Læsetid: 5 min.

Ebola terroriserer Vestafrika – og hele verdens fantasi

Mens mindst 961 mennesker er døde på det afrikanske kontinent, spreder frygten sig for en ny global dræberepidemi. Det er der slet ingen grund til, siger overlæge, så hvorfor er vi så bange?
Sundhedspersonale i Liberia gør klar til at flytte et offer for ebolavirussen i udkanten af hovedstaden Monrovia. Landets præsident har erklæret undtagelsestilstand som følge af epidemien.

Ahmed Jallanzo

11. august 2014

Hvide mennesker i rumdragter kører ind i landsbyer i Liberia, samler syge børn op i biler og haster væk igen på jordvejene. Flere landsbyer i Guinea nægter nu Røde Kors adgang til de syge, fordi de tror, at hvide mænd bringer ebola med til landsbyen. I Madrid er hele Kong Carlos III’s hospital blevet afspærret og 114 patienter udskrevet før tid for at holde en ebolasmittet præst i isolation. På sociale medier som Reddit raser amerikanere over, at to smittede læger er fløjet til behandling i USA – ’nu smitter de jo os alle sammen!’.

Mytedannelsen følger i fodsporene på den værste ebolaepidemi nogensinde, der foreløbig har dræbt mindst 961 personer i Vestafrika. WHO erklærede fredag epidemien for en »international nødsituation« og anmoder om hjælp fra verdenssamfundet. Situationen er alvorlig, men der er ingen fare for, at ebola kan udvikle sig til en pandemi, der truer Danmark eller resten af verden.

Det fastslår Statens Serum Institut og en overlæge på Rigshospitalet over for Information.

Udviklingen følges nøje i Dansk Røde Kors, hvor Pie Meulenkamp har ansvar for Central- og Vestafrika:

»De lokale er mistroiske over for myndighederne, og i enkelte byer er desværre også Røde Kors blevet nægtet adgang. Andre steder vil landsbyerne ikke registrere de smittede, fordi de frygter at blive stigmatiserede, så nabobyerne ikke vil handle med dem,« siger Pie Meulenkamp.

Danmarks ambassadør for Guinea, Sierra Leone og Liberia – de tre værst ramte lande – frygter, at den tiltagende epidemi kan true stabiliteten i regionen:

»Præsidenten i Liberia har erklæret undtagelsestilstand, så her er stabiliteten klart under pres. Folk er bange for at hjælpe de syge, hvilket går ud over alle de patienter, der slet ikke har ebola. Det nationale sundhedssystem er tæt på at bryde sammen. Samhandelen i hele regionen er svækket. Der er risiko for, at befolkningen på et tidspunkt får nok og beskylder regeringen i Liberia for ikke at være i stand til at tage hånd om problemet,« lyder det fra ambassadør Margit Thomsen over telefon fra Accra i Ghana.

Udenrigsministeriet oplyser, at Danmark ekstraordinært har støttet det humanitære arbejde i regionen med to millioner kroner, heraf halvdelen til Læger Uden Grænser i Sierra Leone.

Kan bekæmpes med sæbe

Ebola er ikke en luftbåren sygdom, men smitter udelukkende gennem kontakt med kropsvæsker. Virussen kan slås ihjel med sæbe, så under normale omstændigheder er det relativt nemt at begrænse ebola ved at isolere de smittede. Derfor har USA’s præsident Barack Obama foreløbig afvist at udlevere den eksperimentelle medicin, der tilsyneladende har kureret to amerikanske læger for ebola:

»Vi har ikke nok oplysninger om, hvorvidt medicinen er effektiv. Men vi ved, at ebolavirussen både nu og førhen har kunnet kontrolleres. Den kan inddæmmes særdeles effektivt, hvis vi bruger de rette procedurer,« har præsidenten udtalt.

På trods af formaningerne har ebolavirussen ætset sig fast i den kollektive bevidsthed, forklarer Michael Hviid Jacobsen, der er sociolog med speciale i frygtkultur på Aalborg Universitet:

»De fleste mennesker kan levende se for sig, hvor smertefuldt en ebolasmittet har det, når det bløder fra alle kropsåbninger, og der ikke er mulighed for helbredelse. Denne kombination af død, lidelse og håbløshed skaber en sprængfarlig frygtcocktail, og det kræver meget overbevisende videnskabelige beviser og forsikringer om, at det ikke vil sprede sig, før frygten atter fortager sig,« forklarer han.

Siden ebola blev opdaget i 1976, er der registreret 2.586 patienter med ebola, hvoraf 1.717 er døde – svarende til 66,4 pct. af de smittede. I samme periode har forkølelse slået 19 millioner mennesker ihjel, mens influenza dræber omkring en halv million – om året. En af de største udfordringer er derfor at bekæmpe myter og kulturelle vaner hos lokalbefolkningen.

»I Guinea og Liberia vasker man de døde, kysser dem i næsen, på munden og øjnene – man rører liget enormt meget. Det er en meget vigtig del af deres ritual og forestilling om efterlivet. Vi bruger mange kræfter på at tale med lederne i landsbyerne, så de kan ændre praksis. Men vi står foran et kæmpe oplysningsarbejde,« forklarer Pie Meulenkamp fra Dansk Røde Kors.

Ingen grund til panik

Også i Europa avler virussen myter og overreaktioner som den føromtalte isolation af hele Kong Carlos III’s hospital i Madrid, der nu huser én enkelt ebolasmittet præst. Aktionen har ført til klager fra pårørende, fordi syge patienter er blevet tvangsudskrevet fra hospitalet før tid.

Overlæge Søren Thybo fra Infektionsmedicinsk Klinik på Rigshospitalet kalder det lakonisk for »en festlig historie«:

»Selvfølgelig kan du isolere patienter i et rum uden at spærre et helt hospital af. Ebola er jo ikke luftbåren, så det er bare lægepersonalet, der skal huske at tage fornuftigt udstyr på, når de tilser patienten,« siger Søren Thybo og fortsætter:

»I sidste uge havde vi en mand indlagt på Rigshospitalet med mistanke om ebola, da han kom fra Vestafrika. Han blev isoleret på traumecentret, og Statens Serum Institut foretog på seks timer en test, der fastslog, at han ikke havde ebola. Det var en fin oplevelse, for alle reagerede rationelt og overholdt spillereglerne. Vi evakuerede i hvert fald ikke Rigshospitalet i de seks timer!«

Sidste gang, WHO advarede om en international nødsituation, var med fugleinfluenzaen i 2009. Dengang spredte der sig en kollektiv frygt, fordi det virkede ude af menneskets kontrol, forklarer sociolog Michael Hviid Jacobsen:

»Pandemier stammer ofte fra eksotiske dele af verden og bliver fra den ene dag til den anden en del af vores ordforråd og frygtforestillinger. Det er, som om frygten forstærkes, når vi konfronteres med det, der tilsyneladende ikke kan kontrolleres.«

Derfor glæder det overlæge Søren Thybo, at reaktionen på ebolavirussen har været mere afdæmpet, sammenlignet med tidligere ’dræbersygdomme’:

»Der var jo et fantastisk hysteri omkring svineinfluenzaen, som viste sig at være en af de mildeste influenzaer, vi har set i lang tid. Men der blev da afsat en hel masse Tamiflu (stof til behandling af influenza, red.). Denne gang synes jeg heldigvis ikke, at hospitalerne står på den anden ende for at indføre skøre regimer. Det er vist kun dele af pressedækningen, der har været lidt hysterisk.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tak for folkeoplysningen, Kristoffer Larsen. Jeg er sikker på, at alle Informations læsere ligesom du havde forstået den emd rumdragterne helt bogstaveligt.

Hysterien skabes udelukkende fra myndigheders og den interesserede industris side. Det er det samme med alle virusser og har intet at gøre med lokalbefolkningen, som er vant til at se folk dø på ubehagelige måder. Det er en perfekt måde a træne folk til at overgive alle rettigheder, privatliv og skattekroner; det virker endda bedre end det permanente terroristhysteri, fordi autoriteten her formodes at være objektiv og videnskabelig.

Denne vellykkede satire fra The Onion rammer situatione on the ground i Afrika lige på kornet:
http://www.theonion.com/articles/us-launches-aidsawareness-campaign-in-b...

Den tæller som ubevidst satire.

Disse virusser kommer alle fra flagermusegylp i mørke, farlige huler eller eksotisk abe-menneskesex i de dybeste jungler. Lad dem prøve at sælge dig den dødbringende Gudenåsvirus, eller bøssepesten (AIDS' oprindelige kælenavn) fra Frederiksberg, og se om det fænger.

Jørn Stjerneklar

Ebola er nok et af Afrikas allermindste sundhedsproblemer overhovedet. Pressen bærer en stor del af skylden for at sætte massehysteriet i gang i vesten. Mange af journalisterne aner ikke hvad de skriver om, men det afholder dem ikke fra at skrive. Som der står i artiklen dør der en halv million af influenza om året. I Afrika dør der en million mennesker, mindst, af malaria. Om året. Det bliver der sgu ikke skrevet meget om.

Kristoffer Larsen

Ja Claus Jensen, det jo en del af den hype om den farlige virus som medierne skaber. Faktisk er ebola ikke særligt smitsomt medmindre man får bræk eller blod fra den syge ind i ens blod eller man fører sekretret ind i mund eller øjne.

Der er langt flere der dør af trafikuheld, tropesygdomme eller i stigende grad sukkersyge, lungekræft eller KOL i Afrika end af ebola.

Kristoffer Larsen:

Ebola bærer alle de klassiske tegn på at være frit opfundet, ligeledes disse "udbrud" med et minimalt antal smittede, hvor der kun kan påvises den tyndeste årsags- og epidemiologiske sammenhæng, hvor de tvivlsomme tests ikke bliver betvivlet, og hvor der bliver argumenteret ad hoc.

Se dit eget link: udstyret er godt nok, men bliver brugt forkert - af overlæger... som derfor bliver smittet i hobetal af en virus, som under normale omstændigheder har det største besvær med at smitte nogen som helst.

Der siges at være millioner af HIV-inficerede mennesker i de samme lande, altså en langt mere smitsom/udbredt virus. Hvor mange overlæger får HIV, fordi de glemmer at vaske hænder, når de træder ud af rumdragten?

Og så har man 4 strains af Ebola, som er den sikre død for mennekser, mens den femte pludselig er helt ufarlig at blive inficeret med, selvom den stadig er den visse død for aber.

Paradokserne hober sig op med det samme, du skraber i overfladen på den pseudovidenskab, der hedder virologi, og alt, ALT, bliver slugt råt.