Nyhed
Læsetid: 4 min.

PKK spiller en nøglerolle i kampen mod Islamisk Stat

Med amerikansk luftstøtte er det lykkedes kurderne i Nordirak at bremse Islamisk Stats fremmarch og hjælpe tusindvis af flygtninge i sikkerhed. Militante fra den kurdiske oprørshær PKK har spillet en nøglerolle i aktionen. Flere EU-lande vil nu sende våben til kurderne og risikerer dermed at bevæbne en organisation, som figurerer på EU og USA’s terrorliste
Soldater fra Kurdistans Arbejderparti (PKK) i Tyrkiet har kæmpet side om side med irakiske peshmerga-soldater for at holde Islamisk Stat væk fra Sinjar-bjergene.

Safin Hamed

Udland
14. august 2014

Op mod 35.000 flygtninge er sluppet ned fra Sinjar-bjerget i Nordirak i de seneste tre dage og befinder sig nu i sikkerhed på 16 skoler i byerne Zakho og Dohuk, hvor nødhjælpsarbejdere udleverer vand, mad og medicin.

Det fortæller talsmanden for FN’s Flygtningehøjkommissariat (UNHCR), Adrian Edwards:

»De nyankomne er udmattede og dehydrerede, og mange har fået solstik som følge af daglige temperaturer på 40-45 grader celcius. Vi oplever en enorm næstekærlighed fra lokalsamfundet, som spontant er begyndt at udlevere nødhjælp,« udtaler Edwards og anslår, at op mod 30.000 mennesker stadig er fanget på Sinjar-bjerget, på flugt fra den ekstremistiske sunnimilits Islamisk Stat (IS).

Befrielsen af de mange flygtninge, som hovedsageligt tilhører det religiøse yazidi-mindretal, er sket efter en kurdisk ledet modoffensiv med støtte fra det amerikanske luftvåben. Men flere medier, herunder den kurdiske avis RUDAW og amerikanske The Washington Post, bekræfter nu, at soldater fra Kurdistans Arbejderparti (PKK) i Tyrkiet har spillet en nøglerolle i kampene mod IS omkring Sinjar-bjergene. PKK’s syriske søsterparti PYD tager også del i kamphandlingerne, fortæller eksperter, Information har talt med.

LÆS: Terrorstemplet organisation kæmper på Vestens side i Irak

PKK betragtes som en terrororganisation af både EU og USA, men indgår efter alt at dømme nu i en ubekvem alliance med USA og de kurdiske peshmergaer i kampen mod truslen fra IS. Tidligere på måneden opfordrede PKK alle kurdere i verden til at stå sammen mod truslen fra Islamisk Stat:

»Alle kurdere i nord, øst, syd og vest må rejse sig mod angrebet på kurdere i Sinjar. Alle kurdiske politiske kræfter må tage del i denne modstand, skulder ved skulder. Når kurdere bliver truet, må de vise angriberne, at de vil få alle kurdere imod sig,« skrev partiet på sin officielle hjemmeside ifølge Reuters.

Min fjendes fjende

Og den umage kurdiske alliance er nødvendig, forklarer David L. Phillips, tidligere rådgiver for FN og nuværende forskningsleder på Institute for the Study of Human Rights på Columbia University i New York:

»Tvunget af omstændighederne har de kurdiske fraktioner forenet sig mod en fælles fjende, IS. PKK-tropper har deltaget i kampene i Sengal, et trekantsområde omkring Iraks, Tyrkiets og Syriens grænse. De har vist sig at være effektive krigere mod Islamisk Stats styrker,« skriver David L. Phillips i en mail til Information.

Han bakkes op af Theodore Karasik, direktør for Institute for Near East and Gulf Military Analysis (INEGMA) og tidligere rådgiver for Pentagon:

»Peshmergaerne har ikke været i stand til at modstå IS’ fremgang, så PKK kommer som kaldet på et tidspunkt, hvor der er stærkt behov for en fælles kurdisk front mod IS. Vi kender PKK som en terroristgruppe, men på grund af omstændighederne ser vi et klassisk skifte, hvor ’min fjendes fjende er min ven’,« siger Theodore Karasik.

PKK blev stiftet i 1978 som en marxistisk-leninistisk oprørsgruppe og har siden kæmpet for en uafhængig kurdisk stat i det sydøstlige Tyrkiet, hvilket menes at have kostet op mod 40.000 mennesker livet. PKK er på både EU’s og USA’s terrorliste efter tyrkisk ønske, selv om blandt andet et flertal i Europarådet har forsøgt at fjerne terrorstemplet fra det kurdiske parti. I skrivende stund har 14.699 mennesker tilsluttet sig en underskriftsindsamling på Det Hvide Hus’ officielle hjemmeside, hvor de opfordrer præsident Barack Obama til at fjerne PKK fra terrorlisten:

»PKK har været en partner i at forsvare Irak og Kurdistan mod Islamisk Stat (IS), og derfor må den amerikanske regering fjerne PKK fra listen med internationale terrororganisationer – øjeblikkeligt,« lyder argumentet i underskriftsindsamlingen.

Sagen mod ROJ TV

Grundet PKK’s status som terrororganisation har Danmark indledt flere sager efter terrorlovgivningen for at sætte en stopper for økonomisk støtte til PKK. Lige nu verserer en sag mod 10 herboende mænd med kurdiske rødder, som anklages for at have indsamlet cirka 140 millioner kroner til PKK. Tidligere på året blev det kurdiske ROJ TV frataget sin sendetilladelse i Danmark af Højesteret, efter landsretten i juli 2013 havde idømt selskaberne bag tv-stationen to bøder á fem mio. kr. for at have opildnet til PKK’s terrorvirksomhed. Dengang lagde Østre Landsret til grund for dommen, at:

»PKK benytter væbnet kamp som middel til at opnå organisationens mål, og at PKK gennem væbnet kamp forsøger at tvinge den tyrkiske stat til at imødekomme organisationens krav, herunder ved at destabilisere det tyrkiske samfund og skræmme den tyrkiske befolkning,« fremgår det af retsskriftet.

Nu tyder meget imidlertid på, at USA og flere EU-lande indirekte kan være med til at støtte PKK med militært udstyr. Både USA og Frankrig har erklæret, at de vil sende våben til de kurdiske sikkerhedsstyrker. Og det er umuligt at sikre sig mod, at disse våben vil ende i PKK’s hænder, fastslår Theodore Karasik over for Information:

»Det er meget svært at sikre sig imod. Når du først leverer våben til den slags kaotiske krigsområder, vil de før eller siden ende i hænderne på folk, du ikke ønsker får våben. Dette problem kan medføre, at EU og USA vil begrænse, hvilke slags våben de vil udlevere til peshmergaerne. Det kan også betyde, at PKK i fremtiden kan få fjernet betegnelsen som terrororganisation på grund af den indsats, de yder i kampen mod IS.«

Samarbejdet mellem PKK og de kurdiske sikkerhedsstyrker er en torn i øjet på Tyrkiet, som ifølge David L. Phillips har lagt et ’enormt politisk pres’ på præsident Massoud Barzani fra det kurdiske regionalstyre i Irak. Men Tyrkiets manglende hjælp i kampen mod IS har tvunget de irakiske kurdere ind i alliancen med PKK:

»På trods af det ’strategiske partnerskab’ mellem Ankara og Erbil har Tyrkiet indtil videre ikke formået at spille en aktiv rolle i at hjælpe i den aktuelle krise,« siger Phillips.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dan Johannesson

Så med andre ord, en vestligt financieret terrorgruppe, ISIL, kæmper imod en anden vestlig financieret terrorgruppe PKK. (Husk at ISIL fik støtte da de kæmpede imod Assad i Syrien). Det er da Hegeliansk Dialekt så det vil noget (kontroller begge sider i kulisserne, i en sag der på scenen ser polariseret ud.)

Gudskelov vi har det amerikanske militærindustrielle kompleks, og deres tænketanke, til at sikre at vesten og og igen SKABER deres egne og andres fjender. Uden denne form for effektive produktion af "terror, ville krigen mod teroor jo selvfølgelig også klinge lidt hult.

I virkeligheden ville vi øjensyneligt leve i en relativt fredelig verden, hvis ikke det er fordi at vesten konstant går rundt og financiere sine egne frygtprojektioner, i en grad der gør dem virkelige.

Vesten: 10 point for fortagsomhed i kapitalismens og profittens navn, 0 point for erkendelsesevne og empati for de tusinder der spækker elitens kontoer, ved at betale med deres død. (Fy for sat..)

Ervin Lazar, Eva eldrup, Peter Hansen, Sascha Olinsson og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Imens vi venter på dokumentatipn for at isil er støttet af vesten. Kan vi jo passende bruge tiden til at opfordre Tyrkiet til hurtigst muæigt at afslutte forhandlingerne med pkk og i det mindste yilstå kurden selvstyre i det østlige kurdistan. Tyrkerne har nøglen. Vælger erdogan at bruge den kan han på emgang opnå enorm arabisk indflydelse og samtidig tækkes vesten ved på den måde at støtte kampen mod islamisl stat udem at ofre en eneste tyrkisk soldat. hvad venter han på.

I det østlige tyrkiet selvfølgelig

Dan Johannesson, det er jo rent løgn det du skriver, ISIS har aldrig fået støtte af Vesten, det sekulære FSA har fået støtte, at Tyrkiet og Golf staterne har støttet ISIS gør det ikke til vestligt.

Jan Mogensen, til en hvis grænse, kunne USA vel yde sin indflydelse. Både gennem NATO, og deres allierede konglomerater.

Martin B. Vestergaard

Når nu der er nogen der vil drage Israel og Gaza ind i denne diskussion, er det være relevant at pointere at Hamas er en islamisk terrororganistation der i lighed med IS ønsker et Kalifat. PKK derimod er en socialistisk organisation, der i længere tid har forsøgt at forhandle fred med Tyrkiet. De har kæmpet i årtier for borgerrettigheder for Kurderne, i et land hvor det kurdiske sprog, navne og kultur har været forbudt, og det første kurdiske kvindelige parlamentsmedlem "kun" blev idømt 15 års fængsel for at tale kurdisk i parlamentet, hun kunne være blevet idømt dødsstraf.

Carsten Straarup

Dan og Rene!
Det er oplagt at ingen i det officielle Vesten eller USA bevidst har søgt at støtte ISIS med våben! Er det alligevel sket i et vist omfang, må det betragtes som det kombinerede resultat af vestlig uvidenhed og Syrisk kaos!

Det er objektivt utroligt som ISIS har kunnet gøre sig gældende, og det peger udover en ekstrem fanatisme - og rørte vande i Malikis fejlslagne Irak - også på at organisationen må havde modtaget betydelig støtte, men at den skulle være vestlig er en vanvittig ide.

Jeg ved ikke lige, hvor man fremstiller Kalashnikovs - der er nok under alle omstændigheder rigtigt mange i omløb allerede! Men jeg tror ikke det er en specialitet hos det amerikanske 'militærindustrielle kompleks'.. Tro det eller ej: Der ER andre end Vesten som fremstiller våben og ammunition!

Det er i øvrigt lige så oplagt at PKK på en terrorskala ikke kommer i n æ r h e d e n af ISIS! og at man gør klogt i at overtale Tyrkerne til at acceptere at PKK

Carsten Straarup

...forlader nævnte terrorliste - alle kræfter synes påkaldet i kampen mod IS...

Jesper Wendt: Golfstaterne har helt deres egen agenda og er fuldstændigt ligeglade med USAs holdning på dette punkt, 11. sep viste det tydeligt, forhåbentlig er USAs afhængighedsforhold med Saudi Arabien ved at rinde ud...

rene jensen: Jeg tror ikke jeg helt forstår hvad du rabler om, den syriske oppposition var delt i sekulære, etniske og religiøse grupperinger, de grupperinger Vesten støttede var hverken Al-Nusra eller ISIS, at disse grupperinger med Assads accept stort set har udslettet de sekulære fremfor at bekæmpe Assad kan du snakke med Tyrkiet, Assad og Golfstaterne om.

Jens Haushøj

"I virkeligheden ville vi øjensyneligt leve i en relativt fredelig verden, hvis ikke det er fordi at vesten konstant går rundt og financiere sine egne frygtprojektioner, i en grad der gør dem virkelige."

Javel ja....Hvis bare historien dog med tilbagevirkende kraft kunne læse dette.

Dan Johannesson har åbenbart magiske evner så han kan opløse 1000 års konflikten mellem sunnier og shiiter hvis vesten bare ikke blander sig.

Jens Haushøj

Jan:

Rolig nu - Jo før du indser at vesten styrer og finansierer AL ondskab i denne verden, desto bedre!

Der findes øjensynligt ikke skyggen af nation eller grupering med evnen til at tænke selv uden for Guds eget land.

@Carsten Straarup

"at man gør klogt i at overtale Tyrkerne til at acceptere at PKK"

Det kommer ikke til at ske. Tyrkiet er på vandring mod mere Islam, og dermed mindre tolerance med mindre man underkaster sig.

At skulle fjerne 100 års konsekvent undertrykkelse af kurdere har nogenlunde samme gang på jord som ideen om at en broforbindelse fra Rødby Til Puttgarten skal have en en afkørsel til Bornholm.

Carsten Straarup

@Niels
Stakkels bornholmere!
Jeg frygter du har ret, men nu skrev jeg trods alt at tyrkerne bringes til, at acceptere PKK fjernes fra terrorlisten, hvilket vel er lidt mindre omfattende end en generel tyrkisk accept af organisationen... (?!)

Carsten Straarup

@Niels
Stakkels bornholmere!
Jeg frygter du har ret, men nu skrev jeg trods alt at tyrkerne bringes til, at acceptere PKK fjernes fra terrorlisten, hvilket vel er lidt mindre omfattende end en generel tyrkisk accept af organisationen... (?!)

Carsten Straarup

Det tragiske er sådan set ikke at USA eller Vesten har blandet sig i den arabiske verden - for selvfølgelig har de det.. Til tider pga. adgangen til olie - til tider af lidt mere uselviske årsager..

Det virkeligt tragiske, efter min mening, er den ansvarsfraskrivelse blandt arabiske ledere på mange niveauer, det synes at have medført... Imperialisterne og zionister - 'små' og 'store' sataner - er blevet et gigantisk, altid anvendeligt alibi, hver gang noget ikke fungerede.

Jeg tror man gør den arabiske verden en rigtig dårlig tjeneste, hvis man vedblivende giver dem ret i at alting er imperialisternes skyld...

@Carsten

Prøv at læse Jerichows udmærkede indlæg:

http://politiken.dk/debat/profiler/jerichow/ECE2366012/arabiske-stater-t...

Den understøtter din tese om at de største syndere er de arabiske ledere. Og det er jeg for øvrigt enig i.

Carsten Straarup

@Niels
Tak for henvisningen :)

Jens Haushøj

"Jeg tror man gør den arabiske verden en rigtig dårlig tjeneste, hvis man vedblivende giver dem ret i at alting er imperialisternes skyld..."

Forkert! Selvlede er det nye sort!

Det er på tide at kridte knæene af og undskylde for enhver nation eller psykotisk sekt, der måtte måtte tørste i blod og have ondt i selvtilliden.

Graver man længe nok kan alting såmænd nok spores tilbage til noget afskyeligt andre måtte have gjort.

Personligt undrer jeg mig over at vi ikke ved hver given lejlighed lyncher tyskere på stribe eller overfalder svensken efter behag!

Sarkasme kan forekomme.

Carsten Straarup

Jens..

Hmmm.... Selvlede er vist ikke nogen hyhed her på egnen ... :)

Dan Johannesson

Jens, Jan mf. Syriske rebeller, der senere har meldt sig under fanerne i ISIS, blev trænet på en base i Jordan i 2012 af amerikanske instruktører. Dette er dokumenteret af bl.a. tyske Der speigel, og af The Guardian. Læs evt. mere om sagen i denne opsamlende artikel. http://www.wnd.com/2014/06/officials-u-s-trained-isis-at-secret-base-in-...
Så jo USA skaber sine egne spøgelser, og bekæmper dem så senere igen, når de mister kontrollen med dem. Det var det samme vi så med Al Queda, der ligeledes under navnet Mujahedin, blev financieret af USA til at køre proxy krig i mod Rusland.

Endelig er ordene Al Queda, som jeg er sikker på at i med jeres høje opmærksomhedsniveau, er vel vidende om, jf. BBC dokumentaren, The power of Nightmares, navnet på en CIA skabt database.

Storpolitik er i århundreder blevet ført gennem løgn og manipulation af masserne. Og i mangler begge i denne kontekst at forklare et fundamentalt spørgsmål: Hvor kommer jers barnetro på "den officielle historie" egentlig fra?

Der er intet imperisk fundament for antagelsen om at vestlige medier og politikere, konsekvent taler sandhed, og i særdelshed ikke når det handler om krig. Tværtimod er historien tætpakket med beviser på det modsatte. (Senest med de absurde fantasterier under Bush, Cheney, Rumsfeld dvs PNAC's forløjne regime) Så igen, hvor kommer denne fundamentale barnetro på disse lobbyinficerede magtenheder egentlig fra?

Benjamin Lau Jensen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Jens Haushøj

Lidt underholdende er det alligevel at du henfører til vores "barnetro" som værende et fantasifoster skabt af vestlige medier, alt imens du selv dokumenterer dine påstande med samme medier.

Må jeg iøvrigt foreslå lidt mere læsning om Al-Queda - Det virker lidt som om du springer ganske let henover ret så meget historie på det punkt.

Jens Haushøj

Slutteligt:

Hvad er det, der foranlediger dig til at drage den konklusion at man uden nogen kritisk sans æder enhver udmelding, der måtte komme fra USA og dets allierede?

At man nødvendigvis ikke køber præmissen om at ISIS, IS om du vil, er USA's eget monster, medfører vel ikke automatisk at man smider al sund fornuft over bords?

Carsten Straarup

Dan!?
Den af dig linkede artikel understreger sådan set blot, det jeg tidligere beskrev som en kombination af 'vestlig uvidenhed og syrisk kaos'!

Det skulle ikke undre mig, om en del af dem der modtog træning i at skyde huller i panser knapt nok selv vidste, hvor de stod, mens træningen stod på - kun at de altså i Allah's navn ville af med Assad's voldsregime..

At kaos har været komplet selv for indviede jihadister understreges i øvrigt indirekte af artiklen: Her nævnes ISIS som en Al Quada affilieret gruppe, men som bekendt søgte ISIS at opsluge Al Nusra - en anden Al quada inspireret gruppe. Det lykkedes kun delvis, hvorefter ISIS fandt sig kaldet til at massakrere et større antal Jihad-brødre fra Al Nusra... Herefter blev ISIS fordømt af Al Quada-lederen Al-Zawahiri . Han kaldte dem vist for bl.a. for 'ekstreme' ... !

At amerikansk - eller anden vestlig - indblanding ikke har været særligt konsekvent eller vellykket er åbenbart, men den har trods lagt en vis dæmper på de værste af Assad regimet's udskejelser i sekterisk massemord; brug af giftgas etc.

Men man kunne selvfølgelig også helt have holdt sig helt væk - det var i det store hele det man gjorde i f.eks. Rwanda..

Dan Johannesson

Jens jeg refererer til vestlige medier, fordi at jeg ofte oplever kognitiv disonans når dataen kommer fra ikke vestlige medier. Der er med andre ord typisk konsekvenser når man bryder m. standard programmeringen, og vestlige mediers data kan bypasse denne problemstilling, selvom denne data ofte er biased og som default provestlig i sin fortolkning af begivenheder. (Heldigvis m. undtagelser.)

Carsten lad os for debattens skyld sige at din antagelse om at dem der modtog træning i at skyde huller knabt nok ved hvor de selv stod et korrekt, så ændrer det ikke ved den oprindelige pointe om at mange af isis medlemmer blev trænet af USA. Hertil må man også erkende at strategerne i Pentagon, besidder præcis den strategiske viden, erfaring og det strategiske overblik, der skal til for at vide præcis hvad konsekvenserne af denne type træning meget nemt bliver: Dannelse af nye, ukontrollerbare millitser. Simpelthen fordi at det viser al historisk data, er tilfældet.

Min pointe er at ikke meget i denne verden er sket siden 2001 uden at man kan spore USA i kulisserne. Og at det de der foretager sig, hver gang viser sig at være træning af morgendagens 'fjender', og dermed sikring af fortsat, uendelig, krigsførelse i mellemøsten. Det skaber omsætning for det amerikanske militær industrielle kompleks, lægger sig op af PNAC's strategiske manifest fra sep.2000 'rebuilding american defences' , og samtidig destabilliseres de olie rige nationers regimer i en grad der gør det muligt at sætte mere provestlige marionetter ind. Dette sikrer igen at dollaren fastholdes som valuta (Assad og Putin har jo det tilfælles at de truer med at forlade dollaren) og at oliereseurserne kan tilgås under langt mere fordelagtige vilkår.

Vi er, i min optik, nødt til at forholde os til disse dynamikker hvis vi skal have nogle mere ærlige fortolkoniger af hvad der foregår.

Dan Johannesson

Jens jeg refererer til vestlige medier, fordi at jeg ofte oplever kognitiv disonans når dataen kommer fra ikke vestlige medier. Der er med andre ord typisk konsekvenser når man bryder m. standard programmeringen, og vestlige mediers data kan bypasse denne problemstilling, selvom denne data ofte er biased og som default provestlig i sin fortolkning af begivenheder. (Heldigvis m. undtagelser.)

Carsten lad os for debattens skyld sige at din antagelse om at dem der modtog træning i at skyde huller knabt nok ved hvor de selv stod et korrekt, så ændrer det ikke ved den oprindelige pointe om at mange af isis medlemmer blev trænet af USA. Hertil må man også erkende at strategerne i Pentagon, besidder præcis den strategiske viden, erfaring og det strategiske overblik, der skal til for at vide præcis hvad konsekvenserne af denne type træning meget nemt bliver: Dannelse af nye, ukontrollerbare millitser. Simpelthen fordi at det viser al historisk data, er tilfældet.

Min pointe er at ikke meget i denne verden er sket siden 2001 uden at man kan spore USA i kulisserne. Og at det de der foretager sig, hver gang viser sig at være træning af morgendagens 'fjender', og dermed sikring af fortsat, uendelig, krigsførelse i mellemøsten. Det skaber omsætning for det amerikanske militær industrielle kompleks, lægger sig op af PNAC's strategiske manifest fra sep.2000 'rebuilding american defences' , og samtidig destabilliseres de olie rige nationers regimer i en grad der gør det muligt at sætte mere provestlige marionetter ind. Dette sikrer igen at dollaren fastholdes som valuta (Assad og Putin har jo det tilfælles at de truer med at forlade dollaren) og at oliereseurserne kan tilgås under langt mere fordelagtige vilkår.

Vi er, i min optik, nødt til at forholde os til disse dynamikker hvis vi skal have nogle mere ærlige fortolkoniger af hvad der foregår.

Dan Johannesson

Beklager dobbelt post..

"Jesper Wendt: Golfstaterne har helt deres egen agenda og er fuldstændigt ligeglade med USAs holdning på dette punkt, 11. sep viste det tydeligt, forhåbentlig er USAs afhængighedsforhold med Saudi Arabien ved at rinde ud..."

De tager end ikke afstand fra det Jan, så det er vist ønsketænkning. Hvad der findes af rabiate fraktioner i SA, betyder ikke landet er styret af samme.

Carsten Straarup

Jan!
Nu er det ikke er det amerikanske, men derimod det russiske 'militær-industrielle kompleks' som har stået for udrustningen af Assad-regimets stridskræfter! Også i en grad så oprøret faktisk var under nedkæmpelse, da man blandede sig fra amerikansk side. Det var som bekendt russerne, der til stadighed holdt hånden under regimet i Damaskus - iskold geopolitik.

Hvad der var sket, hvis Assad med russisk hjælp havde vundet Syrien rent tilbage, kan vi kun gisne om, men at det var blevet blodigt er vist hævet over enhver tvivl.. Faktisk kan man hævde, at det havde været bedre for Vesten, for Assad havde sikkert været langt mere effektiv end amerikanerne til systematisk aflivning af jihadister og alle under den mindste mistanke for at ville foretage sig noget oprørsk eller terroristisk i Allah's navn...

Når amerikanerne generelt har været så dårlige til at slippe af med islamister - når deres tunge våben f.eks, senest er faldet i hænderne på ISIS i Mosul - så tror jeg, det overordnet skyldes, at de netop ikke k u n handler udfra geopolititiske og økonomiske motiver. Ideelle - omend naive - forestillinger om demokrati, til tider skrupler om menneskerettigheder og ikke mindst mediebilledet spiller o g s å en rolle.

Jeg tror du voldsomt overvurderer 'strategerne i Pentagon' og deres evne til at styre noget som helst i Mellemøsten! Jeg tror siden Vietnamkrigens dage har rullende kameraer spillet en større rolle for amerikansk udenrigspolitik end det 'militært-industrielle kompleks' - og netop derfor kan den forekomme flaksende og inkonsekvent.

Jens Haushøj

Carsten:

Sjældent ses mere præcise og velformulerede kommentarer herinde - Med tanke på ovenstående indlæg!

Også rart at man ikke ser en nødvendighed i at forfalde til gloselisten fra SDU's medie-landskab for at skabe tyngde.

Hav dog i baghovedet at Rusland på disse kanter er IN og USA ude! :)

Carsten Straarup

Jens:
Tak :)
Det må dog understreges, at undertegnede ikke nærer nogen naive illusioner om amerikansk udenrigspolitik. Fra Vietnam over Chile til Irak og Guantanamo har amerikanerne haft hænderne i masser af tvivlsomme sager!

MEN de har haft kameraer, undersøgende journalister, kommissioner og indenlandske oppositionspolitikere i hælene og på nakken! Hvad end en amerikansk administration foretager sig så skal skidtet kunne sælges foran et rullende kamera. Den slags skrupler har man (stort set) ikke i Moskva eller Peking...

Jens Haushøj

Jeg er absolut heller ikke ude i et ærinde af at skulle forsvare USA med bind for øjnene.

Landet har en lang række forbrydelser og tvivlsomme krige bag sig, der hverken bør glemmes eller trivialiseres - Overhovedet - men derfor er det klædeligt stadig at have et nuanceret perspektiv.

Dan Johannesson: Du har lavet dit regnestykke hvor Vesten og USA altid er skyldige, så er det bare variablerne der skal indpasses.
Hvis ISIS var så kært for USA fordi de bekæmper Assad, så kan du jo spørge dig selv om hvorfor man så bomber dem nu.