Læsetid: 2 min.

Tysk spionsag griber om sig

To tyske politikeres mobiltelefoner er angiveligt blevet udsat for cyberangreb – og amerikanske CIA har angiveligt gjort brug af mere end et dusin meddelere i flere tyske ministerier, rapporterer tyske medier
USA’s ambassade forrest i billedet ligger fysisk meget tæt på den tyske rigsdag og på kansler Angela Merkels kontorer. Tyskerne har bedt chefen for  efterretningstjenesten på USA’s ambassade foralde landet på grund af spionagesagen og telefonaflytninger.

Maurizio Gamberini

14. juli 2014

Sagen om amerikansk spionage mod Tyskland vokser nu yderligere og tilsyneladende i flere forskellige retninger.

En mobiltelefon, der tilhører en betroet medarbejder for den NSA-kritiske politiker Steffen Bockhahn fra partiet Die Linke, viser angiveligt tegn på et cyberangreb rettet mod telefonen. Det skrev det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel i går.

Ifølge Der Spiegel viser en teknisk undersøgelse desuden, at en ’tredjepart’ har haft adgang til data på en mobiltelefon, der tilhører CDU-politikeren Roderich Kiesewetter, som er medlem af det parlamentariske undersøgelsesudvalg, der skal undersøge NSA’s aktiviteter i Tyskland.

Samtidig skriver den tyske tabloidavis Bild am Sonntag på baggrund af kilder i det amerikanske efterretningsapparat, at efterretningstjenesten CIA har gjort brug af mere end et dusin meddelere blandt tyske regeringsmedarbejdere i fire forskellige tyske ministerier. Meddelerne skulle ifølge avisen have været placeret i ministerierne for udviklingshjælp, forsvar, økonomi og indenrigsanliggender.

Førstnævnte fordi den tyske efterretningstjeneste angiveligt foretager operationer i udlandet via udviklingsministeriet.

Det påståde angreb mod politikeren Steffen Bockhahns mobiltelefon har ifølge Der Spiegel bestået af en gennemgang af sms-korrespondance mellem politikeren og hans nærmeste medarbejder.

Endnu er der ikke klarhed over, hvem der stod bag angrebet. Men det har angiveligt også indebåret en søgning på mobiltelefonen efter e-mail, der relaterer sig til det parlamentariske kontroludvalg i den tyske Forbundsdag, som har til opgave at kontrollere de tyske efterretningstjenester. Et udvalg, som Steffen Bockhahn var medlem af fra 2009 til 2013.

I fuld offentlighed

I begyndelsen af juli offentliggjorde tyske myndigheder, at en ansat i den tyske efterretningstjeneste Bundesnachrichtendienst (BND) var blevet anholdt og anklaget for spionage til fordel for USA.

Han er beskyldt for at have videregivet og solgt mere end 200 fortrolige dokumenter til den amerikanske ambassade. Ifølge Der Spiegel fik den formodede spion sine instrukser fra CIA, der styrede ham fra den amerikanske ambassade i Wien. Manden, der er 31 år, underkastes nu en mentalundersøgelse. Ifølge Der Spiegel lider han af et handicap forårsaget af en vaccineskade.

Derudover har en ansat i det tyske forsvarsministerium afdeling for sikkerhedspolitik fået ransaget sit hjem og sit kontor. Den formodede spion havde adgang til klassificerede oplysninger, men blev opdaget, da han flere gange blev observeret sammen med formodede amerikanske efterretningsfolk.

Thomas Wegener Friis, der er lektor på Center for Koldkrigsstudier på Syddansk Universitet, beskrev i weekendens udgave af Information de to sidstnævnte sager som opsigtsvækkende.

»Sager, hvor man afslører fremmede magter i offentligheden, er i sig selv ret sjældne. Men sager, der handler om venligtsindede magter, sker næsten aldrig. En gang imellem afslører man i USA en israelsk agent, fordi de måske er lige aggressive nok i deres fremfærd, men ellers gør man det bare ikke offentligt,« sagde Thomas Wegener Friis.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dan Johannesson

"Ellers gør man det (afslører allieret spionage offentligt) bare ikke". Men det bør man. Borgerne har krav på at blive orientereret, når nationer ulovligt overvåger og spionerer mod deres folkevalgte. I det hele taget er der et ekstremt behov for transparens, i en offentlig administration, som i hele vesten er præget af stadig mere omfattende lukkethed, løgn,manipulation og politisk kriminalitet.

morten Hansen, Nic Pedersen, Lars Jensen, Karsten Aaen, Rune Petersen, Philip B. Johnsen, erik mørk thomsen og Claus Oreskov anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Denne Spiegelartikel giver lidt god baggrund for den konflikt, der nu overraskende udvikler sig mellem USA og Tyskland:
http://www.counterpunch.org/2014/07/11/americas-culpability-in-the-middl...

Men måske kommer man over krisen og Anders Fogh Rasmussen kan få sit våde ønske og et ny-militariseret og aggressivt Tyskland opfyldt, så de igen kan yde deres i kampen mod Rusland.
http://www.spiegel.de/international/germany/nato-chief-rasmussem-urges-s...

morten Hansen, Rune Petersen, lars abildgaard, erik mørk thomsen, Philip B. Johnsen, Claus Oreskov og Eva eldrup anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

EU er verdens største økonomi, hvis der var vilje, kunne det faktum bruges, til et alternativ til det økonomiske diktatur, der er ved at blive etableret, med de verdensomspændende handelslove, over demokratiske staters lovgivning. (Frihandelsaftalerne)

Det er frihandelsaftalerne der er baggrunden for balladen, verdens superrige, der positionere sig for, at få de bedste vilkår, inden plutokrati indføres med aftalerne, det er mit gæt på, hvorfor balladen er opstået nu og har fået et offentligt liv.

morten Hansen, Jette Andersen, Karsten Aaen og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Hvor er det godt at USA ikke betaler nogen for at spionere for sig i Danmark, her kalder vi dem FE og betaler dem over finansloven.

morten Hansen, Niels Engelsted, Rune Petersen og Dan Johannesson anbefalede denne kommentar
Robert Kroll

Tyskland har i meget høj grad præget Europas historie og været "initiativtager" til 2 verdenskrige .

Tyskland er igen Europas lokale supermagt og er lokomotivet i EU.

Det er vel kun Tyskland, der reelt kan påtvinge EU en bestemt politisk linje - de øvrige EU lande er ikke "tunge" nok til at tryne de øvrige partnere i EU samarbejdet.

Vi har haft en stribe af meget tiltalende tyske politikere siden 2. verdenskrigs slutning, men hvem ved, om der hen ad vejen kommer andre typer politikere til magten i Tyskland - og ud fra den betragtning, så er det vel rettidig omhu, hvis andre lande sikrer sig bedst mulige informationer om, hvad der sker "uden for rampelyset" i tysk politik. ( F eks hvilke politikere er talsmænd for industries interesser, hvem er til fals for kampagnebidrag, hvem har særlige venner i usympatiske stater o s v)

Den nuværende tyske regering varer ikke evigt, og politiske præferencer blandt de tyske vælgere kan ændre sig meget fremover

Den amerikanske spionagechef, der er blevet bedt om at forlade Tyskland, er ifølge ZDF's tekst-tv stadig i landet.

Claus Jensen

Robert Krolls ræssonement 11:16 er som altid dybsindigt og indsigtsfuldt. Man kan tilføje, at det jo er med samme gode grund, USA spionerer mod Danmark.

Hvem ved, om vi i fremtiden atter vil føre samarbejdspolitik med et genrejst Stortyskland, eller måske vi beslutter at indgå en alliance med Sverige og Norge om fornyet aggresion mod vest i form af togter rettet ikke bare mod England men også amerikanske kyster.

Det fælles kendetegn for sådanne nærliggende scenarier og tilgrundliggende politiske omvæltninger er, at de er umulige at få nys om udefra. Hvis CIA derfor ikke konstant tjekkede Frank Aaens private SMS'er, ville de sandsynligvis slet ikke opdage, at noget var i gære før langskibene lagde til ved Frihedsgudinden i NY havn.

karen pagter

Man kunne fristes til at spørge - måske nogle analytikere kunne elaborere - hvordan amerikanerne ville have reageret i den omvendte situation.

Og ja, man kan samtidig kun frygte, hvem der følger efter Angela Merkel. EU er jo allerede det stortyske herredømme, som Hitler drømte om. Ligesom man for at lette forståelsen kan sætte lighedstegn mellem Euroen og Deutsche Mark. Godt, at Danmark er udenfor. Man kan kun frygte for hvor længe.

Lars Bo Jensen anmodes om at dokumentere, at FE betales fuldt ud via finansloven således at al mistanke om personlig korrupt klientelisme kan afvises -

Hvis EU og Europas politikere mener noget med demokrati og dets bærende søjler for individets frihed, er der kun et at gøre, og det at balkanisere internettet.

En samtidig afvisning, eller i det mindste en udsættelse på ubestemt tid, af de foreslåede handelsaftaler mellem EU og Amerika bil også være fremmende for forståelsen på Amerikansk side.

Samtidig viser politikerne også deres befolkninger, at de ikke er ligeglade med undertrykkelsen af de demokratiske rettigheder for borgerne, og deres ret til privatliv som noget lovsikret, der er retsligt beskyttet.