Læsetid: 3 min.

Egyptiske mænd under anklage efter homobryllup

Otte mænd er under anklage for deltagelse i et homobryllup i Egypten, der skabte mediepanik i kølvandet på offentliggørelsen af billeder fra ceremonien
Den private festvideo, hvor de to egyptiske mænd udveksler vielsesringe, er nu endt med, at de er røget i fængsel med seks af deres gæster. Som forsvar siger de, det blot er en fødselsdag.

Den private festvideo, hvor de to egyptiske mænd udveksler vielsesringe, er nu endt med, at de er røget i fængsel med seks af deres gæster. Som forsvar siger de, det blot er en fødselsdag.

Stillbillede fra Youtube

26. september 2014

Otte mænd, der er anklaget for at have deltaget i en ægteskabslignende ceremoni, er i disse dage for retten i Kairo. Det skaber frygt for, at egyptiske lesbiske, bøsser, bi- og transpersoner (LGBT) endnu engang skal blive jaget vildt.

Da billeder fra, hvad der angiveligt var et homobryllup, blev lagt på YouTube i starten af måneden, skabte det panik i medierne. Ud over de otte mænd, der er anklaget for at have deltaget i ceremonien, mener det egyptiske homoseksuelle miljø, at mindst 35 andre mænd er blevet anholdt i forbindelse med en politiaktion, der er iværksat for at skaffe yderligere oplysninger om identiteten af de personer, som ses på videoen.

Videoen viser, hvad der på nettet kaldes »Egyptens første homobryllup«, og på billederne ses to mænd, der omfavner hinanden, udveksler ringe og fejrer begivenheden med deres venner på en lille båd på Nilen – en scene, der har vakt skandale i konservative kredse i Egypten.

Medlemmer af Det Muslimske Broderskab, den bevægelse, der sidste sommer blev fjernet fra magten af Egyptens nuværende magthavere, har brugt videoen som bevis for, at egyptiske værdier er i moralsk forfald, efter at de ikke længere er ved magten. »Kupmagerne har overtaget Vestens dagsorden,« tweetede tidligere medlem af parlamentet for Broderskabet Azza al-Garf, som siger, at Egypten atter er blevet forvandlet til »lastens hule«.

’Det er bare en fødselsdag’

Det nuværende regimes støtter har også taget stærkt afstand fra videoen.

»Jeg har ikke noget problem med, at folk gør noget forkert inden for privatlivets rammer,« sagde den populære talkshowvært Tamer Amin til sine seere.

»Men hvis personen ligefrem er stolt af det, og ikke forsøger at skjule det … det er en katastrofe.«

I et efterfølgende interview med Amin forsøgte en mand, som hævder at være blandt personerne på videooptagelsen, at nedtone billedernes betydning. Han sagde, at ceremonien i virkeligheden var en fødselsdag, ikke et bryllup.

»Jeg er ikke gommen, jeg er bare en almindelig fyr, som holder fødselsdagsfest med nogle venner – hverken mere eller mindre,« sagde interviewpersonen, der kaldte sig ’Ali’ og hævdede at have en kvindelig kæreste.

»Jeg vidste, at min ven ønskede sig en ring, så det var min fødselsdagsgave til ham,« sagde ’Ali’. Det afslørende i videoen er dog, at (bryllups) kagen er pyntet med et billede af de to i en omfavnelse trykt på marcipan.

Homoseksualitet er ikke forbudt i Egypten, men et socialt tabu, og der har været adskillige tilfælde, hvor mænd, der antages at være homoseksuelle, er blevet anholdt under anklager om amoralsk adfærd. Det mest kendte eksempel var i 2001, hvor 52 mænd blev anholdt på en partybåd i det, der blev kendt som Queen Boat-sagen.

På ordre fra højeste sted

Antallet af anholdelser har været stigende i Egypten siden sidste efterår og nåede rekordhøjder i foråret med en række ransagninger i private hjem. I de seneste uger har mange egyptiske LGBT’ere skåret ned på deres brug af dating apps som f.eks. Grindr af frygt for, at politiet anvender dem til at lægge fælder ud for bøsser. Efter en række gadeanholdelser er mange også begyndt at holde sig mere inden døre. »Folk er holdt op med at komme på de cafeer, hvor de plejer at hænge ud, og alle aktiviteterne på bådene er indstillet af indlysende grunde,« sagde Abdallah, der er journalist og aktivist i homomiljøet. »Vi er lige så stille ved at vende tilbage til en normaltilstand, men det går langsommere denne gang, end det plejer.«

LGBT-miljøet er dog ikke fuldstændig lukket ned, siger Mahmoud, en anden aktivist.

»Når noget stort som det her sker, bliver nogle folk bange,« siger Mahmoud.

»Andre bliver rasende og vil gøre noget ved det. Andre igen fortsætter blot, som de plejer. Så selv om der er stor opmærksomhed på de ransagninger, der er foregået det seneste par måneder, så mødes folk fortsat.«

Nogle egyptere mener, at regeringen forsøger at bevise, at den – på trods af fjernelsen af den islamistiske præsident Mohamed Mursi sidste sommer – kan være lige så konservative, som den mand de væltede.

»Denne slags sager kan hjælpe dem til at vise, at de er samfundets moralske vogtere,« sagde Mahmoud til The Guardian tidligere i år.

»Jeg gætter på, at det, de vil vise, er, at selv om islamisterne er væk, så holder de øje med al adfærd, som ifølge dem kan forstyrre samfundets orden.« En anonym politibetjent fortalte sågar Buzzfeed, at den seneste tid undertrykkelse af og razziaer i det homoseksuelle miljø er sket på ordrer fra højeste sted.

I protest mod de seneste anholdelser har det egyptiske LGBT-miljø indledt en Twitter kampagne med hashtag’en #stopjailinggays.

© Guardian og Information

Oversat af Nina Trige Andersen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu