • Lars Bo Jensen
 • Jørn Vilvig
Ejvind Larsen, Søren Roepstorff, John Fredsted, Niels-Simon Larsen, Carsten Mortensen, arne poulsen, morten Hansen, randi christiansen, Erik Nissen, Lars Bo Jensen og Jørn Vilvig anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lars Bo Jensen

Og så kommer alle apologeterne og siger:
Det er ikke menneskeskabt. CO2 har altid været der. Der var engang en forsker der svindlede med et tal.
Og så den dumme: Det er for dyrt at gøre noget ved. (Lomborg)
Fat det nu, gør vi ikke noget kommer London, New York og København også til at stå under vand. (Det kan jeg egentlig godt leve med, jeg bor på en bakketop.)

Vandkriserne og de dermed forbrundne katastrofer rykker tættere på, ikke kun i Egypten og Mellemøsten, Sydasien og Kina, men altså også i Guds eget land. Det er en kendt sag, at vandforbruget i store dele af USA langt og for længe siden har overskredet tærsklen for bæredygtighed, og at der gøres uoprettelige indgreb i de eksisterende vandressourcer. Det er sikkert uendeligt dyrt at gøre noget ved det, men prisen for at lade stå til må da betegnes som ganske og aldeles uoverskuelige, med andre ord: kollaps. Lur mig, om der ikke er empirisk evidens for, at andre civilisationer er gået til grunde, når de har overudnyttet deres basale naturressourcer.

Søren Roepstorff, Niels-Simon Larsen, peter fonnesbech, Sabine Behrmann, Morten Lind, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Preben Haagensen, Karsten Kølliker, morten Hansen, Torben K L Jensen, Per Torbensen, Torben Nielsen, Anne Eriksen, randi christiansen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben Selch

Maler græsplænen grøn LOL

Michael Reves, Peter Ole Kvint, morten Hansen, Torben Nielsen, Anne Eriksen, Leo Nygaard, randi christiansen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Nu regner det sgu i København. Det faldt på et meget tørt sted. Øv, nu holdt det op igen.

(undskyld)

Torben Selch, Torben Nielsen og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar

Gad vide om malingen er vandbaseret.
Generelt er hjernedød trend en ødelæggende kraft. Nu også grønne plæner.
Jeg tror jeg vil være solidarisk og male min plæne gul.

Philip B. Johnsen

Folketinget i Danmark, taler alle om vækst og lysere tider, frihandel med USA, der skal give velstand i USA og EU, men vækst kommer der kun, hvis forbruget vokser, har EU og USA husket, at regne på klima regningen, hvis frihandelsaftalen, bliver en vækst skabende?

Michael Reves, Søren Roepstorff, Olav Bo Hessellund, Morten Lind, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Lars bo - det er forkert at tro, at bjørn lomborg ikke vil gøre noget - han vil bare gøre noget andet sat ind i en helhedsplan. Han argumenterer overbevisende for, at der stadig er tid til at gøre det rationelle.
Ville det i øvrigt ikke være indlysende for californien at satse massivt på solenergi i stedet for denne især i dette område hjernedøde fracking - hvilket altså nu også viser sig at være tilfældet. Hvor meget mere må vi frygte at uintelligente, reptilhjerner skal have lov at ødelægge, før tiøren falder. Er naturens feedback systemer virkelig SÅ vanskelige at acceptere, at vinderne i konkurrencestatens unødvendige miljø-og socioøkonomiske politik skal have lov at fortsætte deres asociale ressourcemisbrug? Selv goldman sachs har læst skriften på væggen, og har skyndt sig at bytte fupdollars med investering i vedvarende energi. Too little too late - der skal meget større og mere grundlæggende omstilling til.

Morten Balling, Morten Lind og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

Hvis nogen synes det bliver for varmt i Califonien kan de da bare flytte til Alaska eller Grønland, der er masser af sol og vand - og nu også landbrugsjord. Men der lader til at være et stort behov for denne type grædekonehistorier - måske kunne de publiceres i et særligt medie - hvor man kunne tjene gode penge på at sælge annoncer med medicin m.m. til nervøse kvinder - det er et kæmpe marked:

"Føler du dig utryg i din visne have? Prøv vores nye brusetablet og bliv sikker i din sag!"

Esben Nielsen

Det står også slemt til i Texas. I 2011 havde staten over 100 dage med 38 grader eller derover. Der har sålededes været tørke i 5 år nu (alle undtagen ét county erklærede svær tørke i 2012 og 2013).

Da jeg i 2012 mødte en taxachauffør på en bar i Texas, snakkede vi om global opvarmning over en kold drink. Han sagde, at hvis man havde spurgt ham om det i 2009, ville han have kaldt det et socialistisk komplot. Desværre havde hans bror for nyligt set sig nødsaget til at sælge den fædrende gård (vinterhøsten var også slået fejl), så nu mente han, at der nok var noget om snakken - og at politikkerne burde gøre noget ved det.

Anekdotisk, ja. Men her ser vi de første klimaskabte frustrationer i den gængse vesterlændings hverdag.

Søren Roepstorff, Benjamin Bach, Morten Balling, Morten Lind, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, morten Hansen, Mads Petersen, Torben Nielsen og leif voetmand anbefalede denne kommentar

Nu har vi jo haft smukt sommervejr i et par uger, så der MÅTTE komme en dommedagsprædiken fra klimasektens profeter.
Det styrker moralen hos de troende!

Sebastian Sander Oest

Den eneste konstant i klima er forandring.

IPCCs uvidenskabelige svindelnummer og unuanceret journalistik har ledt folk til at tro at Global Opvarmning er et rigtigt fænomen. Vi bliver bombarderet med information om varmerekorder, men enhver kulderekord er undladt. Vi oplever ikke global opvarmning , kloden er ikke blevet varmere i et årti, vi oplever klimaekstremer.

(www.youtube.com/watch?v=LOyBfihjQvI)

Ligeledes undladelsen af information som at vores magnetskjold er 15% svækket, et kollaps af ionosfæren, færre solpletter og svækket solaktivitet har medført, at enhver overvejelse om vi muligvis kunne bevæge os imod en ny (mini)istid, har været undladt fra den offentlige debat. Desuden har det bremset er mere elektrisk forståelse af universet.

http://ruby.fgcu.edu/courses/twimberley/EnviroPhilo/Fairbridge.pdf
http://icecap.us/images/uploads/abduss_APR.pdf
(www.youtube.com/watch?v=5c4XPVPJwBY)

Videnskaben er i krise, noget der kommer perfekt til udtryk i den reduktionstiske og mekanikstiske beskrivelse af verden, såvel som absurde fortolkninger af relativitetsteorien der har ført til fiktioner som "sorte huller" og big bang teorien. I klimadebatten ses det dog tydeligst i det alment brugte argument "der er 97% konsensus - så global opvarmning er unægteligt sandt" en åbenlys logiske fejlslutning (ad Populum) som politikere såvel som forskere bruger i al seriøsitet. Det er på tide vi udfordrer vores underliggende aksiomer, især de videnskabelige, så vi kan udvide vores forståelse af universet og os selv.

De makrokosmiske faktorer i klimaforandring er et ideelt sted at start.

http://www.shao.az/SG/v1n2/SG_v1_No2_2006-pp-13-16.pdf
(www.youtube.com/watch?v=y8EE0p9kx5o)

Torsten Jacobsen

Det er interessant at 'global opvarmning' nu er blevet det nye mål for konspirationsteoretikerne. Måske sælger Kennedymordet og '9/11 was an inside job' bare ikke helt billetter nok længere?

Benjamin Bach, morten Hansen, Torben K L Jensen, Torben Nielsen og Thomas Holm anbefalede denne kommentar
peter fonnesbech

Det næste scenarie, (hvis tørken fortsætter i samme grad), bliver civile optøjer pga. stigende fødevarepriser i området. Det vil kunne ske med stor sandsynlighed, fordi store dele af befolkningen på foodstamps, ikke længere ville være stand til at dække deres behov, når prisstigningerne bliver for store.

Og nej Henrik , vi snakker ikke grædekoner længere , men snarere " Vredens Druer ".

randi christiansen

Brøndum o.a.

"I takt med at vi udsender milliarder og atter milliarder ton varmeopfangende (klima)gasser, får vi varme, og så får vi brande, og vi får, hvad vi nu ser,« sagde han på tv-kanalen ABC.

Altså: Jo mere varme og tørke forårsaget af menneskeskabte klimaændringer, desto flere brande og desto større forurening af atmosfæren med askepartikler, der kan mørkfarve is- og snedækkede områder, mindske disses evne til at reflektere sollyset og dermed forstærke varmeopsugningen og den globale opvarmning."

Og når californiens vandreserver er nede på 40 %, er det så klogt at bruge resterne til fracking ovenikøbet med uhensigtsmæssig feed back?

Grædekoner, lalleglade ignoranter eller med rettidig omhu at respektere og forstå naturens feedback mekanismer?

Mikael Nielsen, Erik Nissen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Det amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) har lige meddelt, at juni måned blev den varmeste juni nogensinde målt på kloden, bl.a. omfattende en junirekord i Grønland på 23,3 grader. Specielt for verdenshavene gjaldt, at der aldrig nogensinde før er registreret så varm en måned, uanset tid på året.
»Ni af de 10 varmeste junimåneder i statistikken er indtruffet i det 21. århundred, herunder i hvert af de seneste fem år,« hedder det i NOAA’s aktuelle opgørelse.
Forud for dette års varme juni gik en maj måned, der ligeledes blev den globalt varmeste maj i målingernes historie.

Henrik Brøndum, hvis ovenstående er rigtigt, som amerikanerne siger, er din kommentar så ikke unødigt stupid?

Søren Roepstorff, Niels-Holger Nielsen, Erik Nissen, Peter Larsen, Carsten Mortensen, lars abildgaard, Torsten Jacobsen, arne poulsen, Toke Andersen, randi christiansen og morten Hansen anbefalede denne kommentar
Per Pendikel

Er det journalistik? Er det forskning?
" Det amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) har lige meddelt, at juni måned blev den varmeste juni nogensinde målt på kloden, ... ".
Absurd udsagn som vores tid overhovedet betyder noget væsentligt for den globale udvikling.
Hvor mange år er der målt temperaturer globalt? 50 år? Måske 100 år.
Ikke meget mere.
Og ser vi på Grønlands indlandsis, isbreer osv. konstatere vi, at der i perioder overhovedet ikke har været antydning af is.
Selvfølelig har vi som mennesker et problem.
Men kloden har det ikke.
Selv en mangeårig isvinter efter en atomkrig, skal den nok klare.
Mens vi ikke får brug for billederne af børnebørnene.

morten Hansen

I brede geologiske kredse debatteres og fremføres ønske om at navngive den nuværende geologiske periode af Jordens historie ANTROPOCEN.
Der er så diskussion om hvor vidt perioden skal gå fra stenalderen ( eller ligninende) eller fra begyndelsen af industrialisme (1700-tallet).
Det afgørende er dog, at der er bred enighed om, at menneskets indflydelse på Jordens udvikling er så alt omkalfatrende. Mennesket er således den mest afgørende faktor i Jordens udvikling i vor tid.
Da alt liv her på Jorden foregår inden for den lille boble der omkrendser os, er det fuldstændig afgørende, hvad vi mennesker gør ved kloden.

peter fonnesbech, Benjamin Bach, Morten Balling og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Karsten Kølliker

Havde vi satelitbilleder af planeten, som gik 150 år tilbage i tiden, ville vi se en planet, som var overvejende blå og grøn. I dag har vi en planet, som er overvejende blå og brun. Måske er vores fokus i klimadiskussionen helt forkert. Den væsentligste faktor i spørgsmålet om drivhusgasserne er måske ikke menneskets aktiviteter i form af afbrænding af fossile brændstoffer, men snarere menneskets udpining af planetens biologiske liv primært i form af industrielt landbrug. Over de seneste 60-70 år er det globale landbrug blevet industrialiseret, hvilket har været ensbetydende med, at mulden i landbrugsjorden er blevet fordrevet til fordel for kunstgødning. Selv Danmark er de facto en ørken, en vilkårlig lille del af den brune planet.

Dette forhold har helt afgørende indflydelse på planetens vandkredsløb og atmosfærens indhold af drivhusgasser, eftersom et frodigt muldlag er det bedst kendte absorbtionsmedium for både regnvand og drivhusgasser. Samtidig har vores industrielle landbrug gradvist fortrængt træerne fra vores landskaber, så der er intet længere til at give skygge og holde på fugten, hvilket igen påvirker vejrforholdene i retning af at mindre regn falder, hvilket igen er ensbetydende med at vanddampen ophobes i atmosfæren, og når regnen kommer, så kommer den i form af skybrud, som ofte gør mere skade end gavn for de naturlige systemer.

Hvis vi vil gøre noget for at genoprette ligevægten i planetens vand- og CO2-kredsløb, så iværksætter vi i alle lande på kloden vidtgående programmer for gendannelse af mulden i landbrugsjorden. Der er næppe nogen vigtigere opgave for menneskeheden på dette kritiske punkt af historien end denne. Handler vi resolut vil vi måske sågar blive i stand til at redde væsentlige dele af vores civilisation. Gør vi ikke noget er udviklingstendenserne er helt åbenlyst på en stærkt accelererende kurve.

Søren Roepstorff, Carsten Mortensen, Toke Andersen, peter fonnesbech og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Merete von Eyben

Lykken er at have en kæphest, og her er så en af mine. Memo to Jørgen Steen Nielsen: University of California, aka The UC System, består af 10 individuelle universiteter fordelt over det meste af Californien. Michael Howitt er professor på UC Davis, hvad et par beskedne museklik ville have afsløret.
Mht at male deres græsplæne grøn, så må der jo være nogen, som gør det, men i de 32 år, jeg nu har boet i Los Angeles har jeg altså ikke været ude for fænomenet. Udover at gå ud over landbruget og betyde tab af jobs og penge, så betyder tørken herovre også ildebrande, der kan lægge store områder øde og koste menneskeliv. Det kan faktisk være temmelig nervepirrende aldrig at vide, om ens hus står der, når man kommer hjem, hvis man bor i et af de truede områder. Og vi er altså nogle stykker, som ikke lige er parat til at pakke vores ejendele og flytte til Gønland...

Michael Kongstad Nielsen

Ingen tvivl om, at vejret ikke er, hvad det har været. Jeg kan mærke det på gigten i min højre lilletå. Og USA kommer til at mærke det vilde vejr som andre store fastlande, no dout. Vejret har allerede sat økonomi og sind i bevægelse derovre. Men østsiden af Sierra Nevada har nu altid været regnfattig, og Great Basin nærmest "ørken", 0-50 mm om året. Så de er ikke helt uvant med tørke på de kanten, dog mangler nedbøren over Central Valley, Californiens spisekammer, der normalt får 500 mm om året. Græsplænerne i Beverly Hills har jeg ikke ondt af.

Karsten Kølliker

@Erik Rolfsen Nissen
Lur mig, om der ikke er empirisk evidens for, at andre civilisationer er gået til grunde, når de har overudnyttet deres basale naturressourcer.

Det er der. Tjek fx ”Dirt: The Erosion of Civilizations”, David R. Montgomery 2007

Det er skrækkeligt med den tørke i Californien, den går helt tilbage til 1889:

'The Santiago Canyon Fire of 1889 (previously called the Great Fire of 1889) was a wildfire in California which burned large parts of Orange County and San Diego County during the last week of September, 1889.'
'Conditions leading up to this 1889 fire event included a much longer and more severe annual drought than usual, with rains largely ceasing in March and less than 1 cm of precipitation being recorded for the 5½ months prior (records from the National Archives).' (Wikipedia)

Eller sagt på en anden måde: Dommedag Er Nær - og det har den været længe!!!

Henrik Brøndum

@Merete von Eyben

Jamen så må I til lommerne og komme igang med at afsalte havvandet ligesom de gør på de Canariske øer. Eller bygge en vandingskanal oppe fra Alaska. Det giver ogsaa en god effekt på beskæftigelsen.

Henrik Brøndum

@Niels Engelsted

Hvis man ser hvor vanskeligt det er at få fred i mellemøsten, hvordan kan man så tro at det skulle kunne lade sig gøre at opnå global enighed om at holde op med at bruge fossil energi? At en sådan aftale indgås og overholdes er efter min mening ren utopi. Denne utopiske drøm er jo ganske hyggelig hvis den kan retfærdiggøre, at man sidder med hænderne i skødet indtil drømmen opfyldes - jeg har en mere handlingsorienteret holdning: "The world is a fine place and worth fighting for!"

Morten Balling

@Erik Rolfsen Nissen og Karsten Kølliker

"Lur mig, om der ikke er empirisk evidens for, at andre civilisationer er gået til grunde, når de har overudnyttet deres basale naturressourcer."

Det bedste eksempel jeg umiddelbart kan komme i tanke om er Påskeøerne:

http://en.wikipedia.org/wiki/Rapa_Nui

Det er heller ikke første gang amerikanerne er på den, pga. udnyttelse af naturen. Je så fornyligt TV-serien Carnivale (wow!), og blev derved opmærksom på at USA ikke kun var ramt af depressionen i 30'erne, men at de også var ramt af ekstrem tørke pga. overdyrkning af jorden:

http://en.wikipedia.org/wiki/Dust_bowl

Sebastian nævner i hans (iøvrigt rablende vanvittige) indlæg ovenfor, reduktionismen og mekanistiske teorier. Dem har jeg studeret intensivt i årevis, og der er intet videnskabeligt eller filosofisk, som indikerer at vi har skyggen af fri vilje. Den er ligeså meget en illusion som vores bevidsthed. Universet lader til at være én stor mekanisk enhed, og alting har en årsag.

Jeg har ikke kunnet lade være med at betragte den måde Verden udvikler sig på, med en vis undren. Vi "accepterer" i stor målestok en finansverden som førte til finanskrisen, overvågning som overgår Orwell, menneskeskabte klimaproblemer og vi nærmer os med stormskridt en befolkning på 10 milliarder. Altsammen ting som den globale tankekapacitet burde kunne finde løsninger på. Det lader bare ikke til at ske. Determisme anyone?

Til sidst et lille tip til dem som har det varmt og ikke er i besidelse af alt for meget hår: Find en gammel blød bøllehat, vrid den op i koldt vand og tag den på hovedet. Det fungerer næsten lige så godt som aircondition ;)

En relevant nyhed som falder i tråd med artiklens emne:

http://news.yahoo.com/calif-couple-conserves-amid-drought-could-face-fin...

"A Southern California couple who scaled back watering their lawn amid the state's drought received a warning from the suburb where they live that they might be fined for creating an eyesore - despite emergency statewide orders to conserve.

Michael Korte and Laura Whitney, who live near Los Angeles in Glendora, said on Thursday they received a letter from the city warning they had 60 days to green up their partially brown lawn or pay a fine ranging from $100 to $500."

Læs selv videre i ovenstående link.

Torsten Jacobsen

Randi Christiansen,

Jeg kan på en måde godt forstå hvad du mener, og jeg indrømmer gerne at det er farligt og 'for nemt' at karakterisere nogen som 'konspirationsteoretikere', blot fordi deres perspektiv på verden afviger fra mit eget.

Alligevel vil jeg ikke trække mit udsagn tilbage. De links som Sebastian Sander Oest underbygger sin påstand om, at (klima)videnskaben ikke har forstået noget som helst, ja sågar at hele 'videnskaben er i krise', er ganske enkelt ikke overbevisende. De er det modsatte. De er latterlige.

Vil man rette en kritik mod en hel videnskabsgren, ja endda mod videnskaben som sådan, må man altså kunne gøre det bedre, end ved at underbygge sin kritik med udtalelser fra 'some dude' i Japan (James Corbett) eller en selvbestaltet ekspert i IPCC-sammensværgelser (Ben Davidson/suspiciousobservers).

Hvis du laver et lille baggrundstjek på de to herrer, vil du opdage at de begge er erfarne konspirationsteoretikere. Jeg har simpelthen ikke andet ord for det. Du vil også opdage at de tilsyneladende ikke har ekspertise til at udtale sig så skråsikkert som de gør.

Derfor synes jeg godt jeg kan være mit tidligere indlæg bekendt. Jeg synes vitterligt det er interessant at så megen af 'benægternes' verdensbillede er bygget op omkring en forestilling, som kun kan kaldes konspiratorisk:

"Klimavidenskaben er domineret af (regeringsstyrede) svindlere, som bevidst forsøger at bilde os ind at global opvarmning virkelig finder sted, og at den er menneskeskabt. Disse svindleres motiver fortaber sig nemt i det uvisse, men det er et eller andet med at de blot tjener egne økonomiske interesser, eller fungerer som håndlangere for en ondsindet, hemmelig New World Order skyggeregering, der i sidste ende ønsker at stjæle vores liv og frihed, indsamle os i FEMA-camps, og til slut tage livet af os i en eller anden forfærdelig kollektivistisk apokalypse."

Tro mig Randi: Du skal ikke ønske dig at falde ned i dét kaninhul.

Esben Nielsen, Peter Knap, Benjamin Bach og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Torsten - pyha, så er jeg mere rolig - må have misforstået dig - omvendt, om jeg så må sige - og når jeg ser på, hvem der anbefaler, er jeg vist ikke den eneste.

Maria Ehlert

Medens vi andre diskuterer og tænker store tanker, har du mulighed for at handle ved at gøre noget som f.eks. at kompostere.

Og heldigvis kan alle være med til at skabe et bedre klima. Komposter og vær med til at øge jordens humuslag. Den enkleste måde at gøre noget for miljøet på. Enhver lille indsats tæller.

Spørg ikke hvad naturen kan gøre for dig men spørg hellere hvad du kan gøre for naturen (J.F Kennedy i den moderne version).

Humus er det organiske materiale i mulden.
Humus binder CO2 og har en evne til at tilbageholde kvælstof i jorden sådan at denne ikke udvaskes.

Jord med blot 1 % humus-forøgelse kan binde 170.000 liter mere vand per hektar. Det svarer til at 1 m2 indeholder 34 liter mere lagret vand

– og udelukkede fordi du har besluttet dig for at kompostere dit haveaffald og dine madrester.

Søren Roepstorff, morten Hansen, Karsten Kølliker og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Randi,

Det er mig der er beroliget. Jeg må (skamfuldt) erkende, at jeg et øjeblik troede du var sejlet med på Sebastian Sander Oests galej. Det må du undskylde, dømmekraften svigtede et øjeblik. Det må være varmen ;)

olivier goulin

.... male deres tørre græsplæner, så de ser grønne ud.

Midt i tragedien finder man altid et element af komik.

Man skal aldrig tro, at man har set enden på amerikanernes groteskhed. Her har de intet mindre end virkeliggjort Hjerter Dronnings spillekorts-livvagter i Alice in Wonderland, som febrilsk rendte rundt og malede de fejlagtigt plantede hvide roser, røde, inden dronningen opdagede fejltagelsen og fik dem halshugget.

Den er nu rykket op på førstepladsen og har erstattet de roterende plastikjuletræer.

/O

randi christiansen

tak søren - den var helt ny for mig - jeg har ikke altan, men det er vel heller ikke strengt nødvendigt. Jeg har heller ikke noget stort forbrug af pottemuld, idet jeg ikke dyrker div afgrøder i køkkenet, men det er en god ting at gøre. Alternativt burde fælles gårdhaver etablere fælles kompostering og evt byhave - det gør stadig flere heldigvis.

Maria Ehlert

Randi og Søren - super godt link. Der er heldigvis mange muligheder. Man kan også bruge Bykompostspanden - det er nemt og enkelt og komposteringen kan foregå under køkkenvasken.

Henrik Brøndum

@Niels Engelsted

Ok - de gode gamle dage - men hvor langt tilbage skal vi foer en klimabekymret bliver rigtig glad? Er det tilstraekkeligt med Morten Koch idyllen fra 1890-erne - eller skal der en, to ...tre istider til? Bronzealderens italienske tilstande med solskin og kvinder i korte kjoler gaar jeg ud fra er helt uacceptabel?

Michael Kongstad Nielsen

Den klimabekymrede bliver glad, når der gøres noget, det mindsker det menneskeskabte tryk på klodens klima. Det samme gør den klimaligeglade, men sidstnævnte vil bare ikke indrømme det.

Sider