Læsetid: 5 min.

IS søger mod grænsen til Tyrkiet

Samtidig stiger presset på Tyrkiet for at lukke sin grænse for yderligere tilstrømning af frivillige jihadister, der ønsker at slutte sig til den islamistiske bevægelses rækker
Tyrkisk militær intensiverede i juli patruljeringen omkring Sanliurfa nær den syriske grænse som svar på angreb fra Islamisk Stat. Nu forbereder gruppen endnu et fremstød mod den 200 km lange grænse, der er strategisk vigtig

Tyrkisk militær intensiverede i juli patruljeringen omkring Sanliurfa nær den syriske grænse som svar på angreb fra Islamisk Stat. Nu forbereder gruppen endnu et fremstød mod den 200 km lange grænse, der er strategisk vigtig

Bulent Kilic

25. august 2014

Krigere fra den ekstremistiske bevægelse Islamisk Stat er i løbet af de sidste tre dage stødt frem for at sikre grænsen mellem Tyrkiet og det nordvestlige Syrien, således at den fortsat kan fungere som den vigtigste passage for de rekrutter, der ønsker at slutte sig til det kalifat, som IS har indført i store dele af det østlige Syrien og det vestlige Irak.

Et stort antal jihadister fra Islamisk Stat (tidligere ISIL) meldtes i weekenden på vej mod det tyrkiske grænseområde, godt 100 km nord for Aleppo, i kolonner af panserkøretøjer stjålet fra forladte irakiske militærbaser. Området er nu en af de mest aktive frontlinjer i gruppens forsøg på at omtegne Levantens (område, der tæller Syrien, Libanon, Jordan, Israel samt dele af Irak, red.) grænser, og det seneste fremstød kan få store konsekvenser for Tyrkiet.

Lokale indbyggere og partisaner fra oppositionsgrupper i byen Marea, tæt ved den tyrkiske grænse, kunne allerede lørdag berette, at styrkerne fra IS var rykket så langt frem, at de nu var inden for synsvidde af byen og havde sendt udsendinge dertil for at forhandle om adgang.

»De kunne storme os som mongolerne, hvis de ville,« siger en partisan fra den syriske oprørsgruppe Islamisk Front. »Men de forsøger sig med venlighed. Vi har haft med dem at gøre før. Der findes ingen muligheder for at komme overens med dem. Vi bliver nødt til at kæmpe.«

Syriske oppositionsstyrker udkæmpede en forbitret krig med mange tab mod IS i samme område i januar og fordrev dem fra det område, bevægelsen havde brugt som opsamlingssted for frivillige udenlandske jihadister og som afsæt for vellykkede fremstød ind i Irak. De seks uger lange kamphandlinger kostede oppositionsstyrkerne over 2.500 faldne og gjorde det samtidig muligt for det syriske regime og dets allierede at indkredse Aleppo fra nordvest, et gennembrud, der vil kunne vise sig at blive et vendepunkt i den syriske borgerkrig.

Siden dette slag har strømmen af udenlandske krigere hen over den tyrkiske grænse aftaget. IS ønsker nu at rette op på dette og gøre det lettere for enhver, der vil sig slutte til gruppen, at trænge ind over den 200 kilometer lange grænse, der har været den foretrukne adgangsvej for det store flertal af udenlandske krigere, herunder adskillige europæiske jihadister.

»Den tyrkiske grænse er den eneste vej til at smugle olie, våben og udenlandske krigere til Irak og Syrien,« siger dr. Hisham al-Hashimi, en irakisk ekspert i IS. »Bliver den grænse lukket, lukkes der samtidig for tre typer trafik: finansiering, adgang for udenlandske krigere og den forbindelse til Europa, som de forsøger at åbne. Hvis disse planer forpurres, vil de stræbe efter at åbne en anden adgangsvej via Libanon.«

Frustration over Tyrkiet

IS’ nye selvproklamerede kalif, Abu Bakr al-Baghdadi, har opfordret bureaukrater, dommere, administratorer og læger til at flytte til det, han hævder, vil blive et selvstændigt område i store dele af Irak og Syrien, der skal styres efter benhård islamisk lov og ikke anerkende nogen af de eksisterende grænser.

Europæiske regeringer og USA har i de seneste 18 måneder opfordret Tyrkiet, der er medlem af NATO, til at gøre mere for at de stoppe de jihadister, der strømmer ind i Syrien. Men regeringsembedsmænd i Ankara har hidtil insisteret på, at der ikke er meget, Tyrkiet kan gøre for at skelne mellem religiøse pilgrimme, der rejser til Tyrkiet, og personer, der har som målsætning at deltage i væbnet jihad.

Den tyrkiske efterretningstjeneste har ligeledes insisteret på, at man i de lande, hvor man bekymrer sig for, om ens borgere kan være ekstremister, bør slå alarm, før de rejser. Imidlertid har de europæiske regeringer i stigende grad tilkendegivet frustration over, hvad de opfatter som Tyrkiets manglende vilje til at konfrontere jihadisterne, fordi disse kan tjene til at destabilisere Assads regime i Syrien.

Nogle vestlige sikkerhedsmyndigheder vurderer, at det tyrkiske politi vil være mere villigt til at slå til mod IS-frivillige end landets nationale efterretningstjeneste, MIT. Imidlertid siger andre efterretningskilder til The Observer, at politiet skal være sat ud af spillet i en magtkamp med nyvalgte præsident Recep Tayyip Erdogan, hvis inderkreds har overdraget ansvaret for jihadisterne til MIT.

Vestlige embedsmænd siger til The Observer, at de er nødt til at træde varsomt, når de taler med tyrkerne om udenlandske statsborgere, der mistænkes for at forsøge at rejse til Syrien via Tyrkiet. Brug af udtryk som ’ekstremister’ eller ’terrorister’ i den officielle korrespondance fører generelt ingen vegne, hvorimod de tyrkiske embedsmænd er mere imødekommende, når de får forespørgsler om »personer, der misbruger religionen«.

Kampen om semantikken understreger en stigende følsomhed i forhold til den hastigt voksende regionale ekstremistiske trussel, som Tyrkiet ifølge flere højtstående regeringsembedsmænd i Mellemøsten og Europa har været med til at facilitere, enten på grund af forsømmelser eller som en ikkeerklæret politik.

»Lad os nu se, hvordan de reagerer på det seneste IS-fremstød,« sagde en regional leder lørdag. »I over et år har folk nu sagt til tyrkerne, at dette her er ved at komme ud af kontrol, og at de skal lukke deres grænser nu. Dette såkaldte kalifat kan ikke få lov til at bestå.«

Al-Hashimi siger, at Ankara nu vil være tvunget til at handle. »Denne gang bliver Tyrkiet nødt til at gøre noget og lukke for sine grænser. De kan ikke have tillid til IS længere, efter at bevægelsen har angrebet Kurdistan. De må nu indse, at IS også vil kunne vende sig imod dem.«

Svært at patruljere

Den grænsestrækning, som jihadister benytter til at infiltrere Syrien, er en blanding af flade sletter og forrevne bjergknolde og meget vanskelig at afpatruljere. Siden maj 2012 har tyrkiske embedsmænd tilladt våben og forsyninger, som skal tilflyde anerkendte syriske oppositionsgrupper, at krydse grænsen. IS har ikke måttet forlade sig på udenlandske protektorer for at kunne opbygge sin kapacitet, men har i stedet plyndret våbenlagre, statsejede virksomheder og banker. Bevægelsen har samtidig solgt olie fra de felter, den kontrollerer i det østlige Syrien, til tyrkiske embedsmænd og regimeforbindelser i Damaskus.

IS fortsætter med at sprede frygt i regionen med sin evne til at udkæmpe samtidige slag på flere fronter, som illustreret ved de seneste dages fremstød i det nordlige Syrien, der sker sideløbende med bevægelsens forsøg på at erobre den sidste regimekontrollerede flybase i det østlige Syrien.

Regimeforstærkninger blev i weekenden indsat for at forsvare basen, kendt som Tabqa, hvor 800 til 1.000 soldater og piloter, samt jagerfly, fortsat er udstationerede. Isoleres basen, vil den imidlertid blive vanskelig at holde.

Mais al-Bayaa bidrog til denne artikel.

© The Observer og Information.

Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben Nielsen
Torben Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ernst Petersen

Tjah. Tyrkiet har kke rigtig nogen interesse i hverken at støtte shiiterne, Assad eller kurderne. For sunniislam er også den helt dominerende religion i Tyrkiet.

Selvfølgelig ønsker Tyrkiet ikke en fundamentalistisk stat ligesom IS. Men der er jo intet underligt i, at de fleste tyrkere har mere sympati for IS end for dem, som IS indtil videre kæmper imod. (Dette vil dog kunne ændre sig, hvis IS gør alvor af deres trusler om også at angribe Jordan og Libanon.)

Tyrkerne har heller ingen grund til at frygte IS. For både de og IS ved ganske udmærket, at det ville være det rene selvmord for IS at angribe Tyrkiet. Dertil et Tyrkiets militære styrke alt alt for stor.

"Den tyrkiske efterretningstjeneste har ligeledes insisteret på, at man i de lande, hvor man bekymrer sig for, om ens borgere kan være ekstremister, bør slå alarm, før de rejser. Imidlertid har de europæiske regeringer i stigende grad tilkendegivet frustration over, hvad de opfatter som Tyrkiets manglende vilje til at konfrontere jihadisterne, fordi disse kan tjene til at destabilisere Assads regime i Syrien."
En kompliceret sag, som klart kræver et samarbejde for at inddæmme området. Lad dem slås uden direkte indblanding. Vestlig og hermed Danmarks militære indblanding kan kun gøre tingene værre og udvide i stedet for at begrænse.

Det kan Erdogan da kun bifalde, han har jo selv været med til at støtte ISIS og deres terrorister har fri adgang fra den tyrkiske grænse og bliver behandlet på sygehusene i Urfa, men det kan være at Frankenstein fortryder nu...

Viktor Knudsen, Deniz Kiy og Morten Kjeldgaard anbefalede denne kommentar
Jens Haushøj

Hvis det ikke var for de stakkels sagsløse civile, der lider under den massepsykose IS er, ville jeg næsten unde dem deres kalifat og alle de velsignelser, som følger med samme!

Er det helt urimeligt at forestille sig et sådan kalifat ville tjene nogle praktiske formål?

Optimistisk anskuet ville det kunne agere insektlampe og tiltrække de mange forvirrede sjæle, der nu er endt i europa med ønske om at frelse os andre.

Det ville være nemmere at tage besyv af - Istedet for små celler spredt over hele verden, så én samlet fest af religiøs blodtørst og fanatisme afholdt samme tid og sted hvert år.

Derudover ville det måske også bidrage med en klar forståelse af hvilket samfund så syge idéer fremelsker og ultimativt hvorfor religion for evigt bør være en privat intim sag!

Stephan Paul Schneeberger

det var Nato allierede der finansierede og støttede IS i deres kam mod det syriske regime så læge det bekæmpede det syriske regime og nu hvor de også går i krig i Irak er de blevet fjender, fordi de bekæmper de forkerte.

Stephan Paul Schneeberger: Nej, det var ikke, ISIS er bygget op omkring støtte fra Tyrkiet og Golfstaterne og blev skabt da Assad løslod islamisterne fra fængsel, da han viste at så kunne han for alvor miskreditere oppositionen, ISIS og Assad har indtil nu ikke kæmpet mod hinanden.

EU har forsøgt at styrke FSA men islamisterne har ødelagt denne med en kniv i ryggen.

Jens Haushøj

Jan:

Men det er vel rimelig at forestille sig at der ikke har været fuld kontrol over endedestinationen på de midler man tilførte kampen mod Assad?

Derudover er mange fanatikere vel ret mobile, når det kommer til at tilsutte sig forskellige gruperinger under jihad-fanen?

Jens Haushøj: Helt bestemt, men dette her spil af forskellige interesser får Game of Thrones til at virke som et 2 brikkers puslespil.
At Vestens "allierede" har melet deres egen kage og interesser ved at kaste penge i ISIS har gjort udslaget.

Tyrkiet har brugt ISIS som limitator mod de syriske kurdere , Golfstaterne ønsker Mallikki regeringen falder, for at begrænse Shiitisk magt.
Oprøret i Syrien har mistet legitimiteten i vestlige øjne, ikke fordi Assad er andet end en slagter, men fordi den primære modstandsbevægelse er islamistisk og har udryddet den sekulære modstand, der er ingen der er hver at støtte nu.

Viktor Knudsen, Jens Haushøj og Morten Kjeldgaard anbefalede denne kommentar
Morten Kjeldgaard

Tyrkiet spiller på flere heste. På den ene side er landet medlem af Nato, på den anden ser Erdogan med bekymring på den anerkendelse kurderne har fået igennem deres kamp mod ISIS, og kurderne er formentlig tættere end nogensinde på at kunne etablere en egentlig stat i det område, der nu hører under Irak. Det ønsker tyrkerne af al magt at modarbejde, fordi oprettelsen af en kurdisk stat vil give de tyrkiske kurdere nye -- og realistiske -- forhåbninger.

Og dæleme om Jan Mogensen ikke også skriver dette: "Golfstaterne ønsker Mallikki regeringen falder..."

Og her glemte du så lige at tilføje, at USA og Israel ikke bryder sig om at Mallikki regeringen har optrådt for selvstændigt og påbegyndt et 'broderligt samarbejde' med Iran. Så er del og hersk strategien altid nyttig. Spred kaos, død og ødelæggelse og indsæt derefter en marionet-regering. Ynkeligt !

Rune Petersen, Martin Andersen, Peter Hansen og Jesper Wendt anbefalede denne kommentar

Ditte Jensen: Kan du så forklare hvorfor USA bombarderer sine "allierede"? - så havde de vel givet ISIS frie hænder??

Billedet af Mellemøsten er efterhånden så broget og kompliceret, at vestens sympati og antipati er svært at anbringe. Derfor må konsekvensen være at holde sig væk.
Bortset fra natomedlemmet Tyrkiet. De må vælge omgående - Vest eller forvirring.

Mogensen,

Du spørger; "Hvorfor bombarderer USA sine allierede ?"

Fordi det ser godt ud i fjernsynet...

Ditte Jensen: Tak for en meget udførlig forklaring som viser din store viden om emnet... jeg er sikker på at du kan finde en forklaring på al verdens ondskab i det onde Vesten..

Viktor Knudsen, Morten Pedersen og Jakob Bonde anbefalede denne kommentar

Der skal opstilles en solid og ugennemtrængelig NATO mur langs den østlige tyrkiske grænse, som viser IS hertil og ikke længere.

Martin Andersen

Syrere på tværs af religiøse og etniske skel - stemte den 3. juni 2014 - med et overbevisende flertal - imod fremmede jihadistiske oprøreres invasion af deres land *) ( IS/Al Nusra/Al Qaeda), som ønsker et kalifat i Syrien med håndhævelse af strenge sharia love vendt imod muslimske mindretal og imod kristne i Syrien**) - syrere i Syrien og syrere i flygtningelejre i nabolande viste ved præsidentvalget den 3. juni 2014 samling om at støtte en syrisk sekulær multietnisk regering ***) - for at stå sammen om fred i Syrien - på tværs af etniske grupper og religioner - kurdere, armenere, drusere, palæstinensere, ismaelitter, kristne, allawitter, sunnier ****).

*) http://www.globalresearch.ca/elections-in-syria-the-people-say-no-to-for... - rapport og analyse jf. Ajama Baraku - den 4. juni

**)http://da.wikipedia.org/wiki/Islamisk_Stat
http://www.bbc.com/news/world-middle-east-24179084
http://en.wikipedia.org/wiki/Al-Nusra_Front
http://www.bbc.com/news/world-middle-east-18048033

***) http://www.globalresearch.ca/elections-in-syria-the-people-say-no-to-for... - den 4. juni
http://orientalreview.org/2014/06/03/international-observers-endorse-syr... - den 3. juni
http://www.globalresearch.ca/international-observers-in-syria-elections/... - den 3. juni
http://www.globalresearch.ca/the-wests-weaponization-of-democracy-electi... - den
http://www.globalresearch.ca/eyewitness-report-documentary-about-the-201... - den 12. juni
http://www.globalresearch.ca/syrians-living-in-lebanon-vote-in-president... - den 12. juni

****) Syrisk sammenhold om at ønske fred gennem forsoning og dialog på tværs af religiøse og etniske skel i Syrien:
http://www.globalresearch.ca/syrian-elections-democratic-reform-undermin... - den 19. maj 2014
http://www.worldtribune.com/2013/05/31/nato-data-assad-winning-the-war-f... - den 31. maj 2013
http://www.peacepeople.com/?p=256 - rapport om fredsarbejde i Syrien, maj 2013

Lillian, som er kristen armener gift med en sunnimuslimsk mand, fortæller:

Anders Øbro Ravn

Tyrkiet status som NATO medlemsland og med øst-Tyrkiet med kurdisk befolkningsflertal, samt de facto kontrol over Eufrat og Times floderne, viser de faktiske langsigtede rammer, hvorunder hele regionen på lang sigt står til at eksplodere. Det enkle spørgsmål er egentlig blot, hvornår slipper drikkevandet op?

Rene Jensen: Hvis du vil snakke om tophykleri så burde du kigge på dig selv :) - du snakker om Gaza men hvis menneskeliv er din store bekymring burde du argumentere for at USA går ind i Syrien og stopper kampenene der har kostet 220.000 livet, dvs 100 gange Gaza.