Læsetid: 2 min.

Rusland triumferer ved kampvogns-VM

Det russiske militær har øget sin popularitet i befolkningen ved at afholde et mesterskab, der havde til hensigt at bevise, at russiske kampvognssoldater er de bedste i verden
Deltagerlisten giver måske et fingerpeg om, hvorfor de færreste vesterlændinge har hørt om kampvogns-VM: Angola, Armenien, Hviderusland, Indien, Kasakhstan, Kina, Kirgisistan, Kuwait, Mongoliet, Rusland, Serbien og Venezuela. På billedet ses den vindende russiske tank

Deltagerlisten giver måske et fingerpeg om, hvorfor de færreste vesterlændinge har hørt om kampvogns-VM: Angola, Armenien, Hviderusland, Indien, Kasakhstan, Kina, Kirgisistan, Kuwait, Mongoliet, Rusland, Serbien og Venezuela. På billedet ses den vindende russiske tank

Maxim Zmeyev

Udland
26. august 2014

»Hvad siger man i Danmark om VM i kampvognsbiatlon?«

Det spørgsmål er jeg blevet stillet flere gange i Sankt Petersborg i løbet af august. Anledningen er, at Rusland har været vært for et stort internationalt kampvognsmesterskab, som man har valgt at kalde for et verdensmesterskab, VM, selv om kun 12 lande deltog i kappestriden.

Arrangørerne af den noget utraditionelle konkurrence har ladet sig inspirere af skiskydning, som i de fleste lande uden for Skandinavien betegnes biatlon.

De deltagende mandskaber skulle kæmpe om at være hurtigst på en forhindringsbane og mest præcise under skydningen, hvor de skulle ramme mål, der svarede til fjendtlige kampvogne og lavtflyvende helikoptere. Der blev dystet i både sprint og jagtstart, og lige som ved VM i skiskydning blev det hele afsluttet med den meste spændende af konkurrencerne: stafetten.

Venezuelas mandskab.

Venezuelas mandskab.

Scanpix

VM i kampvognsbiatlon har haft stor bevågenhed i de russiske medier, som dagligt opdaterede fra Alabino uden for Moskva, hvor soldater viste deres kunnen. En af Ruslands største tv-kanaler sendte efterfølgende et timelangt program om konkurrencerne kommenteret af en af landets mest kendte sportskommentatorer.

Populær minister

Med al den omtale kan det ikke undre, at flere af mine russiske bekendte gik ud fra, at man nok også kender til det store mesterskab i Danmark – og i resten af verden. Deltagerlisten giver dog et fingerpeg om, hvorfor de færreste vesterlændinge har hørt om kampvogns-VM. De deltagende lande var i alfabetisk orden: Angola, Armenien, Hviderusland, Indien, Kasakhstan, Kina, Kirgisistan, Kuwait, Mongoliet, Rusland, Serbien og Venezuela.

Kazakhstan havde også sendt et mandskab til kampvoogns-VM.

Kazakhstan havde også sendt et mandskab til kampvoogns-VM.

Scanpix

Ingen vestlige lande har takket ja til at deltage ved verdensmesterskabet, selv om det russiske forsvarsministerium oprindeligt oplyste, at NATO-landene Italien og Grækenland ville sende mandskab og endda egne kampvogne af sted til Rusland. De fleste deltagende lande takkede ellers ja til at bruge russiske kampvogne, kun det kinesiske hold tog egne maskiner med fra Kina.

»Denne begivenhed kan man uden overdrivelse kalde for et nyt kapitel i det internationale militære samarbejde. Disse konkurrencer vil medvirke til at styrke tilliden mellem forskellige landes væbnede styrker,« bekendtgjorde den russiske forsvarsminister, Sergej Sjojgu, som ikke blot spillede hovedrollen under den officielle åbning af VM i kampvognsbiatlon, men også er den mand, der har fundet på ideen om at gennemføre sådan et mesterskab.

Sjojgu, der har været russisk minister i mange år, blev for knap to år siden forfremmet til forsvarsminister, efter at hans forgænger, Anatolij Serdjukov, blev belastet af en gigantisk korruptionsskandale.

Sjojgu påtog sig en stor opgave – at genoprette befolkningens tillid til og stolthed over det russiske militær, der under Serdjukov hensank i dyb korruption. Og trods et svært udgangspunkt har den erfarne politiker formået at leve op til præsident Putins forventninger, og flere målinger har endda vist, at Sjojgu nu er Ruslands mest populære minister.

Russerne elsker konkurrencer og mesterskaber, og opfindelsen af VM i kampvognsbiatlon har været med til at styrke Sjojgus profil. I den forbindelse hjælper det naturligvis også, at Rusland sejrede ved den første, mindre kampvognsdyst sidste år, og ved det netop afholdte kampvogns-VM atter indtog førstepladsen. Armenien kom på andenpladsen, mens Kina fik bronze.

Til åbningsceremonien opførte det russiske kampvognshold denne koreografiske pendant til traktor square dance - lyden er lagt på filmklippet efterfølgende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tja, det er jo bedre at blive væk end at tabe ansigt.

Fed sport!

lars abildgaard, Karsten Aaen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
stefan kjær jensen

Man kan mene om kampvogne hvad man vil, men hold kæft det må være en sjov sport at prøve bare én gang. Bare ta' den på fuldstændig politisk ukorrekt vis og pløje nogle marker op i bedste Jeremy Clarkson-stil. Jeg ved godt, at det vil lyde barnligt og stupidt i nogles øre, men der er altså noget fascinerende ved stort maskineri som en kampvogn - både i dens fysiske og brugsmæssige grimhed.

Søren Jessen, Per Torbensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Henrik Petersen

Enig med Stefan. Det kunne være sjovt at være med. Jeg behøvede ikke at vinde - bare være med.

Gu ve om man kunne låne en Leopard af forsvaret og stille op som privatist? Jeg skulle nok øve mig lidt. Selv en parkeringsskade kan blive ret voldsom med sådan en :-)

Klaus Brusgaard

Perversitet ud over alle grænser. Dansende død; en seriøst syg verden!
De tingester bruges kun til en ting som demonstreret i Ukraine, Irak, Gaza, Afghanistan.....ækelt!

Brian Pietersen

Klaus... ja og listen er meget meget lang.

Brian Pietersen

Det er kun interessant for mig rent ingeniørmæssigt...desværre bruges der meget færre resurser på ting der kunne gøre livet bedre for os alle sammen og tænk sig hvis vi brugte alle de penge fra krig- og rumforskning på mennesker og så bare 50 år ud i fremtiden.. øv.

Henrik Petersen

Hver gang vi slår en prut, så udleder vi klimaskadelige gasser. Verden er af lave. Det hele er noget lort. Lad os alle sammen blive deprimerede sammen.

Torben Nielsen

En strittende kanon der ikke kan blive stor nok