Læsetid: 1 min.

Tyskland udviser USA’s efterretningschef

CIA-chefen på den amerikanske ambassade har fået marchordre efter afsløringen af spionage mod parlamentet
Med dokumenter, der er lækket af den amerikanske afhopper Edward Snowden, blev det sidste sommer afsløret, at Merkels mobiltelefon er blevet aflyttet af amerikanerne. Det udløste en diplomatisk krise mellem de ellers så nære allierede Tyskland og USA, og beskeden torsdag om udvisningen er Tysklands første direkte og kontante svar på den amerikanske spionage

Med dokumenter, der er lækket af den amerikanske afhopper Edward Snowden, blev det sidste sommer afsløret, at Merkels mobiltelefon er blevet aflyttet af amerikanerne. Det udløste en diplomatisk krise mellem de ellers så nære allierede Tyskland og USA, og beskeden torsdag om udvisningen er Tysklands første direkte og kontante svar på den amerikanske spionage

Scanpix

Udland
10. juli 2014

Tyskland udviser den amerikanske CIA-chef i Berlin, oplyser regeringen. Det er en dramatisk forværring i forholdet mellem de to lande.

»Repræsentanten for den amerikanske efterretningstjeneste på USA’s ambassade har fået besked om at forlade Tyskland,« siger den tyske regerings talsmand, Steffen Seibert, ifølge flere nyhedsbureauer.

Der er tale om en helt usædvanlig udvikling i forholdet mellem to Nato-lande.

Udvisningen kommer, efter at det i sidste uge blev afsløret, at USA har brugt en medarbejder i den tyske efterretningstjeneste til at udspionere det tyske parlament.

Kilder har fortalt det tyske nyhedsbureau dpa, at den mistænkte spion har erkendt at have stjålet 218 dokumenter i løbet af to år og sendt dem til det amerikanske efterretningsvæsen. Til gengæld skulle manden have modtaget 25.000 euro.

Spionagen var blandt andet rettet mod Forbundsdagens parlamentariske undersøgelsesudvalg, der er i gang med at granske den amerikanske efterretningstjeneste NSA’s overvågning af Tyskland.

Den amerikanske ambassade i Berlin.

Den amerikanske ambassade i Berlin.

Scanpix

Regeringens talsmand siger, at det ikke kun er den sag, der har ført til udvisningen, men relaterer sig til »spørgsmål, der har været rejst i månedsvis« om USA’s efterretningstjeneste i Tyskland.

Med dokumenter, der er lækket af den amerikanske afhopper Edward Snowden, blev det sidste sommer afsløret, at Merkels mobiltelefon er blevet aflyttet af amerikanerne.

Det udløste en diplomatisk krise mellem de ellers så nære allierede Tyskland og USA, og beskeden torsdag om udvisningen er Tysklands første direkte og kontante svar på den amerikanske spionage.

Også millioner af tyskere har fået registreret telefonopkald og dataindlogninger af NSA, har dokumenter fra Snowden vist.

Meningsmålinger viser, at den popularitet, som USA har nydt i Tyskland i efterkrigstiden, falder dramatisk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Selch

Glimrende... ikke at der som sådan er noget breaking news i amerikanernes opførsel, men nu rart at se at de inkasserer politiske og informationsmæssige knaldende øretæver der, osse!

Rune Petersen, Eva eldrup, uffe hellum, Steen Thaulow Olsen, lars abildgaard, Bo Carlsen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Nic Pedersen

Det kræver vist et genhør med Jodle Birge - "Rigtige Venner"!?

https://www.youtube.com/watch?v=fDSbOqdDb3w&feature=kp

Henning Lögun

Mon ikke tiden er moden til at tyskerne forsøger igen med at få udleveret deres guld? Måske tid til at begynde at lægge 2 og 2 sammen hvorfor det var at de ikke engang kunne få lov til at se deres eget guld i New York.

Torben Selch, Rune Petersen, Eva eldrup, Steen Thaulow Olsen, Michael Madsen, Ib Christensen, Daniel Hansen og Ture Nilsson anbefalede denne kommentar

Værdi af 300 t Au: ca. US$ 12'000'000'000
Tysklands BNP 2012: ca US$ 3'600'000'000'000 eller ca. 300x så meget.
De 5% af dets guldreserver i USA er kun noget for 'Goldkäfer' romantikere og guldspekulanter.

Mht. udvisningen, så er han ikke udvist, de har kun opfordret ham til at forlade landet frivilligt. Det diplomatiske trin før en udvisning, som er ufrivillig, under tvang.

Henning Lögun

@Thomas
Eh?
Amerikanerne holder "for safe keeping (haha!)" 45% af tyskernes 3.396 tons.
Og lad os nu se hvad værdien af det ender med at være efterhånden som dollaren kommer i frit fald.

Mon ikke dette bare er lidt spil for galleriet, så den tyske regering kan vise sin meget skeptiske befolkning, at den gør noget?

morten Hansen, Janus Agerbo, Peter Hansen, Jesper Wendt, Rune Petersen, Christian Pedersen, Eva eldrup og Steen Thaulow Olsen anbefalede denne kommentar
Claus Jensen

25,000 euro for at aflever hundrevis af dokumenter, forråde sit land, vanære sin uniform, risikere lang fængselsstraf og ødelagt karriere og familie, det lyder lidt grådigt. Kunne han ikke nøjes med 30 som os andre?

Torben Selch, Eva eldrup og Steen Thaulow Olsen anbefalede denne kommentar
Lasse Damgaard

Det tyske skridt burde danne præcedens i alle europæiske lande.
Det her forgår fra alle USA ambassader i de europæiske hovedstæder.
USA viser hvilken fordækt allieret de er - trojansk hest.
- Dem der tror andet er naive. Vi behøver ikke flere lækket oplysninger til at se systematikken i spionagen - politisk såvel som industrielt, USA bedriver i deres bestræbelser på at få kontrol med alt og alle.

morten Hansen, Lars Jensen, Michael Madsen, Peter Hansen, Eva eldrup, Nic Pedersen og Steen Thaulow Olsen anbefalede denne kommentar
Jens Harder Vingaard Larsen

Man maa da indroemme at det er komisk at man udspionerer et udvalg nedsat til at undersoege spionagen... Det er da god humor.

Henning,
det er kun de 300 t de vil have tilbage indtil 2020.
Og selv i helhed så er guldet kun en brøkdel af Tysklands formue. For det er en statisk værdi uden afkast. Tysklands mennesker og arbejdere producerer hvert år langt mere værdi end det metal har. Som sagt 'Goldkäfer'-romantikere.

Dennis,
med Mutti Merkel meget sandsynlig.

Claus,
det er jo USA! USA der har befriet os fra nazismen! USA der har beskyttet os mod kommunismen! USA der med os bekæmper terrorismen. Højrefløjståber der falder for de slagord er der nok af.

Man "ødelægger" ikke forholdet til en allieret ved at afsløre eller afstraffe en forbrydelse. Forbrydelsen er skadelig for forholdet.

Det er dybt sørgeligt, at det antidemokratiske og nationalistiske flertal i usa ser Snowden som skadelig, og ikke som en nationalhelt, der fremmer demokratiske værdier og fredeligt partnerskab.

Det er forventeligt, men ynkeligt, at samarbejdspolitikere (lydighedspolitikere og spytslikkere) som Fogh og Helle ikke kan markere sig som Merkel.

Overfor populister som obama er det absolut nødvendigt med markeringer. Han vil til enhver tid gøre det, der ser mest populært ud, og han vil kun overholde de regler, der kan føre til offentligt ydmygende efterspil.

En færdselsbetjent forklarede engang i et interview, at bilister aldrig nogensinde blev aggressive overfor hende, og at en del endda sagde tak. Det er ikke en diplomatisk trussel at markere, at en forbrydelse er blevet afsløret og har konsekvenser.

Nic Pedersen

Thomas Holm,

tyskerne har muligvis indset, som mange andre, at værdien dvs. købekraften af 300 t Au er noget mere pålidelig på sigt end værdien af US$ 12'000'000'000!?

Niels Mosbak, Michael Madsen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Nu lyder det at Tyskland forlanger at være medlem af den nære familie,så som England og Australien.

Thomas Holm, du vrøvler angående guld. Guld er en grundlæggende værdi. Det er den samlede mængde af grundlæggende værdier, som afgør, hvor meget rigdom der er i verden.
Guld er ekstremt vigtigt, fordi det er det, som vil ligge til grund for valutaerne når det endelige finansielle kollaps kommer - til den tid vil det hedde ingen guld, ingen småkager.

Nic Pedersen

Netop, eller andet med fysisk, reel værdi, som f.eks. småkager! ;-)

Lige det der endelige financielle kollaps... Meget propaganderet, ikke optrådt endnu. Ikke engang under Depressionen i 1930erne.
Der var en grund til at man opgav guld-standarden. Enhver arbejder producerer mere værdi end en guldmønt.
Nic, godt, så siger vi tilsvarende € 10 milliarder, stadigt kun en brøkdel af hvad Tyskland producerer af materielle eller ikke-materielle værdier. Og Euroen har det udemærket, selv om der er nogle lande i Eurozonen der har problemer.
Arbejdskraftens værdi bliver altid undervurderet. Som studrende bestod en del af min husleje af to timers havearbejde hver uge, noget jeg gerne gav. Og langt mere demokratisk end f.eks. de 4 g guld det ville have været dengang. Især også fordi det er meget nemt at løbe tør for guld, men meget svært at løbe tør for arbejdskraft.

Som sagt 'Goldkäfer'-romantik.

Mht. trådens originale tema, tyskerne siger at det er indholdet af fem ringbind der blev udleveret og at indholdet ikke lige var af højt niveau, nærmest latterligt.
de Maizieré er dog noget vag, svævende og undvigende i interviewet. Han henviser lidt for meget til de sikkerhedstekniske aspekter af samarbejdet med USA.
Ville gerne høre en reaktion fra USA på det.

Lidt mere info:
218 dokumenter udleveret for € 30'000, i det mindste var manden klog nok til at ikke forlange US$

Dokumenternes indhold: Tysklands planer omkring militært samarbejde med NATO ...

Errhhh, er USA ikke selv medlem af NATO? Kunne de ikke bare have spurgt høfligt og så fået disse udleveret? OK, jeg glemmer, det er USA, de spørger ikke, de tager.

Nic Pedersen

"Enhver arbejder producerer mere værdi end en guldmønt."

Ja, og en kilde producerer mere vand end en feltflaske, men en feltflaske holder bedre på vand end en spand med hul i!

Penges formål er at holde på værdi og gøre den flytbar. Det har ikke noget med arbejde at gøre.

Jeg har to ben og er meget vel flytbar. ;)

Og for at rette op på tidligere info, Tysklands opfordring til spionchefen er to trin under den højeste diplomatiske straf, ikke kun et. Men USA er stadigtnoget pivent over det. Læserkommentarene på WaPo og NYT er blandet, med en del der henviser til WWII som grund for at USA har ret til at spionere i Tyskland...

Torben Selch

Vedr. ønske her på tråden omkring kommentar fra USA/Obama - så er det pt. ingenting.
http://borsen.dk/nyheder/generelt/artikel/1/286744/usa_vil_ikke_kommente...

Obama er tavs, og sandsynlig ikke selv istand til at formulere en passende forklaring - så vi venter på en text-skærm kan fortælle truthornet, hvad han skal sige.

Med hensyn til om den diplomatiske mand skal ud af landet eller ej, står der i artiklen fra Børsen idag:

Forlad Tyskland!

Torsdag eftermiddag gav den tyske regering CIA-chefen i Tyskland besked om at forlade landet.

En talsmand for regeringen i Berlin siger, at udvisningen har sammenhæng med flere tilfælde af amerikansk spionage i Tyskland.

"Repræsentanten for den amerikanske efterretningstjeneste på USA's ambassade har fået besked om at forlade Tyskland," sagde talsmand, Steffen Seibert.

Det, der virkelig skulle ophidse borgerne, er den kendsgerning, at der sker en altomfattende overvågning af alle.

- Im Englischen gibt es eine Redewendung für dieses Verhalten: There is an elephant in the room – ein Elefant steht mitten im Zimmer, heißt es, wenn niemand das offensichtliche Problem ansprechen will und alle so tun, als sei es nicht vorhanden.

Der Elefant NSA steht mitten in den bundesdeutschen Wohn- und Schlafzimmern, und niemand in der Bundesregierung will darüber reden.

http://www.zeit.de/politik/deutschland/2014-07/nsa-botschaft-resident-au...

Jan Weis, Niels Mosbak, Mihail Larsen, Janus Agerbo, Rune Petersen, Carsten Mortensen, Dennis Berg og Nic Pedersen anbefalede denne kommentar
Nic Pedersen

Hmmmm.......interessant udvikling.

Sidst tyskere blev for alvor trætte af den slags, var der en supermagt, som endte med at måtte trække sig fra sine baser i Tyskland og siden gå i hundene.

Tyskerne er godt trætte af USA over en del ting.
Det sidste store jeg oplevede var da det kom frem at USA havde kemiske våben stationeret i Tyskland. Kohl var rasende! For lige der har Tyskland en trist historie. De fik dem da også fjernet meget hurtigt.

Thomas Holm skriver:
"Der var en grund til at man opgav guld-standarden. Enhver arbejder producerer mere værdi end en guldmønt."

Det her er noget vrøvl. Hvad er værdien af en guldmønt på et givent tidspunkt? Den er det, som den kan sælges for på markedet. Udbud og efterspørgsel. Da værdien derfor svinger, kan du ikke påstå, at en given produktion er så meget mere værd end en guldmønt - det giver ingen mening, da guld som minimum vil svinge i værdi med resten af markedet.

Nic Pedersen

Netop, og i historisk tid er guldmønter aldrig blevet værdiløse.
I meget konkret modsætning til aktier, obligationer, fiat-valutaer eller andre rent tiltrobaserede byttemidler.

henrik hansen

I tråd med Steen Sohn: Måske man burde gå efter de store fisk, og ikke blot de små!

Men positivt er det dog, hvis USAs popularitet også er faldende i et land som Tyskland: En vigtig brik i det rigtige verdenssamfund (altså ikke det 'verdenssamfund', som Obama og danske politkere/medier normalt refererer til, der alene indeholder lande som USA, DK og nogle få andre vasalstater)

Helene Nørgaard Knudsen

Så visse lande vil gerne have deres informationer i det "skjulte". "Vi ved ikke noget - vi er bare kokke"-stilen. Selvfølgelig giver det en konkurrence fordel hvis man ved at dem man forhandler med ikke har råd til at stille krav. Jeg tror heller ikke at "vores" tjenester holder sig tilbage for industri-spionage.

georg christensen

Min agtelse og respekt overfor tyskerne i denne sag er hermed givet. Et "bravo" til Tyskland sendes hermed. Min skuffelse over andre europæiske lande også hermed fremsendt. Vi europærer burde sammen gøre en større indsats mod det amerikanske tyrani.

Vi mangler initiativer fra de andre europæiske ledere , med opbagning til tyskerne. Her har amerikanerne gang i noget, som vi ikke bryder os om.

Helene Nørgaard Knudsen

Igen som med Se&Hør sagen - nogle mennesker er godt nok billige. Den største trussel kommer ikke fra anarkistiske hackere, nej, den kommer indefra. Arbejdsgiverne spørger jo selv: hvor billig er du?

Helene Nørgaard Knudsen

Det jeg siger det er at hvis man motiverer folk med penge og kun penge så bliver det den eneste motivations-faktor - Jeg ville nok have lidt mere end lidt øvro'er på kontoen hvis jeg skulle forråde mit land for penge. Jeg er støtter Snowden - og derfor også hans motiver - men for penge! Det er da det usleste.

Jesper Hansen

Obama: Merkel? Hvor mange A-våben har hun?

Ja, nu skal man heller ikke overdrive betydningen af de interne modsætninger i de imperialistiske statsapparater mellem USA, UK og EU på den anden side. Dertil er USA og UK militært, og deraf afledt politisk, alt for stærke.
Og disse modsætninger er i øvrigt slet ikke er på et niveau, som under optakten til Irak-krigen, hvor USA og UK let trynede Tyskland og Frankrig, men afspejler primært en begyndende politisk og frem for alt økonomisk modsætning mellem disse koalitioner i tilgangen til Ukraine og Rusland.
I øvrigt må man vel efterhånden konstatere, at Information på linje med de øvrige imperialistiske medier har mørkelagt, hvad der sker i Ukraine. Men ifølge tekst-tv gør Ukraine, udstyret med USA- og Nato logistik og våben klar til angreb/massakre i Donetsk.
I øvrigt kan man blive informeret om hvad der sker i Ukraine, og endda relativt sagligt i globalresearch.ca - under linket Strategic Culture Foundation

Niels Engelsted

Tyskland med opland (= den europæiske union)

Niels Engelsted

Ovenstående er ikke et indlæg, men en abort forårsaget af websitet, undskyld.

Med anvendelse af NSA's m.m.fl. viden må det have været muligt at orkestrere den seneste finans-krise, der startede med, at amerikanerne ikke kunne betale de lån, som man havde videresolgt til resten af verden -
Alle magter har lig i skabet, og jo større magt des flere lig forårsaget af såvel droner, kugler,
sindssygeerklæringer, - - - -