Baggrund
Læsetid: 3 min.

Invasion af Ukraine kan bremse fransk våbenhandel

Fotodokumentation af russisk militær på ukrainsk territorium vil medføre flere sanktioner og presse Frankrig til at stoppe en våbenhandel med Rusland til ni milliarder kroner, mener eksperter
Ukrainere demonstrerer uden for det russiske konsulat i det sydøstlige Ukraine. Årsagen er, at den russiske præsident, Vladimir Putin, skulle have sendt tropper ind i Ukraine.

Sergey Bobok

Udland
30. august 2014

Ruslands invasion af Ukraine vil ifølge eksperter føre til en skærpelse af de sanktioner, EU i forvejen har pålagt Rusland. Desuden vil det øge presset på Frankrig, der fortsat har en fransk-russisk våbenhandel til en værdi af ni milliarder kroner undervejs, mener eksperter. »Situationen (i Ukraine, red.) bliver næppe nedtrappet, så jeg forventer, at vi kommer til at se en udvidelse af sanktionerne, så de omfatter flere firmaer og flere sektorer,« siger Poul Ivan, forsker ved tænketanken European Policy Centre.

Det endelige svar vil formentlig komme efter dagens EU-topmøde, men allerede inden weekenden opfordrede flere af EU-landenes udenrigsministre til en stramning af sanktionerne mod Rusland.

Samtidig mener både Poul Ivan og Mette Skak, lektor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, at eskaleringen i Ukraine kan stoppe en eksporthandel mellem Frankrig og Rusland, der omfatter to hangarskibe til en samlet værdi af ni milliarder kroner. Det første af de to skibe skal efter planen leveres til Rusland til oktober. Skibene kan transportere både helikoptere, kampvogne, mandskabsvogne og tropper.

»Det er blevet meget svært at forsvare det politisk,« siger Poul Ivan.

»Når Rusland går ind og demonstrerer, at man er en faktor i forhold til EU’s sikkerhedspolitik, så bliver det uholdbart at levere våben til Rusland,« siger Mette Skak.

Våbenhandlen har allerede inden den seneste eskalering mødt hård kritik fra blandt andre Polen, Storbritannien og USA.

NATO offentliggjorde torsdag satellitbilleder, der angiveligt viser russiske mandskabsvogne, tungt skyts og tropper på den ukrainske side af grænsen. Billederne er dateret til 21. august. Den russiske præsident, Vladimir Putin, nægter fortsat at have sendt tropper ind i Ukraine.

Forsvarsalliancen er dog overbevist om, at der er tale om russisk militær, fordi den ukrainske hær ikke har kæmpet sig så langt ind i områder, der styres af prorussiske separatister. Samtidig rapporterer flere internationale mediers journalister, der er på stedet, om pansrede mandskabsvogne, hvor tekst og logoer enten var fjernet eller tildækket.

»Der er nu meget klart bevis på, at Rusland er på den anden side af grænsen og har åbnet en ny front,« siger Poul Ivan. »For Rusland er det delvist en reaktion på det faktum, at det var lykkedes ukrainerne at vinde en del af det territorium, oprørerne sad på, tilbage.«

Vesten kan købe krigsskibene

Frankrig er en af verdens største våbeneksportører, og industrien er en af de få, som trives i en tid, hvor landet lider under høj arbejdsløs-hed. Alene landets våbeneksport til fremmede nationer løb sidste år op i 47 milliarder kroner, en stigning på 31 procent i forhold til året før.

En tabt handel vil derfor gøre ondt på Frankrig, mener Mette Skak. »Derfor er det vigtigt at gøre det på en måde, så militærsektoren kan holde fast i de arbejdspladser, og hvor man ikke samtidig kaster Frankrig ud i en indenrigspolitisk krise,« siger hun og sammenligner med de ordninger, der for eksempel har kompenseret mejerier, som har mistet penge på grund af sanktionerne.

På grund af det mulige tab har der – i første omgang i det skjulte – været en idé på tegnebrættet om, at Frankrig i stedet kunne sælge skibene til EU eller NATO.

»Der har nu i en måned været snak om, at EU og NATO burde købe skibene. I så fald ville omkostninger blive delt mellem alliancens medlemmer. Men det virker ikke til, at den plan har vind i sejlene,« siger Poul Ivan. Frankrig kan opretholde sin eksportaftale med Rusland, fordi de nuværende sanktioner kun omfatter fremtidige kontrakter og ikke handler, der var aftalt, før sanktionerne blev vedtaget.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Kjeldgaard

En russisk general har udtalt, at med de franske helikopterskibe kunne Rusland have taget Krim på 45 minutter i stedet for de otte dage, det tog.

Martin B. Vestergaard

Toni Runless, to sekunders søgning på internettet og her er der et af de omtalte satelitbilleder: http://www.bbc.com/news/world-europe-28972878

Om det er russisk militær eller ej ved jeg intet om, ej heller om det er i eller udenfor Ukraine, Putin siger det ikke er, NATO siger det er, og så må man vælge hvem man vil tro på.

Med hensyn til løgne, så er det en del af taktikken i enhver moderne krig.

Martin B. Vestergaard

Hvis nu det viser sig, at Nato's overvågning ikke er så hemmelig endda, og billederne er ægte - hvorfor tror du så at man (USA) stadig tilbageholder satellit-overvågningen, fra dengang MH 17 styrtede ned i det østlige Ukraine?
Og stoler du virkelig på Anders "Fogh of War" Rasmussen, der jo mere en en gang har talt usandt?

Og hvis det virkelig var den Russiske Føderations intention at invadere Ukraine, så ville det næppe vare mere end et par timer - som da russerne rullede hen over Georgien.
Så hvor sandsynligt er det at disse klippe og klistre billeder, er mere ægte end den dokumentation som USA fremlagde for FN's generalforsamling, forud for invasionen af Irak?

lars abildgaard, Niels Duus Nielsen, Eva eldrup, Jacob Jensen, Dagmar Christiandottir, Henrik Darlie, Holger Madsen, Per Torbensen og Niels Jespersen anbefalede denne kommentar

De har ræven til at vogte gæs?

Jens Jørn Pedersen

Det bliver trist at kommentere til Tordenskjolds soldater!

Niels Jespersen

1. Paul Ivan, som optræder som "ekspert" i artiklen, har følgende biografi ifølge hjemmesiden for "tænketanken" hvor han er ansat :

Paul Ivan joined the EPC in 2013 and works as a Policy Analyst in the European Politics and Institutions and the Europe in the World programmes.

Before joining the EPC, Paul was a diplomat working on the South Caucasus countries in the Romanian Ministry of Foreign Affairs, a researcher at the Centre for European Policy Studies (CEPS) in Brussels and a researcher on EU external relations and security issues at the Romanian Center for European Policies (CRPE), where he remains an affiliated expert. Working for a time in the European External Action Service (EEAS), he was involved in EU’s Association Agreement negotiations with the South Caucasus countries and Moldova.

Paul holds an MSc in International Relations from the London School of Economics and Political Science (LSE) and bachelor’s degrees in international relations, European studies and history.

Internal Responsibilities

Coordination or support for several projects within the EU Politics and Institutions and the Europe in the World programmes.

Area of expertise

EU politics and institutions, EU external relations including the European Neighbourhood Policy and EU relations with Eastern Europe and the Balkans, EU sanctions, EU enlargement, the Common Security and Defence Policy

Mon ikke han er påvirkningsagent med den baggrund?

2. "»Når Rusland går ind og demonstrerer, at man er en faktor i forhold til EU’s sikkerhedspolitik, så bliver det uholdbart at levere våben til Rusland,« siger Mette Skak."

Her kommer den anden "ekspert" som artiklen citerer.

Hendes kommentar vidner da om at hun vist ikke har meget begreb om Rusland og dets sikkerhedsinteresser, som det da ikke "demonstrerer" her - de er der altid!

lars abildgaard, Eva eldrup, Dagmar Christiandottir, Per Torbensen, Niels Mosbak, Nic Pedersen og Marina Kasimova anbefalede denne kommentar

Morten Kjeldgaard
30. august, 2014 - 12:29

Har du et link til den generals udtalelse? Den vil jeg MEGET gerne se :))

Vedr. kampvogne blandt separatisterne:
http://www.globalresearch.ca/russia-invades-ukraine-strategic-nato-publi...

Alene på en 2 ugers periode i juli, mistede Kiev:

Tanks: 35
Armoured Battle Vehicles: 96
Artillery: 38
Aircraft: 7
Helicopters: 2
Automobiles: 104

Her i august hvor kiev hæren har mistet totalt fodfæste, og flere steder er blevet total omringet - er deres militær isenkram desuden blevet overtaget.

Cyberberkut har desuden skaffet sig adgang til interne sikkerheds informationer fra Kiev - og kan melde følgende tab af militære våben og køretøjer alene fra 8-15. august

tanks T-64 – 18 units;
infantry fighting vehicles (BMP) – 24 units;
armored personnel carriers (BTR) – 11 units;
combat reconnaissance patrol vehicles (BRDM) – 2 units; airborne combat vehicles (BMD) – 9 units;
multiple artillery rocket systems (RSZO) BM27 “Uragan” – 2 units;
self-propelled guns (SAU) 2S4 “Tyulpan” – 2 units; self-propelled guns (SAU) 2S9 “Nona” – 2 units;
self-propelled guns (SAU) 2S1 “Gvozdika” – 10 units; 82 mm. caliber mortars – 6 units;
anti-aircraft mounts ZU-23-2 – 3 units; wheeled vehicles – 44 units.

Natos påstand var at den Ukrainske hær ikke var så langt øst-på da billederne blev taget - Men det kunne vist godt være ovenstående materiel, som er erobret.

Jacob Jensen, Per Torbensen og Niels Jespersen anbefalede denne kommentar
Niels Jespersen

Ja, det går elendigt for den Ukrainske hær, som for bare nogle uger siden var i fuld fremmarch med klassiske offensiver: massivt bombardement, efterfølgende invasion med kampvogne og soldater. Det blev stoppet uden at man ser noget om hvorfor i medierne?

Det viser sig at den ukrainske hærs forsyninger blev afskåret og at modstanderne var garvede folk der ændrede strategi efter de første "nederlag" - de gik over til guerillalignende operationer der afskar hærens forsyninger - fulgt af omringning af hærstyrker mange steder som ikke havde power nok eller vilje til at kæmpe.

De bedste divisioner i hæren er nu brugt op i hasarderede offensiver beordret af dilettanterne i Kiev.

Derfor har vi de sidste uger set mange mærkelige fantasifulde forsøg fra den ukrainske regering på at få Rusland portrætteret som deltager i krigen.

Uden at man hører fra vestlige journalister ved fronterne? Hvor er reportagerne derudefra?

Billedet som man ser er beskrevet i denne amerikanske artikel med link til oprørernes internetsider, hvor man kan se overskuelige kort der illustrerer tingenes tilstand - de er bemærkelsesværdigt fraværende i vestlige medier?

http://www.counterpunch.org/2014/08/29/obamas-catastrophic-defeat-in-ukr...

“We are currently witnessing an epic and historic event. The Ukrainian regular army and the punitive battalions are suffering a catastrophic defeat to the south of Donetsk…..It still is not quite clear how the Junta intends to avoid a complete defeat here…. By squandering the most combat-capable brigades in systematic offensive operations, the Junta sustained enormous losses and at the same time suffered a crushing, purely military defeat. The southern front has collapsed.” – The Southern Front Catastrophe – August 27, 2014″, Colonel Cassad, Military Briefing, Novorossiya, Ukraine

se her :

http://slavyangrad.org/2014/08/27/the-southern-front-catastrophe-august-...

og

“The reports out of Novorussia (New Russia) are nothing short of incredible… sources are reporting that Novorussian forces have bypassed Mariupol from the north and have entered the Zaporozhie region!” – News from the Front, Vineyard of the Saker

se her :

http://vineyardsaker.blogspot.com/2014/08/not-confirmed-but-maybe-open-t...

Eva eldrup, Jacob Jensen, Henrik Darlie, Niels Mosbak og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Vi ser heller ikke noget til de demonstrerende folk i Kiev - folk der er imod Kiev-regimenets bombardementer/krig i østukraine. Som Niels Jespersen så rigtigt skriver, det går ikke godt for Kiev-regimet, så må NATO/USA på banen, med det det er bedst til- løgn og bedrag.