Nyhed
Læsetid: 3 min.

Topchefer i Deutsche Bank efterforskes for milliardsvindel

Ledelsen i Deutsche Bank er kommet under mistanke for kendskab til svindel for milliarder i den såkaldte LIBOR-skandale. Trods en serie afsløringer af rentemanipulation forbliver den internationale banksektor stort set ureguleret
Udland
12. august 2014

Godt to år efter afsløringen af omfattende rentemanipulation og svindel for milliarder af kroner i den internationale banksektor er ansvaret endnu ikke placeret. Nu retter det tyske finanstilsyn for første gang en direkte mistanke mod den øverste ledelse i en af verdens største banker, Deutsche Bank.

Ifølge nyhedsmagasinet Der Spiegel har det tyske finanstilsyn, BaFin, i et dokument givet revisorfirmaet Ernst & Young besked på at efterforske den rolle, som både bestyrelsen og de øverste ledelseskræfter i Deutsche Bank har spillet i manipulationen af den såkaldte LIBOR-rente (London Interbank Offered Rate, red.).

»Noget tyder på, at LIBOR-rentesatserne tidligere har været manipuleret. Det er naturligvis højst problematisk, fordi LIBOR-renten er en indikator for det kortsigtede renteniveau,« siger Matthias Muck, der forsker i regulering af finansmarkeder ved universitetet i Bamberg.

Indtil videre har internationale efterforskere haft mere end vanskeligt ved at lokalisere de ansvarlige for manipulationen. I stedet har bankerne peget på en uheldig incitamentsstruktur, der har forledt enkelte ansatte til uhensigtsmæssig adfærd.

Med fremkomsten af BaFins dokument til Ernst & Young peger pilen nu direkte mod Deutsche Bank-chefen Anshu Jain. Ifølge banktilsynet er det endnu højst uklart, på hvilket tidspunkt Jain og den øvrige ledelse af Deutsche Bank fik kendskab til manipulationen af LIBOR-renten.

’Problematiske’ dokumenter

Ifølge Ernst & Young-dokumentet tyder noget på, at Anshu Jain allerede blev informeret om mulig rentemanipulation, da han i 2008 holdt møde med repræsentanter for den engelske centralbank, Bank of England, der på daværende tidspunkt begyndte at ane uråd om rentemanipulation i den internationale banksektor.

Angiveligt blev emnet ikke drøftet på Jains møde med repræsentanterne for den engelske centralbank, men i det tyske finanstilsyns henvendelse til Ernst & Young forlyder det, at Jain efter en efterforskning, der blev indledt af den tyske forbundsbank på et senere tidspunkt, har »forsøgt at finde ud af, om der fandtes ’problematiske’ dokumenter i forbindelse med dette møde hos Bank of England«.

Ifølge en intern undersøgelse relateret til LIBOR-skandalen har ingen tidligere eller nuværende medlemmer af Deutsche Bank-ledelsen haft kendskab til »upassende involvering« i forbindelse med LIBOR-indberetningerne.

I Ernst & Young-dokumentet beklager det tyske finanstilsyn endvidere, at digitale arkiver med relation til LIBOR-skandalen blev destrueret i april 2012. BaFin ønsker nu svar på, hvornår ledelsen kendte til sletningen af de pågældende filer, skriver Der Spiegel. Derudover ønsker finanstilsynet svar på, hvorfor store dele af bankens interne kommunikation i første omgang ikke blev undersøgt, da mistanken om manipulation af LIBOR-renten i Deutsche Bank-regi blev kendt i 2012.

LIBOR-renten betegner den rente, der anvendes, når banker låner penge til hinanden. Renten udregnes som en gennemsnitssats af det uafhængige mediebureau Thompson Reuters på baggrund af 18 store bankers egne indberetninger om likvide kapitalbeholdninger.

Ved at indgive falske tal til Thompson Reuters har en række internationale banker i en årrække kunnet sikre sig fordelagtige renter på finansmarkederne. Manipulationen har også betydning for almindelige bankkunder, der risikerer at betale højere renter på eksempelvis forbrugslån. Samtidig anvendes LIBOR-rentesatsen også som reference for lån og finanskontrakter bankerne imellem.

»Disse kontrakter handles især banker imellem og mellem banker og virksomheder, og afhængigt af den fastsatte LIBOR-rente kan de føre til udbetalinger af betydeligt omfang,« siger Matthias Muck.

Reformtiltag

Afsløringen af den omfattende rentemanipulation i den internationale banksektor kom for dagens lys i 2012, da en række store internationale banker, herunder Barclays, JP Morgan, Deutsche Bank, Citigroup, HSBC og Royal Bank of Scotland, blev grebet i ulovlig manipulation af den såkaldte LIBOR-rente.

»Dette overskygger med flere banelængder de hidtil største finansielle svindelsager i det frie markeds historie,« udtalte den amerikanske økonom Andrew Lo fra Massachusetts Institute of Technology ved den lejlighed til CNN.

Tilsvarende manipulation har også fundet sted med Euribor-renten, der anvendes som rentesats mellem europæiske banker. Så sent som i december sidste år uddelte EU-Kommissionen bøder for kartelaftaler til en række europæiske banker, der har manipuleret med Euribor-renten. I den forbindelse måtte Deutsche Bank betale en bøde på 725 mio. euro.

Siden har finanstilsynsmyndigheder i flere lande forsøgt at afklare spørgsmålet om, hvorvidt manipulationerne skyldes enkelte brodne kar i den internationale banksektor, eller om svindel med indberetningerne er udtryk for direkte pres fra profitsøgende bankledelser. For nylig indgik den britiske bank Lloyds en forligsaftale med de amerikanske og britiske tilsynsmyndigheder om betaling af en bøde på 218 mio. pund.

Ifølge virksomhedsøkonomen Matthias Muck har der indtil videre været mindre tiltag for at ændre på LIBOR-systemet.

»Man har ændret på reglerne for indberetningen af LIBOR. Samtidig har den britiske finanstilsynsansvarlige, Martin Wheatley, udviklet uafhængige forslag til en reform. Når det gælder rammerne for indhentning af tal, lyder et af forslagene, at bankerne kun må indberette de rentesatser, som beror på faktiske transaktioner.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her