Læsetid: 2 min.

Danmark rejser spørgsmål om afviste rejsende over for Israel

Danske statsborgere bliver jævnligt nægtet indrejse, når de kommer til Israel. Udenrigsministeren rejser nu spørgsmål over for israelerne
13. september 2014

Han opdagede det først ved ankomsten til paskontrollen i Tel Avivs lufthavn den 29. juli. Den 24-årige statskundskabsstuderende Jeppe Robert Laustsen var uønsket i Israel de næste ti år. Så på trods af at Jeppe Robert Laustsen var på vej til et halvt års praktikophold på Det Danske Repræsentationskontor i Ramallah, på Vestbredden, blev han sat på flyet hjem til Danmark.

Jeppe Robert Laustsen er blot den seneste af en række danskere som har oplevet at blive afvist i Israel, hvilket nu får udenrigsminister Martin Lidegaard (R) til at kræve en forklaring af israelerne.

»Fra dansk side vil vi bringe dette spørgsmål op næste gang konsulære forhold mellem de to lande drøftes, idet grundlaget dog fortsat er, at det er landenes egen afgørelse, hvem der gives indrejse,« oplyser Martin Lidegaard til Folketingets Udenrigspolitiske Nævn.

Ifølge udenrigsministeren modtager Borgerservice således »jævnligt« henvendelser fra danske borgere, som har oplevet, at israelerne stempler deres pas med påskriften »Entry denied«.

EL: Uacceptabel linje

Enhedslistens udenrigsordfører, Christian Juhl, er tilfreds med, at Martin Lidegaard endelig gør noget ved de mange israelske afslag. Christian Juhl er selv blevet kontaktet af flere danskere, som har måttet vende om, og Enhedslisten har sågar en deltidsansat, som oprindelig er palæstinenser, der i dag må sidde i Jordan og passe sit arbejde i stedet for i Israel.

»Israels hårde linje er uacceptabel, fordi alle, danskere og andre, er nødt til at rejse gennem landet for at komme til Palæstina. Hvis det kun drejede sig om at besøge Israel, så var det måske mere acceptabelt. Så det er fremskridt, at udenrigsministeren nu vil rejse sagen over for Israel. Tidligere har han bare slået det hen med henvisning til, at det kan vi ikke gøre noget ved. Det bestemmer Israel selv. Det er formelt korrekt. Men man kan godt sige sin mening,« siger Christian Juhl.

Udenrigsministeriet advarer i sin rejsevejledning for Israel om, at blandt andre danskere med anden etnisk baggrund og/eller danskere som tidligere har besøgt eller arbejdet på Vestbredden eller Gaza, risikerer at blive nægtet adgang til Israel. Årsag: »Sikkerhedshensyn«

Jeppe Robert Laustsen gætter selv på, at afvisningen skyldes tidligere besøg i Palæstina og Libanon i forbindelse med hans studier på Aarhus Universitet, hvor han specialiserer sig i mellemøstlig politik. Praktikopholdet på den danske ambassades kontor i Ramallah skulle netop være i den forbindelse.

Det israelske udenrigsministerium har understreget, at lande har ret til at nægte udlændinge indrejse uden nogen forklaring.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu