Nyhed
Læsetid: 2 min.

Tidligere direktør i NSA: Masseovervågningen er totalitær

Ved en høring i det tyske parlament i går forklarede den tidligere tekniske direktør i NSA William Binney, hvordan den amerikanske efterretningstjeneste efter 11. september 2001 påbegyndte en decideret masseovervågning af både udlændinge og amerikanere
Udland
4. juli 2014
NSA’s praksis er ’sådan noget, der ellers kun er kendt fra diktaturer’, sagde William Binney, da han i går deltog i høring om NSA’s overvågning i Forbundsdagen i Berlin. Han var teknisk direktør i NSA, men forlod jobbet i oktober 2001 kort efter 11. september.

Wikimedia Commons

William Binney, der var teknisk direktør i NSA indtil slutningen af oktober 2001, var stærkt kritisk over for sin tidligere arbejdsplads, da han i går aflagde vidnesbyrd ved en parlamentshøring i den tyske Forbundsdag i Berlin.

William Binney sagde ifølge et referat af høringen, der blev lagt ud på Forbundsdagens hjemmeside, at den amerikanske efterretningstjeneste var slået ind på »en forkert vej« efter terrorangrebene mod USA 11. september 2001. Hvor tjenesten tidligere havde fokuseret på personer, der var mistænkt for terror og kriminalitet, begyndte den at indsamle så meget data som muligt om så mange borgere så muligt, ligegyldigt om de var mistænkte eller ej.

Denne udvikling i retning af decideret masseovervågning fik kort efter 11. september 2001 William Binney til at forlade NSA, hvor han havde arbejdet i mere end 30 år.

Den tidligere tekniske direktør betegnede ved høringen NSA’s praksis som »totalitær« og udtalte, at »sådan noget er ellers kun kendt fra diktaturer«. Det er således NSA’s ambition altid »at vide alt om alle«, konstaterede han.

Onsdag i denne uge forklarede William Binney til Information, at Danmark allerede i 1990’erne var ét af blot en håndfuld lande, der samarbejdede særlig tæt med NSA om at tage udstyr i brug til at behandle store elektroniske datamængder. Om den tyske efterretningstjeneste BND’s forhold til den amerikanske tjeneste sagde han ifølge avisen Die Welt, der havde en journalist til stede ved høringen, at også dette forhold var meget tæt.

Tyskland skulle straffes

Også en anden tidligere højtstående NSA-medarbejder, Thomas Drake, skulle i går afgive vidneudsagn ved høringen i Forbundsdagen.

Eftersom afhøringen af William Binney trak ud, blev der imidlertid ikke offentliggjort noget fra hans vidneudsagn før Informations deadline.

Thomas Drake, der i 2005 lækkede oplysninger om et kontroversielt overvågningsprogram til en amerikansk avis, fortalte i sidste uge til det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel, at Tyskland efter 11. september 2001 blev NSA’s mål nummer ét i Europa. Og det skete vel at mærke, selv om tjenesten samtidig samarbejdede tæt med den tyske efterretningstjeneste BND.

NSA’s fokus på Tyskland skyldtes dels, at ledelsen i NSA ikke længere mente, man kunne stole på de tyske myndigheder, fordi de ikke havde opdaget de al-Qaeda-terrorister, der boede i Hamborg, hvor de planlagde 11. september-terroraktionen. Og dels skyldtes, at NSA ganske enkelt ønskede at straffe tyskerne.

Thomas Drake sagde også til Der Spiegel, at mens NSA ifølge Barack Obama er holdt op med at aflytte kansler Merkels telefon, »bliver alle andre tyskere tilsyneladende betragtet som mistænkte af NSA«.

Ingen må være anonym

I går formiddag før høringen i Forbundsdagen kunne de tyske tv-stationer NDR og WDR dokumentere, at NSA har spioneret imod en ung tysk datalogistuderende, der er ansvarlig for en server i det populære anonymiseringsnetværk Tor. Netværket skal give sine brugere muligheden for at bevæge sig anonymt på internettet, men som det tidligere er fremgået af lækkede NSA-dokumenter publiceret i The Guardian, har NSA udviklet en række teknikker til målrettet at angribe Tor, så brugerne ikke kan forblive anonyme. Og tilsyneladende sker det bl.a. ved at overvåge nøglepersoner i netværket som den tyske datalogistuderende for at registrere hvem, der benytter hans server.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Med sådanne venner, er det overflødigt, at have fjender, jo men det er jo for jeres eget bedste, vi bruger ikke de data til noget!

Yeah right!

John Victor Lorck, Rasmus Kongshøj, Steen Thaulow Olsen, Karsten Aaen, Dan Johannesson og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Desværre går ven/fjende grænsen et helt andet sted: mellem befolkningen og lederne.
I det lys giver det hele mere mening.

John Victor Lorck, Peter Poulsen, Henrik Christensen, Katrine Visby, Rasmus Kongshøj, Jacob Mathiasen, Steen Thaulow Olsen, Lykke Johansen, Michael Madsen, Lise Lotte Rahbek, Karsten Aaen, Daniel Hansen, Jørn Petersen, Morten Ørum, Peter Hansen, Dan Johannesson, Rune Petersen og Jakob Lilliendahl anbefalede denne kommentar
Bente Petersen

Dette er virkelig god information... om overaagining af baade Danmark og Tyskland. Der er ogsaa utroligt, at naar jeg some borger spoerger Statsministeren (Helle) om vi har overvaagning I Danmark faar jeg INTET svar. Og naar andre forhoerer sig, om de saa er politikkere elller ej faar de ogsaa INTET svar, eller de faar et ''det kommer ikke jer ved... dette er hemmeligt, det kan vi ikke snakke om''... ....Det er jo vanvittigt at vi I Danmark er med paa dette Amerikanske forfoelgelsesvanvid. Regeringen og alle (ALLE) partierne maa komme ud af busken... og bekende kuloer. I DANMARK HAR VI IKKE BRUG FOR AT UDSPIONERER ALL BORGERE !!!! OG DERFOR MAA DET OPHOERE. PUNKTUM.

John Victor Lorck, Rasmus Kongshøj, Steen Thaulow Olsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Dennis Berg
Personlig betrager jeg, ikke nogen danske politikkere, som fjender ej heller i udgangspunktet, som mine venner, men desværre i udpræget grad, som ledere uden holdninger, der ikke rigtigt tør have meninger og derfor er handlingssvage.

Men det er ikke dansk politik, der føres i Danmark, hvilket er skræmmende fordi, hvad er demokratiet værd, hvis ikke danske politikkere er Danmarks tjenere.

Morten Pedersen, Ljudmila Trojanova og Helene Nørgaard Knudsen anbefalede denne kommentar
Karsten Aaen

Nå, så NSA i USA ville straffe tyskerne fordi de ikke opdagede de 14-18 ingeniør studerende i Hamborg - hvor de efter sigende planlagde 11.sept. 2001 :( . Mon ikke NSA heller skulle begynde med at kigge en smule indad og indse og erkende at en person - eller måske to personer - rent faktisk advarede Præsidenten omkring den 5. eller 6. august. Om at der ville komme et angreb mod USA. Og om at Al-Qaeda sandsynlivis ville stå bag dette angreb. Hvorfor mon NSA ikke tør erkende dette....

Og var der ikke noget med at mindst en eller to - eller flere? - af de her 18 ingeniørstuderende fra Hamborg ikke måtte komme ind i USA.....men kom det alligevel..... Og var der ikke også noget om at mindst en person havde henvendt sig til FBI i Florida (i Miama?) om at nogle mennesker af arabisk udseeende havde været på hans flyveskole. Og sagt at disse personer kun havde haft en interesse i at lære at lette og at flyve visse typer fly, men ikke havde været interesseret i at lære at lande. FBI - og CIA? - havde afvist at beskæftige sig med dette......

Så er der nogen der skal straffes må det altså være USA selv...

Nic Pedersen

Man kunne også overveje Saudi-Arabien. De fleste fra 9/11 var trods alt saudier!
(men man bider jo ikke den hånd, der betaler)

Lykke Johansen

Med den totale overvågning af "alle borgere i alle lande" er det bemærkelsesværdigt og bekymrende, at der ikke sættes hårdere inde overfor pædofile netværk, for det må være en smal sag at optrævle disse netværk. Spørgsmålet er bare, hvorfor undlader det?

Katrine Visby, Michael Madsen, Karsten Aaen og Steen Thaulow Olsen anbefalede denne kommentar

Indien gennemløber i disse dage en lille skandale. Snowdens afsløringer har vist, at NSA har udspioneret 6 toppolitikere fra det nuværende indiske regeringsparti i 2010. Der var en lille magtkamp, og man ønskede at vide, hvem der var Amerikas mand. Desuden samlede man snavs på alle 6, så havde man lidt til at fremme den ene eller andens karriere med. Nogen har kaldt det indblanding i et lands indre anliggender, men modsat Brasiliens præsident Rousseff, så tager Indiens Modi til USA i september.

Katrine Visby

Lykke Johansen,
Kunne det måske tænkes at det er fordi det er de selvsamme personer der overvåger, der er involveret i det...

Bjørn Pedersen

Visse amerikanere, især på den amerikanske højrefløj ynder at citere hvad de tror er et Thomas Jefferson citat: "When the people fear their government, there is tyranny; when the government fears the people, there is liberty"

Det burde efterhånden være åbenlyst at frygt, i det hele taget, ikke kan føre til nogen som helst form for frihed. Det amerikanske to-parti system, der snarere er et oligarki hvor kun overklassen og overklassens klienter kan få politisk indflydelse, dyrker en sygelig grad af mistænkeliggørelse af anderledes tænkende. Også selvom disse anderledes tænkende ikke i nogen nævneværdig grad vitterligt er politisk forskellige (jvf. Republikanere og Demokrater). Sæt det op imod, eller rettere se det som en historisk konsekvens af, McCarthy or Kennedy'ernes "Red Scare" og du ender med en politisk kultur hvor selv den mindste afvigelse anses som tegn på forræderi eller "undergravende virksomhed". At det forholder sig sådan indenrigs, kan ikke andet end fører til samme tankegang udenrigs. Den gamle "Er du ikke med os, er du imod os"-tankegang.

Philip B. Johnsen:
Jeg skrev "lederne" ikke "politikerne".
Politikerne er kun en del af ledelseslaget.

georg christensen

Når vi nu snakker NSA, får jeg bange anelser. Hvis dette system nu har kendskab til mine valgte politikere og deres embedsvælde og underlagte såkaldte efterretnigs væsner, og deres egne små og store hemmeligheder, er det jo i stand til "afpresning" af alle arter.

Af og til spørger jeg mig selv, hvorfor politikerne så let ændrer deres meninger, er det måske bare fordi de er en lille smugle "korrupte" og af NSA bliver afpresset?.

georg christensen

Mit råd er sammen med tyskerne, klart og tydeligt tilkendegive vores modstand mod overvågning, eller bare sige, overvågning af folkene tilhører folkene, og i "ÅBENHED" bør "selebreres" ikke på hverken Jødisk/arabisk som Katolsk/protestantisk eller budistisk/anti (værdiløsheder), deformeres, til alvidenhedens uvidenhed.

VI " Verdens LIVET", må lære at finde tilbage til os selv, uanset reklameindustriens magtbegærligheder,og NSA s hærgen, som i grunden er delvist betalt af os selv i vores egen "illusionsforvirring".