Læsetid: 5 min.

TTIP-voldgift i strid modvind

Den nyvalgte formand for Europa-Parlamentets handels-udvalg vil have ISDS- mekanismen fjernet fra frihandelsforhand-lingerne med USA, mere end 100 jura-professorer og andre fagfolk protesterer mod mekanismen, og selv den tiltrædende kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, lyder skeptisk
Demonstranter protesterer mod den europæisk-amerikanske frihandelsaftale TTIP. Og de er ikke de eneste, der har betænkeligheder ved aftalen, hvor især voldgiftsmekanismen ISDS vækker bekymring langt ind i Europa-Parlamentet.

Pete Riches

17. juli 2014

Den nyvalgte formand for det vigtige handelsudvalg i Europa-Parlamentet, den erfarne tyske socialdemokrat Bernd Lange, vil have den såkaldte tvistbilæggelsesmekanisme, ISDS, pillet ud af de igangværende forhandlinger mellem EU og USA om en transatlantisk frihandelsaftale, kaldet TTIP. I lighed med den socialdemokratiske gruppe i parlamentet, en lang række civilsamfundsorganisationer, mange fagfolk samt regeringspolitikere i flere lande er den ny udvalgsformand imod ISDS-mekanismen, og han mener, den eneste chance for at opnå parlamentets og den europæiske offentligheds opbakning til den kontroversielle frihandelsaftale er, hvis forhandlerne sænker ambitionsniveauet og laver en smallere aftale, end man lige nu sigter mod.

ISDS, Investor-State Dispute Settlement, er en ordning, som vil give udenlandske virksomheder ret til at stævne f.eks. den danske regering og forlange erstatning, hvis man mener, at en ændret politik – f.eks. skærpede regler – fratager virksomheden en forventet fremtidig indtjening. Sådanne sager kan rejses ved særlige voldgiftstribunaler, der opererer uden om og over de nationale domstole og uden appelmulighed.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Britta Hansen
  • Steen Sohn
Britta Hansen og Steen Sohn anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

Det er mere end almindeligt bøvlet at få TTIP-forhandlingerne bragt til en heldig afslutning.

Og selv med et færdigt forhandlingsresultat skal traktaten lodses gennem US Congress til ratificering og hele EU systemet, hvor hvert enkelt land kan nedlægge veto.

Desuden er der hele afpresningsproblematikken; et enkelt land kan true med veto, hvis ikke landet bliver imødekommet på nogle andre punkter.
Grækerne har jo vist sig som mestre i den sport - og der kan heller ikke ses bort fra, at Frankrig forsøger sig.

Bettingfirmaerne giver sandsynligvis gode odds på et positivt udfald; sandsynligheden er ikke særlig stor.

Helene Nørgaard Knudsen

Kan man stole på de virksomheder der ikke stoler på vores regeringer?

Jette Andersen, Martin Andersen, Thomas Holm, Jan Kønig, Tue Romanow og Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne kommentar
Heinrich R. Jørgensen

TTIP er ikke en frihandelsaftale - det er ikke en aftale der handler om frihandel. Den falske og vildledende betegnelse er selvfølgelig valgt, fordi det gør det muligt dermed at fremstille sort som hvidt.

Hvis fascisme forstås som et nært samspil mellem stat og korporationer, og fascisme anses for dybt afskyeligt og uacceptabelt, er det indlysende at TTIP end værre end fascisme. Under fascisme står korporationer under staten; med TTIP står transnationale og transstatslige korporationer over staten, da disse fiktive personer kan holde nationer og stater ansvarlige for at manglende indtægter som følge af staters reguleringer gennem lovgivning.

Jette Andersen, Martin Andersen, Karsten Aaen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar