Nyhed
Læsetid: 3 min.

Mødet med Somalias torturanklagede politikommissær

Bag skudsikre mure i Mogadishu løb Informations udsendte medarbejder tilfældigt ind i en politikommissær med fire stjerner på hver skulder og anklager om forbrydelser mod menneskeheden hængende over hovedet
Mohamed Hassan Ismail Farah blev indsat som ny politikommissær i Somalia efter angrebet på præsidentpaladset 8. juli. Han bliver beskyldt for at have begået forbrydelser mod menneskeheden, da han var en del af diktator Mohamed Siad Barres politikorps.

Said Yusuf Warsame

Udland
29. august 2014

Vi er egentlig på vej ud af basen for FN’s fredsbevarende styrker i Mogadishu, da vi møder ham. Somalias nye politikommissær, chefen for lov og orden i det nye Somalia, som FN, donorlande og regering prøver at opbygge. Og et godt eksempel på, hvem Vesten og FN ser sig nødsaget til at samarbejde med, når man forsøger at genopbygge en smadret stat.

»Han er tidligere politichef i Somalia, så han har gode forbindelser, og han kender alle de største gangstere i byen,« siger en anonym diplomatisk kilde.

Mohamed Hassan Ismail Farah har fire stjerner på hver skulder, solbriller, guldur og en sandfarvet uniform med korte ærmer. Han smiler, når han svarer på improviserede spørgsmål fra den håndfuld danske journalister, der rejser med udviklingsminister Mogens Jensen (S) og en delegation fra Udenrigsministeriet.

Politikommissæren og journalisterne står foran en grøn, sandfyldt mur, der kan modstå skud og eksplosioner. En snak om interne stridigheder i den islamistiske al-Shabaab-milits udløser akavet latter i gruppen, da en kvindelig journalist fra en konkurrerende avis må lægge ører til politikommissærens forklaring om forskellen på mænd og kvinder.

Da jeg spørger ham, bekræfter han, at han er afløser for den politikommissær, som for nylig blev fyret, efter al-Shabaab lykkedes med at angribe Villa Somalia, præsidentpaladset i Mogadishu. Angrebet kostede mindst ti mennesker livet.

»Vi har indsamlet en masse våben og fundet deres baser, men nogle af dem flygter ud af Mogadishu. Derfor er vi nu så småt begyndt at arbejde uden for Mogadishu«, siger han om jagten på al-Shabaab.

»Derfor er det på vej nedad (antallet af angreb, red.). Ikke mere kriminalitet, ikke flere bilbomber,« siger Farah.

På det tidspunkt aner hverken jeg eller nogen af de andre danske journalister, at Mohamed Hassan Ismail Farah også har været eftersøgt for forbrydelser mod menneskeheden. Den historie blev gravet frem af de canadiske medier, lige før vi forlod København.

Torturerede demonstranter

Vi er ude af Mogadishu og har tjekket ind på Hotel Maansoor i Hargeisa, hovedstaden i delstaten Somaliland, før en internetforbindelse tillader en Google-søgning på politikommissærens navn.

Det var netop i Hargeisa, at Farah i 1984 var leder af en indsatsgruppe, som diktatoren Mohamed Siad Barre sendte hertil for at tage hånd om en gruppe studerende, der demonstrerede mod hans regime. Ifølge flygtningemyndighederne i Canada, hvor Farah søgte asyl efter Barre-regimets fald, var han »ansvarlig for hensynsløs torturering af fanger«, skriver canadiske medier.

I en dokumentarfilm fra canadiske CBC forklarer en række overlevende, der efterfølgende flygtede til bl.a. Storbritannien og Canada, at Farah torturerede dem med elektrisk chok og slag. En anden fortæller, at Farah trak en af hans tænder ud, mens de var spærret inde i Hargeisas militærbarakker.

I 2011 havde de canadiske myndigheder Farah på en liste over 30 mænd, der var eftersøgt for forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser, med »Toronto, Ontario« som mandens sidste kendte adresse. Der er en del mystik og uenighed omkring, hvornår Farah er vendt tilbage til Somalia. Nogle kilder i Somalia mener, at han har været her i »årevis« – også før 2011 – men hans navn forsvinder fra den canadiske liste over eftersøgte senere i 2011.

Grænsemyndighederne i Canada skriver dog følgende til Information:

»Vi kan bekræfte, at Mohamed Hassan Farah er mål for en aktiv retsbeslutning, der gælder over hele Canada, om at udvise ham,« skriver Line-Alice Guibert-Wolff, talsperson for Canada Border Services Agency, i en e-mail til Information. Hun svarer ikke direkte på spørgsmålet om, hvorfor Farah var fjernet fra listen, men grænsemyndighederne har tidligere afvist at svare på det spørgsmål, da en canadisk journalist gravede i politikommissærens historie.

Den diplomatiske kilde, der kender politikommissæren, konstaterer, at hvis Farah blev fyret, ville hans afløser formentlig også have skeletter i skabet.

»Og når anklagerne (mod Farah, red.) ligger så langt tilbage i historien, er det svært at bevise noget som helst,« siger kilden.

Somalias regering står fast på, at Mohamed Hassan Ismail Farah ikke er dømt for noget.

»De her anklager er ikke blevet bevist, han er ikke dømt for noget. Han var bare en normal embedsmand, som folk klager over, fordi han arbejdede for det regime, de flygtede fra,« siger Abdirahman Omar Osman Yarisow, talsmand for Somalias regering.

Modsat den somaliske regering giver FN’s mission i Somalia ikke udtryk for, at sagen er et afsluttet kapitel.

»Det er meget seriøse beskyldninger, der kræver en omfattende efterforskning. Vi følger op på sagen hos den somaliske regering, og vi vil tage passende skridt, når efterforskningen er færdig,« siger Aleem Siddique, talsmand for UNSOM, FN’s mission i Somalia.

Information forsøgte i går forgæves at få en kommentar fra udviklingsminister Mogens Jensen (S).

Informations rejse til Somalia var støttet af Danida

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her